Mødedato: 06.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Evaluering af praksisnær undervisning i kompostering og energirigtig adfærd

Udvalget godkendte på sit møde den 9. november 2016 et medlemsforslag fra Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om involvering af tekniske ejendomsledere og Teknisk Ejendomsleder Forening i undervisning i klima og miljø.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forvaltningen udarbejder undervisningsforløb i energirigtig adfærd og kompostering, der lægges på Åben Skole    

Problemstilling

På mødet 7. juni 2017 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at igangsætte et pilotprojekt om praksisnær undervisning i kompostering og energirigtig adfærd inden for de eksisterende økonomiske rammer. Formålet var at afdække muligheder for en mere effektiv udnyttelse af forvaltningens ressourcer på energi- og miljøområdet, herunder specifikt gennem inddragelse af teknisk ejendomsledere i undervisning i klima og miljø.

Derudover skulle pilotprojektet evaluere på:

  • Om de eksisterende tilbud og aktiviteter på miljøområdet har den rette form
  • Om udbuddet af support er tilstrækkeligt
  • Om kommunikationen mellem centrale og decentrale aktører understøtter målene på området
  • Om der er brug for efteruddannelse af teknisk, lærerfagligt, pædagogfagligt personale

Løsning

Pilotprojektet blev udført inden for rammerne af Børne- og Ungdomsforvaltningens miljøledelsesarbejde, der har til hensigt at styrke support og implementering af kommunens miljømål i Børne- og Ungdomsforvaltningens decentrale enheder. Pilotprojektet har således trukket på en række eksisterende ressourcer og kompetencer i forvaltningen samt i Teknisk Ejendomsleder Forening, hvor kompostering har været brugt som en konkret case. Til pilotprojektet blev der indgået dialog med Teknisk Ejendomsleder Forening, hvor 8 tekniske ejendomsledere ønskede at deltage.

Det eksisterende online undervisningsmateriale, kaldet Enact, der er et digitalt læremiddel til aktiv og elevdrevet miljøundervisning i grundskolen, samt tilbuddet om at deltage i pilotprojektet, blev sendt som et samlet tilbud til de 8 interesserede tekniske ejendomsledere. Ingen skoler tog direkte imod tilbuddet, men selve det online undervisningsmateriale Enact er i forrige skoleår blevet testet på 6 skoler i København og de tekniske ejendomsledere har været inddraget i forbindelse med skolernes brug af Enact. Tilbagemeldingerne fra skolerne har været positive og de har tilkendegivet, at det taler ind i det ønske skolerne har til at arbejde direkte med skolernes egen drift og praksis i undervisningen.

Udover de konkrete pilotprojekter, ligger den årlige evaluering (miljø-audit) via kommunens miljøcertificering til grund for de løsninger, der peges på i det følgende.

Konklusionen er, at der er potentiale i praksisnær undervisning som et bidrag til at skabe en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne på energi- og miljøområdet. Ved den årlige miljø-audit har skolelederne udtrykt ønske om flere tilbud og aktiviteter, der tager direkte udgangspunkt i skoler og institutioners daglige drift, som dermed kan bidrage til at gøre eleverne medansvarlige for skolernes drift. Det foreslås at inddrage de tekniske ejendomsledere i undervisningen som en rollemodel med viden om skolens drift.

Det foreslås derfor, at de pædagogiske forløb formidles via "Åben Skole".        

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Der udarbejdes en beskrivelse af et undervisningsforløb i kompostering, som lægges på Åben Skole med 2-3 forløb. Forløbet håndteres efter samme procedure, som andre "Åben Skole forløb".

Der udarbejdes en beskrivelse af undervisningsforløbet koblet sammen med den tekniske support vedr. energi, som lægges på Åben Skole. Tilbuddet er allerede fuldt finansieret.

Forvaltningen vil undersøge om der er mulighed for at udarbejde en investeringscase ved ansøgningsrunden for investeringsforslag til investeringspuljen ifm. budgetforhandlingerne 2019 eller OFS 18/19. Investeringspotentialet ligger i, at undervisningsforløbene kan resultere i at skolerne i højere grad sorterer deres affald. Regningen for afhentning af affald, der er sorteret, er mindre end ved affald, der ikke er sorteret.

 

Tobias Børner Stax                                     /                 Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top