Mødedato: 02.04.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Sammenlægning af Grupperne og Familiekurserne København

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag om organisatorisk sammenlægning af specialskolen Grupperne og Familiekurserne København skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om sammenlægning af specialskolen Grupperne og Familiekurserne København med virkning fra 1. august 2014 sendes i høring

Problemstilling

Grupperne blev etableret under Københavns Kommunes Ungdomsskoles heltidsundervisning i 1977. I 2006 overgik Grupperne til at være en specialskole. 

Grupperne er en udskolingsspecialskole med en fleksibel normering, der varierer en del i spændet mellem 66- 90 pladser afhængig af efterspørgslen.  Skolen henvender sig til psykisk sårbare unge i alderen 12 til 17 år, der endnu ikke har fået opfyldt deres undervisningspligt, og som har brug for et særligt tilrettelagt tilbud i specialundervisningsregi. Eleverne er typisk karakteriseret ved, at de føler sig utrygge og mistrives i store undervisningsmiljøer, og som har vanskeligt ved at rumme de faglige og sociale krav, der stilles dem i almenskolen. Mange af Gruppernes elever har været udsat for voldsomme ændringer af deres livsbetingelser, f.eks. tab af en forælder, alvorlig sygdom i familien, konfliktfyldt skilsmisse eller misbrug i familien. Herudover har mange af eleverne haft højt fravær i almenskolen, hvilket har medført, at de er kommet bagud i deres faglige og personlige udvikling. Som udskolingsskole er formålet med Gruppernes tilbud, at eleverne løftes fagligt og socialt, så de ved skolegangens afslutning har muligheder og forudsætninger for at tage folkeskolens afgangsprøve og fortsætte videre i ungdomsuddannelse.

Grupperne består i dag af 6 grupper fordelt på fem adresser rundt i byen. Denne
organisationsform med fordeling af elever og personale på mange matrikler rundt om i byen, vanskeliggør faglig udvikling, teamsamarbejde og rentabel drift af tilbuddet. Implementeringen af folkeskolereformen med øget timetal til eleverne og krav om daglig fysisk aktivitet samt krav om fuld lærertilstedeværelse og lærerarbejdspladser på skolen på vanskeliggør denne organisationsform yderligere.Udfordringen er at finde en løsning, der både bevarer de små undervisningsmiljøer, som målgruppen profiterer af, og samtidig sikre høj faglig kvalitet og rentabel drift af tilbuddet. 

Siden skolen overgik til at være en specialskole har forvaltningen arbejdet på at få skolen til at fungere og drifte som de øvrige specialskoler. Men qua skolens ret specielle konstruktion har det været vanskeligt at få det ledelsesmæssige og administrative setup på skolen til at fungere hensigtsmæssigt. Forvaltningen fremlægger på denne baggrund forslag om at sammenlægge Grupperne med Familiekurserne København.

Løsning

Familiekurserne er ikke en selvstændig folkeskole, men et tilbud til børn, der har det svært i skolen - ofte på grund af adfærds-, trivsels- og følelsesmæssige problemer. Et forløb på et familiekursus, hvor forældre i en periode indgår i undervisningen sammen med deres barn, kan hjælpe bar­net til at trives bedre. Derudover fungerer Familiekurserne også som kompetencecenter for alle skoler og institutioner i København, og er ligesom Grupperne et bydækkende tilbud med afdelinger rundt omkring i byen.

Det foreslås at samle Familiekurserne og Grupperne organisatorisk til en større, fælles drevet enhed. Dette giver mulighed for mere robuste miljøer, både i et pædagogisk og fagligt perspektiv. Familiekursernes kompetencer i forhold til at arbejde med familier kan med fordel anvendes i arbejdet med de unge i Grupperne, der ofte har ganske komplicerede familieproblematikker, der påvirker den unges trivsel og læring. Familiekurserne kan omvendt profitere af Gruppernes erfaring og viden om psykisk sårbare elever, og denne viden vil kunne bruges i kompetencecentret.

Selve tilbuddene til elever og familier i henholdsvis Grupperne og Familiekurserne vil fortsætte uændret. Der vil ikke være nogen børn, der skal skifte tilbud eller lærere som konsekvens af sammenlægningen. Den organisatoriske sammenlægning ændrer kun ved ledelsesstrukturen og administrationen af tilbuddene. Det er målet, at sammenlægningen giver en mere robust og rentabel drift af især Grupperne, så elever og forældre også vil opleve øget kvalitet i tilbuddet. 

