Mødedato: 22.11.2023, kl. 17:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø.

Henvendelse til kultur- og fritidsudvalget vedr. læseklubber

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget drøfter og beslutter at sende vedhæftede henvendelse til kultur- og fritidsudvalget vedrørende læseklubberne og det nye læseklubsformat.

 

Problemstilling

Lokaludvalget modtog i august en henvendelse fra en frustreret borger fra Susannes Læseklub, som oplever det nye læseklubsformat som en klar forringelse af læseklubbernes rammer. 

Der er især to aspekter ved den nye model som bliver kritiseret.

  1. For det første er det problematisk at de enkelte medlemmer hver især skal låne bøgerne på deres eget lånerkort med de gældende regler for almindelige lånere, dvs. en lånetid på 4 uger. Det vil ifølge, Susannes læseklub tilknyttet Øbro Jagtvej Bibliotek, betyde at det i praksis er umuligt at drive en læseklub. ”Det siger sig selv, at vi ikke kan nå at bestille bøgerne enkeltvis, få dem hjem, læse dem, diskutere dem på et månedligt møde og aflevere dem inden for lånetiden på 4 uger”, lyder argumentet.
  2. For det andet bliver det kritiseret at det nu er læseklubberne selv som skal stå for de praktiske og administrative opgaver med en læseklub. Der kræves nu en kontaktperson, som skal stå for de opgaver bibliotekspersonalet tidligere sørgede for. Mange læseklubber har ikke nemt med at stille en sådan kontaktperson, der får et stort ansvar for den enkelte læseklub.

Løsning

I fagudvalget for kultur, fritid og idræt er man vidende om at læseklubberne er vigtige for en stor gruppe mennesker. Læseklubberne tilbyder et socialt og interessebaseret fællesskab, hvor interessen for litteratur er i fokus. For mange medlemmer er læseklubben er vigtigt socialt rum, som i mindre grad end andre fritidsaktiviteter begrænses af ens økonomi, fysiske eller psykiske barrierer. Østerbro Lokaludvalg er optaget af den mentale trivsel blandt befolkningen og den stigende ensomhed i samfundet. Ensomhed er nemlig blevet et stort samfundsproblem. Læseklubberne er én af de mange aktiviteter som giver mennesker i ensomhed mulighed for at lave noget meningsfyldt sammen med andre. Læseklubbernes værdi på det sociale og mentale område er derfor vigtig at have med i ligningen når læseklubbernes værdi skal opgøres.

I fagudvalget for kultur, fritid og idræt er der i øvrigt en bekymring for den ensretning og de besparelser man er vidne til i de københavnske biblioteker i disse år, og der er ligeledes en bekymring for om kvaliteten bliver sparet væk i en grad så biblioteket mister sin relevans for en stor gruppe brugere.

Lokaludvalget beslutter at sende vedhæftede henvendelse til kultur- og fritidsudvalget, hvor udvalget opfordres til at se nærmere på hvordan det nye læseklubsformat fungerer i praksis og indgår i en dialog med læseklubberne om at finde løsninger, så (mange af) læseklubberne ikke lader livet under den nye struktur.

Sekretariatets bemærkninger:

Sekretariatet vurderer, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag til at sende en henvendelse vedr. læseklubberne til kultur- og fritidsudvalget efter at have været i kontakt med bibliotekernes læseklubskoordinator.

Læseklubskoordinatoren kunne blandt andet fortælle:

  • At det ”nye” format har været brugt på Hovedbiblioteket i 10 år med gode erfaringer
  • Det er nu nemmere at komme med i en læseklub – flere får muligheden
  • Før stod der mange på venteliste, det gør der ikke mere
  • Nu er der 165 læseklubber – før var der 133 læseklubber (2 er nedlagt)
  • De fleste kan finde en løsning på at bestille de bøger de ønsker og man kan få hjælp af personalet på biblioteket

Ændringen af læseklubsformatet ser ikke ud til at være et eksempel på en spareøvelse, man prøver at italesætte ved henvendelsen. Påstanden om at det nye læseklubsformat giver dødsstødet til en stor del af byens læseklubber, ser heller ikke ud til at holde stik.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Videre proces

Hvis indstillingen imødekommes, står sekretariatet for at sende henvendelsen til kultur- og fritidsudvalget og Susannes Læseklub. 

Beslutning

Der blev omdelt en revideret version af udkast til høringssvar på mødet. Der var desuden blevet tilføjet et afsnit med sekretariatets bemærkninger under løsningsafsnittet.

Finn Kristiansen stillede forslag om at redigere høringssvaret:

Sidste afsnit fjernes, og der tilføjes i stedet følgende:

"Det bør være muligt for en kontaktperson for hver læseklub at låne til klubbens medlemmer samlet, på samme måde som andre fritidsklubber har en kontaktperson, som på vegne af klubbens medlemmer repræsenterer klubben overfor kommunen.

Læseklubber er gensidig folkeoplysning i Grundtvigs bedste ånd, og deres liv bør ikke undermineres".

Indstillingen blev godkendt med det stillede ændringsforslag.

 

 

Til top