Mødedato: 28.01.2020, kl. 18:30
Mødested: Sundholmsvej 8

Beslutning: Bydelspuljen - ansøgninger januar 2020

Indstilling

Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,

  1. at lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar til ansøgerne på baggrund af arbejdsgruppernes indstillinger, som fremgår nedenfor. 

 

Problemstilling

A: Forståelser af sygdom og psykiske lidelser
Ansøgt beløb: 20.000kr. Sagsnummer: 2019-0345904
6 arrangementer (foredrag og debat) om sundhed og sygdom blandt børn og voksne – særligt rettet mod borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Arrangementerne skal oplyse og være med til at nedbryde fordomme, bryde tabuer og gøre op med skam. Emnerne vil være angst, stress, depression, skizofreni, patientrettigheder, kulturforskelle, misbrug og behandlingsformer.   

 Ansøger: Multikulturel Kvindeklub

Samlet budget: 22.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller til videre drøftelse i lokaludvalget.Gruppen sender invitation til foretræde og følgende spørgsmål til ansøger:

  1. Hvem er de 6 foredragsholdere?

  2. Er der indgået aftale med foredragsholderne?

  3. Hvilket/hvilke sprog afholdes det på?

  4. Bliver oplæggene tolket?

 

B: Korworkshop og koncert for skolebørn på Amager
Ansøgt beløb: 15.000kr. Sagsnummer: 2019-0345912
2 dages korworkshop 11.-12. maj 2020 afholdes i Sankt Annæ Kirke, Amager, for ca. 150 elever fra 3 lokale skoler på Amager 2 folkeskoler og en privatskole. 

Workshoppen afvikles med den eksterne professionelle komponist/musiker/ korleder Jakob Sebastian Høgsbro som komponist og instruktør og munder ud i en offentlig koncert, hvor børnene optræder med professionelle musikere.


Ansøger: Skolekorene ved Dyveke, Skt. Annæ, ved Sundet

Samlet budget: 21.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Arbejdsgruppen indstiller til tilsagn, da projektet både er ambitiøst og netværksskabende.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Kultur og fritid:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn, da projektet er lokalt forankret og netværksskabende mellem flere forskellige skoler. Det er dertil sundt at synge.

 


C: Læseheste i foreningshuset.
Ansøgt beløb: 20.000kr. Sagsnummer: 2019- 0345919
Ugentlig læsning og højtlæsning med børn i alderen 4-15 år og 4 oplæg om emnerne: ”Læsetest & skoleparathed”, ”Modersmål som støtte til udvikling af ordforråd”, ”Gør læsningen mere interessant som forælder” og ”Læsestrategier og spil”. Formålet er at styrke flersprogedes forældres muligheder for at støtte barnets læsefærdighed og gøre læsningen sjovere.   

 

Ansøger: Mødre og unge forening Amager

Samlet budget: 20.000kr. + ca. 80 timers frivilligt arbejde

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Børne- og Ungearbejdsgruppen er positivt stemte, men vil gerne have specificeret estimeringen af antal deltagere: er det 25 børn pr gang eller i alt? Og regner man med de samme børn eller skiftende hold?

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller til videre drøftelse i lokaludvalget. Gruppen har sendt følgende fire spørgsmål til ansøger:

1. Hvem er de 4 foredragsholdere?

 

SVAR fra ansøger:

