Mødedato: 11.12.2014, kl. 17:30
Mødested: Østerbro Lokaludvalg, Vennemindevej 39, 2100 Kbh. Ø

Foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015

Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til fortsættelse af projekt foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015.

Tidligere beslutninger

Østerbro Lokaludvalgs beslutning i ordinært møde den 20. november 2014:

1. Lokaludvalget tog Foreningsguidekoordinatorens årsberetning til efterretning

2. Lokaludvalget tog orientering vedr. eventuel ny model for foreningsguidernes fortsættelse i 2015 fra Stine Jensen, Kultur og Fritidsforvaltningen, til efterretning, og besluttede at kontaktudvalget vil fremlægge et forslag til ny model for lokaludvalget. 

Indstilling og beslutning

Kontaktudvalget for foreningsguidekoordinatoren indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at Lokaludvalget godkender at kontaktudvalget kommer med endeligt forslag til ny model for organiseringen af foreningsguidekoordinator på Østerbro på ordinært møde i januar eller februar 2015

2. at Lokaludvalget bevilger et maks.beløb på 135.000 kr. i 2015-puljemidler til fortsættelse af foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015, jf. budget i økonomiafsnittet

Problemstilling

Østerbro Lokaludvalg besluttede i 2009 at få oprettet og bevilge støttemidler til en foreningsguidekoordinator på den nordlige del af Østerbro. Lokaludvalget tog beslutningen på baggrund af den første bydelsplan fra 2009, der viste et behov for at støtte børn og unge i området nord for Jagtvejen, ikke mindst hvad angår hjælp til og understøttelse af fritidsinteresser og kontakt til foreninger. 
Foreningsguidekoordinatorens fokus har tidligere været at hjælpe børn og unge med anden etnisk baggrund, der ikke kender det danske foreningsliv, men fokus er efterhånden flyttet over på udsatte børn mere generelt, og alle børn der henvender sig bliver hjulpet og understøttet. Koordinatorens job, er at finde og hjælpe de frivillige som konkret står for at guide og hjælpe børn og unge ind i foreninger på Østerbro, og holde den løbende kontakt samt skabe nye kontakter med foreninger og klubber. De frivillige står for selve kontakten til børnene, deres forældre, trænere, skolelærere eller hvem der kan være relevant at inddrage i guideforløbet.

Læs mere om hvad ForeningsGuiderne er og laver i årsrapport for 2014 vedhæftet internetdagsorden for mødet den 20. november 2014 på www.kk.dk.

Lokaludvalget har nedsat et kontaktudvalg, hvis opgave er, at bygge bro mellem lokaludvalget og foreningsguidekoordinatoren, være sparringspart på problemstillinger, understøtte og hjælpe foreningsguiderne i deres samarbejde med Østerbros mange foreninger for børn og unge, og samtidig formidle lokaludvalgets prioriteter. Foreningsguidekoordinatoren har f.eks. deltaget i drøftelser vedrørende folkeskolernes nye opgaver i folkeskoleloven og planerne for Åben Skole, og hvordan skoler og foreninger sammen kan være med til at løfte denne opgave.

Foreningsguidekoordinator Nina Adelaide Skeem Geist har kontorarbejdsplads hos Områdefornyelsen Skt. Kjelds kvarter på Vennemindevej 39, 2100 Kbh. Ø.

Organisering:
Foreningsguidekoordinatoren er en studentermedhjælp, der arbejder ca. 15 timer om ugen, og som er betalt af Østerbro Lokaludvalg, men indtil nu har været ansat af Dansk Flygtningehjælp, og understøttet at Kultur- og Fritidsforvaltningen, der har det overordnede projektansvar for alle ForeningsGuiderne i København inkl. den ene gruppe på Frederiksberg. 

Med det Københavns Kommunes sidste budgetforlig for 2015 er samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp ophørt, og på den baggrund skal der findes en anden samarbejdsmodel, såfremt man ønsker at der fortsat skal være foreningsguider på Østerbro.

