Mødedato: 04.10.2006, kl. 08:15

Lokal frivillighedspolitik i BUF

Se alle bilag

Lokal frivillighedspolitik i BUF

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2006

 

 

6.      Lokal frivillighedspolitik i  BUF

  J.nr. 305500

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     de  foreslåede initiativer i forbindelse med frivillighedspolitikken fastholdes og udbygges

 

 

 

 

RESUME

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 24. maj 2006 at sende procesplan for forslag til udmøntning af en lokal frivillighedspolitik til høring hos Skole og Samfund, Københavns Lærerforenings Kolonier, foreningen "Brug Folkeskolen på Nørrebro", de privatorganiserede lektiecafeer i kommunen samt Dansk Røde Kors, SSP og kvarterløft.

 

Ungdommens Røde Kors København tilslutter sig ønsket om udbygning af samarbejdet med de privatorganiserede lektiecafeer. Kvarterløftsekretariatet giver udtryk for et behov for, at  forvaltningen støtter og forbedrer børne- og ungeinstitutionernes muligheder for at indgå i frivilligt arbejde i de lokalområder, de er en del af. 

 

Forvaltningen foreslår, at kommunens frivillighedspolitik fastholdes og udbygges inden for de områder, hvor der samarbejdes med Kvarterløftprojekter samt de private lektiecafeer samt at forvaltningen i det hele taget skærper opmærksomheden for at indgå i samarbejdsaftaler/partnerskabsaftaler med frivillige organisationer på udvalgets område.


SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen har med brev af 21. april 2006 anmodet om, at de enkelte fagudvalg inden den 15. maj 2006 fremsender en procesplan for fremsættelse af forslag til lokal frivillighedspolitik i de enkelte fagudvalg.

 

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 15. december 2005 (BR 754/05) en frivillighedspolitik, som skal skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen.

 

I forbindelse med vedtagelsen af politikken besluttede Borgerrepræsentationen at pålægge samtlige fagudvalg at udarbejde en implementering af frivillighedspolitikken, der beskriver samarbejdet mellem udvalg, forvaltning og frivillige organisationer. Planen skal foreligge senest et år efter politikkens vedtagelse. Planen skal endvidere følges op hvert andet år.

 

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 24. maj 2006 at sende procesplan for forslag til lokal frivillighedspolitik til høring hos Skole og Samfund, Københavns Lærerforenings Kolonier, foreningen "Brug Folkeskolen på Nørrebro", de privatorganiserede lektiecafeer i kommunen samt Dansk Røde Kors, SSP og kvarterløft således, at de omtalte frivillige organisationer får mulighed for at udtale sig om behovene for fastsættelse af en lokal frivillighedspolitik på udvalgets område.

 

I Børne- og Ungdomsudvalgets regi foregår kun i mindre omfang et samarbejde med frivillige organisationer. Der ydes dog mindre beløb til Skole og Samfund, Københavns Lærerforenings Kolonier og foreningen "Brug Folkeskolen på Nørrebro".  Børne- og Ungdomsforvaltningen indgår i samarbejde med frivillige organisationer i forbindelse med Samarbejdet i Kommunikationsforum mellem private skoler og kommunale skoler, Samarbejde med privatorganiserede lektiecaféer, Samarbejdet med foreningen "Brug Folkeskolen på Nørrebro", Skole og Samfund, Københavns Lærerforenings kolonier, Fritids- og ungdomsklubbernes samarbejde med interessenter i nærområderne. Der er desuden et samarbejde på forsøgsbasis om børnetelefonen med Børns Vilkår. 

 

Ungdommens Røde Kors København tilslutter sig ønsket om udbygning af samarbejdet med de privatorganiserede lektiecafeer. Organisationen tilslutter sig forvaltningens forslag om afholdelse af en temaeftermiddag, hvor der kan udveksles erfaringer om den gode lektiecafe og det gode samarbejde med lokale aktører.  Det tilkendegives desuden, at også beboerforeninger og boligforeninger inddrages i samarbejdet om lektiecafeer. Endelig tilkendegiver Ungdommens Røde Kors København, at de gerne vil være fast høringspart på relevante høringer.

 

Høringssvaret fra Ungdommens Røde Kors København ligger helt i tråd med forvaltningens erfaringer med samarbejdet mellem skoler og andre aktører. Evalueringen af lektiecaféerne viste også, at kun få skoler havde taget opgaven med at være koordinerende for lokalområdets forskellige udbydere af lektiehjælp alvorligt. Udvalget har fastholdt forvaltningen på denne forpligtigelse.

 

På denne baggrund foreslås det, at samarbejdet med de privatorganiserede lektiecafeer fastholdes og søges udbygget. Temaeftermiddag og en revideret vejledning vedrørende lektiecaféens mål, rammer og samarbejdsflader vil blive  iværksat i løbet af efteråret 2006, som vedtaget af udvalget på mødet den 25. maj 2006 (sagsnr. 287223).

 

Kvarterløftsekretariatet giver udtryk for, at kvarterløftprojekterne overordnet har et udmærket og frugtbart samarbejde med skoler og fritids- og ungdomsklubber i lokalområderne. Kvarterløftsekretariatet har dog et ønske om, at frivilligheds-politikken uddybes ved at formulere en politik som støtter og forbedrer kommunens børne- og ungeinstitutiones muligheder for at indgå i frivilligt arbejde, fx er der til kvarterløftprojektet i Holmbladsgade eksempler på, at lærere har fået stillet timer til rådighed for at indgå i samarbejde i lokalområdet. 

 

Forvaltningen vil nærmere vurdere mulighederne for, at der centralt eller decentralt kan afsættes resurser til medarbejderes deltagelse i projekter  i lokalområdet.

 

SSP-sekretariatet støtter forvaltningens indstilling om frivillighedspolitikken.

 

Forvaltningen foreslår på baggrund af høringssvarene, at forvaltningen fastholder og udbygger samarbejdet med frivillige organisationer på området for Kvarterløft samt de private lektiecafeer. Det forslås desuden, at forvaltningen i det hele taget skærper opmærksomheden på at indgå i samarbejdsaftaler/partnerskabsaftaler med frivillige organisationer inden for udvalgets område, hvor det kan forbedre kvaliteten i udvalgets ydelser.

 

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

BLAG VEDLAGT

·        Indkomne høringssvar fra Ungdommens Røde Kors, SSP-sekretariatet og Kvarterløftsekretariatet

 

 

                                  Else Sommer

                                                                             Elizabeth Bonde

 


 

Til top