Mødedato: 13.10.2016, kl. 19:00
Mødested: KW3, Krausesvej 3, 2100 Kbh. Ø

Drøftelse af digitalt borgerpanel

Indstilling

Formandskabet indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

  1. at lokaludvalget drøfter, som et eget projekt, at oprette et digitalt borgerpanel bestående af østerbroere – herunder hvordan borgerpanelet kan benyttes, og hvad borgerpanelet som metode kan bruges til på Østerbro,
  2. at lokaludvalget i bekræftende fald beslutter at bevilge 95.600 kr. i 2016-puljemidler jf. økonomiafsnittet til projektet,
  3. at lokaludvalget i bekræftende fald udpeger en eller flere tovholdere på projektet.

 

Problemstilling

Et digitalt borgerpanel er en metode til borgerdialog. Panelet består af frivilligt tilmeldte borgere i bydelen, som kan spørges om aktuelle sager gennem elektroniske spørgeskemaundersøgelser, som fx i høringssager, eller til at tage temperaturen på bydelen angående tematikker.

Der er oprettet digitale borgerpaneler i Christianshavns Lokaludvalg (august 2015), Indre by Lokaludvalg (juni 2016) og Amager Vest Lokaludvalg (juni 2016). Nørrebro Lokaludvalg har taget beslutning om at oprette borgerpanel, og Brønshøj-Husum Lokaludvalg skal drøfte etablering af borgerpanel på deres næste lokaludvalgsmøde.

Borgerpanel som metode

Det er en bredt funderet metode til borgerdialog til at nå mange borgere, der er forholdsvis lidt ressourcekrævende.

Metoden skal ikke forstås som repræsentativ, men som en metode at få viden om og en god pejling på, hvordan mange borgere opfatter bydelen.

Metoden kan nå ud til andre målgrupper end ellers (fx gangbesværede, børnefamilier og geografisk spredning).

Metoden kan udbrede kendskabet til lokaludvalget og dets virke (borgerpanelet bør dog kun bruges til undersøgelser og ikke til orientering om arrangementer mm.).

Borgerpanelet skal ses som et supplement til andre borgerdialogværktøjer.

Borgerpanelet bør benyttes til at høre borgere i sager 2-6 gange om året.

Erfaringer fra andre lokaludvalg

Antal respondenter

AVLU: Amager Vest Lokaludvalg har udsendt invitation til borgerpanel til 54.974 borgere over 15 år. Der er 4.557 borgere, der har tilmeldt sig borgerpanelet – det svarer til ca. 9% af de borgere, der har modtaget invitationen.

AVLU's 1. undersøgelse handlede om budget 2017 og ideer til bydelsplan. Her svarede 1342 borgere ud af 4557 – dvs. 29% af paneldeltagerne.

IBLU: Indre By Lokaludvalgs borgerpanel består af 4236 borgere, ca. 10% af indbyggerne i Indre By. Deres 1. undersøgelse var en optakt til bydelsplanprocessen. Her svarede 2455 borgere ud af 4236 – dvs. 58% af paneldeltagerne.

CHLU: Christianshavns Lokaludvalgs borgerpanel består af 596 borgere, ca. 5% af indbyggere.

CHLU har haft udsendt 4 undersøgelser, hvor de har haft svarprocenter på 60-70%:

  • Bynatur og fortætning (299 respondenter)
  • Engagement i byens udvikling (313 respondenter)
  • Christianshavns jubilæum (260 respondenter)
  • Papirøens udvikling (369 respondenter)

CHLU vurderer, at etableringen af panelet har haft stor effekt på kendskabet til lokaludvalget blandt de lokale.

Hvilke borgere melder sig til

Oversigt over hvem de tilmeldte borgere er i Amager Vest borgerpanel:

  • 48,5% mænd og 51,5% kvinder
  • Gennemsnitsalderen er 44 år
  • Folk har i gennemsnit boet 12 år på Amager Vest
  • Flest fra de ressourcestærke boligområder (Islands Brygge og Ørestad)
  • Flest med høje uddannelser og de højeste indkomstgrupper

Dem der er svære at nå med borgerpanel:

  • Ressourcesvage
  • Børn

Derfor er borgerpanelet kun én metode blandt flere til at gå i dialog med borgere.

