Mødedato: 19.06.2014, kl. 19:00
Mødested: Områdefornyelsen Skt. Kjelds kvarter, Vennemindevej 39, 2100 Kbh. Ø

Anmodning fra Miljøpunkt Østerbro om aktivitetsmidler til 2. halvår af 2014

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til anmodning fra Miljøpunkt Østerbro om bevilling af aktivitetsmidler til et skoleprojekt om madspild i 2. halvår af 2014.

Tidligere beslutninger

Østerbro Lokaludvalg besluttede den 14. november 2013:

1. Østerbro Lokaludvalg besluttede at bemyndige formanden, til at indgå aftale med Miljøpunkt Østerbro om at forlænge samarbejdsaftalen med 6 måneder, således at den også indbefatter 2. halvår af 2014, og således at den ophører pr. 31.12.2014.

2. Østerbro Lokaludvalg godkendte Miljøpunkt Østerbros forslag til årsplan og budget for 2014, herunder bevilling af basismidler på anslået ca. 650.000 kr. i 2014 (svarende til de midler lokaludvalget modtager til det lokale miljøarbejde i budgetåret 2014), samt godkendte bevilling af faste projektmidler på 150.000 kr. i 2014-puljemidler, svarende til det første halvårs faste projektmidler jf. samarbejdsaftale af 29. marts 2011.

Indstilling og beslutning

Lokaludvalgets medlemmer af det fælles kontaktudvalg for Miljøpunkt Østerbro indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at Lokaludvalget godkender projektbeskrivelsen og bevilger 150.000 kr. i 2014-puljemidler til Miljøpunkt Østerbros skoleprojekt om madspild.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede med budgetaftale 2011 at ansvaret for den lokale kommunalt finansierede miljøvaretagelse skulle overgå til lokaludvalgene.

Østerbro Lokaludvalg valgte at indgå en 3-årig driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro, godkendt på lokaludvalgets møde den 10. april 2011, som blev forlænget frem til den 31.12.2014 på lokaludvalgets møde den 14. november 2013.

Som del af driftsstøtteaftalen godkendte Østerbro Lokaludvalg årsplan og tilhørende budget for 2014 fra Miljøpunkt Østerbro den 14. november 2013, herunder bevilling af de aftalte basismidler, samt aktivitetsmidler svarende til det første halvår af 2014.

Driftsstøttemidlerne er delt op i to dele, dels basismidler svarende til det årligt fastsatte beløb, der overføres fra Teknik og Miljøforvaltningen til Økonomiforvaltningen til udførelse af det lokale miljøarbejde, dels aktivitetsmidler, som bevilges af lokaludvalgets puljemidler til bydelsrettede, netværksdannende og dialogskabende aktiviteter.

Det tidligere lokaludvalg ønskede at give det nyvalgte lokaludvalg mest mulig råderet over 2014-puljemidlerne, så i forbindelse med kontraktforlængelsen besluttede lokaludvalget at bevilge basismidler for hele år 2014, men aktivitetsmidler på et niveau svarende til første halvår. 

Østerbro Lokaludvalg har modtaget en anmodning fra Miljøpunkt Østerbro om udbetaling af 150.000 kr. i aktivitetsmidler, dvs. fra Lokaludvalgets puljemidler, til gennemførsel af et skole-madspildsprojekt i 2. halvår af 2014 (se vedhæftede bilag).

Løsning

Lokaludvalgets medlemmer af det fælles kontaktudvalg med Miljøpunkt Østerbro indstiller til Østerbro Lokaludvalg at projektbeskrivelsen godkendes og lokaludvalget bevilger 150.000 kr. i 2014-puljemidler til Miljøpunkt Østerbros skoleprojekt om madspild.

Miljøpunkt Østerbro foreslår at aktivitetsmidlerne anvendes til et skoleprojekt om madspild, som er et af de 3 projekter der allerede indgår i miljøpunktets årsplan for 2014, som "Østerbros skoler har styr på affald og ressourcer".