Ledelse af det sammenlagte tilbud

Det foreslås, at en skoleleder, en souschef og en afdelingsleder leder den samlede organisation, som kan supporteres af en fuldtids sekretær. Herved opnås et ledelsesmæssigt og administrativt effektivisering.

Udover en ledelsesmæssig og administrativ effektivisering ved en sammenlægning mellem Grupperne og Familiekurserne er det vurderingen, at de to organisationer kan komplementere hinanden fagligt og dele og udvikle fælles ressourcer såsom ressourcecenter, undervisningsmidler, IT-investering og eksterne supportfunktioner mm.

Lederen af Familiekurserne er pt. konstitueret i den vakante stilling som skoleleder på Grupperne. Det foreslås, at den nuværende hhv. leder og souschef for Familiekurserne fortsætter som hhv. leder og souschef for den sammenlagte enhed, mens afdelingslederstillingen til Grupperne er ny og vil skulle slås op. Der vil således fremadrettet være det samme antal ledere, som da Familiekurserne og Grupperne var selvstændige enheder.

Fysiske faciliteter

Kort sigt
Forvaltningen arbejder på at etablere bedre fysiske rammer for Gruppernes virksomhed, som både kan understøtte et godt fagligt tilbud og fortsat imødekomme elevernes behov for mindre undervisningsmiljøer.

Til skoleåret 2014/15 arbejdes der på at samle Grupperne på færrest mulige af de eksisterende lokaliteter. I første omgang kan der blive plads til yderligere en gruppe i Gruppernes lokaler i Suhmsgade, hvis administrationen af Grupperne og Familiekurserne sammenlægges. I så fald vil Grupperne kun være fordelt på 3 matrikler.

Længere sigt
Derudover igangsættes et arbejde for at finde en mere samlet fysisk placering af Grupperne – gerne i tilknytning til en folkeskole, så fx eksisterende idrætsfaciliteter, faglokaler, udendørsarealer mv. kan udnyttes, men Grupperne fortsat kan fungere som et selvstændigt, mindre undervisningsmiljø. Såfremt det vurderes, at en anlægsbevilling i sidste ende bliver nødvendig for at lykkes med en endelig samlokalisering, vil forslag herom senere blive præsenteret for udvalget.

Økonomi

Både Gruppernes og Familiekursernes bevilling er sammensat af en elevtalsafhængig bevilling, en skolespecifik bevilling samt en generel bevilling. Ved sammenlægning af de to organisationer opnås en økonomisk besparelse på den grundbevilling, som i dag tildeles til Familiekurserne svarende til 868.963 kr. (2014 niveau).

Det anbefales, at der ved en sammenlægning laves en indfasningsordning i skoleåret 2014/2015, så skolen får et indfasningsbeløb svarende til den nuværende grundbevilling for Familiekurserne. Dermed vil der først være en økonomisk besparelse ved sammenlægning fra skoleåret 2015/2016. Besparelsen ved sammenlægningen vil indgå i forvaltningens effektiviseringsstrategi til budget 2015.

Videre proces

I og med, at Familiekurserne ikke er en selvstændig skole, er beslutningen ikke omfattet af de almindelige krav til skolesammenlægninger, der forudsætter beslutning i BR samt offentlig høring.

For at sikre en god inddragelsesproces anbefales det dog, at forslaget om sammenlægning af Grupperne og Familiekurserne sendes i en 6 ugers høring blandt medarbejdere, repræsentanter for forældrene samt Skole og Forældre, Handicaprådet, Københavns Fælles Elevråd og de faglige organisationer inden der træffes endelig beslutning. Familiekurserne er ikke en skole og har derfor ikke en skolebestyrelse. Der er heller ikke p.t. en fungerende skolebestyrelse for Grupperne pga. vanskeligheder med at rekruttere medlemmer til bestyrelsen. 

KLF og LFS er foreløbig blevet orienteret om, at en sammenlægning påtænkes. Høringen vil derfor være en opfølgning på den foreløbige orientering. 

Når høringen er afsluttet, fremlægger forvaltningen resultatet af høringen samt forslag til endelig beslutning.


     Else Sommer             /Nina Hemmersam

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top