Mødedato: 03.10.2007, kl. 15:00

Udvikling af de bemandede legepladser

Udvikling af de bemandede legepladser

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 3. oktober 2007

 

 

3.      Udvikling af de bemandede legepladser  J.nr. 2007-7863

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til forslag til "De bemandede legepladsers målsætning i Københavns Kommune" samt redegørelse for, hvordan den tidligere bemandede legeplads i Kirsebærhaven fungerer efter nedlæggelsen af bemandingen.  

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at forslag til "De bemandede legepladsers målsætning i Københavns Kommune"  sendes til høring hos de bemandede legepladser samt relevante interessenter

2. at redegørelsen om den tidligere bemandede legeplads i Kirsebærhaven tages til efterretning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

PROBLEMSTILLING

Som opfølgning på udvalgsindstilling den 28. februar 2007, hvor udvalget godkendte oplæg til konkretisering af de pædagogiske tiltag og udnyttelse af de fysiske rammer fremlægger forvaltningen "De bemandede legepladsers målsætning i Københavns Kommune" med henblik på at klargøre legepladsernes betydning/rolle i kommunens brede institutionsmiljø jvf. bilag 1. Desuden er følgende forhold undersøgt: fremmøde, forankring og tilsyn, it-opkobling, behov for efteruddannelse samt normeringsaftale.

 

LØSNING

Forvaltningen har udarbejdet forslag til målsætninger med henblik på ikrafttræden pr. 1. januar 2008, som efter godkendelse sendes i høring hos de bemandede legepladser samt øvrige interessenter.

 

Målsætningen er for samtlige bemandede legepladser i Københavns Kommune og har udgangspunkt i Københavns Kommunes værdigrundlag og kommende Børne- og Ungepolitik. Målsætningen klargør en fælles forståelse for legepladsernes rolle i kommunens vifte af fritidstilbud og legepladsernes fremtidige arbejde, herunder samarbejdet med brugerne og lokalområdet.

 

Målsætningen udmøntes i 5 overordnede målsætninger. I forbindelse med den enkelte målsætning konkretiseres en række tiltag, som danner rammerne for den enkelte bemandede legeplads daglige virke, men vægtningen af de enkelte opgaver kan under hensyntagen til den enkelte legeplads målgruppe og lokalområde variere, herunder legepladsernes åbningstider. 

 

Legepladserne har været inddraget i udarbejdelsen af målsætningen ved repræsentanter for lederne af de bemandede legepladsers kontaktudvalg og et arbejdsseminar, hvor en repræsentant fra hver legeplads, distrikternes konsulent på området samt Landsforeningen for socialpædagoger deltog.

 

Optælling af fremmøde på de bemandede legepladser

Legepladserne tæller fremmødet den sidste dag i måneden til brug for dokumentation af brugen af legepladsen. Det generelle billede viser, at legepladserne er godt besøgt alt efter beliggenhed, størrelse og aktiviteter.  Optællingen tegner et billede af, at det er en stor andel af kommunens egne børn, som benytter legepladserne. Det drejer sig om, at mellem 85 % – 100 % af brugerne er bosiddende i Københavns Kommune.

Legepladserne har desuden foretaget et bagudrettet skøn af deres brugere i forhold til "anden etnisk baggrund end dansk". Her viser svarene, at det er meget forskelligt fra legeplads til legeplads. Det varierende antal skyldes legepladsen beliggenhed. Samtidig svarer antallet til fordelingen af børn og unge med anden etnisk baggrund, der bor i lokalområdet.

 

Forankring og tilsyn

De bemandede legepladser forankres ligesom forvaltningens andre institutioner organisatorisk i distrikterne. Legepladserne udarbejder årsplaner, indtil en harmonisering af områdernes planer er gennemført inden for de næste par år. Årsplanerne beskriver den forløbne periode/evaluering samt vision og strategi for det kommende år. Strategien følges op af handle- og evalueringsplaner for det enkelte delområde. De pædagogiske konsulenter yder generel sparring vedrørende arbejdet på legepladsen og specifik vejledning i forhold til de af legepladsens børn, der har særligt brug for hjælp. Herudover føres der tilsyn 1 gang årligt. Tilsynet tager udgangspunkt i årsplanen og den pædagogiske praksis, herunder hvorledes legepladserne implementerer målsætningerne. 

