Mødedato: 18.11.2020, kl. 18:30
Mødested: Elektronisk møde via Teams

Høringssvar vedrørende tilpasning af lokaludvalg

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

Østerbro Lokaludvalg har i møde den 19. august 2020 indgået i dialog med chefen for Borgerrepræsentationens sekretariat og drøftet Økonomiforvaltningens oplæg til tilpasning af lokaludvalg med henblik på endelig beslutning på lokaludvalgets ordinære møde den 16. september 2020.

Østerbro Lokaludvalg har i møde den 16. september truffet beslutning om at indsende input til økonomiforvaltningens oplæg vedrørende tilpasning af lokaludvalg.

Indstilling

Formanden indstiller, 

1. at Østerbro Lokaludvalg drøfter og træffer beslutning om lokaludvalgets høringssvar i forbindelse med Økonomiforvaltningens faglige høring om tilpasning af lokaludvalg. 

 

Problemstilling

Der har i flere år været arbejdet med at forbedre Københavns Kommunes dialog med københavnerne. En del at dette arbejde har været at se på lokaludvalgenes rolle i dialogen og hvordan det kunne udvikles.

I forbindelse med og i forlængelse af dette arbejde, har Økonomiforvaltningen, på foranledning af Gruppeformandskredsen også undersøgt mere generelle forslag til tilpasninger af lokaludvalgene i København herunder ændringer i valg til lokaludvalg, ændringer i kommissorium og regulativ for lokaludvalg, proces for bydelsplansarbejdet m.v. 

På baggrund disse undersøgelser og dialog med alle 12 lokaludvalg har forvaltningen sendt forslaget om tilpasning i faglig høring hos lokaludvalgene. Ændringsforlagene indeholder blandt andet ændrede valgregler, der vil indebære, at der afholdes digitale valg. Der vil, hvis forslaget vedtages, fremover være én samlet suppleantliste for de foreningsvalgte, i stedet for som nu, personlige suppleanter.

Der lægges også op til, et nyt koncept for bydelsplaner, hvor bydelsplanerne ikke længere skal forelægges borgerrepræsentationen, men i højere grad vil blive lokaludvalgets arbejdsdokument.

Høringsmaterialet er omfattende, men dele af baggrundsmaterialet har indgået som materiale ved tidligere drøftelser og beslutninger. Høringsmaterialet ligger som bilag.

Formandskabet har udarbejdet udkast til høringssvar, der ligger som bilag. 

Høringsfristen er 30. november

Løsning

Østerbro Lokaludvalg drøfter og godkender høringssvar vedr. tilpasning af Lokaludvalg.

Økonomi

Indstillingen har på nuværende tidspunkt ingen konsekvenser for Lokaludvalget.

Videre proces

 

Beslutning

Høringssvaret blev godkendt uden afstemning i denne form:

Høringssvar vedrørende tilpasning af lokaludvalg

Generelle bemærkninger

Lokaludvalgene er sammensat på en måde, der repræsenterer et bredt udsnit af bydelen – både politisk og interessemæssigt.  Derfor er Østerbro Lokaludvalg stærkt bekymrede over den foreslåede formulering i det sidste afsnit om "Inddragelse af Lokaludvalgene i "Kommissoriet for Lokaludvalgene" (Bilag 8). Det lægger efter vores opfattelse op til, at et høringssvar eller en udtalelse fra Lokaludvalget vil kunne afvises af forvaltningen med henvisning til, at forvaltningen ikke mener at der er foretaget en passende borgerinddragelse. Dermed er det med til at underminere lokaludvalgenes betydning og indflydelse i bydelen fremfor at styrke den. Den eneste måde at give mulighed for kvalificeret borgerinddragelse er ved at sikre, at høringsperioderne er så lange, at reel borgerinddragelse faktisk er muligt – og ved at lokaludvalgene har de nødvendige kompetencer og ressourcer – ikke ved at så tvivl om kvaliteten af det arbejde Lokaludvalgene udfører.

Overordnet finder Østerbro Lokaludvalg, at udspillet er politisk uambitiøst. Det undlader at forholde sig til, at der i en stadigt voksende by er et reelt behov for, at borgerne har mulighed for at engagere sig direkte i deres by og bydels udvikling - og at dette fordre at flere beslutninger træffes tættere på borgerne og ikke kun bag rådhusets tykke mure. Vi frygter derfor, at det nuværende forslag betyder, at et mere ambitiøst og politisk modigt udspil desværre har lange udsigter.

