Mødedato: 30.01.2024, kl. 18:00
Mødested: Sundholmsvej 8

Beslutning: høring vedr. lokaludvalgenes erfaringer med tilpasning af lokaludvalg

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget godkender forslag til svar på høring vedr. lokaludvalgene erfaringer med tilpasning af lokaludvalg på baggrund af indstilling fra forretningsudvalget. 

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har sendt erfaringer vedr. tilpasning af lokaludvalg i høring med frist 15. februar 2024.

Formålet med tilpasningen af lokaludvalg var at tilvejebringe de bedst mulige og tidssvarende vilkår for lokaludvalgenes arbejde med københavnerinddragelse og repræsentativitet inden for den eksisterende økonomiske ramme for lokaludvalg.

Økonomiforvaltningen ønsker nu at høre til lokaludvalgenes erfaringer indenfor 4 temaer vedr. tilpasningen:
1. Forvaltningernes tidlige inddragelse og høring
2. Valg til lokaludvalg
3. Bydelsplansarbejdet
4. Lokale repræsentantskaber

Hvad har virket/virker godt?
Hvad har været/er svært?
Hvad kunne I tænke jer at gøre anderledes/afprøve fremadrettet?

Borgerrepræsentationens sekretariat har forud for høringen indsamlet lokaludvalgssekretariaternes egne data og erfaringer med tidlig inddragelse og høringer for 2021 og 2022 samt med valg, bydelsplaner og repræsentantskaber - se vedlagte bilag.

Forretningsudvalgets indstilling

Lokaludvalgets forretningsudvalg, som består af Kresten Thomsen, Mark Gray, Helga Mark, Erhardt Franzen, Uffe Meulengracht og Robert Nielsen, har behandlet sagen og indstiller følgende svar.

Amager Vest Lokaludvalg er i det store hele enige med de erfaringer, som lokaludvalgssekretariaterne har gjort sig. Mere specifik ønsker vi at nævne følgende:

1. Vedr. forvaltningernes tidlige inddragelse og høring er det lokaludvalgets erfaringer at høringsfristerne til tider er for korte ift. lokaludvalgsprocesserne.  

2. Vedr. valg til lokaludvalg mener vi, at valggrupperne burde afskaffes, da de er en bureaukratisk barriere for opstilling og fordi de i praksis er uden betydning. Endvidere bør ledige partipladser i lokaludvalget enten gå til ungdomspartierne eller til foreningsrepræsentanterne. Dog skal de bemærkes, vi har udfordringer med at tiltrække medlemmer og suppleanter til lokaludvalget.  

3. Vedr. Bydelsplansarbejdet er det vores erfaring, at arbejdet med bydelsplanen ligger for tidligt i processen med etableringen af et nyt lokaludvalg, da mange ikke ved hvad lokaludvalg handler om før de skal tage stilling til en bydelsplan. Et konkret forslag er at lave et e-læringsvideo om lokaludvalg og bydelsplan for de nye lokaludvalgsmedlemmer.   

4. Vedr. Lokale repræsentantskaber er det vores holdning, at repræsentantskabet burde afskaffes og udskiftes med en åbent borgermøde. Kravet om foreningsrepræsentation er en barriere for deltagelse, og det er i forvejen svært at tiltrække borgere til at deltage i mødet.

Løsning

at lokaludvalget godkender forslag til svar på høring vedr. lokaludvalgene erfaringer med tilpasning af lokaludvalg på baggrund af indstilling fra forretningsudvalget. 

Videre proces

Høringssvaret indsendes til Økonomiforvaltningen, som udarbejder en orientering til Gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen, som forventes behandlet inden sommerferien 2024. Der vil blive lagt særligt vægt på lokale repræsentantskaber, som kredsen specifikt har bedt om. Den samlede erfaringsopsamling vil desuden indgå i Borgerrepræsentationssekretariatet ’s planlægning af ny proces for valg til og modtagelse af nye lokaludvalg 2026.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med følgende ændring under pkt. 4:

"at repræsentantskabet afskaffes og udskiftes med åbnes borgermøder uden godkendelse."

Til top