 

IT- opkobling

Legepladserne har ikke adgang til forvaltningens it-systemer herunder mail og intranet. Etablering af dette medfører bl.a. nogle sikkerhedsmæssige problemer, da legepladserne er beliggende på steder, hvor der er stor risiko for indbrud og hærværk, og der til tider er andre end ansatte i Københavns Kommune på stedet. Forvaltningen vurderer, at det er væsentligt for legepladsernes fremtidige funktioner, at der etableres it-opkobling.

 

Behov for efteruddannelse

Det vurderes, at personalet på de bemandede legepladser har et uddannelsesmæssigt efterslæb. På sigt bør medarbejderne få samme adgang til uddannelse som ansatte på fritidsinstitutioner og klubber.

 

Legepladserne kan søge en "Integrationspulje" på 266.000 kr. målrettet social og kulturel integrering. Forvaltningen har de sidste par år oplevet en væsentlig nedgang i ansøgningerne og vurderer, at et generelt uddannelsesløft i stedet vil afhjælpe nogle af legepladsernes problemstillinger. Det foreslås derfor, at disse midler i perioden 2007 – 2009 bruges til at afhjælpe legepladsernes akutte uddannelsesbehov, herunder implementering af målsætningerne. 

 

Normeringsaftale

Rammerne og de økonomiske betingelser for indgåelse af normeringsaftale for de bemandede legepladser skal undersøges nøjere med henblik på forhandlinger med Landsforeningen af Socialpædagoger. En redegørelse udarbejdes til brug for budgetforslag 2009.

 

Redegørelse vedr. den tidligere bemandede legeplads Kirsebærhaven

Legepladsen har været udsat for hærværk og indbrud et par gange i løbet af det første halvår efter nedlæggelsen af bemandingen. I samme tidsrum har distriktet og interessenter fra lokalområdet udarbejdet en løsningsmodel for legepladsen, der tilgodeser diverse brugergrupper i området omkring legepladsen, jf. bilag 2.

 

Budgetforlig 2008

Der er i budgetforliget for 2008 afsat midler til såvel drift som anlæg af de offentlige bemandede og ubemandede legepladser. Forvaltningen forventer efter budgettets vedtagelse at fremlægge forslag herom i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Det fremgår desuden af budgetforliget, at der i samarbejde med lokaludvalgene skal igangsættes et analysearbejde, der skal vurdere legepladsernes anvendelighed i forhold til børnenes behov, herunder om legepladserne tilbyder tilstrækkeligt med udfoldelsesmuligheder.

 

Samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen

BUF og TMF har indledt drøftelser om, at drift og vedligeholdelse af arealerne på de bemandede legepladser overgår til TMF. Driftsmidlerne, p.t. 5.678.000 kr., overføres i givet fald til TMF. Det pædagogiske personale vil fortsat være forankret i BUF.

 

ØKONOMI

Udgifterne til etablering af it på 24 legepladser udgør 324.000 kr. i anlægsudgifter og 370.000 kr. i drift pr. år. Der er ikke p.t. resurser inden for den nuværende økonomiske ramme til finansiering af it-opkoblingen. Forvaltningen vil i givet fald fremlægge en plan for indførelse af it på legepladserne.

 

VIDERE PROCES

Forslag til målsætningen sendes i høring med 6 ugers høringsfrist hos de bemandede legepladser, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Fællesrådet for Folkeskolen samt LFS.

 

 

BILAG

1. Forslag til målsætning for de bemandede legepladser

2. Redegørelse vedr. Kirsebærhaven

 

 

 

                              Else Sommer                          Jan Dehn

                                                                 

 


 

Til top