Mødedato: 07.02.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om understøttelse af initiativer for LGBT+mindretallet

 

Det indstilles,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen vender tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med en sag til behandling, der inkluderer initiativer, der kan understøtte LGBT+mindretallets trivsel i folkeskolen og

2. at forvaltningen blandt initiativerne inkluderer en understøttelse af normkritisk undervisning.

(Stillet af Alternativet)

Motivering

I 2021 udkom en rapport fra LGBT+Danmark og LGBT+Ungdom. Undersøgelsen er udført blandt LGBT+mindretallet i folkeskolen. I spørgeskemaundersøgelsen svarer mere end 9 ud af 10 af LGBTQ+ eleverne, at de oplever homofobiske og transfobiske skældsord i skolen, som f.eks. "bøsse”, ”lebbe”, ”homo”, ”tranny” eller ”gay”.

Samtidig har 64 % af LGBTQ+ eleverne haft selvmordstanker, 53 % af LGBTQ+ eleverne har udført selvskade og 40 % har en spiseforstyrrelse. Taget disse tal i betragtning er der et alarmerende behov for større politisk fokus på LGBT+mindretallets vilkår i særligt grundskolen.

Blandt initiativer, der kan fremme LGBT+mindretallet trivsel, peges i rapporten bl.a. på følgende:

  • Mere viden blandt undervisere om forskellige seksuelle minoriteter og familieformer
  • Synlige skilte på skolen, der forbyder skældsord
  • Bedre seksualundervisning med fokus på forskellige kønsidentiteter og seksuelle orienteringer (kun 23 % af LGBTQ+ eleverne svarer, at de har lært om forskellige seksuelle orienteringer i skolen)
  • Kønsneutrale omklædningsrum (og toiletter)

Der kan peges på en række andre initiativer, der kunne fremme LGBT+mindretallets trivsel, eksempelvis en klar, synlig inklusionspolitik med fokus på rettigheder for LGBT+mindretallet.

Der opfordres til, at forvaltningen inkluderer de forskellige københavnske fagaktører i udpegelsen af initiativer, der kan fremme LGBT+mindretallets trivsel.

Hvad angår det andet beslutningspunkt i forslaget om understøttelse af normkritisk undervisning, er det forslagsstillers overbevisning, at normkritik fortsat har sin berettigelse i folkeskolen.

Normkritik er en konventionel og etableret metode - som ofte formidles af BUPL og andre aktører på børnefeltet - inden for pædagogikken. Gennem normkritik stiller man sig refleksivt an over for etablerede kønsnormer. Eksempelvis kan der, gennem øvelser og samtale, sættes fokus på ord som "tøsedreng" og "beton-lebbe" og dén indvirkning, disse begreber kan have på andre mennesker. Øvelser i normkritik kan således fremme empati. Understøttelse af normkritisk undervisning kan eksempelvis ske ved, at der sættes en pulje af under Åben Skole-portalen, således at skolerne kan tilmelde sig kurser om normkritisk undervisning. Disse kan varetages af forskellige fagaktører.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 7. februar 2024:

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, F, V, Ø og Å.

Imod stemte 2 medlemmer: C.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag om følgende at-punkt til erstatning for medlemsforslagets 2. at-punkt:

”2. at forvaltningen blandt initiativerne inkluderer forslag til hvordan seksualundervisningen samt undervisningen i fag som dansk, historie, samfundsfag, religion og sprogfagene kan understøtte mangfoldighed og styrke repræsentation samt forståelse af forskellige kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mm.”

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorved medlemsforslagets 2. at-punkt bortfaldt:

For stemte 9 medlemmer: A, F, V, Ø og Å.

Imod stemte 2 medlemmer: C.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Socialdemokratiet ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Det Konservative Folkeparti og Venstre tilsluttede sig: ”Vi mener, at det er væsentligt, at LGBT+-elever - såvel som alle andre elever - trives i skolen. Børne- og ungdomsudvalget har netop vedtaget en ny strategi for inkluderende seksualundervisning, der har til formål at fremme elevernes trivsel, respekt for diversitet og udvikling af sunde relationer til andre og dem selv. Initiativer ift. LGBT+-elevers trivsel mener vi i høj grad skal imødekommes gennem realiseringen af denne strategi”.

Til top