Mødedato: 05.12.2018, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Temadrøftelse om mandat til overenskomstforhandlinger og forhandlinger om lokalaftaler

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 26. september 2018 et medlemsforslag stillet af Enhedslisten, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om, at udvalget drøfter måden, hvorpå der fastlægges mandat til overenskomstforhandlinger og til forhandlinger om lokalaftaler.
 
Forslaget var bl.a. begrundet med, at forhandlinger om arbejdets tilrettelæggelse er af betydning for den kvalitet, som borgerne forventer af undervisningen i den københavnske folkeskole - og at det derfor synes naturligt, at der er en procedure for fastlæggelsen af et mandat for, hvad der fra arbejdsgiverside ønskes opnået i forhandlingerne med de ansattes repræsentanter.

Baggrund

Løn- og personaleområdet er reguleret af både lovgivning, overenskomster og lokalaftaler. Styringshierarkiet er illustreret i figur 1.

Figur 1 - styringshierarki for løn- og personaleområdet

Kilde: København Kommunes forretningscirkulære Løn & personale

De centrale arbejdsmarkedsparter indgår overenskomster og centrale aftaler på vegne af arbejdsgivere og lønmodtagere. Overenskomsterne på det kommunale område indgås på arbejdsgiversiden af Kommunernes Landsforening (KL) og på lønmodtagersiden af de respektive faglige hovedorganisationer.  Til brug for arbejdet med at varetage kommunernes interesser som arbejdsgivere, har KL's bestyrelse vedtaget en langsigtet arbejdsgiverpolitik, der fastlægger de centrale grundværdier for KL's arbejdsgiverpolitiske arbejde, jf. bilag 1.

De centrale overenskomster og aftaler skaber hjemmel for, at de decentrale parter kan indgå lokale arbejdstidsaftaler, forhåndsaftaler og procedureaftaler. De decentrale parter består typisk af en leder fra forvaltningen eller en repræsentant fra Økonomiforvaltningen på arbejdsgiversiden og en fællestillidsrepræsentant, tillidsrepræsentant eller den faglige organisation på medarbejdersiden.

De ansatte på Børne- og ungdomsforvaltningens område er omfattet af en række forskellige overenskomster og lokalaftaler. Lokalaftaler kan omhandle løn eller arbejdstid og procedurer i forbindelses med det. I Børne- og ungdomsforvaltningen er der aktuelt ca. 80 lokalaftaler, som dækker forskellige grupper af medarbejdere og ledere på forskellige områder som dagtilbud, skole, sundhed, administration og det tekniske område. 

Økonomiudvalget har efter kommunestyrelsesloven ansvaret for den umiddelbare forvaltning af bl.a. løn- og personaleforhold. Det indebærer, at Økonomiudvalget har det indholdsmæssige ansvar for løn- og personaleområdet.

Oplæg på mødet

På udvalgsmødet vil Koncernservice (Økonomiforvaltningen) orientere om arbejdet med hhv. overenskomster og lokalaftaler og vil komme ind på følgende punkter: 
  • processen i KL i forhold til overenskomstforhandlinger - herunder hvornår og hvordan Københavns Kommune giver input til det arbejde
  • rammerne for forhandling af lokalaftaler - herunder hvem der forhandler dem og hvordan henter de deres mandat
  • rolle- og ansvarsfordeling internt i Københavns Kommune mellem Økonomiudvalget, fagudvalgene og forvaltningerne  

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 5. december 2018:

Drøftet.

Til top