Mødedato: 06.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Kommuneplanstrategi 2018

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til udkast til høringssvar om Kommuneplanstrategi 2018.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om Kommuneplanstrategi 2018

Problemstilling

På Økonomiudvalgets møde d. 24. april 2018 blev det besluttet at sende Kommuneplanstrategi 2018 i intern høring til kommunens politiske udvalg og råd, inden den skal behandles i BR i september 2018.

Københavns Kommune har gennem flere år været præget af en befolkningstilvækst og det forventes, at denne udvikling fortsætter, og at København derfor i 2031 vil have omkring 720.000 indbyggere. Væksten udgøres langt overvejende af nyfødte københavnere og tilflyttere fra udlandet.

Kommuneplanstrategien er Borgerrepræsentationens vurdering af byens udvikling og strategi for udviklingen af byen frem til 2031, og den skal sikre den fortsatte gode udvikling af København både i forhold til udviklingen af de eksisterende og nye byområder.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i arbejdet med kommuneplanstrategien haft fokus på, at der i udviklingen af kommunens eksisterende og nye byområder er fokus på det ”hele” børneliv og Kommuneplansstrategiens rolle i at sikre det gode liv for Københavnere i alle aldre. For børn og unge er det særligt vigtigt at bo i en by, hvor der er rammer for at trives, udvikle sig og lære. Det kræver en by med gode muligheder for leg, fællesskab og bevægelse i trygge rammer. Derfor skal byen tilbyde gode institutioner, skoler, legepladser og åbne rum, som børn, unge og familier kan udfolde sig i. Det kræver et fokus på både at sikre rammer og kapacitet til et aktivt byliv og det kræver fokus på, hvordan kommuneplanen kan sikre, at københavnerne kan bruges byen aktivt og i fællesskaber. Kommuneplansstrategien skal være med til at sikre en koordineret og samlet strategi for, hvordan der skabes de bedst mulige rammer for et sammenhængende børneliv for de københavnske børn, hvor skoler og institutioner samtænkes med det øvrige byliv for børn, familier, ældre mv.

Samtidig har Børne- og Ungdomsforvaltningen ansvar for at sikre, at der er plads til byens børn og unge og dermed kan tilbyde dem plads i daginstitutioner, fritidsinstitutioner, skoler, specialskoler og klubber alle steder i byen. Der skal blandt andet etableres 43 skolespor og 469 daginstitutionsgrupper frem mod 2050 i en voksende by, hvor der er pres på byens arealer og få kommunale grunde. Det er med dette fokus forvaltningen anbefaler, at udvalget afgiver et høringssvar til Økonomiudvalget som angivet i det følgende.

Løsning

Forslag til BUU's høringssvar (kursiveret):

"Befolkningstilvæksten giver byen en række muligheder og udfordringer. Overskriften for kommuneplanstrategi 2018 er en "Verdensby med ansvar: København skal udvikles som en international storby, der tager ansvar for mennesker, de bæredygtige byløsninger samt en byudvikling med kant".

Forslaget til kommuneplansstrategi er opdelt i fem temaer:

  1. En social og blandet by

  2. En sund grøn og bæredygtig by

  3. En kulturel storby med kant

  4. En by i vækst med talenter

  5. En international byregion

Børne- og Ungdomsudvalget lægger vægt på fortsat at udvikle en by, der kan danne rammen for det ”hele” børneliv. Det er en visionen at skabe det gode hverdagsliv for børn og voksne.

Børne- og Ungdomsudvalget ønsker en by, hvor både obligatoriske samt frivillige og kulturelle tilbud i børnehøjde er tænkt sammenhængende fra vuggestue til ungdomsklub. En sammenhæng som ikke kun består af gode fysiske faciliteter, men også en sammenhæng med lokalområdet.

