Mødedato: 22.05.2019, kl. 17:30
Mødested: Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 København Ø

Varetagelse af den lokale miljøopgave

Østerbro Lokaludvalgs nuværende driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro udløber med udgangen af 2018. Lokaludvalget skal tage stilling til, om der skal laves en ny aftale, eller om lokaludvalget selv vil varetage det lokale miljøarbejde i fremtiden.

Tidligere beslutninger

Den 15.08.2018 besluttede lokaludvalget at forlænge driftsstøtteaftalen med Miljøpunkt Østerbro i et år indtil udgangen af 2019. Lokaludvalget nedsatte desuden en arbejdsgruppe med den opgave at lave forslag til fremtidige prioriterede miljøemner.

Den 20.03.2019 vedtog lokaludvalget fire prioriterede miljø- og klimaemner.

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg

1. at lokaludvalget beslutter hvilket af de i løsningsafsnittet opridsede scenarier, der skal være den fremtidige organiseringsmodel for miljøopgaven efter 31.12.2019

2. at lokaludvalget beder miljøarbejdsgruppen om at forberede en realisering af den valgte model iht. opgaverne skitseret i afsnittet 'videre proces'

Problemstilling

I 2011 besluttede Københavns Borgerrepræsentation at lægge ansvaret for kommunens lokale miljøarbejde hos lokaleudvalgene. Med den opgave fulgte en sum penge til hver bydel, som Lokaludvalgene kunne disponere i forhold til varetagelsen af miljøopgaven.

Før 2011 lå den lokale miljøopgave i en række selvejende miljøfonde (kaldet Miljøpunkter), som med en årlig støtte fra Københavns kommune varetog den lokale miljøopgave. Med overflyttelsen af ansvaret for miljøopgaven til lokaludvalgene valgte nogle bydele at beholde Miljøpunkterne, nu med driftsstøtte fra Lokaludvalgene, mens andre bydele valgte at hjemtage opgaven og gennem en virksomhedsoverdragelse få overdraget medarbejdere og igangværende projekter til Lokaludvalget.

På Østerbro valgte lokaludvalget at indgå en aftale om driftsstøtte til Miljøpunkt Østerbro. Aftalen har hidtil været skruet sådan sammen, at støttebeløbet fra Østerbro Lokaludvalg til Miljøpunkt Østerbro udgøres af driftsmidler (i 2019 kr. 706.162) og aktivitetsmidler (542.000 kr.), altså i alt 1.248.162 kr i 2019.

Driftsmidlerne svarer enhver tid til det beløb Østerbro Lokaludvalg modtager fra Økonomiforvaltningen til at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og p/l reguleres.
Driftsstøtteaftalen med Miljøpunkt Østerbro betyder, at er grundlag for knapt 1½ årsværk.

På Østerbro har der sammen med driftsstøtteaftalen været indgået en fireårig strategiplan, som de årlige årsplaner og budgetter refererer tilbage til (hertil med en et-årig forlængelse i 2019).

2019: Midlertidig forlængelse af driftsstøtteordningen og afklaring

I august 2018 besluttede lokaludvalget det såkaldte scenarie IV, nemlig en forlængelse af driftsstøtteaftale med et år og udskydelse af beslutningen om organisering mhp at afklare mulighed for konvertering af puljemidler og/eller placering af miljøopgaven i Københavns Kommune.

Status på afklaring af mulighed for konvertering af puljemidler: En eventuel beslutning om omkonvertering af puljemidler til en halv medarbejder, så normeringen svarer til niveauet hos Miljøpunkt finansieret af Københavns Kommunes/lokaludvalgets midler, skal træffes af Borgerrepræsentationen. Der skal dermed ligge en konkret beslutning fra Østerbro Lokaludvalg til grund om, at man ønsker dette.

Status på placering af miljøopgaven i Københavns Kommune: I 2018 var der tale om at kigge på strukturen for lokaludvalgene. Det blev i første omgang til projekt ’Københavnerinddragelse’, som afrapporteres og behandles politisk i efteråret 2019. Herefter er det muligt at der vil blive kigget på strukturen for lokaludvalg, herunder miljøopgaven. Men der er intet afklaret eller besluttet på nuværende tidspunkt.

Løsning

Det foreslås at Østerbro Lokaludvalg vælger en af følgende løsninger for det lokale miljøarbejde fra 2020:

Scenarie A: Driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro

Lokaludvalget beslutter at indgå en fornyet driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro. I dette scenarie kan Miljøpunkt Østerbro ansætte omkring 1½ årsværk, der udelukkende vil beskæftige sig med lokalt miljøarbejde på Østerbro.

