Mødedato: 16.12.2020, kl. 18:30
Mødested: Elektronisk møde via Teams

Ungekonference 2021

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Østerbro Lokaludvalg afsætter 50.000 kr. af 2021-puljemidler til planlægning og afholdelse af en ungekonference i 2021

2. at Østerbro Lokaludvalg nedsætter en tovholdergruppe for projektet

Problemstilling

Baggrund

Østerbro Lokaludvalg har siden arbejdet med den første bydelsplan 2008-9 haft fokus på vilkårene for de unge på Østerbro.

Arbejdet med unge-gruppen bygger på visionen formuleret Bydelsplanen 2008-9 under kapitlet kapitlet 'Et attraktivt ungdomsliv': 'Vi ønsker at skabe et attraktivt ungdomsliv, der vil være med til at skabe trivsel for alle på Østerbro - ung som gammel. Visionen er, at det på Østerbro og i København, skal bo unge mennesker med gode vaner, et godt selvværd og som har en gensidig respekt for andre mennesker, samt fysiske ting, og som af sig selv ønsker at indgå aktivt i det lokale forenings- og samfundsliv'. (Bydelsplan for Østerbro 2009).

 

Ungeinvolveringen 2010

På baggrund af visionen blev der sat gang i en ungeindsats med det formål at fremme de unges trivsel, aktive deltagelse og involvering i livet på Østerbro.

Ungeindsatsen blev udmøntet i fire involveringsscenarier, der blev gennemført i perioden marts - september 2010:

  • En række klubdialogmøder for de 10 - 14 årige
  • En række gruppeinterview med unge 14 - 18 årige - kontaktet via opsøgende medarbejdere/andre aktører på Østerbro
  • Et skriftligt involveringsmateriale til brug i 4. - 9. klasse på Østerbro
  • En ungekonference primært rettet mod aldersgruppen 4. - 9. klasse

Resultatet af forløbet "Ungeinvolvering på Østerbro 2010" var, ar de unge overordnet set var glade og tilfredse med deres tilværelse, og glade for deres bydel med dens mange aktivitetsmuligheder, især de mange grønne områder. De unge var glade for at blive spurgt, de vil gerne høres, involveres og i mere aktiv dialog med politikere i spørgsmål der vedrører dem. Det de unge altovervejende lægger vægt på, er et trygt og godt nærmiljø med gode venner. De unges ønsker for et mere attraktivt ungdomsliv er flere klubtilbud, et værested/ungecafé eller lignende, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af kvarterer og skoler. Der ønskes også flere muligheder for udendørs fysiske aktiviteter til de større børn/unge. De primære kilder til utryghed var i 2010 trafikken, det at færdes visse steder efter mørkets frembrud samt mødt med større grupper af unge, man ikke kender. Mange af ønskerne i 2010 gik derfor på rammerne og mulighederne for aktiviteter og mødesteder, hvor de unge kan mødes på tværs og lære hinanden at kende, for at øge den generelle tryghed og skabe fælles ansvar for hinanden i bydelen (fra rapporten (Ungeinvolvering Østerbro 2010).

De samlede resultater af alle indsatserne kan læses i rapporten 'Ungeinvolvering Østerbro 2010'.

Den efterfølgende ungeinvolvering

Østerbro Lokaludvalg har i bydelsplanen 2017 igen sat fokus på mødesteder for unge og lokaludvalget har i efteråret 2020 indledt et samarbejde med en arkitekt om udformning af midlertidige bydelsmøbler. Når resultaterne af 1. fase foreligger, skal lokaludvalget tage stilling til, om man vil gå videre med en 2. fase af projekt 'Mødesteder for unge'.

Øvrige tiltag i bydelen

I 2012 er den Franske Legeplads i Fælledparken blevet renoveret blandt andet med forskellige typer boldbaner. 

Fritidsklubben, Pumpestationen oprettede i 2019 Østerbro Ungecafé.. Ungecaféen er et samlingspunkt for Østerbros unge fra 15 til ca. 20 år. I caféen kan man læse lektier, spille brætspil og møde nye og gamle venner. Der er også temaaftener. Ungdomscafeen drives af Pumpestationen i samarbejde med de unges egen bestyrelse.

Løsning

Der er gået 10 år siden den seneste ungekonference og fagudvalget for familie, børn og unge foreslår, at der afholdes en ny ungekonference i 2021 for på ny at tage temperaturen på ungdomslivet på Øserbro.

Ungekonferencen kan involvere professionelle og civilsamfundsaktører, samt de unge selv og kan bygge på input fra lokaludvalgets eget projekt 'Mødesteder for unge', samt viden fra civilsamfund (foreninger og klubber) samt samarbejdspartnere i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen m.fl. 

Ungekonferencen forventes at kunne gennemføres i efteråret 2021. 

Lokaludvalget afsætter 50.000 kr. til forberedelse og gennemførsel af konferencen.

Lokaludvalget udpeger Lartey Lawson, Allan Marouf og Sheku Amadu Jalloh som tovholdere på projektet.

 

Økonomi

Der afsættes et rammebeløb på 50.000 kr. der kan bruges til leje af mødelokaler, kommunikation, ekstern rådgivning, forplejning og materialer mv. i forbindelse med konferencen 

Videre proces

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt uden afstemning, med den tilføjelse, at der søges samarbejde med Københavns Ungeråd.
Til top