Mødedato: 20.03.2024, kl. 18:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø

Nyt fra fagudvalgene

Indstilling

Forpersonen indstiller,
 
1. at Østerbro Lokaludvalg tager nyt fra fagudvalgene til efterretning

Problemstilling

Familie, Børn og Unge

Status bydelsplan
Sikre skoleveje:
Fagudvalget har holdt møder med repræsentanter for skolebestyrelser, skoleleder for Vibenshus Skole og TMF

- Randersgade: Randersgade har fået bevilget penge til en foranalyse med henblik på at belyse, hvordan Randersgade kan gøres mere sikker for bløde trafikanter.

- Nygårdsvej: Nygårdsvej indgår i en samlet model for ”fredeliggørelse af Klimakvarteret”, men der er ikke fremvist nogen model for hvordan Nygårdsvej indgår i denne omlægning.

Mødesteder for unge:
- Grønt, rekreativt byrum i Løgstørgade: Projektet har ikke fået politisk opbakning til at blive prioriteret i Budget24. Fagudvalget med Simon i spidsen vil derfor arbejde med modning af projektet og arbejde for at indsamle lokal opbakning til projektet bl.a. med en underskriftsindsamling. Timing er vigtigt i denne sammenhæng og fagudvalget prøver at indsamle underskrifter inden sommerferien. Der er også mulighed for at bruge platformen Citizen Lab til at stille spørgsmål og få folk til at komme med input, gå i dialog og kommentere på forskellige forslag. Teksten, der beskriver projektet skal også have en gennemgang, så man bl.a. fremhæver hvordan den grønne Løgstørgade kan blive en udvidelse af Bopa Plads.

Udviklingen i Nordhavn:
- Fagudvalget har generelt haft stort fokus på udviklingen i Nordhavn det sidste år. Der har blandt andet været af-holdt fælles møde med fagudvalget for kultur, fritid og idræt – hvor emnet har været idræts- og fritidsfaciliteter og udvikling af foreningsliv i Nordhavn.
- Naturskolen i Nordhavn: Dette projekt har ligget i bero det sidste år.

Fællesskaber for børn og unge:
- Fagudvalget har fokuseret meget på dette indsatsområde og er ved at opbygge viden og netværk på området. Udvalget har blandt andet besøgt ungeværket Værk1, fået besøg af Idrætsprojektet og DGI Storkøbenhavn.

- Udbrede kendskab til idræts- og foreningslivet:
Emnet har været drøftet flere gange, men der er ikke blevet konkretiseret et egentligt projekt. Udvalget og sekretariatet er opmærksomme på at bruge Østerbroweekend aktivt til at synliggøre foreninger for børn og unge på Østerbro.

- Fastholdelse af unge i foreningslivet:
Udvalget har ikke defineret et konkret projekt, men er ved at indsamle mere viden om området.

- Udsatte børn og unges muligheder for at deltage i foreningslivet:
Udvalget har ikke defineret et konkret projekt, men er ved at indsamle mere viden om området.

- Nyt projekt: Fagudvalget ønsker at arrangere en konference med emnet ensomhed blandt unge for fagprofessionelle på Østerbro.

Besøg på Niels Steensens Gymnasium

Fagudvalget har planlagt at besøge elevrådet på Niels Steensens Gymnasium den 8. april. Ved besøget vil udvalget høre eleverne om hvordan man evt. kan bedst kan komme i dialog med interesserede unge, der bor på Østerbro. 

 

Kultur, Fritid og Idræt

 
 Aktiviteter til årets Kulturhavn Festival den 25. august?
Fagudvalget besluttede at holde fast i det planlagte tøjbyttemarked i samarbejd med miljøpunktet. Der er afsat penge til dette gennem bevillingen til Re:fashion Days.
Som en yderligere aktivitet, vil fagudvalget foreslå at der arrangeres en bustur og evt. en cykeltur til Ydre Nordhavn med fokus på byudviklingen af Nordhavn.

Status bydelsplan
Fagudvalget forholdt sig til indsatserne og projekterne i bydelsplanen og vil holde fast i de allerede definerede projekter. Ift. Svanemøllehallen vil udvalget have et nyt møde med KFØ om hvordan samarbejdet om Svanemøllehallen kan være. Der blev foreslået at fokusere på udearealerne omkring Svanemøllehallen og foretage borgerinddragelsesaktiviteter i den forbindelse. Udvalget venter med at beslutte dette til efter et møde med Alexander i KFØ. 

Borgerpanelundersøgelse om kultur- og fritids- og idrætsfaciliteter
Fagudvalget har besluttet at lave en borgerpanelsundersøgelse som spørger ind til fx:

  • Borgernes brug af kultur- og fritidsfaciliteter og tilbud på Østerbro og i Nordhavn.
  • Brug af idrætsfaciliteter/idrætstilbud
  • Hvilke kultur- fritids- og idrætstilbud og faciliteter borgerne synes der mangler på Østerbro
  • Særlige spørgsmål med en Nordhavnsvinkel

Fagudvalget besluttede at gå videre med en spørgeundersøgelse i løbet af foråret. Der bliver dermed foretaget en spørgeundersøgelse på kultur- fritids- og idrætsområdet. Når der på et senere tidspunkt bliver sendt en spørgeundersøgelse ud i forbindelse med høringen af den kommende kommuneplan, vil kultur- fritid- og idrætsområdet ikke indgå i undersøgelsen, men der vil henvises til denne spørgeundersøgelse. 