Det forudsættes at ny kontrakt baserer sig på følgende:

  • Fortsat driftsstøtte svarende til det beløb som lokaludvalget modtager til varetagelse af miljøopgaven, i 2019 udgør beløbet 706.162 kr.
  • at der afsættes aktivitetsmidler bevilget fra lokaludvalgets puljemidler, årligt 542.000 kr.
  • at driftsstøtteaftalen indgås med et opsigelsesvarsel på 6 mdr. fremfor en fast udløbsdato
  • at der udarbejdes flerårige strategiplaner mhp på en kontinuerlig miljøindsats
  • at der i tillæg til driftsstøtteaftalen udarbejdes og aftales årlige årsplaner og budgetter Miljøpunkt og Lokaludvalg imellem.

Scenarie A

Fordele

Ulemper

Miljøpunkt er som selvejende fond uafhængig af Københavns Kommune og kan arbejde selvstændigt og efter armslængdeprincippet

En relativt stor del af Miljøpunkts samlede regnskab går til drift og administration

Miljøpunkt Østerbro har mulighed for at søge eksterne midler til miljøprojekter. En mulighed som Lokaludvalget – som en del af Københavns Kommune – kun har i mere begrænset omfang. I 2018 fik man 195.450 kr. fra andre end Østerbro Lokaludvalg.

Samarbejdet i kraft af kontaktudvalg har ikke fungeret optimalt.

Miljøpunkterne tiltrækker miljøfagligt dygtige og dedikerede medarbejdere og er via netværk og grønne samarbejdsparter en del af et miljøfagligt fællesskab, hvilket forventeligt afspejler sig i aktiviteterne.

 

Opgaver i forbindelse med scenarie A vælges er skitseret under ’Videre proces’ nedenfor.

Scenarie B: Hjemtagning af miljøopgaven

Lokaludvalget hjemtager opgaven og der ansættes 1-2 miljømedarbejder(e) i sekretariatet, der udfører det lokale miljøarbejde på Østerbro. Lokaludvalget kan ikke med denne beslutning lukke Miljøpunkt, det kan kun Miljøpunkts egen bestyrelse.

Det forudsættes, at B1- og B2-scenariet baserer sig på følgende:

  • Lokaludvalget beslutter en strategiplan med et flerårigt sigte.
  • Lokaludvalget vedtager årsplaner på baggrund af strategiplanen, som miljømedarbejderen kan arbejde efter.
  • Lokaludvalget nedsætter en form for arbejdsgruppe/fagudvalg/netværk, der kan sparre med miljømedarbejderen, og hvor de frivillige og miljøinteresserede omkring det nuværende Miljøpunkt Østerbro eventuelt vil kunne inddrages.
  • Lokaludvalget afsætter et årligt beløb til aktiviteterne i årsplanen, som miljømedarbejderen (sekretariatet) udmønter med orientering af Lokaludvalget.

B.1: Løsning af miljøopgaven med driftsmidler

Der ansættes én miljømedarbejder i sekretariatet. Her vil de 706.162 kr. (driftsmidlerne) blive anvendt til løn, pension og overhead samt afledte sekretariatsmæssige udgifter i forbindelse hermed (og sat på Økonomiforvaltningens lønbudget). Eventuelle udgifter til aktiviteter vil Lokaludvalget skulle bruge puljemidler til.
I dette scenarie vil der være økonomi til ansættelse af 1 årsværk i sekretariatet, og der vil derfor være færre medarbejderressourcer til at udføre miljøarbejde for end i scenarie A. Til gengæld vil der være en besparelse ifht. husleje, ledelse, revision, administration mm.

B.2: løsning af miljøopgaven med driftsmidler og konvertering af puljemidler

Der ansættes 1-2 miljømedarbejdere i sekretariatet. Som i B1 vil de 706.162 kr. dække ansættelse af én medarbejder. Hertil vil Lokaludvalget supplere med puljemidler til ekstra medarbejderressourcer. Det sker ved, at Lokaludvalget sender en anmodning til Borgerrepræsentationen om at konvertere puljemidler til løn, således at hele eller en del af det beløb til miljøaktiviteter, der hidtil har finansieret medarbejder i Miljøpunkt, fortsat vil blive brugt på sekretariatsbemanding. I dette scenarie vil der kunne ansættes samme mængde medarbejderressourcer, som i miljøpunktscenariet (A), og der vil være en besparelse ifht. husleje, ledelse, revision, administration mm.

