Mødedato: 05.12.2007, kl. 08:15

Strategi for fastholdelse af fagligt stærke elever

Se alle bilag

Strategi for fastholdelse af fagligt stærke elever

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

7.      Strategi for fastholdelse af fagligt stærke elever  J.nr. 2007-85492

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til forslag til strategioplæg for fastholdelse af fagligt stærke elever og Fagolympiader.

 

 INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at                            udvalget godkender strategioplæg for indsatsen for de fagligt stærke elever samt for gennemførelse af Fagolympiader.

 

PROBLEMSTILLING

Det fremgår af Faglighed for Alle, at der skal afvikles Fagolympiader, og at der skal ske en øget indsats for at fastholde fagligt stærke elever i de københavnske folkeskoler.

Indsatsen for de fagligt stærke elever skal ses som en kontinuerlig proces, der er et logisk delelement i planlægning og gennemførelse af og opfølgning på undervisningen. Fagolympiader kan ses som enkeltstående – eventuelt årligt tilbagevendende – begivenheder.

Den foreløbige afdækning af feltet "Fagligt stærke elever" viser, at det, ikke mindst i en dansk folkeskolesammenhæng, er et næsten uberørt land. Strategien udvikler sig derfor i takt med at viden, i deer og aktiviteter afprøves og dukker frem. Den suppleres efterfølgende af en handlingsplan for fastholdelse af fagligt stærke elever, jf. afsnittet "videre proces" nedenfor.

 

LØSNING

Faglighed for Alle fastslår, at Fagolympiader afvikles som kammeratlig kappestrid med det formål at fremme elevernes faglige ambitioner. Der udvikles derfor et koncept, som indebærer, at alle elever på 7. klassetrin får mulighed for at deltage i Fagolympiader i maj 2008.

Forslaget om 7. klassetrin skyldes bl.a. følgende:

§        Klassetrinet er ikke omfattet af nationale test eller folkeskolens prøver

§        Eleverne er gamle nok til selv at kunne færdes i København

§        Der kan på de følgende klassetrin trækkes på positive effekter af deltagelse i Fagolympiader.

For at indsamle nødvendige erfaringer med denne konkurrenceform afvikles i efteråret 2007 et pilotprojekt på to skoler. Der er valgt fire temaer for disse konkurrencer er:

● novelleskrivning (dansk/it)

● opfindelser (fysik/kemi, matematik)

● design (it, matematik, billedkunst)

● brætspil (fx historie, biologi, geografi, billedkunst)

Med de indvundne erfaringer fra pilotprojektet fortsætter herefter planlægning af Fagolympiader i maj 2008, jf. FFAs udmøntningsplan. Det vurderes herunder om fagolympiader kan afvikles for tidligere klassetrin med henblik på at fastholde eleverne i folkeskolen.  Projektet benævnes: Fagolympiader - KøbenhavnsMesterskab

Indsatsen for de fagligt stærke elever bygger endvidere på følgende hovedindsatsområder:

1. Fokus på elever

Udvikling af et MasterClass-koncept. MasterClass kan defineres som undervisningsaktiviteter, der varetages af fagligt særligt kompetente undervisere (eksperter), f.eks. forskere eller konservatorie-uddannede musikere eller kunstnere. MasterClass konceptet udvikles til elever fra 6.-9. klasse. Planen er, at udvalgte elever får mulighed for en til to gange årligt at deltage i MasterClass på det område, som de er særligt fagligt kompetente i. MasterClass kan f.eks. være uge-forløb med undervisning og øvelser/træning. Forløb som indebærer, at udvalgte elever får mulighed for særlig faglig udfordring. Antallet af og det faglige fokus i Masterclass afhænger af hvilke samarbejdsaftaler der kan indgåes med skoler, uddannelsesinstitutioner mv. som nævnt nedenfor.