Indstilling vedr. henvendelse til BR om pulje til el-forsyningsstandere Flere af byens pladser mangler adgang til strømstik (såkaldte gøglerstik), der kan anvendes til arrangementer i det offentlige rum.
Fagudvalget besluttede at indstille til lokaludvalget, at formanden, på vegne af lokaludvalget, henvender sig til Borgerrepræsentationen med en opfordring til, at der udarbejdes et budgetnotat, der afsætter en årlig bydækkende pulje til oprettelsen af el-forsyningsstandere (gøglerstik) på de af byens pladser hvor dette mangler. Der blev besluttet at henvendelsen sendes til byens øvrige lokaludvalg som en orientering.

 

 

Social, Sundhed, Ældre og Integration

Opfølgning på Kulturvitaminer
Fagudvalget drøftede Kulturvitaminer-projektet, som har ligget i støbeskeen i et par måneder. En indstilling til en bevilling for at komme i gang med projektet, er udarbejdet og vedlagt dagsordenen for dette Lokaludvalgsmøde. 

Status for bydelsplanen.
Det blev besluttet at Kulturvitaminer-projektet skal indskrives som en samlet status på flere elementer af bydelsplanen for fagudvalget for social, sundhed, ældre og integration. Fremtidigt er der flere projekter i støbeskeen, som dækker egne og mindre temaer i bydelsplanen. 

Fremtidig workshop på bydelsrettede projekter
På fagudvalgsmødet blev der bragt en masse idéer til fremtidige projekter på banen, nye såvel som gamle blev besøgt. Dette foregik i forlængelse af diskussionen om bydelsplanen. Der blev blandt andet udtrykt et ønske om at nå de socialt udsatte og ofte glemte grupperinger i samfundet, herunder både ensomme og efterladte kvinder med indvandrerbaggrund. Grupper der er svære at nå. 
Det blev aftalt at fagudvalget skal afsætte tid til en grundig workshop/diskussion af mulige projekter for fagudvalget. Disse skal diskuteres med udgangspunkt i bydelsplanen samt de projekter, som fagudvalget tidligere har haft oppe at vende.

Høring om Folkeoplysningspolitikken
Fagudvalget havde modtaget en høring vedr. Folkeoplysningspolitikken 2023-2026. Der var ingen kommentarer hertil.

 

Byplan, Miljø og Teknik

Oplæg om skybrudssikring i Fælledparken
Fagudvalget fik besøg i forbindelse med et oplæg om skybrudssikring i Fælledparken.

Status for bydelsplanen
Hertil blev hvert indsatsområde i bydelsplanen for byplan, miljø og teknik bragt på banen. Resultatet af gennemgangen blev følgende noter:

  • Klima, natur og miljø: 53 sorteringspunkter, vi har været kritiske. Vi har tilbudt samarbejde om forsøg med minisorteringspunkter på Østerbro.
  • Mindre energifællesskaber: Studenterprojekt fra en bachelorgruppe, arbejder med emnet
  • Kunstgræsbaner. Der er et bachelor-studenterprojekt på sagen. 
  • Den Gode Plads. Der er et bachelorprojekt i gang og et speciale, som har fokus på mental sundhed. 
  • Trafik-ø. Fokus sættes på implementering. Vi vil presse på for en ordentlig løsning. Der skal arbejdes for delebilspladser, som bydelsplanen fortæller. 
  • Nygårdsvej. Under trafik-øen.
  • Østerbrogade Nord. Skal med i budgetønskerne.
  • Parkering. I Budget 24 er der sat 20 mio. af til erstatningsparkering. Midler til parkering i ydertimerne. Delebiler er ikke blevet bearbejdet endnu. 
  • Sikker skolevej. Der er bevilget penge. Vi arbejder videre i det kommende år. 
  • Nordhavn. Begrønning, der er sat penge af til kalkbrænderihavnsgade. Byens grønne kiler. Vi har også bidraget til og vil arbejde videre med strukturplanen for Nordhavn.

Indledende høring vedr. Sundmolen tillæg 3
Fagudvalget havde en indledende høring om Sundmolen tillæg 3 med på dagsordenen. Da fristen for at indsende høringssvar i den forbindelse, var d. 8. marts, kunne svaret ikke nå at komme med på Lokaludvalgsmødet. Grundlæggende bestod svaret på den indledende høring i at der ikke var kommentarer fra fagudvalget, på nuværende tidspunkt og at man afventer mere information. Høringssvaret er afsendt d. 8. marts.

Emner til halvårsmøde med TMF
Det er blevet tid til det halvårlige møde med TMF og fagudvalget vendte derfor eventuelle emner og spørgsmål, som skal med til dette møde. Følgende emner blev vedtaget:

  • Info på forundersøgelse for cykelforbindelsen
  • Stormflodssikring af København
  • Hvordan vil i sikre bedre snerydning næste gang? Fodgængerfelter og særligt cykelstier var dødbringende.
  • Status på 30 km zonen

Mødet kommer til at foregå d. 24. april via teams.

 

Beslutning

Taget til efterretning.
Til top