 

Løsning

Etablering af borgerpanel

Panelet oprettes ved, at en invitation sendes ud til bydelens borgere over 15-16 år via e-boks. Invitationen skal udsendes gennem KMD mod betaling, ligesom alle øvrige e-post-breve fra Københavns Kommune bliver det.

Borgerne kan herefter vælge at tilmelde sig panelet ved at oplyse e-mail og en række baggrundsoplysninger såsom alder, køn, uddannelse, erhverv, interesser og vejen, man bor på. Baggrundsoplysninger kan senere bruges til at målrette spørgeskemaundersøgelser – f.eks. mod særlige målgrupper, kvarterer i bydelen osv.

Kontakten til borgerne via e-boks sker således kun i forbindelse med udsendelsen af invitationen. Herefter kontaktes borgerpanelet kun via e-mail, som de selv har oplyst, når der udsendes undersøgelser gennem survey programmet EasyResearch. Der er således tale om en engangsudgift, da resten foregår via e-mail.

Vedligeholdelse og drift af borgerpanel

Det kan være nødvendigt at forny borgerpanelet pga. til- og fraflytninger i bydelen.

Ift. tilflyttere kan borgerpanelet løbende fornyes ved annoncering om muligheden for at tilmelde sig via lokaludvalgets hjemmeside. Der kan køres kommunikationskampagner om dette.

Ift. fraflyttere kan man ved hver ny undersøgelse give borgerne mulighed for at afmelde sig, hvis de er flyttet fra bydelen.

Ved stor til- og fraflytning i bydelen kan der træffes beslutning om at forny borgerpanelet ved at sende endnu en ny invitation ud via e-boks mod betaling.

Proces

Erfaringerne fra Christianshavns Lokaludvalg viser, at det er vigtigt at have en klar proces for, hvordan undersøgelserne udvikles, og at der er en klar rollefordeling mellem sekretariat og lokaludvalg (evt. en arbejdsgruppe eller tovholdere).

I CHLU er det sekretariatet, som udarbejder spørgeskema og konklusioner, mens lokaludvalgets tovholdergruppe skal formulere formålet med undersøgelsen (hvad de gerne vil have svar på) samt fungere som sparringspartner og godkender. Der holdes et møde mellem sekretariatet og tovholdergruppen kort tid efter, at en borgerpanelundersøgelse er blevet besluttet, så der hurtigt kan forventningsafstemmes.

Ikke alle sager og temaer egner sig til en spørgeskemaundersøgelse. Der vil være sager og temaer, som bedre håndteres med andre former for borgerdialog. Det er afgørende, at lokaludvalget på forhånd sætter ord på, hvad de ønsker at få svar på, og hvad de vil bruge svarene til.

Opfølgning

Erfaringerne fra CHLU viser ydermere, at lokaludvalget bør drøfte resultatet af alle borgerpanelundersøgelser. Konklusionerne kan fx indgå i lokaludvalgets drøftelse af lokaludvalgets høringssvar. Der kan være kommentarer eller oplysninger i besvarelserne, som kan bruges i andre sammenhænge, eller som kan være relevante for andre. Dette skal lokaludvalget også have for øje.

 

Økonomi

Estimeret budget for oprettelse af borgerpanel på Østerbro

Opgave

Udgift i kr.

KK Analyseteam: Cpr.-udtræk for borgere på Østerbro

600

KMD: Distribution af invitationer borgeres e-boks (ca. 1,07 kr. pr. brev - til 64.980 borgere over 15 år)

70.000

Introkursus til EasyResearch (survey program)

3.000

Kommunikation/lancering

20.000

Uforudsete udgifter

2.000

I alt

95.600

 

Bemærk at der er en overskridelse på 2.646 kr. såfremt indstillingen følges. Sekretariatet arbejder på at få udarbejdet en oversigt på det reelle forbrugte beløb for ansøgte projekter efter de nye afmomsningsregler er trådt i kraft. Dette vil frigive midler i budgettet.

Beslutning

1. Lokaludvalget drøftede oprettelse af et digitalt borgerpanel på Østerbro.

2. Lokaludvalget besluttede enstemmigt at bevilge 95.600 kr. i 2016-puljemidler til etablering af et digitalt borgerpanel.

3. Lokaludvalget valgte følgende medlemmer inklusiv en tovholder som kontaktpersoner på projektet: Morten Buchwald Hansen (tovholder), Axel Thrige Laursen og Allan Marouf.

 

Til top