Mødedato: 19.08.2014, kl. 18:30
Mødested: Sundholmsvej 8

Orientering om udpegning af utrygge steder

Indstilling og beslutning

Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,
1) at lokaludvalget tager orienteringen til efterretning, og
2) at evt. supplerende forslag fremkommer i forbindelse med behandlingen af punktet.  

Problemstilling

Lokaludvalget modtog d. 6. august 2014 henvendelse fra Økonomiforvaltningen om lokaludvalgets input til udpegning af utrygge steder i bydelen, hvor man for et mindre beløb vil kunne forbedre trygheden. 

Formålet er at samle input til et notat som udpeger steder, hvor der kan identificeres et behov for at øge trygheden -en viden lokaludvalgene ofte har via arbejdet med bydelsplaner, tryghedsvandringer, borgerhenvendelser mv. Et samlet notat om utrygge steder skal samtidig stille forslag om en borgerinddragelsesproces, hvorigennem yderligere steder og løsninger skal identificeres, samt en pulje/ramme til finansiering af de løsninger, som ikke kan håndteres inden for forvaltningernes egne rammer. Budgetnotatet vil således foreslå et projekt i to faser, hvor fase 1 er udpegning af de behov og løsninger, som umiddelbart kan identificeres og håndteres, mens fase 2 er en lokal borgerinddragelsesproces, hvor borgerne får mulighed for at komme med deres konkrete forslag til steder, hvor trygheden kan øges.

De fysiske forbedringer skal være af begrænset karakter. Den økonomiske ramme pr. forbedring er ca. 50.000 kr., hvilket typisk kunne  være supplerende belysning, beskæring af planter, oprydning, reparation af belægning og evt. justeringer i eksisterende tv-overvågning.

Den 12. august behandler Økonomiudvalget en indstilling om udpegning af utrygge steder i København. Resultatet kan blive, at forvaltningen skal lave et budgetforslag. Derfor er der allerede nu rettet henvendelse til lokaludvalget.

Det bemærkes, at det fortsat skal afklares, bl.a. via lokaludvalgets input, hvad de optimale løsninger er, og om disse løsninger kan eksekveres inden for nævnte økonomiske ramme.

Det forventes, at processen med at identificere de utrygge steder og kvalificere løsningerne vil tage 3-4 måneder, idet lokaludvalgene skal have tid til borgerinddragelsesprocessen. Herefter vil Økonomiforvaltningen udarbejde en udmøntningsindstilling i forhold til udpegning af de steder, som identificeres i inddragelsen af borgerne. Det forventes yderligere, at såfremt forslaget bliver vedtaget i Budget 2015, at projekterne også gennemføres i 2015.

Lokaludvalgets forslag sendes til forvaltningen den 20. august.

Løsning

Henvendelsen vedr. utrygge steder i bydelen har været behandlet i arbejdsgrupperne for fysisk planlægning, det sociale område og kultur& fritid. Herunder er arbejdsgruppernes udpegning:

- Der mangler belysning på Irlandsvej. Når der er blade på træerne, spærrer de for lyset.

- Der mangler en tryg og sikker overgang på Peder Lykkes Vej. Tunnelen opleves som utryg, og der har været eksempler på overfald, derfor vil mange – især ældre – ikke bruge den. Et fodgængerfelt med lyssignal placeret på vejen over tunnelen kan løse problemet. Alternativt kunne et midterhelle, øget skiltning eller vejbump gøre det mere sikkert at gå over vejen.

- Generelt er fodgængertunneler utrygge – fx ved Amager Hospital ved det tidligere Skt. Elisabeth. Udbyg hellere fortovene og placer midterheller på vejene.

- Der er øde og utrygt på metrostationerne fra DR-Byen til Vestamager Station om aftenen og natten.

- Solvang Centret trænger til generelle tryghedsforbedringer – fx opretholdelse af færdselslove og udbedrelse af hærværk.

- Legeplads syd for ved Rødelandsvej 3 -Legepladsen er mørk og benyttes af bl.a. narkomaner efter mørkets frembrud, da det er nemt at gemme sig her og fixe.

- Indgangsportene til Sundholm, som ellers er flot arkitektur, er mørke og utrygge. Dels sidder mange af de udsatte beboere her i dårligt vejr, og dels bruger de stedet til at urinere. Det er desuden her, at beboerne ordner udestående med hinanden. Det medfører lugtgener, og det føles utrygt, når de udsatte beboere koncentreres i portindgangene.

- Urbanplanen indgangen mod Englandsvej v. Peder Skrivers Sti -indgangen er dårlig belyst og medfører utryghed.

Lokaludvalget bedes tage udpegningen til efterretning, og evt. komme med supplerende forslag under selve mødet.

Beslutning

Med en tilføjelse fra Arne Bjørn Nielsen om utryghedskabende trafikafvikling ved byggebroens landing ved Gemini House blev udpegningen godkendt uden yderligere ændringer.
Til top