Mødedato: 02.05.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

1. regnskabsprognose 2018

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 1. regnskabsprognose 2018.
 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

    1. at udvalget godkender 1. regnskabsprognose for 2018

Problemstilling

Tre gange om året skal BUU melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Nu fremlægges den første prognose for regnskabsresultat for 2018, som er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 2 måneder af året. I indstillingen kommenteres de væsentligste afvigelser.  

Løsning

Som det fremgår af tabel 1 nedenfor, viser denne første prognose et forventet mindreforbrug på i alt 105,7 mio. kr. på driften. Heraf udgør den decentrale opsparing et mindreforbrug på 123,6 mio. kr., mens aktiviteten, herunder kaldet øvrig afvigelse, udviser et merforbrug på 17,9 mio. kr., jf. tabel 1.

Tabel 1: Det forventede forbrug fordelt på bevillingsområder 2018 (mio.kr.)

Note: I 6. kolonne "Øvrig afvigelse" angiver et positivt tal et mindreforbrug, mens et negativt tal angiver et merforbrug. For uddybende kommentarer om tabellen, se bilag 1.

Resultatet af 1. regnskabsprognose skal ses i lyset af 2 forhold:

  • Den decentrale opsparing på 123,6 mio. kr., som i vid udstrækning er en videreførelse af niveauet fra regnskabet i 2017, hvor den decentrale opsparing lød på 119,8 mio. kr.

  • Aktivitetsudsving: Mængden af børn i skoler og institutioner svinger over året, og ved 1. prognose er der samlet set flere børn og unge, som benytter kommunale og/eller selvejende institutioner, end der var budgetteret med.

Tabel 2 nedenfor viser, hvor mange børn, der var budgetteret med indenfor fire bevillingsområder samt det efter 1. prognose forventede antal børn.

Tabel 2: Antal børn indenfor de fire bevillingsområder i 2018

Note: I 4. kolonne "Forskel" angiver et positivt tal færre børn, mens et negativt tal angiver flere børn. Det budgetterede antal udtrykker befolkningsprognosen og deraf følgende demografiregulering. Den forventede antal børn er opgjort på baggrund af den faktiske indskrivning

Som det fremgår af tabel 2 er dagtilbudsområdet det eneste område, som har en aktivitet, der er lavere end forventet. Mindreforbruget på dagtilbudsområdet er 19,9 mio. kr. og dækker dels over 284 færre børn i dagtilbud, dels en stigning på 627 børn i privat børnepasning. Denne udvikling er i overensstemmelse med det forhold, at der er pres på kapaciteten på dagtilbudsområdet.

På specialdagtilbudsområdet medfører det stigende antal børn et forventet merforbrug på 18,3 mio. kr. Udviklingen skyldes en stigning i visitationen, som ligger udover, hvad den demografiske udvikling tilsiger.

På undervisningsområdet medfører det stigende antal børn et merforbrug på 6,8 mio. kr. Hovedforklaringen på dette er, at antallet af børn indskrevet på kommunens skoler er 398 flere end forudsat. Stigningen kan blandet andet forklares ved, at en større andel vælger folkeskoler frem for privatskoler. Udover udviklingen i antallet af børn, påvirkes resultatet også, af en forventet merindtægt på 13,8 mio. kr. som følge af flere solgte pladser.

Specialundervisningsområdet har et merforbrug på 12,4 mio. kr. Hovedforklaringen på dette er stigningen i antallet af børn på specialundervisningsområdet. Det stigende antal børn visiteret til området er også årsagen til, at der i overførselssagen blev afsat midler til tidlig opstart af kapacitet på specialområdet.

Samlet set er der ikke nogle af ovenstående bevægelser i aktiviteten eller nogle øvrige forhold relateret til driften, som er udsædvanlig i forhold til tidligere år. Resultatet af denne 1. regnskabsprognose ligger således indenfor den usikkerhed, som kendetegner prognosen efter 1. kvartal.

Opfølgning og korrigerende handlinger

I lyset af det forventede merforbrug, vil forvaltningen følge udviklingen i antallet af børn m.v. meget tæt i de kommende måneder og vil ved 2. regnskabsprognose præsentere mulige håndtag til at nedbringe merforbruget, hvis ikke tallene har ændret sig til balance/mindreforbrug. Forvaltningen vil herudover også følge udviklingen i den decentrale opsparing med henblik på at få denne nedbragt fra det nuværende niveau.

Udvalget er forpligtet til at sikre budgetoverholdelse og har mulighed for at prioritere et eventuelt mindreforbrug til andre formål, herunder mulighed for at igangsætte investeringer i fremtidige effektiviseringer. Hvis der prioriteres nye indsatser i løbet af året, skal udvalget efter styringsprincippet vedtaget i Økonomiforvaltningen 22.05.2012 aflevere et tilsvarende beløb til kassen til tværgående omprioritering i kommunen (50/50 reglen). Dog kan forvaltningen i henhold til beslutningen om rammefleks mellem special- og almenområdet, vedtaget i forbindelse med budget 2016, som udgangspunkt automatisk overføre midler mellem special- og almenområdet. Endelig er der mulighed for at rejse et politisk ønske om omprioritering mellem udvalgene i Økonomiudvalget.  

Økonomi

Sagen om bevillingsmæssige ændringer som følge af 1. regnskabsprognose behandles også på dette møde. 

Videre proces

Det forventede regnskab pr. april 2018 for hele kommunen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Den 15.8.2018 skal Børne og Ungdomsudvalget tage stilling til 2. regnskabsprognose for 2018.

 

Tobias Børner Stax         /Sti Andreas Garde

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top