Da miljøopgaven blev overdraget til lokaludvalgene i 2011, var der flere af de lokaludvalg, som hjemtog opgaven, der i samme ombæring fik lov til at konvertere puljemidler til lønmidler. Der er dog ingen garanti for, at Borgerrepræsentationen siger ja. Såfremt Borgerrepræsentationen siger nej til at konvertere puljemidler til løn, vil dette scenarie reelt være lig scenarie B1 og betyde, at der kan ansættes én miljømedarbejder i sekretariatet.

Scenarie B

Fordele

Ulemper

Miljøarbejdet kommer tættere på lokaludvalget og der sikres sammenhæng til lokaludvalgets øvrige arbejde og Københavns Kommunes politikker på området

Man fjerner en basisbevilling og eksistensgrundlaget for Miljøpunkt Østerbro, som vi kender det i dag

Der forventes at kunne realiseres en besparelse på sekretariatsdrift på ca 250.000 kr. (husleje, it, revision mm), som i stedet kan bruges på miljøaktiviteter.

Man risikerer at miste grupper og netværk af aktive borgere, som deltager i miljøpunkts arbejde

Selvom lokaludvalget ikke kan fundraise helt så frit som miljøpunkt, har lokaludvalget andre muligheder end miljøpunkt for via kommunale budgetforhandlinger at tiltrække midler til miljøindsatser

Man mister potentielt tilskud til miljøarbejdet på Østerbro fra bl.a. private fonde, som lokaludvalget ikke har adgang til at søge

Opgaver i forbindelse med scenarie B vælges er skitseret under ’Videre proces’ nedenfor.

Økonomi

Hvert af Københavns 12 lokaludvalg får hvert år bevilget 684.700 kr. (tallet p/l reguleres årligt) til at varetage den lokale miljøopgave. Lokaludvalgene er forpligtet til, at der udføres lokalt miljøarbejde svarende til det bevilgede beløb. Det enkelte lokaludvalg kan selv vælge, hvordan det lokale miljøarbejde skal organiseres. Østerbro har udover ’miljøpengene’ valgt årligt at afsætte i omegnen af 542.000 kr. af puljemidlerne til det lokale miljøarbejde i form af aktivitetsmidler. Østerbro Lokaludvalg har i 2019 fået 3.408.000 kr. til selvstændig varetagelse til bydelsrettede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter. Det er herfra at aktivitetsmidlerne til Miljøpunkt Østerbro bevilges.

Inhabilitet

Reglerne om inhabilitet i forbindelse med Miljøpunkt og Lokaludvalg er relativt indgående beskrevet i notater, som kan findes her: https://lokaludvalg.kk.dk/artikel/miljoeopgaven

Her fremgår det at:

1. Medlemmer af miljøpunkts bestyrelse generelt, udpeget af Borgerrepræsentationen, lokale foreninger o.lign. eller opstillet som enkeltpersoner.

De medlemmer af lokaludvalget der sidder enten som menige medlemmer eller i formandskabet i Miljøpunkt Østerbro, uanset hvem de måtte være valgt for, må antages at have en særlig interesse i sagens udfald, når lokaludvalget dels skal tage beslutning om tildeling af puljemidler til miljøpunktet, dels forberede og tage beslutning om hvorvidt man ønsker at fortsætte med en driftsstøtte aftale (dvs. tildeling af driftsmidler til miljøpunktet og vilkårene herfor) eller lokaludvalget ønsker at hjemtage opgaven (dvs. tildeling af driftsmidler ophører).

2. Medlem af Østerbro Lokaludvalg, der repræsenterer miljøpunktet i lokaludvalget

Medlem af lokaludvalget, der er valgt ind for miljøpunktet, og dermed sidder som repræsentant i lokaludvalget for miljøpunktet må antages at have en særlig interesse i sagens udfald, når lokaludvalget dels skal tage beslutning om tildeling af puljemidler til miljøpunktet, dels forberede og tage beslutning om hvorvidt man ønsker at fortsætte med en driftsstøtteaftale (dvs. tildeling af driftsmidler til miljøpunktet og vilkårene herfor) eller lokaludvalget ønsker at hjemtage opgaven (dvs. tildeling af driftsmidler ophører). Herudover hviler medlemmets repræsentation i lokaludvalget på at miljøpunktet opretholdes og er aktiv i bydelen. Det betyder at såfremt miljøpunktets bestyrelse vælger at nedlægge fonden, bortfalder medlemmets plads i lokaludvalget. I de bydele hvor lokaludvalget har hjemtaget opgaven, har miljøpunkternes bestyrelser besluttet at nedlægge fondene, for at frigive de ressourcer/midler der lå i fonden.