Valgreglerne: Østerbro Lokaludvalg ønsker ikke, at LU skal gøres mere partipolitisk end tilfældet er i dag, men i stedet, at man grundlæggende holder fast i den nuværende overordnede struktur og fordeling af pladserne i LU.

Da vi ikke kender det politiske landskab efter næste kommunalvalg, er lokaludvalget stærkt bekymret for at der med de nuværende regler, i tilfælde af at flere partier opnår repræsentation i kommunalbestyrelsen, vil komme flere repræsentanter for de politiske partier end foreningsrepræsentanter i lokaludvalgene. Det mener vi er klart utilrådeligt. I tilfælde af, at flere partier skulle opnå valg til Borgerrepræsentationen mener vi i Østerbro Lokaludvalg, at antallet af foreningsmedlemmer skal være enten 14 eller 15 således, at der fortsat er et ulige antal medlemmer af lokaludvalget, samtidig med at et stigende antal politisk valgte medlemmer ikke forringer foreningslivets repræsentation i lokaludvalget.

Vi foreslår fortsat, at man strammer op på valgreglerne for foreningerne, så foreningerne skal have en vis størrelse, og at den valgte person skal være bosat i bydelen, for at sikre den lokale forankring

Miljøpunkterne: I Østerbro Lokaludvalg er vi forundrede over, at det det lokale miljøarbejde generelt ikke er nævnt og specifikt Miljøpunkternes arbejde. Ej heller miljøprojekter der kan bidrage til at nå 2025-målene. Vi vil fortsat gerne have, at borgerrepræsentationen kommer mere på banen og sætter retningslinjer, krav og målsætninger for det lokale miljøarbejde.

Puljemidlerne: Vi er enige i oplægget i bilag 6 vedrørende puljemidlernes anvendelsesområde. Det gælder ikke mindst for vurderingen omkring den manglende hensigtsmæssighed i, at lokaludvalgene selv skulle have mulighed for at anvende puljemidler til at etablere og vedligeholde installationer, materiel og inventar. Det vil, som beskrevet i bilaget, medføre en uhensigtsmæssig administrativ proces og et unødvendigt ressourcetræk i sekretariatet.

Hvis man alligevel vælger at udvide rammerne for lokaludvalget med hensyn til drift og vedligehold af materiel og inventar, bør der foreligge meget klare retningslinjer for hvad man må og ikke må.

Høringer: Vi ser meget positivt på det fornyede fokus i oplægget til ændring i kommissoriet når det gælder tidlig inddragelse af lokaludvalgene. Vi mangler dog tydeligere anvisninger og konkrete redskaber og retningslinjer for hvordan forvaltningerne i praksis skal gribe det an og mener at lokaludvalgenes rolle, herunder tidlig inddragelse af lokaludvalgene egentlig i lige så høj grad bør skrives ind i styrelsesvedtægten for Københavns Kommune. 

Administrative grænser:

Vi er uforstående overfor, at forvaltningen ikke lægger op til en ændring af de administrative grænser for bydelene og vi håber, at gruppeformandskredsen af egen drift vil tage spørgsmålet op. Det er vigtigt for lokaludvalgets arbejde, at bydelens borger føler sig repræsenteret af sit Lokaludvalg. Derfor er det efter vores opfattelse uhensigtsmæssigt, at de nuværende skel mellem bydelene ikke repræsenterer borgernes almindelige opfattelse af bydelene.

De der føler sig som Østerbroere, skal have lov til - også i forhold til lokaludvalg - at tilhøre Østerbro. Vi foreslår, at skillevejen mellem Østerbro og Bispebjerg går ved Lyngbyvejen.

Det samme gør vi omkring Trianglen og Lille Triangel, ned forbi Østbanegade og Classensgade.

Den del af Indre By Lokaludvalgs område, der ligger nord for Dag Hammarskjölds Alle, bør høre til Østerbro Lokaludvalg. Det er helt i overensstemmelse med Indre By Lokaludvalgs holdning. Se input fra Indre By Lokaludvalg - bilag 4 vedr. geografi.

Bydelsplaner

Vi bakker op om, at bydelsplanen udarbejdes i begyndelsen af lokaludvalgenes samlinger. Det er et sundt demokratisk princip, at et nyt lokaludvalg udarbejder deres egen vision for bydelen og ikke arver planer fra det afgående Lokaludvalg. Det vil styrke bindeled mellem et nyt lokaludvalg og de nyvalgte medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Venlig hilsen

Allan Marouf

Formand for Østerbro Lokaludvalg

David Rønne forlod mødet efter behandlingen af dette punkt.
Til top