Mødedato: 21.06.2023, kl. 17:00
Mødested: Restaurant Hong Chen, Jagtvej 219, 2100 Kbh. Ø.

Lokalt klimatopmøde

Med budget 2023 vedtog Københavns Borgerrepræsentation, at der skal udvikles og etableres et klimaborgerting i forbindelse med den nye Klimaplan 2035 for at sikre et fundament for langsigtet involvering af københavnerne særligt med fokus på de forbrugsbaserede udledninger. Med Budget 2023 blev det ligeledes vedtaget, at der skal afholdes lokale klimatopmøder i udvalgte bydele i København, der skal understøtte forpligtende partnerskaber i bydelen, som kan sikre de nødvendige CO2-reduktioner og en bedre bydel.

Første klimatopmøde afholdes i efteråret 2023. Arbejdet med de næste to klimatopmøder påbegyndes også i 2023 og afvikles i første halvdel af 2024. De lokale klimatopmøder skal skabe lokalt engagement og tilskynde til lokale klimafællesskaber, hvor relevante klimahandlinger afsøges og afprøves. Hver bydel udvikler et charter, der indeholder bydelens klimavisioner og -målsætninger som ramme for bydelens lokale klimahandlinger, som vedtages på det lokale Klimatopmøde. Borgerne, lokaludvalg, miljøpunkter, boligforeninger, skoler og virksomheder skal involveres i udvikling af bydelens charter og lokale klimahandlinger, som vedtages ved det lokale klimatopmøde. Klimatopmødernes opgave tager udgangspunkt i spørgsmålet: ”Hvordan kan [bydel] være en del af løsningen på klimakrisen og gennem samarbejde og lokale partnerskaber finde konkrete indsatser og handlinger, der sikrer omfattende CO2-reduktioner?”.

Indstillingen om lokale klimatopmøder blev behandlet på BR d. 1.6. Bydelene skal herefter ansøge om at være 'værter' for et klimatopmøde, som faciliteres og afvikles af TMF (i samarbejde med lokale aktører). Ansøgningsprocessen foregår fra d. 2.6. og en måned frem. 

Med denne indstilling skal Østerbro Lokaludvalg tage stilling til, om lokaludvalget vil byde ind på at være 'værter' på et lokalt klimatopmøde i 2024.

Indstilling

Forpersonen indstiller,

1. at Østerbro Lokaludvalg drøfter og beslutter, om lokaludvalget vil byde ind på tema og værtsskab for et lokalt klimatopmøde i første halvår 2024.

2. at Østerbro Lokaludvalg, nedsætter en ad hoc arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med ansøgningen frem mod ansøgningsfristen, såfremt man beslutter at gå videre med værtsskab. 

Problemstilling

Hvad er et lokalt klimatopmøde?

Formålet med klimatopmøderne er at få etableret et forpligtigende klimapartnerskab i jeres bydel. For at løfte opgaven med at skabe nødvendige CO₂-reduktioner er der behov for lokalt initiativ og et tæt samarbejde på tværs af bydelens virksomheder, organisationer, skoler og andre lokale aktører.

De lokale klimatopmøder skal skabe lokalt engagement og tilskynde til lokale klimafællesskaber, hvor relevante klimahandlinger afsøges og afprøves.

Lokale kræfter i jeres bydel, skal involveres i udvikling af et bydelscharter og lokale klimahandlinger, som vedtages ved det lokale klimatopmøde.

Charteret er bydelens lokale klimaløfter og vision.

Ansøgningsproces og kriterier for valg af bydele til lokale klimatopmøder

Bydelene, hvor de tre lokale klimatopmøder skal afholdes, udvælges gennem en ansøgningsproces. Det er et krav, at ansøger skal være en bred samling af lokale aktører, der indgår i et konsortium (fx lokaludvalg, miljøpunkter, nærgenbrugsstationer, skoler, virksomheder, foreninger, boligforeninger, m.fl.).

Ansøger vil blive bedømt på tre overordnede kriterier:

1. Størrelsen og bredden af konsortiet. Her vurderes både kvantitativt på antal deltagende organisationer, og kvalitativt på bredden af aktører og interesseområder som konsortiet dækker.

2. En beskrivelse af, hvordan bydelen vil engagere og mobilisere borgere, virksomheder, foreninger, organisationer, m.fl.

3. En beskrivelse af bydelens umiddelbare største reduktionspotentialer.

Løsning

Der vil være en række delopgaver forbundet med at afholde et lokalt klimatopmøde.

Forvaltningen har givet et ikke-udtømmende bud på, hvordan opgaverne for et konsortium, med lokaludvalget (og eventuelt Miljøpunktet) i spidsen, kan tage sig ud:

  1. Facilitering af lokalt klimatopmøde.                                                                                Facilitering af lokalt klimatopmøde indebærer at tilbyde en struktureret proces, hvorved mødet planlægges, organiseres og gennemføres, i samarbejde med TMF og ekstern rådgiver. Facilitatoren er ansvarlig for at skabe et trygt og inkluderende miljø, hvor deltagerne kan udveksle synspunkter, drøfte ideer og bidrage til udviklingen af lokale klimahandlinger. Gennem effektiv mødefacilitering sikres det, at mødet opfylder sit formål med at skabe engagement, samarbejde og beslutninger om konkrete indsatser og handlinger for at reducere CO2-udledning og bidrage til en bæredygtig fremtid i den pågældende bydel              
  2. Rekruttering af deltagere til aktørkreds og lokalt klimatopmøde (herunder udvikling af invitationsmateriale). 