    • Et oplæg/kursus, der skal give mødrene ideer til, hvordan man kan læse mere med sit barn og gøre læsningen spændende og interessant. Det er enten en fra Amagerbro Helhedsplan eller CFBU, der kommer til at stå for det.
    • Fredensborg kommune og undervisere fra Metropol har, i nogle år, arbejdet sammen om den første dialogiske læsning i barnets liv, der kan være med til at hjælpe barnet til at blive skoleparat. Vi vil derfor tage kontakt til metropol og invitere en af underviserne eller en fra Fredensborg kommune (der har deltaget i projektet) til at tale om dialogisk læsning, læsetest og skoleparathed.
    • De børn, der kan have læsevanskeligheder eller udfordringer med ordforrådet, kan have stor gavn af at udvikle læsestrategier. Det kan gøres gennem diverse øvelser med barnet/forælderen og det kan også støttes gennem sproglege og spil. Diverse læsevejleder på forskellige skole har erfaring med netop udvikling af læsestrategier og derfor vil vi invitere en læsevejleder ind.
    • Mange af mødrene taler enten meget lidt dansk eller læser meget dårligt. Mødrene tror derfor ikke, at de kan bidrage med noget i forhold til udvikling af deres børns ordforråd. Vi vil invitere en sprogkonsulent fra Københavns kommune ind, for at inspirere mødrene til at bruge deres modersmål aktivt i læsningen med deres barn med henblik på at udvikle ordforrådet.

2. Er der indgået aftale med foredragsholderne?

SVAR:
Der er endnu ikke indgået aftale med oplægsholdere, da vi er nødt til at vide, hvad vi har af midler.

3. Hvilket/hvilke sprog afholdes oplæggene på?

SVAR:
Alle oplæg afholdes på dansk, da vi inviterer bredt.

4. Bliver oplæggene tolket?

SVAR:
Oplæggene bliver ikke tolket. Vi sørger for, at oplægsholderne taler langsomt og sikrer sig, at mødrene kan følge med.

 

D: En storby i bevægelse – Come Dance with Me.
Ansøgt beløb: 20.000kr. Sagsnummer: 2019-0345927
En Storby i Bevægelse er en del af Copenhagen International Dance Festival 2020. Formidling sker via Copenhagen International Dance Festival’s platforme både online, samarbejdspartnere, medier og via omfattende netværk generelt. Aktiviteter på sociale medier (Facebook og Instagram) samt kontakt til lokalmedier om projektet promoveres op til (januar-marts) og under projektets udfoldelse (marts-april 2020). Derudover kontaktes forskellige locations (foreninger, skoler, børnehave mfl.) som deler begivenheden blandt interne brugere og medlemmer.

Ansøger: Copenhagen Dance Arts

Samlet budget: 20.000kr

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Børne- og Ungearbejdsgruppen er positivt stemt, men ønsker et mere udspecificeret budget, især ift. poster som forestillinger og workshops. Er det muligt at få oplyst budget inkl. penge fra Nordea Fonden, Toyota Fonden og Spar Nord Fonden?

SVAR fra ansøger:

Fra de nævnte fonde har vi specifikt modtaget 160.000 kr, som bl.a. delvist dækker løn til koreografer, produktion og kostumer/materialer til En Storby i Bevægelse, og delvist studieleje og administrationen til festivalen.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Kultur og fritid:
Arbejdsgruppen indstiller til videre drøftelse i lokaludvalget. Arbejdsgruppen sender følgende 6 spørgsmål til ansøger:

1. Hvor afholdes de øvrige arrangementer?

SVAR:

Pt har vi aftaler med Ørestad Gymnasium, værestedet Drys Ind og i dialog med skoler, plejecentre og daginstitutioner på Amager Vest bl.a. Peder Lykke Centret, som vi besøgte i 2019, Peder Lykke Skolen og Amager Fælled Skole. Vi opsøger løbende flere institutioner, og listen inkluderer bl.a. daginstitutionerne Elverhøj, Multiverset og Grøftekanten, samt Ørestad plejecenter og Dyvekeskolen.

2. Uddybe posten ’forestillinger’? - se uddybet budget ovenfor

3. Hvor kommer danserne fra?
SVAR:
 Danserne er professionelle samt apprentices fra Copenhagen Contemporary Dance School der kommer fra hele Europa.

