Mødedato: 24.03.2022, kl. 20:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø.

Udpegning af arbejdsgruppe til dialogproces ifm. høringer vedr. Lynetteholmen, Metro til Lynetteholmen og Østlig Ringvej

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget udpeger en arbejdsgruppe til planlægning af dialogproces i samarbejde med sekretariatet ifm. høringer vedr. Lynetteholmen, Metro til Lynetteholmen og Østlig Ringvej.

Problemstilling

Østerbro Lokaludvalg har fået oplyst fra Økonomiforvaltningen, at der frem mod sommerferien er planlagt flere høringer (Strategisk miljøvurdering og idéfasehøringer) om og relateret til Lynetteholm-projektet. Det drejer sig om følgende 3 høringer:

Offentlig høring af Strategisk Miljøvurdering af Lynetteholm

[8 uger fra 06.05.22 til 01.07.22]

Indholdet af den strategiske miljøvurdering er en overordnet analyse af, hvordan byudvikling, metro og Østlig Ringvej samlet set påvirker byen, herunder trafiktal, klima, havmiljø, visualiseringer af byudviklingen, boligpriser, osv. De ting, som bliver taget op i høringen, kan løftes ind i de efterfølgende mere dybdegående miljøundersøgelser af Østlig Ringvej og Metro.

Idefasehøring af Metro til Lynetteholm (omfatter ikke metro til Nordhavn)

[4 uger fra 03.06.22 til 01.07.22].

I idefasehøringen vil begge de to foreslået linjeføringer (M5 Vest og M5 Øst) være i offentlig høring, herunder linjeføring, etapedeling, konkret stationsplacering og øvrige ønsker til metroen. På baggrund af høringen skal BR og staten tage stilling til, hvilken af de to løsninger, som man vil arbejde videre med i selve VVM-undersøgelsen.

Idefasehøring af Østlig Ringvej

[4 uger fra 03.06.22 til 01.07.22].

I idefasehøringen vil man kunne rejse ønsker til, hvad der skal belyses i forbindelse med miljøundersøgelserne af Østlig Ringvej, herunder fx trafikpåvirkning, begrænsninger af gener i anlægsfasen, osv.

 

Københavnerinddragelse

Der er fra Økonomiforvaltningens side igangsat flere initiativer med københavnerinddragelse ifm. den strategiske miljøvurdering for Lynetteholmen. Forvaltningen har hyret BARK og Rekommanderet til at stå for inddragelsen, som bl.a. består af borgerpanelundersøgelse, "middag med mening", skoleinddragelsesforløb og pop-up-dialog i byrummet.

Der planlægges en bred høring af alle københavnere og ikke kun i de kommende "nabo-bydele" til Lynetteholmen. Dialogen vil tage udgangspunkt i følgende overordnede spørgsmål:

- Hvad er de vigtigste læringspunkter fra de seneste 20 års byudvikling i i København, som planlægning af Lynetteholmen bør tage bestik af ifølge københavnerne?

- Hvad er vigtigst for københavnerne , når Lynetteholmen skal udvikles som en bæredygtig bydel?

Økonomiforvaltningen vil gerne inddrage lokaludvalgene i inddragelsesprocessen, bl.a. gennem brug af lokale borgerpaneler og gennem viden om bydelene.

Løsning

Fagudvalget for byplan, miljø og teknik har drøftet sagen på deres møde den 10. marts 2022 og anbefaler, at Østerbro Lokaludvalg deltager aktivt i høringerne omkring Lynetteholm-projektet. Dog mener fagudvalget, at man af hensyn til borgerne bør lave en samlet proces for de tre høringssager, da de alle spiller ind i forhold til hinanden. Høringerne er samtidigt på et ret ukonkret niveau, og i så tidlige faser, at det vil give mening at se dem i sammenhæng.

Fagudvalget anbefaler, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der i samarbejde med sekretariatet kan udarbejde en dialogproces for en samlet lokal inddragelse af østerbroerne på tværs af de 3 høringer.

Der lægges op til, at processen skal præsenteres for lokaludvalget på ordinært møde 27. april 2022, hvor der evt. kan afsættes ekstra midler til dialogaktiviteter.

Økonomi

Lokaludvalget har den 23. februar afsat 25.000 kr. til dialogaktiviteter ifm. metrobetjening af Lynetteholmen.

Videre proces

Såfremt indstillingen imødekommes indkalder sekretariatet arbejdsgruppen til et planlægningsmøde. 

Beslutning

1. at punkt. Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

2. at punkt. Følgende blev udpeget til arbejdsgruppen:

Allan Marouf, Christan Ahlmann-Ohlsen, David Rønne, Joannes J. Gaard, Steen Jeppson, Krista Stentoft, Finn Kristiansen, Axel Thrige Laursen, Morten Buchwald, Birger Jensen. 

Til top