Mødedato: 06.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ny procedure for skoleskift

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til justering af udmøntningen af Københavnermodel 2.0. vedrørende elever, der skifter skole.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen  indstiller til Børne og Ungdomsudvalget,  

  1. at forslag til justering af udmøntning af procedure for skoleskiftere under Københavnermodel 2.0. godkendes

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 8. juni 2011 (2011-61307) en række tiltag for at styrke integrationsindsatsen i København. Et af tiltagene er Københavnermodel 2.0, som bygger på, at forældre til sprogligt svage børn skal tilbydes rådgivning om skolevalg (via Rådgivningscentret). Rådgivningen skal både tilbydes i forbindelse med skolestart, til skoleskiftere og til udslusede modtagelsesklasseelever.

Med Københavnermodel 2.0 har BUU således besluttet, at forældre til sprogligt udfordrede elever skal tilbydes rådgivning i forbindelse med skoleskift. Hvert år skifter ca. 2.000 børn skole i København, og heraf vurderes ca. 700 at have særlige faglige og/eller sproglige udfordringer, der netop giver behov for rådgivning i forbindelse med skoleskift. De hidtidige erfaringer viser, at skoleskiftene ofte sker, uden at der har været en dialog mellem afgivende skole og familien om, hvilket skoletilbud, der kunne understøtte de behov, som eleven måtte have. 

Løsning

For at sikre at eleverne bliver vurderet ift. at modtage det bedste skoletilbud samt evt. behov for faglig støtte ifm. skoleskiftet, fremlægger forvaltningen nu forslag til justering af proceduren for skoleskiftere.  

 

Målet med den nye procedure for skoleskift er at sikre, at skoleskift sker på et oplyst grundlag, og at en større andel af de udfordrede skoleskiftere søger det skolemiljø, som bedst muligt imødekommer deres behov. Samtidig skal det sikres via videnoverdragelse, at modtagerskolerne har bedre forudsætninger end i dag for at tilrettelægge den bedst mulige undervisning for de skoleskiftende elever, ikke mindst for de af skoleskifterne som har særlige udfordringer.

 

Målgruppen for proceduren er anslået ca. 700 ud af i alt ca. 2000 årlige skoleskiftere, netop de skoleskiftere der vurderes at have særlige sproglige og/eller faglige udfordringer.  

 

Forslaget har været drøftet med skoleledere og Skolelederforeningen (SKK).

 
Individuel rådgivning
Forvaltningen foreslår, at forældre fremover ved skoleskift skal henvende sig til den skole, som barnet skal udmeldes fra. Når forældrene meddeler skoleskift, skal ledelsen på denne skole foretage en konkret vurdering af, hvorvidt der anbefales en rådgivningssamtale, før skoleskiftet foretages. Dette gælder også, hvis der er tale om en flytning mellem to områder i kommunen. Vurderingen skal foretages med udgangspunkt i elevplanen, der indeholder en faglig vurdering af elevens hidtidige skoleforløb, og i dialog mellem skoleledelse og elevens lærere. For alle skoleskiftere skal der endvidere ske en overdragelse af relevant viden om eleven i form af bl.a elevplanen for den enkelte elev i dialog med eleven og familien. Hvis forældrene ikke henvender sig til den hidtidige skole ifm. et skoleskift, er det den modtagende skoles opgave at sikre, at proceduren følges. Forvaltningen følger op på implementeringen af den nye model gennem ledelsesstrengen, hvor der skal fokuseres på, at den modtagende skole ikke indskriver elever uden, at den afgivende skole bliver involveret.

Af BUU’s beslutning af 8. juni 2011 fremgår det, at rådgivningssamtalerne skal gennemføres af medarbejdere med kompetencer i børns sproglige udvikling (et- og tosprogede børn), dansk som andetsprog og tosprogethed, kommunikation med tosprogede forældre/etniske minoriteter, inklusion samt viden om krav til faglige og sproglige kompetencer på forskellige klassetrin.

