Mødedato: 07.10.2020, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, Hovedkassen

Udfasning af København Kommunes version af privat dagpleje

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til udfasning af pasningsordningen ’KK-privat dagpleje’, da ordningen er uden hjemmel i dagtilbudsloven.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager udfasningen af pasningsordningen 'KK-privat dagpleje' til efterretning.

Problemstilling

’KK-privat dagpleje’ har eksisteret i ca. 30 år. Det startede som en forsøgsordning for privat pasning af to børn mellem 6 måneder og 3 år. En privat dagplejer er i denne ordning en forælder, der passer sit eget barn og ét andet barn, sine egne tvillinger eller sine egne to børn under 3 år.

Ordningen er ikke fulgt med udviklingen i lovgivningen på Dagtilbudsområdet, og kommunen har dermed en pasningsordning, hvor man uden hjemmel i den nuværende lovgivning betaler private borgere for at stå for pasning af børn. Der er derfor behov for, at ordningen udfases.

Løsning

’KK-privat dagplejer’ udfases, da ordningen ikke har hjemmel i den nuværende lovgivning. ’KK-privat dagpleje’ omfatter pasning af to børn, hvoraf mindst ét barn skal være dagplejerens eget barn. Den private dagplejer har en arbejdstid på 48 timer om ugen, modtager et månedligt vederlag fra forvaltningen, og opkræves forældrebetaling som øvrige forældre i kommunen. Der er mulighed for at få fripladstilskud, hvis man er berettiget efter de gældende regler, der gælder på hele daginstitutionsområdet. Den private dagplejer skal godkendes af kommunen.

Der er omkring 270 helårlige børn i ’KK-privat dagpleje’. I januar 2020 blev ca. 80% af de indmeldte børn passet af egne forældre, mens de resterende 20% blev passet af en anden forældre. ’KK-privat dagpleje’ har eksisteret i ca. 30 år. Det startede som en forsøgsordning for privat pasning af to børn mellem 6 måneder og 3 år. I 1993 blev forsøgsordningen gjort permanent, da Socialministeriet meddelte, at ordningen kunne godkendes efter de (daværende) almindeligt gældende regler.

I forbindelse med implementering af lovgivningen om obligatoriske læringstilbud blev forvaltningen opmærksom på, at der muligvis ikke er hjemmel til ordningen i den nuværende dagtilbudslov. Den konkrete anledning var en henvendelse til ministeriet om, hvorvidt ’KK-privat dagpleje’ på samme vis som den private dagpleje kunne opfattes som et obligatorisk læringstilbud.

Forvaltningens efterfølgende undersøgelse har vist, at ordningen ikke lever op til den nuværende lovgivning. Formålet med KK-privat dagpleje var at tilbyde mulighed for pasning af eget barn. Pasning af eget barn beskrives i Dagplejelovens kapitel 16, og efter disse regler er det udelukkende muligt at modtage tilskud til pasning af egne børn - men ikke andres børn. De nuværende regler om tilskud til pasning af eget barn blev indført ved en lovændring, der trådte i kraft i 2002.

Fra 2009 til 2014 gav København tilskud til pasning af eget barn efter Dagplejelovens kapitel 16. Ordningen blev nedlagt som led i en effektivisering i budget 2015, og ’KK-privat dagpleje’ er dermed den eneste ordning i Københavns Kommune, hvor man som forældre har haft mulighed for kun at passe sine egne to børn og modtage midler fra kommunen. Til sammenligning med 6-by kommunerne, tilbyder man ikke tilskud ved pasning af eget barn i Århus og Aalborg. Odense, Esbjerg og Randers tilbyder tilskud ved pasning af eget barn frem til skolealderen.

’KK-privat dagpleje’ adskiller sig samtidigt på flere måder fra den private dagpleje, der har hjemmel i lovgivningen, men som ikke anvendes i København. Privat dagpleje med hjemmel i dagtilbudsloven §21 stk. 3 indebærer bl.a. krav om pædagogiske lærerplaner og optagelse efter venteliste, hvilket ’KK-privat-dagpleje’ ikke lever op til. Som privat dagplejer efter dagtilbudslovens §21, stk. 3 kan det heller ikke opstilles som betingelse, at man passer sit eget barn for at blive godkendt som dagplejer. Det er dog i orden, at eget/egne børn indgår i det antal børn der passes.

Model for udfasning

Forvaltningen har i udfasningen af ordningen lagt vægt på, at de forældre og børn, som benytter sig af ordningen i dag, har mulighed for at fortsætte i ordningen. Dette sker ud fra hensynet til de involverede borgere i sagen. Forældrene har været i god tro, da de ikke har haft mulighed for at opdage, at der ikke var lovhjemmel, og de har indrettet sig efter kommunens godkendelse. Med denne løsning vil de børn, som allerede er i ordningen, ikke opleve et skifte i pasningstilbud som følge af udfasningen. Forvaltningen vurderer samlet set, at disse hensyn vejer tilstrækkelig tungt til at foretage udfasningen som beskrevet herunder.

Med udfasningen af ’KK-privat dagpleje’, vil der ikke blive behandlet nye ansøgninger til ordningen, som er indsendt efter den 1. november 2020. Man kan imidlertid ansøge tre måneder før, man ønsker at starte som KK-privatdagplejer, og dermed kan der være godkendte ansøgninger med opstart frem til og med 29. januar 2021. Såfremt en forælder har indsendt sin ansøgning som ’KK-privat dagpleje’ før 1. november 2020 og herefter bliver godkendt efter gældende praksis, vil det være muligt at fortsætte frem til eget barn/egne børn er fyldt tre år. I det tilfælde, at et barn stopper, som ikke er ens eget barn, så kan forælderen finde et nyt barn at passe indtil eget barn er fyldt tre år. Ordningen vil senest være fuldt udfaset, når de nuværende børn i ordningen fylder tre år.

Forældre, som evt. ansøger om ordningen efter 1. november 2020 og som vil modtage et afslag som følge af vedtagelsen eller forældre, som har vist interesse i at benytte ’KK-privat dagpleje’ vil blive henvist til Københavns Kommunes øvrige dagtilbud og pasningsordninger. Se bilag 1 for en beskrivelse af de alternativer, som Københavns Kommune tilbyder.

Økonomi

Der er ikke økonomi forbundet med forslaget.

Videre proces

Ordningen udfases fra og med den 1. november 2020.

 

 

Tobias Børner Stax                         /       Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 7. oktober 2020:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

A, B, C, O, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

"2. at forvaltningen hurtigst muligt vender tilbage med et forslag til, hvordan der kan etableres en løsning med lignende mulighed for pasning af egne og flere børn indenfor rammerne af dagtilbudsloven og den nuværende økonomiske ramme - og at løsningen så vidt muligt skal træde i kraft, så der ikke opstår et hul mellem udfasningen af den nugældende model og indfasningen af den nye løsning." 

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, B, C, O, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti).

Ingen medlemmer stemte imod.

1 medlem undlod at stemme: F.

Indstillingen med det supplerende at-punkt blev herefter godkendt i sin helhed.

Klaus Mygind (F) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "SF er skeptisk overfor generelle ordninger, hvor forældre får løn for at være pædagog eller underviser af eget barn. Der skal være særlige behov hos et barn, hvis forældre skal lønnes for at undervise og eller være pædagog for eget barn".

Til top