4. Hvor mange personer aflønnes af projektet?
SVAR:
 7 (4 koreografer, 1 producent/forestillingsansvarlig, 1 PR-medarbejder, 1 bogholder)

5. Hvor lang er en workshop?
SVAR:
 Workshop tilrettelægges efter stedet vi er, og er alt fra 20-45 min – det afhænger af deltagernes alder og helbred og tilrettelægges efter samråd med stedernes ansatte.

6. Hvor lang er en forestilling?
SVAR:
Forestilling varer fra 20-40 min beroende på stedet (Forestillingen tilpasses i længde efter stedets ønske, fx til en morgensamling på en skole, såvel som der tages hensyn til alder og koncentration).

 

E: Mennesket i Centrum.

Ansøgt beløb: 5.000kr. Sagsnummer: 2019-0345931
Vi afholder løbende arrangementer, hvor vi vil få beboerne til at mødes og drikke en kop kaffe. Vores formål er at vi vil sælge kaffe og kage til bl.a. Urbanfestivallen, lysfest, loppemarkeder m.m. Vi deltager i beboer- og tryghedsfremmende arrangementer i området, så der kan komme et bedre sammenhold blandt beboerne i Urbanplanen.

Ansøger: Mennesket i Centrum/Annette Christiansen

Samlet budget: 5.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller til videre drøftelse i lokaludvalget.
Gruppen sender følgende tre spørgsmål til ansøger:

1. I hvor lang tid har I været aktive?
SVAR:
Mennesket i Centrum har været aktive siden marts 2019 med aktiviteter i Urbanplanen.

2. Sælger I kaffe til kostpris?
SVAR:
Vi sælger kaffe til en pris, hvor alle har råd til at være med. (Eksempelvis kr 5,-) Men vi sikrer, at der er et lille overskud til vores projektaktiviteter.

3. Hvis ikke, hvad bruger I indtjeningen til?
SVAR:
Indtægter fra kaffesalg går ubeskåret til at lave aktiviteter for beboerne i Urbanplanen. Med indtægter kan vi lave særlige, gratis arrangementer for alle beboerne i Urbanplanen. Vi ved nemlig fra vores mange år i området, at der er en del der ikke har råd til at deltage i arrangementer der kræver betaling.

 

F: Barselsformiddage Solvang Bibliotek forår 2020
Ansøgt beløb: 8.000kr. Sagsnummer: 2019-0345940
Vi præsenterer de barslende forældre for oplæg, aktiviteter og information som støtter til en god start på livet og desuden giver småbørnsfamilierne et større netværk og kendskab til de mange muligheder og kulturtilbud der findes på Amager.

Ansøger: Ørestad- og Solvang Biblioteker

Samlet budget: 16.750kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Børne- og Ungearbejdsgruppen indstiller til tilsagn og roser Barselsformiddage for at udvikle projektet løbende.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn. Det er positivt, at ansøger udvider området, at de får nye deltagere med, og at de har indført delvis deltagerbetaling.

 

G: Ansøger har trukket ansøgningen tilbage

 

H: Ældre fortæller for børn
Ansøgt beløb: 15.000kr. Sagsnummer: 2019-0345988

'Ældre fortæller for børn' er generationsmøder, hvor lokale ældre fortæller om deres liv i en historisk kontekst for børn i områdets børnehaver og skoler. Projektet vil øge generationernes kendskab til hinanden, formidle lokalhistorie og styrke historisk bevidsthed hos børn.
Ansøger:
Bio-Salon ved Roberta Montanari

Samlet budget: 30.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Børne- og Ungearbejdsgruppen indstiller til tilsagn – projektet er enormt ambitiøst og gennemarbejdet og opfylder kriterierne til fulde!

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn, da det er netværksskabende mellem ældre og yngre og på tværs af kulturer.
Arbejdsgruppen opfordrer at en/flere fortællersession/er optages og gives til et museum – så vidt muligt.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Kultur og fritid:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn. Det er netværksskabende på tværs af generationer og er desuden lokalt forankret.

