Mødedato: 02.05.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Temadrøftelse om implementering af reformen "bedre veje til uddannelse og job" - etablering af en Kommunal Ungeindsats i Københavns Kommune (FÆLLESINDSTILLING BUF, SOF og BIF)

Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget skal drøfte, hvordan den kommende lovgivning omkring en sammenhængende ungeindsats skal implementeres i Københavns Kommune.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller overfor Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget

  1. at udvalgene drøfter, hvordan Københavns Kommune skal implementere den kommende forpligtelse om en sammenhængende ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet

Problemstilling

Alle partier i Folketinget indgik i efteråret 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse eller job. Formålet med aftalen er at sikre bedre muligheder for unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse og komme i beskæftigelse. Aftalen indeholder bl.a. en forpligtelse for kommunerne til at etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialindsatsen, som skal gøre alle unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at beslutte, hvordan ungeindsatsen skal organiseres. Lovforslaget skal førstebehandles i Folketinget i april og forventes vedtaget inden sommerferien.

Det er forvaltningernes vurdering, at Københavns Kommunes nuværende ungeorganisering ikke lever op til lovkravet om en sammenhængende ungeindsats, da der ikke sker en tilstrækkelig koordinering på tværs af forvaltningerne. Derfor skal Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget drøfte, hvordan Københavns Kommune kan implementere loven efter intentionerne om en sammenhængende ungeindsats.

Løsning

Drøftelsen i udvalgene vil ske af to omgange: første gang med denne temadrøftelse, der har til formål at:

  • Skitsere, hvordan ungeindsatsen ser ud i Københavns Kommune i dag, og hvilke udfordringer der er
  • Skabe klarhed om, hvilke ændringer området står overfor jf. ny lovgivning
  • Drøfte, hvordan Københavns Kommune opnår målet om, at flere unge får en ungdomsuddannelse, herunder hvordan den fremtidige organisering af ungeindsatsen skal se ud

Drøftelsen vil tage udgangspunkt i et rammesættende oplæg af fagdirektørerne fra henholdsvis Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Økonomi

Alt efter hvilken model, der vælges, vil der være økonomiske konsekvenser. Udgifter, som ikke kompenseres gennem DUT (Det Udvidede Totalbalanceprincip – økonomisk kompensation fra staten til kommuner og regioner som følge af ny lovgivning), vil skulle håndteres i regi af budgetforhandlingerne for budget 2019.  

Videre proces

Indstilling om indretning af den fremtidige ungeindsats i København behandles af udvalgene i august hhv. 13. august for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, 15. august for Børne- og Ungdomsudvalget og 16. august for Socialudvalget. Indstillingen behandles af Økonomiudvalget den 28. august, således at eventuelle budgetreguleringer kan indgå i budgetforhandlingerne om budget 2019. Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om den fremtidige organisering af ungeindsatsen den 20. september.

Udvalgsmedlemmer i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget inviteres desuden til et informationsmøde om det fulde lovkompleks vedr. både etablering af en ny forberedende grunduddannelse (FGU) og om den sammenhængende kommunale ungeindsats den 29. maj, kl. 15.30 til 16.30 på rådhuset, udvalgsværelse D, 1. sal, vær. 103.

 

                                                          Tobias Børner Stax/Bjarne Winge/Nina Eg Hansen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top