3. Medlemmer af miljøpunkts bestyrelse udpeget af Lokaludvalget

Medlemmer af lokaludvalget udpeget som repræsentanter til miljøpunktets bestyrelse vil efter gældende praksis som udgangspunkt ikke være inhabile i sager hvor miljøpunktet søger Østerbropuljen om puljemidler. I andre konkrete sager kan der imidlertid blive tale om en så konkret og stærk interesse for det pågældende medlem eller den pågældende forening, at der må statueres inhabilitet. Det drejer sig om tilfælde hvor:

  1. Medlemmet har en uvedkommende personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald, dvs. hvor han / hun ved afgørelsen eller beslutningen vil opnå en fordel, dersom beslutningen falder ud på en bestemt måde, som er sagen uvedkommende,
  2. Lokaludvalget skal indgå en gensidigt bebyrdende aftale med Miljøpunktet, eksempelvis om løsning af opgaver for lokaludvalgene og betaling herfor, eller
  3. i sager, hvor Lokaludvalget skal føre tilsyn eller kontrol med miljøpunktet, eksempelvis ved kontrol af regnskaber for puljemidler.

Økonomiforvaltningen vurderer, at drøftelser af spørgsmål vedrørende lokaludvalgets evt. hjemtagelse af miljøopgaven eller fortsættelse af driften af Miljøpunktet hører under indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler. Desuden vurderer Økonomiforvaltningen, at vurderingen af Miljøpunktets årsrapport og regnskab er en tilsyns- og kontrolopgave. Lokaludvalgets medlem af Miljøpunktets bestyrelse vil derfor være inhabil under behandlingen af sådanne sager.

Videre proces

Den valgte model træder i kraft pr. 01.01.2020.

Scenarie A: Opgaver og tidsplan, juni-december 2019

  • Der skal forhandles en ny kontrakt, som Lokaludvalget skal godkende på møde i september eller oktober 2019. 
  • Arbejdsgruppen laver forslag til en organisation og arbejdsgange, som afspejler ønsket om et tættere samarbejde mellem Miljøpunkt og Lokaludvalg om miljøopgaven (kan være eksempelvis et nyt kommissorium for et tættere samarbejde end vi kender fra kontaktudvalget, procedurer for fælles indsatser/arbejdsgrupper, fælles seminarer o.lign).
  • Lokaludvalget/arbejdsgruppen drøfter sammen med Miljøpunkt, hvordan vi inviterer det store antal borgere ind, som via borpanelet har tilkendegivet en interesse i at deltage i miljøarbejdet.

Scenarie B1 og B2: Opgaver og tidsplan, juni-december 2019

  • Hvis B2 skal ØLU på næste møde beslutte hvor mange puljemidler, udvalget gerne vil anmode BR om permanent at omkonvertere til lønmidler til miljøopgaven, hvorefter der skal en sag for BR
  • Vedr. basisdriftsbevillingen, så ansætter Økonomiforvaltningen/sekretariatet en miljømedarbejder med tiltrædelse omkring 01.01.2020 (det afklares pt hvorvidt ’lov om virksomhedsoverdragelse er gældende’)
  • Arbejdsgruppen fremlægger en plan for lokaludvalget for, dels hvordan Miljøpunkt projekter og indsatser overdrages og videreføres eller afsluttes i lokaludvalget og dels for hvordan aktive borgere og grupper kan fortsætte deres engagement i miljøaktiviteter under lokaludvalget
  • Lokaludvalget/arbejdsgruppen drøfter sammen med Miljøpunkt, hvordan vi inviterer det store antal borgere ind, som via borgerpanelet har tilkendegivet en interesse i at deltage i miljøarbejdet.

Uanset om lokaludvalget vælger scenarie A eller B, laver lokaludvalget i slutningen af 2021 en erfaringsopsamling af organiseringen af det lokale miljøarbejde, og læringen og resultaterne viderebringes til det nye Lokaludvalg i 2022.

 

 

Beslutning

Formanden stillede følgende ændringsforslag på mødet

Ændringsforslag: Varetagelse af den lokale miljøopgave

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg

1. at lokaludvalget vedtager et scenarie A2: fornyet driftsstøtte aftale med Miljøpunkt Østerbro i resten af denne lokaludvalgsperiode

2. at lokaludvalget beslutter en ny samarbejdsmodel for samarbejde mellem Miljøpunkt og lokaludvalg som beskrevet nedenfor

3. at lokaludvalget på det kommende lokaludvalgsmøde vælger sin repræsentant til Miljøpunkt Østerbros bestyrelse

Løsning

Der vælges en tilpasset version af Scenarie A: Driftsstøtteaftale.

