Mødedato: 01.02.2023, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Blandede forældregrupper for spædbørnsforældre

Forvaltningen fremlægger forslag om barselsgrupper til forældre på barsel uanset køn samt forslag til forældregrupper for begge forældre baseret på forsøg på Nørrebro/Bispebjerg, såfremt der senere politisk prioriteres midler hertil. Det sker på baggrund af BUU's beslutning på udvalgsmødet den 22. maj 2022. Indstillingen femlægges til godkendelse.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at der tilbydes barselsgrupper for forældre på barsel uanset køn
  2. at der fortsat er mulighed for mødre-grupper for de mødre, der ønsker det

Problemstilling

BUU godkendte i maj 2022 et medlemsforslag - stillet af et samlet BUU - om, at forvaltningen skal lave en model for blandede forældregrupper for både fædre og mødre på lang barsel. Motiveringen for medlemsforslaget var, at "der mangler et tilbud svarende til mødre-grupperne til de fædre, der går på lang barsel allerede efter barnets fødsel. Det rammer i særlig grad familier med to fædre og enlige fædre, der har behov for at danne netværk med andre nybagte forældre (…)". I medlemsforslaget var vurderingen, at der er behov for blandede grupper.

Forvaltningen fremlægger med denne indstilling forslag til en model, der svarer på medlemsforslaget samt forslag til en mere vidtgående model med afsæt i et forsøg på Nørrebro / Bispebjerg med blandede forældregrupper for begge forældre, uanset om de er på barsel eller ej. Forældregrupperne er faciliterede, og det vil derfor kræve finansiering, hvis det samme koncept skal udbredes til hele byen.

Løsning

Barselsgrupper uanset køn som det fremtidige almentilbud

Forvaltningen foreslår, at der tilbydes fælles barselsgrupper for forældre på lang barsel uanset køn. Barselsgrupperne skal være fællesskaber, der kan styrke alle forældre på barsel i forældrerollen gennem et netværk med andre i samme livssituation, som de kan spejle sig i og sparre med – på samme måde som mødre-grupperne længe har været.

I praksis vil de fleste grupper starte udelukkende med kvinder på barsel, da det oftest er kvinder, der starter med at være på barsel, men alle forældre på barsel vil i praksis kunne deltage i en gruppe. Det nye navn ”barselsgruppe” skal signalere, at det er livssituationen med at være på barsel og være en familie med et helt lille barn, der er det afgørende. Navnet kan samtidig invitere til, at den anden forælder kan overtage pladsen i gruppen, når vedkommende evt. senere går på barsel. Dermed støttes forældrene i at få et netværk med andre småbørnsforældre, mens de er på barsel – og de kan evt. fortsætte netværket efterfølgende.

Fortsat mødre-grupper

For nogle kvinder kan det være tryggere at vende særlige problemstillinger med andre kvinder, fx amning, bristninger, sexliv mv., og de vil gerne være med i en mødre-gruppe. Forvaltningen anbefaler derfor, at de mødre som ønsker det, fortsat kan komme i en mødre-gruppe.

Baseret på erfaringer fra Nørrebro / Bispebjerg med forældregrupper, forventer forvaltningen, at der med tiden vil være færre, der vælger mødre-grupper og flere, der vælger barselsgrupper.

Barsels- og mødre-grupperne er som mødre-grupperne i dag som udgangspunkt ikke faciliterede.

Sundhedsplejen kan fortsat etablere grupper for fx særligt sårbare eller udsatte mødre, og disse grupper vil blive understøttet af sundhedsplejen.

Mere vidtgående forslag baseret på erfaringer med forældregrupper for begge forældre på Nørrebro / Bispebjerg

Område Nørrebro / Bispebjerg har siden september 2022 faciliteret opstart af fælles forældregrupper, hvor begge forældre deltager, uanset om de er på barsel. Udvalget kan vælge at sigte efter, at modellen udbredes til hele byen, såfremt der politisk prioriteres midler til det i budget 2024.

Forældregruppernes første møde på Nørrebro/Bispebjerg faciliteres i dag af en sundhedsplejerske, så de kommer godt fra start og hjælpes med tale om mere følsomme emner. Efter første møde finder forældregruppen selv en model for, hvordan de vil mødes. Forældregrupper bruges også i knap 20 andre kommuner.

Området har foreløbigt gode erfaringer med forældregrupperne, som et flertal af familierne vælger frem for de traditionelle mødre-grupper. Fordelen med forældregrupper er, at de i højere grad understøtter farens rolle til gode for barnet. Førstegangsfødende på Nørrebro / Bispebjerg vælger typisk at være med i en forældregruppe, mens flergangsfødende typisk vælger en mødre-gruppe.

Forældregrupper ser samtidig ud til bedre at kunne rumme og fastholde sårbare mødre / familier, formentlig fordi der er en tryghed i at være to forældre med. Der har også deltaget flere forældre med anden etnisk baggrund end der normalt gør i mødre-grupperne.

Nørrebro / Bispebjerg har haft mulighed for selv at prioritere ressourcer til at facilitere forældregrupperne, bl.a. fordi området har en højere andel af familier i udsatte positioner og dermed flere midler til at igangsætte særlige indsatser udover de generelle indsatser, der findes i hele byen. Hvis konceptet for faciliterede forældregrupper skal udbredes til hele byen, vil det medføre en merudgift på anslået ca. 2 mio. kr. årligt ved fuld overgang til faciliterede forældregrupper.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den valgte model implementeres forventeligt fra 2. kvartal 2023. Hvis udvalget ønsker faciliterede forældregrupper, udarbejder forvaltningen et budgetnotat herom til brug for de politiske forhandlinger om budget 2024.

 

         Tobias Børner Stax                            Mette Seneca Kløve                                                                  

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 1. februar 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede at bestille et budgetnotat om faciliterede forældregrupper. Notatet skal indgå i de politiske forhandlinger om budget 2024.

Til top