Børn og voksne skal have de bedste rammer for at skabe sammenhængskraft i det tætte lokalmiljø med et godt og stærkt samarbejde mellem bydelens institutioner, skoler og lokalmiljø, hvor målet bl.a. er at styrke chanceligheden for alle børn og unge i lokalområdet. Lokalområderne skal udtrykke den blandede by, og her er blandede boligområder forudsætningen for fremtidige blandede skoler og institutioner. København skal være en by, hvor alle skal være aktive deltagere i samfundet i alle dele af byen. Ved at blande indbyggere på tværs af indkomst- og uddannelsesniveau, kulturer og interesser, sikrer vi, at børn og unge kan inspirere hinanden. Dette gør vi ved at åbne skoler og åbne for talenter, så børn og unge får de samme muligheder.

Børne- og Ungdomsudvalget ser positivt på arbejdet med arealplaner og samtænkningen af kommunens faciliteter på tværs af forvaltninger. Men udvalget ser gerne, at der arbejdes på at udvikle det ”hele” børneliv i et 0-18 års perspektiv, hvor institutioner, skoler og tilbud til unge er med til skabe sammenhængskraften i det tætte lokale miljø.

Ved at samtænke institutioner med fritids- og kulturtilbud, byens parker og blå områder samt tilbud til ældre, får vi en by, hvor alle får mulighed for at være en del af aktive fællesskaber på tværs af alder og kulturer. Det skal sikre, at barnet fra de spæde år til endt folkeskole oplever kommunens tilbud som en naturlig ramme i det tætte lokale miljø, hvor børn og unge vil opleve den menneskelige og sociale bys mangfoldighed, der er central for børn og unges chancelighed.

Der lægges vægt på at fastholde, at København er en social- og blandet by. I den sammenhæng spiller geografi og byplanlægningen en vigtig rolle; dette ses blandt andet i arbejdet med udvikling af nye boligområder og arbejdet med tidlig indsats, hvor der er fokus på forebyggelse af negativ social arv, styrkelse af bæredygtighed, tværgående tænkning og udvikling af samlokaliseringsmuligheder mv."

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar fremsendes til Økonomiudvalget, som herefter behandler Kommuneplansstrategien inden behandlingen i Borgerrepræsentationen. Herefter sendes strategien i offentlig høring.

 

Tobias Børner Stax                                                   /           Sti Andreas Garde

Beslutning

Enhedslisten stillede forslag om at følgende indgår som en del af udvalgets høringssvar i sagen:

"Det er væsentligt for børnenes tryghed, trivsel og udvikling, at skoler har en størrelse, som eleverne og forældrene kan overkue, og som skaber forudsætninger for, at de kan have kendskab til og venskab med kammerater på tværs af klasser og årgange. Samtidig forudsætter et tæt samarbejde blandt det pædagogiske personale på tværs af klasser og årgange, at skolerne ikke bliver for store. Når der skal bygges nye skoler, eller eksisterende skoler skal udbygges, er 3-4 sporede skoler derfor generelt den optimale størrelse".

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø og Å.

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Enhedslisten stillede forslag om at følgende indgår som en del af udvalgets høringssvar i sagen:

"For at skabe forudsætninger for et godt børneliv, er det afgørende, at der bliver arbejdet mere målrettet på at etablere flere åbne udeanlæg, boldbaner til idræt, legepladser, rekreative områder, kulturinstitutioner mv. i nye byområder og i forbindelse med den øvrige byudvikling – både i form af midlertidige og permanente anlæg. Børne - og Ungdomsudvalget ser derfor positivt på arbejdet med arealplaner og samtænkningen af kommunens faciliteter på tværs af forvaltninger. Men udvalget ser gerne, at der arbejdes på at udvikle det ”hele” børneliv i et 0-18 års perspektiv, hvor institutioner, skoler, idrætsfaciliteter, rekreative områder, kulturinstitutioner og tilbud til unge er med til at skabe sammenhængskraften i det tætte lokale miljø".

Forslaget blev godkendt uden afstemning.

Med ovenstående tilføjelse blev forvaltningens forslag til udvalgets høringssvar i sagen godkendt uden afstemning.

Til top