Mødedato: 05.12.2007, kl. 08:15

Værdigrundlag for skolesundhedsplejen

Se alle bilag

Værdigrundlag for skolesundhedsplejen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

11.      Værdigrundlag for skolesundhedsplejen    J.nr. 2007-60461

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til forslag til Skolesundhedsplejens Værdigrundlag, som forvaltningen anser som et af de væsentligste resultater fra et udviklingsarbejde i Københavns Kommunes Skolesundhedspleje.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne - og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne - og Ungdomsudvalget (BUU),

1.                  at udvalget godkender forslag til Skolesundhedsplejens Værdigrundlag

 

 

Problemstilling

Det er i dag i højere grad følger af velfærdsudviklingen, der påvirker børn og unges trivsel og sundhed i både negativ og positiv retning. Som illustrativt eksempel kan nævnes børns og unges stigende problemer med overvægt og diabetes 2. Dertil kommer at nyere forskning i sundhedsplejen peger på, at sundhedspædagogisk indsats først opnår effekt, hvis børn og unge involveres for at udvikle ejerskab. Denne viden og den samfundsmæssige udvikling stiller ændrede krav til arten og kvaliteten af kommunens tilbud om sundhedspleje. 

 

Løsning

På baggrund af ovenstående igangsatte den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning i 2004 i samarbejde med Danmarks Pædagogiske Universitet et 3 årigt udviklingsprojekt i kommunens skolesundhedspleje som en del af et samlet udviklingsarbejde i den kommunale sundhedspleje. Udviklingsprojektet er videreført i Børne - og Ungdomsforvaltningen og afsluttes med udgangen af 2007.

 

Alle kommunens 170 sundhedsplejersker har været involveret og engageret i projektet. På en stor del af kommunens skoler har projektsundhedsplejersker gennemført udviklingsarbejde, hvor nye tilgange og måder, at arbejde med skolebørnene om sundhed på, har været afprøvet. Resultaterne er publiceret i to bøger, som kommer til at ligge til grund for den videre kvalitets - og metodeudvikling i skolesundhedsplejen. 

 

Forvaltningen betragter vedlagte forslag til Skolesundhedsplejens Værdigrundlag som det første væsentligste resultat fra dette udviklingsarbejde, som kan understøtte og sikre en praksis i Københavns Kommunes skolesundhedspleje:

  • der understøtter børns og unges lige adgang til sundhed
  • der har som mål at gøre børn og unge til aktive medspillere for at fremme deres egen og andres sundhed
  • der bidrager til at børn og unge på sigt bliver i stand til at tage vare på egen sundhed
  • der har som mål at samarbejde med andre om det bedst mulige grundlag for at fremme børns og unges trivsel og udvikling

 

Forslaget understøtter intentionerne i Forebyggende Sundhedsydelser til Børn og Unge om, at sundhedsplejen med sin indsats skal bidrage til at børn og unge bliver i stand til at tage vare på egen sundhed; Københavns Kommunes Værdigrundlag, hvor kommunens medarbejdere skal møde brugeren med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid og Sundhedsplejens Praksis, der beskriver Københavns Kommunes formål og mål med tilbud om sundhedspleje. Forslaget spiller desuden sammen med det børnesyn, der lægges til grund for forslaget til Københavns Kommunes Børne – og Ungdomspolitik (BUU 24.10.07/SUD 7.11.07), hvor det blandt andet hedder: Københavnske børn og unge skal opleve en sund, tryg og udviklende opvækst, hvor nøgleordene er trivsel, anerkendelse og livsglæde.

 

Værdigrundlaget er først og fremmest tænkt som grundlag for skolesundhedsplejens praksis. Det skal ses i sammenhæng med, at det er resultatet af et udviklingsarbejde i skolesundhedsplejen. Når det tilsvarende udviklingsarbejde med kommunens tilbud om sundhedspleje til spæd - og småbørn er gennemført, vil værdigrundlaget skulle revurderes så det kan udgøre et samlet værdigrundlag for Københavns Kommunes Sundhedspleje.

 

Værdigrundlaget tager højde for, at København er en kulturelt varieret og mangfoldig sammensat kommune med store forskelle i levevilkår. Der er derfor lagt vægt på at beskrive værdigrundlaget så rummeligt, at der gives plads til at fortolke og integrere grundlaget ud fra den lokale kontekst.

 

Som nævnt ovenfor har udviklingsarbejdet i skolesundhedsplejen involveret alle kommunens sundhedsplejersker. I udviklingsprojektets sidste fase har forvaltningen gennemført en intensiv dialogproces, hvor kommunens 8 ledende sundhedsplejersker og alle kommunens øvrige sundhedsplejersker ved hjælp af workshops har kunnet kommentere og bidrage til værdigrundlaget. Værdigrundlaget står derfor stærkt som et grundlag, der er udviklet i fællesskab. 

 

Økonomi

Der er ingen finansieringsbehov i forhold til den aktuelle indstilling. Såfremt der bliver behov for finansiering i forhold til videreførelse af det igangsatte udviklingsarbejde i sundhedsplejen, vil disse blive prioriteret indenfor rammen.

 

Videre proces

Planen er at arbejde videre med udvikling af kommunens tilbud om skolesundhedspleje, så det lever op til værdigrundlaget. Forvaltningen vil i det nye år igangsætte denne udviklingsproces i samarbejde med kommunens ledende sundhedsplejersker. I denne proces vil det være naturligt at tænke målene i de overordnede sundhedspolitiske handleplaner for Københavns Kommune, der vedrører Børne - og Ungdomsforvaltningen, ind. Specielt målet om Sundhedspolitikker på skolerne. Her vil forvaltningen kunne tage afsæt i erfaringer fra udviklingsarbejdet i skolesundhedsplejen, hvor der på flere skoler er blevet arbejdet med udvikling af sundhedspolitikker og tværfaglige sundhedsteam.

 

Bilag

1.      Forslag til Skolesundhedsplejens Værdigrundlag

 

 

                     Else Sommer                      Lise Poulsen

 

 



 

Til top