Mødedato: 15.12.2021, kl. 18:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Nyt fra fagudvalgene

Indstilling

Formanden indstiller,

1 at Østerbro Lokaludvalg tager orientering fra lokaludvalgets fagudvalg til efterretning

Problemstilling

Byplan, Miljø og Teknik

Orientering om sorteringspunkter

Forvaltningen har oplyst, at de gerne vil præsentere konkrete forslag til placering af sorteringspunkter på Østerbro bl.a. på baggrund af borgerinput. Det foreslås, at planen præsenteres på ordinært møde i februar 2022.

Fagudvalget ser gerne, at arbejdsgruppen (på tværs af MPØ og LU) får planerne præsenteret på et separat møde.

Mødeaktivitet

De kommende møder i fagudvalget finder sted:

Torsdag den 6. januar 2022 kl. 17-19

Torsdag den 10. februar 2022 kl. 17-19

Fagudvalget for Familie, Børn og Unge

Opfølgning på møde om Kastelsvej 60

I forlængelse af tidligere møde med Børne- og Ungdomsforvaltningen har medlem af lokaludvalget Allan Tyrrestrup holdt møde med forvaltningen om afdækning af Kastelsvej 60 og den kommende udbygning af daginstitutionsgrupper

Følgende blev drøftet og forvaltningen har samlet op:

  • Trafikforhold (der bliver en øget aktivitet med aflevering/afhentning koncentreret i et område, hvor der i dag er stærke trafikale udfordringer især omkring kl 7:45 på hverdage - Svar: Daginstitutionens afleverings/afhentnings situation er anderledes end skole områdets. Den nye daginstitution forventer at de fleste børn vil blive afleveret i tidsrummet mellem 8:00 og 9:00. Trafikken til daginstitutionen vil derfor ligge uden for udfordringen omkring kl. 7:45. Det samme forhold går sig gælden for daginstitutionen på Kastelsgården. Afhentning for begge daginstitutioner vil i udgangspunktet foregår i tidsrummet 15:45-16:45.
  • Overvejelser/betragtninger omkring bevaring af de grønne udendørs arealer, herunder beskyttelse af gamle træer - Svar: Der er en træpolitik i Københavns kommune, det betyder at, eksisterende træer i København skal som hovedregel bevares, eksisterende træer, der fældes, skal erstattes, medmindre det ikke er fysisk muligt. Der er projekt lagt vægt på at skabe en grøn biodiversitets profil for daginstitution.   
  • Opholdsrum for unge mennesker især om aftenen (det her med at der er flere brugere af et bydelsområde også på skolerne og børnehavernes matrikler) - Svar:  Der vil blive opsat en låge ind til daginstitutionens legeplads, lågen vil i udgangspunktet være åbne for lokalområdet efter institutionens lukke tid, dog kan der i nogle tilfælde være behov for, at lågen bliver aflåst hvis daginstitutionen oplever misvedligehold af legepladsens arealer.
  • Sammentænkning af den samlede trafikplan når det kommer til cykler og cykelparkering (der er noget uhensigtsmæssigt hvis for mange m2 går til parkering i stedet for plads til børnene) - Svar: Antallet af cykelparkingen og parkeringspladser, som vil blive opført for daginstitutionen, opføres udefra gældende myndighedskrav på området. Der vil i den forbindelse også blive set på det samlet på behovet jf. myndighedskravene.
  • Bekymring ang. trafikken langs Kastelsgården  og det trekantede grønne areal. Der er i daginstitutionsprojektet ikke afsat midler til at opsætte en ekstra låge, da den ligger uden for projektområdet.
  • Bekymring ang. Bænkarealet/pauserummet. Der skal ved parkeringsarealet og det grønne området omstilles et renovationsskur for daginstitutionen, dette kan fint opstilles og samtidig bevare grønt/bænk/pauserum.
  • Vedr. spørgsmålet om der fortsat er ankomst fra Kristiansgade Det planlægges, at de 2 eksisterende trapper ved stakittet fra fortovet nedlægge, som primær adgang til daginstitutionen. Vi forventer dog forsat at en af to trapper skal bevares. Trappen er ikke tiltænkt som ankomst til aflevering/afhentningssituationen.

Om det samlede område skal defineres som en børnelandsby er ikke noget forvaltningen håndterer i det aktuelle byggeprojekt for daginstitutionen. Forvaltningens projektleder giver udtryk for, at det må være en opgave, som er lokalt forankret hos Skole, KFFO og Kastelsgården. Men det vil selvfølge være en oplagt idé at gå videre med.

Der blev yderligere drøftet muligheden for en rundvisning på matriklen. Det kunne evt. være i april eller maj måned næste år. Der skal dog blot tages hensyn til, at rundvisningen ikke gennemføres mens der er børn i bygningen, så efter lukketid.  

Det forventes at BUF indkalder lokaludvalget til et status møde i primo/medio 22 omkring projektet, som det blev aftalt på fagudvalgsmødet tilbage i efteråret.  

Fagudvalget for Social, Sundhed og Ældre

Fagudvalget drøftede på seneste fagudvalgsmøde en række muligheder for videre arbejde i 2022 og besluttede, at man vil arbejde videre med temaet 'fremkommelighed for ældre'.

Der er flere steder på Østerbro, hvor det er svært for gangbesværede at krydse vejforløb mv. Fagudvalget vil udpegede særligt ømme steder i det offentlige rum og invitere politikere og forvaltning til at besigtige disse steder i løbet af 2022 sammen med fagudvalget.                             

Arbejdet med fremkommelighed kan ligge i forlængelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens projekt ’En by for Alle’, der i 2019 og 2020 netop undersøgte forhold i byrummet, som har betydning for det gode ældreliv, fx tilgængelighed af bænke, offentlige toiletter og nedgange fra kantsten, adgangen til rekreative områder og offentlig transport, men også muligheden for deltagelse i aktiviteter og sociale sammenhænge. Undersøgelsen dækkede imidlertid ikke Østerbro. Arbejdet kan pege ind i eller være en del af den bydelsplan lokaludvalget skal udforme i løbet af 2022-23.

Fagudvalget besluttede at se nærmere på hvilke politikere det kunne være relevant at invitere på fagudvalgsmøder efter Borgerrepræsentationen er konstitueret den 3. december.

Fagudvalget besluttede at invitere chefen for hjemmeplejen på Østerbro på besøg på næste fagudvalgsmøde til en drøftelse af forholdene i hjemmeplejen.

Løsning

 

Økonomi

 

Videre proces

 

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning.
Til top