MasterClass kan også ske ved at eleverne følger undervisning, forskning eller det daglige arbejde på uddannelsesinstitutioner, museer, virksomheder eller i forskningsmiljøer, der modsvarer disse elevers særlige faglige forudsætninger og interesser. Hensigten er todelt: dels at give disse elever udfordring, inspiration og opmuntring dels at lade et Masterclass-ophold få en positiv afsmittende effekt i elevens hjemklasse. Der er foreløbig positivt tilsagn om medvirken fra profilskoler i København, Billedskolen og Skramloteket. Flere skoler, uddannelsesinstitutioner mv. skal inddrages. Projektet benævnes fremover KøbenhavnerMasterclass.

Der er endvidere igangværende drøftelser med Biblioteksstyrelsen om etablering af en forfatterskole for børn og unge med lyst og talent for at skrive. MasterClass og forfatterskole er for elever på mellemtrin og udskoling.

2. Fokus på lærere/skoler

Der etableres et fagligt netværk af kommuner, der allerede arbejder med eller ønsker at iværksætte en særlig indsats for de fagligt stærke elever. Gennem udveksling af erfaringer, afholdelse af konferencer og seminarer, udvikling af materialer og strategiske alliancer med forskningsinstitutioner (DPU, EVA og Københavns Universitet), Skolerådet og Undervisningsministeriet vil netværket udgøre en faglig basis for det videre arbejde med denne særlige elevgruppe. Dette netværk omfatter foreløbig kommunerne København, Lyngby og Gentofte. Der er endvidere kontakt til Odense og Greve kommuner, og flere tænkes inddraget.

Formidling af arbejdet i dette netværk vil ske fra forvaltninger til konsulenter i distrikterne, evalueringsvejledere, PPR, skoleledere og lærere. Der vil blive udviklet konkrete undervisnings- og inspirationsmaterialer for at skærpe opmærksomheden på de fagligt stærke elever. Der foretages en systematisk afdækning af skolernes praksis på feltet, således at indsatsen kan målrettes i langt højere grad, end det hidtil har været tilfældet. Københavns Kommune vil med dette initiativ være med til at kaste lys over et område, der som oftest ikke har haft den store bevågenhed.

3. Fagligt netværk på tværs af skoler

Der opbygges et fagligt netværk af lærere på de enkelte skoler i kommunen, som skal fungere som koordinatorer af indsatsen over for de fagligt stærke elever. Der er tale om at samarbejde med lærere, som dels har en faglig spidskompetence og engagement dels er opmærksomme på de elever, som har særlige faglige forudsætninger.

Indsatserne og deres fokus fremgår af tabellen:

                    Klassetrin

Aktivitet

1

2

3

4

5

6

7

8

9

MasterClass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lærerkvalificering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fagolympiader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fagligt netværk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI

Økonomien til arbejdet med Fagolympiader og de fagligt stærke elever er indeholdt i Faglighed for Alle, funktion 3.01.1 Folkeskoler.

Til Fastholdelse af Fagligt stærke elever og afvikling af Fagolympiader er afsat følgende:

2007: 1,1 mio. kr.

2008: 1.1 mio. kr.

2009: 0,6 mio. kr.

Herudover er der i forbindelse med udmøntningen af budget 2008 (FFA indsatserne) foreslået en forøgelse af ressourcen til et netværk af faglige ressourcepersoner på skolerne på 3 x 0,3 mio. kr. i årene 2008 - 2010. De faglige ressourcepersoner tænkes inddraget i arbejdet med udfordringer til de fagligt stærke elever.

 

VIDERE PROCES

I sommeren 2008 vil evaluering af Fagolympiader finde sted, og resultaterne herfra foreligger i august 2008. Strategien og de konkrete indsatsområder udvikler sig videre derudfra.

I forlængelse af beslutningen om strategien, udarbejdes en handlingsplan for fastholdelse af fagligt stærke elever. I handlingsplanen konkretiseres f.eks., hvorledes opkvalificering af lærere kan foregå, hvordan arbejdet formidles og videndeles, hvorledes de fagligt stærke børn opdages, hvorledes undervisningsdifferentieringen kan udmøntes.

 

BILAG

1. Strategi vedr. fastholdelse af fagligt stærke elever

 

 

 

                                      Else Sommer                               Jan Dehn

 

 

 



 

Til top