Mødedato: 16.05.2013, kl. 19:00
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Branding af lokaludvalg frem til opstillingsmøde 2014

Forslag om at der afsættes midler til kampagne forud for opstillingsmøde.

Tidligere beslutninger

Lokaludvalget har den 28. februar 2013 nedsat en ad hoc gruppe, der skal forberede kampagne forud for opstilling til lokaludvalg i næste valgperiode.

Indstilling og beslutning

Ad hoc gruppen indstiller til Østerbro Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget afsætter en ramme på 75.000 kr. af 2013 puljemidlerne til kommunikationskampagne, der skal synliggøre lokaludvalget forud for opstillingsmøde 2014
2. at lokaludvalget inden for denne ramme har mulighed for såvel at gennemføre en bydelsrettet kampagne som at deltage i et samarbejde med andre lokaludvalg om en evt. fælles branding af lokaludvalgenes arbejde, med et beløb på op til 35.000 kr.


Problemstilling

Efter afholdelsen af kommunalvalget den 19. november 2013, skal der etableres nye lokaludvalg i de enkelte bydele. Der skal her findes ca. 15 repræsentanter fra brugergrupper og foreninger. Det kommer til at foregå efter indstilling fra opstillingsmøder, som forventes at finde sted i februar 2014.

Evalueringen af lokaludvalgene i 2010 peger på, at lokaludvalgene har haft svært ved at appellere bredt, herunder f.eks. til yngre borgere, børnefamilier og nydanskere, og at det er vigtigt, at medlemssammensætningen i lokaludvalgene afspejler et bredt udsnit af bydelenes befolkning.

Løsning

For at få en bredere sammensætning, foreslår ad hoc gruppen, at der afsættes midler til en kampagne, der skal "brande" lokaludvalgsarbejdet og tiltrække flere forskellige grupper til opstillingsmødet.

Baggrund og målsætning
Det primære mål med kampagnen er, at gøre opmærksom på brugernes og foreningernes muligheder for at deltage i det kommunale demokrati mellem kommunevalgene. Kampagnen skal desuden sikre, at de, der har ret til at stille op kender til lokaludvalgene og, at de kender til deres egen mulighed for at komme ind i lokaludvalget. Endelig skal kampagnen medvirke til at tiltrække yngre kræfter, der kan tilføre det kommende lokaludvalg et nyt engagement. 

En undersøgelse af Socialforskningsinstituttet om Frivillighed i Danmark 2006 viser, at det er de mest privilligerede grupper - dem med de længste uddannelser, højeste indkomster, den stærkeste integration på arbejdsmarkedet og med en vestlig baggrund, der er de mest aktive. Undersøgelsen viser også, at der ofte skal konkrete anledninger til for at engagere sig i frivilligt arbejde, samt at det at blive opfordret af andre til at deltage er afgørende for lysten til at engagere sig. Rekruttering af frivillige er altså i høj grad afhængigt af socialt netværk.

Kommunikationsveje
Kampagnen skal på én gang være ligefrem og direkte og samtidig henvende sig bredt og målrettet. Lokaludvalgets projekter og arrangementer skal tænkes sammen med opstillingskampagnen, og der skal fokuseres på dialog og opbygning af netværk.
Kampagnen skal derfor kommunikeres via en række forskellige kanaler:
  • Redaktionel omtale eller annoncering i massemedier, som lokalaviser, netaviser, regionalt tv og radio, samt evt. landsdækkende medier,
  • Annoncering i byrummet (informationsstandere, Byens Hegn o.lign.)
  • Via lokaludvalgets hjemmeside, og Facebookside
  • Direkte kommunikation til modtageren via elektroniske nyhedsbreve, Østerbrobasen, fysiske møder og/eller events.
  • Via netværk, hvor budskabet spredes via netværk (venner, familie, foreninger, kollegaer og naboer)
Kampagneindhold
Det endelige kampagnemateriale, som dækkes af de midler der afsættes i rammebeløbet, er endnu ikke endeligt fastlagt. Ad hoc gruppen har listet en række muligheder, der arbejdes videre med, og lokaludvalget vil løbende blive orienteret om disponeringen af midlerne:

  • Ny Østerbro Lokaludvalg-folder, gerne med cases (fortælling om de forskellige muligheder/projekter der eksisterer i forbindelse med lokaludvalgsarbejde)
  • Folder om Østerbropuljen
  • Materiale til informationsstandere
  • Annoncer og plakater
  • Derudover er der behov for at afsætte midler til afholdelse af informations- og netværksmøder. 

Økonomi

Ad hoc gruppen foreslår at der afsættes 75.000 kr. som en rammebevilling.
I forbindelse med opstillingsmøderne arbejdes der på at skabe et samarbejde på tværs af bydelene mht kommunikationsindsats. Eventuelle udgifter til dette vil være indeholdt i de 75.000 kr. og ikke overstige 35.000 kr. 

Videre proces

Ad hoc udvalget vil i samarbejde med sekretariatet arbejde videre med indholdet i kampagnen, og vil løbende inddrage lokaludvalget i de mere detaljerede forsalg og aktiviteter. Kampagnen forudsætter at forløbe fra efter sommerferien og frem til opstillingsmødet i februar 2014. 

Beslutning

1. Lokaludvalget stemte omafsættelse af en ramme på op til 75.000 kr. i 2013 puljemidler til kommunikationskampagne, der skal synliggøre lokaludvalget forud for opstillingsmøde i 2014
for: 15 stemmer                  imod: 1 stemme                     undlod: 1 stemme

Lokaludvalget godkendte bevilling af 75.000 kr. i 2013 puljemidler til kommunikationskampagne forud for opstillingsmøde i 2014

2. Lokaludvalget godkendte at der indenfor dette rammebeløb er mulighed for at deltage i et samarbejde med andre lokaludvalg med et beløb på op til 35.000 kr. 

Protokolbemærkning:
Anet Burchardt ønskede ført til protokols at, hun mener ikke der bør afsættes beløb 75.000 kr. til en ad hoc arbejdsgruppe i forbindelse med synliggørelse af lokaludvalget forud for opstillingsmøde i 2014.

Anets forslag er, at der kun bør være Lokaludvalgets sekretariats arbejde. - og i den forbindelse kan sekretariatet udfærdige en standardskrivelse som efterfølgende sendes på mail til bl.a. Østerbrobasens frivillige foreninger. Desuden kan der skrives artikler vedr. opstillingsmødet, som ikke vil koste noget at indsætte i Lokalavisen.
Til top