Projektbeskrivelse: Madspild på skoleskemaet
Miljøpunkt Østerbro har i foråret undervist børn på Kildevældsskolen om madspild. Målet har været at udvikle et forløb, som andre skoler på Østerbro kan få glæde af.
Baggrunden for projektet er at:
• Det årlige madspild i DK er på 540.000 ton – over halvdelen af dette kommer fra de private husholdninger.
• Supermarkederne smider dagligt 285.000 måltider ud – det svarer til 104 mio. måltider om året.
• 20 % af alle madvarer bliver smidt ud - enten pga. buler, stød, ødelagt emballage, overskreden salgsdato etc.

Det vil Miljøpunkt Østerbro gøre noget ved og det giver derfor god mening at prøve at uddanne den næste generation til at undgå madspild, samt påvirke de familier, der er omkring skolerne til at mindske madspild ved at sætte fokus på det i børnenes hverdag.

Projektet indeholder et konkret fleksibelt undervisningsforløb – der tilpasses hver skole i samarbejde med de involverede lærere.
Udover konkrete praktiske opgaver som - f. eks at lugte, smage og kigge på råvarerne for at vurdere om de kan bruges, madlavning af kasserede fødevarer fra et lokalt supermarked, - diskuteres madspild også ud fra et globalt perspektiv. Der vises film om mad - og ressourcespild, kikkes på det økologiske fodaftryk og eleverne undersøger, hvad der er i køleskabet i løbet af ugen hjemme hos dem selv. Projektet indeholder en tur til de lokale supermarkeder, hvor eleverne skal undersøge, hvad der sker med varerne, når de nærmer sig og overskrider udløbsdatoen. Vi besøger også lokale projekter, som viser lokal fødevareproduktion f.eks. Taglandbruget ØsterGro, en lokal hønsegård og biavlerforening og snakker med en professionel ”skralder”. Forløbet slutter med et arrangement med en kok, fra Rub og Stub, hvor vi sammen med børnene/eleverne laver mad i skolegården og inviterer familier og andre interesserede. Eleverne vil have prøvet at lave mad af tilfældige varer, afvige fra opskrifter og tænke kreativt i køkkenet. Opskrifterne, som eleverne har været med til at udvikle samles i en kogebog.

Miljøpunkt har samarbejde med Restauranten Rub og Stub, Årstiderne og COOP.

Økonomi

Østerbro Lokaludvalg besluttede den 14. november 2013, jf. samarbejdsaftalen, at afsætte basismidler for 2014 svarende til de forventede 650.000 kr. der overføres til Økonomiforvaltningen til lokalt finansieret miljøarbejde, samt 150.000 kr. i 2014-puljemidler til Miljøpunkt Østerbro som faste projektmidler til prioriterede opgaver i årsplanen.

Østerbro Lokaludvalg har fået udlagt  3.628.000 kr. af Borgerrepræsentationen i 2014-puljemidler til selvstændig varetagelse til bydelsrettede, netværksdannende og dialogskabende aktiviteter.



Beslutning

Henrik Conradsen, Axel Thrige Laursen og Hanne Melnik erklærede sig inhabile og var ikke til stede under sagens behandling.

1. Lokaludvalget stemte om bevilling af 150.000 kr. til Miljøpunkt Østerbros skoleprojekt vedr. madspild
For: 13 stemmer: Mads Faber Henriksen, Mogens Wöhliche, Kjeld Lykke, Ole Bennetzen, Bo Sandberg, Jonas Niemann, Jørgen Johannes Thomsen, Jan Gebhardt, Astrid Kappel Nielsen, Vagn Pedersen, Finn Larsen, Mette Mertz, Flemming Møller Bygwraa.

Imod: 1 stemme: Karsten Ruuskanen-Strunge

Undlod: 4 stemmer: Annette Engell, Lars Emil Bolt, Lars Martin Nielsen og Allan Marouf

Lokaludvalget godkendte projektbeskrivelsen og bevilgede 150.000 kr. til Miljøpunkt Østerbros skoleprojekt vedr. madspild i 2. halvår af 2014
Til top