Mødedato: 01.02.2023, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om adfærdsregulering samt co2-målende nudgingprodukt som investeringscase

Det indstilles,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med relevante aktører udarbejder en investeringscase til politisk behandling forud for budget 2024. Investeringscasen skal undersøge potentialet for energibesparelser samt vedligeholds- og anlægsbesparelser ved opsætning af co2-målende nudgingprodukter samt adfærdsregulering i de københavnske folkeskoler, jf. motiveringen.

2. at investeringscasen forelægges Børne- og Ungdomsudvalget i tilknytning til 2. behandlingen af udvalgets investeringsforslag til OFS 2022-23 forud for budget 2024.

3. at såfremt forvaltningen vurderer, at ovenstående ikke har et potentiale, skal der i stedet udarbejdes et budgetnotat forud for budget 2024, der ved opsætning af co2-målene nudgingprodukter samt brugen af adfærdsregulering på de københavnske folkeskoler kan medføre vedligehold- og anlægsbesparelser og forbedre indeklimaet, jf. motiveringen.

(Stillet af Venstre og Det Konservative Folkeparti)

 

Motivering 

I Københavns Kommune er vi en del af de 91% af danske folkeskoler der ifølge DTU og Alexandra Instituttet, i mere end 47% af brugstiden, har dårligt indeklima. På denne baggrund ses en signifikant sammenhæng mellem indeklima og risiko for indlæringstab på op til 10% der omregnet svarer til 1 års pensum. Der ses ligeledes en øget mistrivsel, smitterisiko og dermed sygefravær såvel for elever som undervisere (Realdania og Incentive 2020).

De dårlige indeklimaforhold ses på trods af, at mange af institutionerne har mekanisk ventilation. Det er derfor ikke kun bygningerne med naturlig ventilation, men alle vores bygningsmasser som er udfordret. Det er ikke kun et spørgsmål, om hvorvidt der er ventilation, men om hvorvidt adfærden i bygningen understøtter energirenoveringen og dermed skaber dårligt indeklima samt ekstra udgifter på drift, anlæg, og vedligeholdelse. Energikrisen har resulteret i at regeringen ønsker temperaturen sænket til 19 grader i skolerne og påpeger i den forbindelse, at det anbefales en adfærdsregulering for at understøtte tiltagene. Det ses i forvaltningen at reguleringen til de 19 grader ikke kun er en udfordring teknisk, men at adfærden blandt bygningens brugere, herunder elever, lærere og administration, har tendens til at modarbejder tiltagene.

På baggrund af det dårlige indeklima og de socioøkonomiske konsekvenser det medfølger samt øget omkostninger der kommer ved uhensigtsmæssig brug af bygningernes varmekilde og ventilation, stilles dette medlemsforslag, så omfanget beregnes af en effektivisering af indeklimaet, energi og vedligeholdelse.

Københavns Kommunes BUF's Energiteam, har testet et adfærdsregulerende nudgingprodukt, som visualiserer CO2 niveauet og derigennem indikerer, hvornår der skal luftes ud. 

Virksomheden implementerer nudgingproduktet og rådgiver og vejleder brugere af bygningen om korrekt brug af bygningsmassen med henblik på energi og indeklima. 

Forvaltningen ønskede dokumentation for at produkt og tilhørende konsulentydelser ville ændre udluftningsmønstrene og kulturen lokalt på skolen og dermed brugen af lokalet. Fokus var at inddrage eleverne og undervise dem. Dette resulterede i at CO2 niveauet gennemsnitligt blev holdt under det anbefalede, samt positive udmeldinger fra skolerne. 

Med kombinationen af et nudgingprodukt og adfærdsændringer, kan vi med forhold til bygningsmassens og skolens udfordringer, lave energibesparende tiltag og samtidigt forbedre luftkvaliteten.

Det vil være hensigtsmæssigt at undersøge om kommunens udgifter kan effektiviseres ved brugen af CO2-målene nudgingprodukter samt tilhørende konsulentydelser med adfærdsregulering for at forbedre indeklimaet, effektivisere energiforbruget med adfærd, og potentiel optimering af prioritering af vores kommende renoveringer, ved brug af målernes data.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 1. februar 2023:

Emil Sloth (B) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt til medlemsforslaget:

”4. at forvaltningen i udarbejdelsen af casen – og fremgangsmåden i forslagets pkt. 1-3 - inddrager evt. andre relevante teknologier til forbedring af indeklimaet, hvis forvaltningen skønner det fagligt mest effektivt”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Medlemsforslagets 1.-3. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.

Emil Sloth (B) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Forslaget tager øjensynligt afsæt i særligt én udbyders produkt. Eksempelvis er luftrensere (jævnfør budgetnotat BU100,  august 2021) en anden vej til bedre indeklima. Det er vigtigt, at forvaltningen har mandat til at vælge den mest effektive ramme / teknologi med afsæt i idéen om en rentabelt case omkring forbedret indeklima.”

Til top