B. Orientering om ressortændring i Københavns Kommune
Indstilling
Forpersonen for Amager vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget tager sagen om ressortændringer i Københavns Kommune til orientering.
Problemstilling
Samtlige partier i Borgerrepræsentationen har indgået aftale om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen indebærer ikke ændringer for lokaludvalgene.
Den samlede aftale kan læses her http://https//www.kk.dk/sites/default/files/2025-05/Ressort%C3%A6ndringer_Aftaletekst_Underskrifter_A4_03.pdf
Nedenfor ses et udpluk af ressortændringerne.
En mere samlet erhvervsindsats
Erhvervsindsatsen er i dag fordelt på fire forvaltninger, den samles i BIF. Enkelte dele bliver i TMF og ØKF. Ændringen sker for at samle ansvaret, sikre en mere overskuelig organisering og styrke den sammenhængende service for virksomheder og erhvervsliv.
Sammenhængende social og beskæftigelsesindsats
Københavns Kommunes ansvar for borgere med sammensatte problemer som hjemløshed, misbrug, psykose og uafklaret forsørgelsesgrundlag, som i dag er tilknyttet Det tværsektorielle udsatteteam, placeres mere entydigt under Socialudvalget. Samtidig oprettes en tværfaglig taskforce på tværs af Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der skal understøtte, at udsatte borgere, der har været i beskæftigelsessystemet i mere end 10 år, bliver afklaret.
Tværgående samarbejde internt i kommunen
Politikerne ønsker, at det skal være lettere at samarbejde på tværs af enheder og forvaltninger i Københavns Kommune. Derfor skal kredsen af borgmestre og Økonomiudvalget drøfte initiativer til, hvordan grundlaget for tværgående samarbejde kan styrkes.
Ændret ansvarsfordeling for drift og brug af byens rum
Ansvaret for drift og udvikling af byens kirkegårde, de bemandede legepladser, byens monumenter, tryghedsvagterne og tre parker ved vandet flyttes fra Teknik og Miljøudvalget til Kultur- og Fritidsudvalget for at skabe nye sammenhænge og øget rekreativ brug
Samlet syge- og hjemmepleje
Hjemmeplejen og hjemmesygeplejen samles for alle aldersgrupper under Sundheds- og Omsorgsudvalget for at sikre, at borgere – uanset alder – får en mere sammenhængende og koordineret indsats, hvor hjemmepleje, sygepleje og hjælpemidler leveres i velkoordinerede forløb med udgangspunkt i borgerens samlede behov.
En mere samlet ungeindsats
Indgangen for unge til kommunen gøres mere enkel, og indsatsen i Københavns Ungeindsats (KUI) styrkes og gøres mere helhedsorienteret for unge efter endt grundskole. Konkret flyttes den opsøgende indsats i Ungdommens Uddannelsesvejledning for unge, der ikke er i ungdomsuddannelse/beskæftigelse, samt den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) og forberedende grunduddannelse (FGU) til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Løsning
At lokaludvalget tager sagen om ressortændringer i Københavns Kommune til orientering.
Videre proces
Alle ressortændringer vil gælde fra 1. januar 2026 og frem. De enkelte ændringer vil ske i forskellige etaper og tempi efter implementeringsplanerne for de enkelte områder.