    Rekruttering af deltagere til aktørkreds og lokalt klimatopmøde indebærer at identificere og tiltrække relevante interessenter, herunder borgere, miljøpunkter, boligforeninger, nærgenbrugsstationer, skoler, virksomheder, kultur- og fritidsorganisationer som ønsker at engagere sig i udviklingen af lokale klimahandlinger. Det omfatter udarbejdelse og udsendelse af invitationer via forskellige kanaler, herunder sociale medier, lokalnyhedsbreve og direkte henvendelser, for at sikre en bred deltagelse.

     

    Udvikling af invitationsmateriale indebærer at skabe informative og indbydende materialer til at invitere til og informere potentielle deltagere om det kommende lokale klimatopmøde. Dette kan omfatte udformning af invitationer, brochurer, plakater eller digitale annoncer, m.m.                                                                                                                                       
  3. Lokale indlæg til Klimatopmødet. Lokale indslag til det lokale klimatopmøde indebærer at planlægge og organisere forskellige bidrag fra lokale aktører, der beriger mødet og skaber lokal forankring. Dette kan omfatte præsentationer, oplæg, casestudier, workshops eller lignende, hvor lokale borgere, organisationer, virksomheder eller skoler deler deres erfaringer, viden og initiativer inden for klimaområdet. Lokale indslag bidrager til at styrke det lokale ejerskab og skabe en følelse af fællesskab og samarbejde i bestræbelserne på at tackle klimaudfordringerne i bydelen.         
  4. Lokale events. Lokale events der leder op til selve klimatopmødet, omfatter planlægning og afholdelse af forskellige arrangementer eller aktiviteter i lokalområdet for at skabe opmærksomhed, interesse og engagement omkring klimatopmødet. Disse events kan være debatter, temadage, eller lignende begivenheder, der fokuserer på klimarelaterede emner og involverer lokale borgere, skoler, virksomheder og organisationer. Formålet er at skabe et momentum, etablere dialog og mobilisere lokalsamfundet til at deltage i klimatopmødet.             
  5. Lokaler og forplejning
    Der må forventes udgifter til leje af lokaler samt forplejning.

For økonomi forbundet med indsatsen, se nærmere under afsnittet Økonomi.

Ved at udfylde interessetilkendegivelsen bekræfter lokaludvalget, at udvalget er interesseret i at et lokalt klimatopmøde kommer til bydel i enten 2023 eller 2024. Ved at udfylde den forpligter lokaludvalget sig på, at udvalget senere vil udfylde en egentlig ansøgning.

interessetilkendegivelsen skriver man: Navn på bydel, navn og e-mail på kontaktperson, bud på mulige lokale samarbejdspartnere og om lokaludvalget ønsker at det bliver i 2023 eller i 2024. Frist for at udfylde denne er d. 27. juni 2023.

Ansøgning: Hvis lokaludvalget udfylder interessetilkendegivelsen, vil man automatisk få tilsendt ansøgningsblanketten senest d. 30. juni. Ønsker man at et lokalt klimatopmøde kommer til bydelen i 2023 er fristen d. 28. august 2023. Ønsker man et lokalt klimatopmøde i 2024 er fristen d. 27. oktober 2023.

Obs. datoer for frister kan muligvis ændre sig, men det forventer man ikke i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Sagen har kort været drøftet i fagudvalget for Byplan, Miljø og Teknik. Det er fagudvalgets klare vurdering, at lokaludvalget ikke skal byde ind med værtsskab. Hvis lokaludvalget alligevel ønsker at gå videre med værtsskab for et lokalt klimatopmøde, skal det i så fald være i tæt samarbejde med Miljøpunkt Østerbro, som skal have en drivende rolle i konsortiet. 

Miljøpunkt Østerbro, som vil være den mest oplagte samarbejdspartner i et konsortium, behandler sagen på et bestyrelsesmøde torsdag den 15. juni, for afklaring om, hvorvidt miljøpunktet har mulighed for at deltage som eventuel konsortiepartner i et lokalt klimatopmøde. Man må forvente, at indsatsen i så fald vil indgå med en betydelig vægt i Miljøpunktets kommende toårsplan for 2024-25.

Det er sekretariatets klare vurdering, at det tidligst vil være muligt at gennemføre et værtsskab for et lokalt klimatopmøde i første halvdel af 2024. 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Teknik- og Miljøforvaltningen stiller 130.000 kr. til rådighed for et enkelte konsortium, til løsning af opgaverne i forbindelse med det lokale klimatopmøde. Der er endnu ikke fundet en teknisk/praktisk løsning på at kanalisere midlerne ud i bydelen, men en mulighed kunne være, at sekretariatet for lokaludvalget administrerer midlerne på vegne af konsortiet. En anden mulighed kunne være, at miljøpunktets sekretariat administrerer midlerne, hvis miljøpunktet ønsker at indgå i et konsortium.
Det er muligt for Østerbro Lokaludvalg at afsætte yderligere puljemidler enten fra 2023- eller 2024-midlerne til projektet.

Videre proces

Hvis lokaludvalget vælger at gå videre med indsatsen, sender sekretariatet lokaludvalgets interessetilkendegivelse til Teknik- og Miljøforvaltningen inden fristens udløb den 27. juni.

Beslutning

Punktet blev trukket ved mødets begyndelse.
Til top