 

I: Lysfest i Hørgården
Ansøgt beløb: 20.000kr. Sagsnummer: 2019-0346417
Vi vil skabe en fest og en udstilling, der sætter spot på tryghed og fællesskab på et sted, som undertiden er udfordret af utryghed. Festen er et samarbejde mellem mange aktører i området. Udstillingen et samarbejde med Copenhagen Light Festival. Målet er at skabe møder mellem borgere, at skabe stolthed og ejerskab blandt beboere og at invitere københavnere indenfor til en festlig begivenhed og en kulturel oplevelse af et spektakulært lysværk.

Ansøger: Den boligsociale indsats i Urbanplanen; Partnerskabet

Samlet budget: 40.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Social, omsorg, sundhed, integration og erhverv:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn. Det er en god social aktivitet i en mørk tid. Det er positivt at det er gratis at deltage, så at alle kan være med. 

Indstilling fra arbejdsgruppen for Fysisk planlægning og miljø:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn. Projektet er netværksskabende og en kærkommen mulighed for, at borgerne i et udsat boligområde samles og mødes med borgerne i de øvrige dele af Amager Vest.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Kultur og fritid:
Arbejdsgruppen indstiller et tilsagn, da projektet er netværksskabende mellem 8 børneinstitutioner. Gruppen finder det positivt at det er gratis for alle.

 

J: Ørestadens gymnastikhold
Ansøgt beløb: 20.000kr. Sagsnummer: 2019-0346427
Vi ønsker at kunne tilbyde vores dygtige teamgymnaster (10-15 år) muligheden for at deltage i den Italienske gymnastikopvisning ”Festival de Solé”. Dette gøres for at kunne sikre deres fortsatte interesse for sporten, hvorved de vil kunne virke som de nye trænere for de yngre gymnaster i klubben, og sikre gymnastikkens netværksskabende rolle i lokalområdet.

Ansøger: Ørestad IF

Samlet budget:
165.000kr.

Indstilling fra arbejdsgruppen for Kultur og fritid:
Arbejdsgruppen finder foreningens aktiviteter vigtige for Ørestad, men indstiller et afslag, da lokaludvalget som udgangspunkt ikke giver støtte til rejser udenlands.   

Indstilling fra arbejdsgruppen for Børn og unge:
Børne- og Ungearbejdsgruppen indstiller til afslag. Selvom vi ved, hvor stort et arbejde Ørestad IF gør, uddeler vi ikke penge til disse formål.

 

Løsning

At lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar til ansøgerne på baggrund af arbejdsgruppernes indstillinger.

 

Økonomi

Lokaludvalgets bevillinger til de enkelte ansøgere uddeles som underskudsgaranti fra Bydelspuljen.

Lokaludvalget skal på sit møde den 28. januar behandle 9 eksterne ansøgninger til et maksimalt beløb på 143.000 kr.  

Videre proces

 

Beslutning

A: Ansøgning Forståelser af sygdom og psykiske lidelser fik bevilget 20.000 kr.

B: Ansøgningen Korworkshop og koncert for skolebørn på Amager
fik bevilget 15.000 kr.

C: Ansøgningen Læseheste i foreningshuset fik bevilget 20.000 kr.

D: Ansøgningen En storby i bevægelse – Come Dance with Me 
fik bevilget 20.000 kr.

E: Ansøgningen Mennesket i Centrum fik bevilget 5.000 kr.

F: Ansøgningen Barselsformiddage Solvang Bibliotek forår 2020
fik bevilget 8.000 kr.

H: Ansøgningen Ældre fortæller for børn fik bevilget 15.000kr.

I: Ansøgningen Lysfest i Hørgården fik bevilget 20.000kr.

J: Ansøgningen Ørestadens gymnastikhold fik afslag på ansøgningen med den begrundelse, at projektet er ikke er åbent for alle og ikke lever op til formålet med bydelspuljen om netværksskabende, dialogskabende eller profilerende aktiviteter. Desuden støtter lokaludvalget, som hovedregel, ikke rejser til udlandet.


Til top