Mødedato: 07.04.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

B-sag: Høringssvar vedr. international strategi for København

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udvalgets høringssvar vedr. udkast til international strategi.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslaget til høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. udkastet til international strategi, jf. bilag 1.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag fra Venstre besluttede Borgerrepræsentationen d. 27. februar 2020, at den internationale strategi for Københavns Kommune skal opdateres.

Strategien skulle angive den strategiske retning for København i det internationale samarbejde, herunder indeholde forslag til nye venskabsbyer og internationale samarbejdspartnere. Økonomiforvaltningen har, med inddragelse af de øvrige forvaltninger samt på baggrund af en række bilaterale møder med eksterne samarbejdspartnere, udarbejdet vedlagte udkast til en ny international strategi. Udkastet behandles nu i intern høring i alle udvalg.

Børne- og Ungdomsudvalget skal på den baggrund fremsende et høringssvar med bemærkninger til strategien til Økonomiforvaltningen. Høringssvaret vil indgå i det videre arbejde med strategien frem mod behandling i Borgerrepræsentationen i foråret 2021.

Løsning

Den nye internationale strategi beskriver de overordnede principper for internationalt samarbejde i Københavns Kommune og har fokus på, hvordan København kan bidrage positivt til den globale udvikling og realiseringen af FN’s 17 verdensmål, herunder ved et fortsat fokus på bæredygtig byudvikling.

Med strategien er der både opmærksomhed på, at eventuelle internationale samarbejder mv. skal gavne byens indbyggere, men også på Københavns rolle som drivkraft og centrum for udviklingen i hele Danmark på en række områder.

Strategien formulerer den overordnede retning og principperne for kommunens internationale arbejde og lader herudover plads til, at forvaltningerne selv kan udfolde deres internationale arbejde.

Strategien vil blive revideret hvert 4. år.

Forslag til BUU's høringssvar til Økonomiforvaltningen er vedlagt som bilag 1.

 

Internationalt arbejde i Børne- og Ungdomsforvaltningen

Formaliseret internationalt samarbejde

BUF deltager i to formaliserede samarbejdsfora, hhv. Nordisk Storbykonference samt Nordic Capitals’ School Games.

Nordisk Storbykonference er en konference med udgangspunkt i socialt udsatte børn og unges behov, udvikling og trivsel og afholdes hvert andet år med deltagere fra hele Norden. BUF deltager i samarbejdet i fællesskab med Socialforvaltningen.

Nordic Capitals’ School Games er et årligt nordisk idrætsstævne, hvis formål er at styrke forholdet mellem de unge i de nordiske hovedstæder gennem sport.

Verdensmål

BUF arbejder med at sætte FN’s 17 verdensmål og bæredygtighed på skoleskemaet. I hele byen arbejder skoleelever med de temaer, der indgår i FN's verdensmål i forskellige fag og opgaver. Det bidrager til, at byens børn og unge får et internationalt udsyn og en forståelse for de fælles udfordringer, der er på tværs af lande.

Bæredygtighed

BUF har fokus på at bidrage til, at København er en bæredygtig by i international topklasse, bl.a. ved styrke skolerne gennem børn og unges interesse for bæredygtighed og klima. De københavnske børn og unge skal opleve, at deres skolegang bidrager til at udvikle dem som aktive medborgere, der kan tage hånd om byens bæredygtighed og klima.

Derudover arbejder BUF med en række indsatser, der skal skabe opmærksomhed om bæredygtighed fx initiativer som Klimaambassadør Uddannelsen, Københavns Naturskole, Skolen ta’r Skraldet, Verdensmålsskolen, ENERGI & VAND, Øresundsmiljøskolen.

Internationale besøg

Der foregår en række internationalt samarbejde decentralt i BUF, hvor både skoler og dagtilbud indgår samarbejder om venskabsklasser, udveksling, studiebesøg mv.

Herudover modtager forvaltningen løbende henvendelser fra offentlige og private interessenter, der ønsker at få viden om et givent emne eller komme på besøg i fx en daginstitution eller på en skole. Forvaltningen forsøger at imødekomme så mange henvendelser som muligt ud fra et ønske om videndeling, men samtidig under hensyntagen til ikke at belaste de samme decentrale enheder med for mange besøg. 

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser

Videre proces

Strategien skal behandles endeligt i Borgerrepræsentationen i løbet af foråret 2021.

 

Tobias Børner Stax                                                   Tine Weber

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 7. april 2021:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top