I dette scenarie A2 laves en ny driftsstøtteaftale, som beskrevet i dagsordenens indstilling, dog med den ændring, at aftalen får udløbsdato 1. oktober 2022 (hvilket svarer til de sidste to år i den nuværende lokaludvalgsperiode plus 6 måneders eventuelt afviklingsvarsel). På det første møde i den nye samling i foråret 2022 kan det nye lokaludvalg træffe fornyet beslutning om, hvem der fortsat skal varetage den lokale miljøopgave.

I de kommende måneder skal den nye kontrakt forhandles, og den skal godkendes i Lokaludvalget på mødet i september eller oktober 2019. Opgaven ligger hos formanden i samarbejde med sekretariatet. En ny kontrakt underskrives af formanden efter godkendelse i lokaludvalget.

Der indfases en ny samarbejdsstruktur, som sikrer et tættere samarbejde mellem Miljøpunkt og Lokaludvalg om miljøopgaven. Den nye samarbejdsmodel indebærer:

- at miljøarbejdsgruppen og kontaktudvalget nedlægges fra dd

- at udviklingen af fremtidigt samarbejde med Miljøpunkt er forankret i lokaludvalgets formandskab i samarbejde med fagudvalgsformændene.

- at der holdes kvartalsmøder mellem Miljøpunkt og lokaludvalgets formandskab/fagudvalgsformænd

- at Lokaludvalgets fire fagudvalg skal involvere sig i miljøopgaven. Det sker dels ved at samarbejdet om miljøpunkts enkelte projekter og indsatser forankres i lokaludvalgets relevante fagudvalg (eksempelvis FBUI involveres i madspildsprojektet, FKI involveres i byttestationer og -markeder, FMBT involveres i luftforurening osv). Og dels at fagudvalgene skal tage imod input og ideer fra borgerne til miljøaktiviteter og -indsatser. Fagudvalgene opfordres til at indgå nye samarbejder med andre lokale foreninger om miljøarbejdet.

- Miljøpunkt kan inviteres til at deltage i fagudvalgenes arbejde.

- At i august-september vedtager input til en årsplan 2020 baseret på de fire prioriterede miljø- og klimaemner (se bilag)

- Der kan eventuelt holdes et lokaludvalgsseminar i september, hvor mere specifikke indsatser indenfor de fire prioriterede miljø- og klimaemner drøftes (halvdagsseminar en lørdag, eventuelt kan Miljøpunkt inviteres til dele af programmet)

- at formandsskabet/fagudvalgsformændene sammen med Miljøpunkt laver en strategi for, hvordan vi inviterer det store antal borgere ind, som via borgerpanelet har tilkendegivet en interesse i at deltage i miljøarbejdet.

- som følge af en ny samarbejdsmodel lægges der op til at lokaludvalget igen vælger sin repræsentant i Miljøpunkts bestyrelse. På mødet i juni udpeger lokaludvalget en repræsentant, som skal være en del af miljøpunkts bestyrelse i resten af lokaludvalgets funktionsperiode. Alle interesserede medlemmer kan melde deres kandidatur på junimødet, inklusive den nuværende repræsentant.

- At lokaludvalget i slutningen af 2021 laver en evaluering af den nye samarbejdsmodel og en anbefaling til den nye lokaludvalgssamling, som i foråret 2022 skal træffe ny beslutning om organisering.

Finn Kristiansen erklærede sig inhabil og forlod mødet under behandling af punktet. 1. suppleant for Finn Kristiansen, Claus Laage-Thomsen deltog under behandlingen af dette punkt.

Bjarne Gantzel Pedersen erklærede sig inhabil og forlod mødet under behandling af punktet.

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning.

For ændringsforslagets 1. at punkt stemte: Allan Marouf, David Rønne, Finn Larsen, Karin Storgård, Annette Engel, Bo Sandberg, Claus Laage-Thomsen, Henrik Conradsen, Iben Vestergaard, Jan Sørensen. Jesper Kofoed-Melson, Henrik Dau, Dan Pedersen

Imod 1. at punkt stemte: Axel Thrige Laursen

Morten Buchwald undlod at stemme.

For 2. at punkt stemte: Allan Marouf, David Rønne, Finn Larsen, Karin Storgård, Annette Engel, Bo Sandberg, Claus Laage-Thomsen, Henrik Conradsen, Iben Vestergaard, Jan Sørensen. Jesper Kofoed-Melson, Henrik Dau Frederiksen, Dan Pedersen, Axel Thrige Laursen

Morten Buchwald undlod at stemme om 2. at punkt.

3. at punkt: Enstemmigt vedtaget

 

Til top