Den konkrete rådgivningsopgave foreslås fremover forankret i de fem områder med tilførsel af de fornødne kompetencer og medarbejdere. Opgaven forankres under de tværfaglige chefer i områderne. For at sikre de nødvendige ressourcer vil integrationsvejlederne fremover blive organisatorisk forankret i de fem områder. Idag er de placeret på udvalgte skoler. Der afsættes økonomi til kompetenceudvikling for hver af de 15 integrationsvejledere med henblik på at kunne håndtere de nye arbejdsopgaver.


Rådgivningscenteret

Rådgivningscentret, der også står for rådgivningen af skolestartere, vil løbende indsamle data om antal og resultat af rådgivningsforløbene. Der vil særligt være fokus på, hvorvidt de enkelte områder enten modtager eller afgiver skoleskiftere, og hvorvidt disse flyttemønstre afføder nye udfordringer for skoler og områder, herunder særlig opmærksomhed og følge op omkring flyttemønstre i område Nørrebro/Bispebjerg.  

Samarbejde med private skoler

Forældre til børn der går i privatskole, eller en skole i en anden kommune, og som ønsker skoleflytning til en folkeskole i København, skal fremover henvende sig til deres (evt. kommende) grunddistriktsskole.  Hvis grunddistriktsskolen ønskes som ny skole, kan eleven umiddelbart indskrives eller evt. tilbydes rådgivning. Hvis en anden skolen end grunddistriktsskolen ønskes som ny skole, henvises familien direkte til områdets rådgivning.

 

Hvis skolen, som forældrene i første omgang henvender sig til, ikke er barnets kommende distriktsskole, er skolen således forpligtiget til at henvise forældrene til distriktsskolen, som tager stilling til, om tilbud om rådgivning er relevant. Der følges i forvaltningens ledelsesstreng op på, at denne procedure følges.

Økonomi

Budgettet til integrationsvejledere afholdes i dag via en pulje i forvaltningen på funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. Da integrationsvejlederne som følge af forslaget fremover vil være fastansatte medarbejdere i områderne foreslås det, at lønmidlerne til de 15 integrationsvejledere fra 2014 lægges ud til områderne, således at integrationsvejlederne indgår i områdernes budgetmodel. Med omorganiseringen stiger antallet af integrationsvejledere under Københavnermodellen fra nuværende 10 til i alt 15 fuldtidsstillinger. Muligheden for at øge antallet af stillinger skyldes ubesatte årsværk og en omprioritering af midler under Københavnermodellen.

Det vurderes, at der udover midler til dækning af lønudgifter til integrationsvejlederne samlet set skal udmeldes 675.000 kr. pr. år til opgavevaretagelsen i de 5 områder, dvs. 135.000 kr. til hvert område. Dette er beregnet udfra en forventning om ca. 700 skoleflytninger årligt, hvor den nye rådgivningsproces vil være aktuel. Pengene udmeldes fra den besluttede budgetramme for Sprog- og Rådgivningscentret. Rammen er i 2013 på 1.642.871 kr.

Skoleskiftere tilbydes et buskort i de tilfælde hvor rådgivningsforløbet resulterer i et skoleskift, som nødvendiggør brug af offentlig transport. Udgifter hertil er afsat i budgettet for Københavnermodel 2.0., funktion 03.22.01.1 Folkeskoler.

Videre proces

Efter godkendelse i BUU vil processen blive præsenteret for skolelederne samt kommunikeret til forældre i de københavnske folkeskoler. Sidstnævnte vil fx ske gennem kommunens hjemmeside, skolebestyrelserne, Skole og Forældre og Brug Folkeskolen. Det forventes, at den nye procedure kan være gældende fra 1. august 2013. Indtil da vil Rådgivningscenteret fortsat vejlede skoler og områderne omkring skoleskift.


BUU vil få en status på justeringen i forbindelse med de halvårlige rapporteringer på integrations-, fagligheds- og inklusionspakkerne samt ungestrategien.


                               Else Sommer                           /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, B, F, V og Ø.

Imod stemte 1 medlem: C.

1 medlem undlod at stemme: O.
Til top