Løsning

Oplæg til model for ForeningsGuiderne på Østerbro 2015

Østerbro Lokaludvalg har siden 2009 finansieret ansættelse af ForeningsGuidekoordinator på Østerbro. 

Koordinatoren har været ansat som studentermedhjælp med ansættelse i Dansk Flygtningehjælp og med arbejdsplads på Centralen hos Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter.
Da samarbejdet mellem Københavns Kommune, i dette tilfælde Kultur- og Fritidsforvaltningen, og Dansk Flygtningehjælp ophører med udgangen af 2014, skal der findes en ny model for ansættelse af koordinatoren, såfremt Lokaludvalget fortsat ønsker at finansiere indsatsen.

Kontaktudvalget har været glade for samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp, og ser gerne at der kan findes en lokal og frivillig baseret samarbejdspart også fremover. Dette er dog ikke pt. afklaret.

Skole og Fritid ved Kultur- og Fritidsforvaltningen, som har det overordnede projektansvar for ForeningsGuiderne, kan varetage ansættelsesforholdet af koordinatoren, såfremt der ikke findes andre muligheder lokalt. I så fald, vil kontaktudvalget lægge vægt på, at det nye ansættelsesforhold i Kultur og Fritidsforvaltningen ikke indebærer at lokaludvalget betaler KFF for ansættelsen, men at lokaludvalgets midler dækker de direkte udgifter til foreningsguidekoordinatorens løn og aktiviteter. 

Der er endnu ikke afklaring på hvordan løsningsmodellen præcist kommer til at se ud, men dette vil kontaktudvalget få afklaret i samarbejde med Kultur og Fritidsforvaltningen i løbet af januar 2015, således at den endelige model kan fremlægges for lokaludvalget i januar eller februarmødet 2015.

Det er en afgørende faktor, at de frivillige kan fastholdes og fortsat understøttes, og at der ikke bliver et længervarende slip i ansættelse af en foreningsguidekoordinator, da det eksisterende netværk af frivillige derved risikrerer at gå i opløsning. Da den nuverænde koordinator er gået på barsel i november, har der allerede været en mindre periode uden koordinator, hvorfor kontaktudvalget vælger at lægge op til beslutning om fortsat bevilling af midler i 2015.

Kontaktudvalget ønsker at fastholde koordinatorens arbejdsplads i Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarters lokaler på Vennemindevej, hvor lokaludvalgets sekretariat også sidder, for at sikre at foreningsguidekoordinatorens arbejde bliver koblet til lokaludvalgets arbejde med børn og unge.

Hvis der bevilges midler fra Lokaludvalget, vil Skole og Fritid i december måned slå stillingen op med henblik på ansættelse af koordinatoren snarest muligt.

Økonomi

Budgetposter:

Løn studentermedhjælp 15 t/ugen                 110.200 kr.
Aktiviteter (frivilligpleje, PR, mødeudgifter)       10.000 kr. 
Uforudsete udgifter v. ny organisering             14.800 kr.

I alt                                                                   135.000 kr.  


Oversigt puljemidler Østerbro Lokaludvalg 2015
  Budget Bevilget/disponeret Udbetalt
Østerbropuljen 3.623.000    
*Ansøgteprojekter   889.882  
*Egne projekter   16.000  
*Miljøpunkt   542.000  
I alt 3.623.000 1.447.882 0
Resterende til disposition pr. 4. december 2014 Kr. 2.175.118

Beslutning

1. Lokaludvalget godkendte at kontaktudvalget forhandler en endelig model for organisering af foreningsguidekoordinator på Østerbro klar på baggrund af de hidtidige drøftelser, og orienterer lokaludvalget i ordinært møde i januar eller februar 2015.

2. Lokaludvalget bevilgede 135.000 kr. som maksimum beløb i 2015-puljemidler til fortsættelse af foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015, jf. økonomiafsnittet. 
Til top