Mødedato: 10.06.2008, kl. 19:00

Revision af retningslinjer for puljemidler

Revision af retningslinjer for puljemidler

Østerbro Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde tirsdag den 10. juni 2008

 

 

3.      Revision af retningslinjer for puljemidler

ØST  57/2008

 

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

 

1.      at. Lokaludvalget drøfter ad hoc udvalgets fremlagte ændringsforslag vedr. retningslinier for tildeling af puljemidler og godkender et samlet nyt regelsæt.

2.      at. Lokaludvalget særligt tager stilling til den delte indstilling vedr. mulighed for at yde tilskud til drift af lokalt forankrede netværks- og dialogskabende paraplyorganisationer, der samordner lokalmiljøets interesser.

3.      at. Lokaludvalget tager stilling til det fremlagte forslag til ændret procedure for lokaludvalgets behandling af ansøgninger og godkender den ny procedure samt de tilrettede skemaer til brug for puljeansøgere.

 

Østerbro Lokaludvalgs beslutning på mødet,

 

1.      at. Lokaludvalget vedtog, ved afstemning med 21 stemmer for og 1 blank, de to fremlagte ændringsforslag vedrørende retningslinier for tildeling af puljemidler og procedure for behandling af ansøgninger, dog ikke inkluderet spørgsmålet om hvorvidt der kan ydes tilskud til drift af lokalt forankrede netværks- og dialogskabende paraplyorganisationer.

2.      at. Lokaludvalget vedtog, ved afstemning med 11 stemmer for, 8 imod og 3 blanke, at der vil være mulighed for at yde tilskud til drift af lokalt forankrede netværk og dialogskabende paraplyorganisationer, der samordner lokalmiljøets interesser.

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Østerbro Lokaludvalg har på sit møde den 8. april 2008 behandlet et forslag til ændring af retningslinier for puljemidlerne på baggrund af en indstilling fra formanden på grundlag af forretningsudvalgets behandling af en række ændringsforslag stillet af Torkil Groving i forlængelse af evalueringsmødet den 22. januar 2008. På mødet blev det besluttet at gennemføre et udvalgsarbejde til en nærmere belysning af forslagene:

Østerbro Lokaludvalgs beslutning på mødet den 8. april 2008:

1.   at lokaludvalget besluttede at nedsætte et ad hoc udvalg til at udarbejde ændringsforslag til retningslinier for puljemidler bestående af: Axel Thrige Laursen, Torkil Groving, Finn Ankerstjerne, Peter Juul og Jesper Madsen.

2.   at lokaludvalget besluttede at ad hoc udvalget udarbejder ændringsforslag på baggrund af de ovenstående ændringsforslag såvel som oplæg om god sagsbehandling fra Christian Schrøder. Dette indsendes til sekretariatet senest 30. maj og vil blive behandlet på ordinært møde d. 10. juni 2008.

Det nedsatte ad hoc udvalg har på denne baggrund gennemført en grundig gennemgang af puljeretningslinierne og indstiller nu et mere gennemarbejdet forslag til vedtagelse. Ad hoc udvalget har i forslaget givet retningslinierne en generel opstramning på baggrund af lokaludvalgets drøftelser af både generelle forhold og behandlingen af konkrete puljeansøgninger. Samtidig har ad hoc udvalget ladet sig inspirere af den allerede af Torkil Groving foretagne orientering i puljeretningslinier fra andre lokaludvalg.

De forslag, der nu fremlægges, sigter grundlæggende på en forenkling af retningslinierne, der skal gøre ansøgningsproceduren mere overskuelig for ansøgerne. De hidtidige to puljer, "Østerbropuljen" og "puljen til bydelsplanlægning", foreslås samlet til én pulje, idet opdelingen indtil nu har været forvirrende og uden nogen reel betydning og på sigt kan risikere at blive begrænsende. De hidtidige to sæt retningslinier for hhv. ansøgning og behandling af puljemidler foreslås erstattet af ét sæt retningslinier for tildeling af puljemidler, som til gengæld vil være udgangspunkt og vejledning for såvel ansøgninger som tildeling af puljemidler.

De væsentligste ændringer i disse retningslinier vedrører forslag om

·        at medfinansiering kan bestå i frivilligt arbejde

·        at der i november, når budgettet for det følgende år kendes, kan behandles ansøgninger vedr. aktiviteter i januar og februar det kommende år

·        at antallet af ansøgningsrunder for større ansøgninger som følge heraf udvides fra 3 til 4 (februar, maj, september og november)

·        at ansøgningsskemaerne forenkles og slås sammen til ét skema

·        at modtageren af eventuel forudbetalt støtte gøres personligt ansvarlig for pengene, indtil et regnskab er modtaget

Samtidig foreslås vedtaget en ny procedure for lokaludvalgets behandling af puljeansøgningerne. Her bliver der lagt op til, at sekretariatet skal udarbejde administrative indstillinger vedrørende formelle og juridiske forhold og eventuelt indhente supplerende oplysninger, inden fagudvalgene behandler forslagene, således at fagudvalgene kender sekretariatets administrative bemærkninger, før de behandler og skriver indstillinger til selve lokaludvalget. Det betyder, at vi må rykke ansøgningsfristerne på lokaludvalgets hjemmeside til at ligge en uge tidligere, så sekretariatet har tilstrækkelig tid til sin del af arbejdet.

 

Adhoc udvalget har overvejet, men i denne omgang fundet det for vidtgående, at foreslå, at den forudgående administrative behandling af ansøgningerne skal finde sted i rådhusdelen af Center for Borgerservice, som så skulle betjene alle lokaludvalg og sørge for en ensartet juridisk og administrativ behandling af ansøgningerne. Det er noget, der eventuelt kan drøftes i den videre kontakt med de andre lokaludvalg eller på lokaludvalgenes formandsforum.

 

Der er et enkelt ændringsforslag, som ad hoc udvalget ikke har kunnet blive enige om, nemlig ændringsforslaget om at det skal være muligt at give tilskud til lokalt forankrede netværks- og dialogskabende paraplyorganisationer, der samordner lokalmiljøets interesser og fremmer de formål, som lokaludvalget lægger vægt på.

 

Et flertal i ad hoc udvalget (Finn Ankerstjerne, Peter Juul og Torkil Groving) indstiller dette forslag til vedtagelse med henvisning til, at det vil muliggøre, at lokalrådene vil kunne opretholde et årligt tilskud svarende til de tilskud, som Københavns Kommune hidtil har ydet "til dækning af udgifter i forbindelse med mødevirksomhed, herunder lokaleudgifter, brevpapir, porto o.l." Denne støtte har hidtil udgjort 25.000 kr. pr. år, men er ophørt med oprettelsen af lokaludvalgene, idet Københavns Kommune nu har valgt at lade lokaludvalgene administrere puljemidler til aktiviteter i bydelene. Indtil videre har det vist sig, at lokaludvalget og lokalrådene har haft et fint samarbejde, hvor lokalrådene har kunnet fungere som projektorganisation og har kunnet stable større arrangementer på benene med økonomisk støtte fra lokaludvalget.

Flertallet finder det ikke problematisk, at også andre netværks- og dialogskabende paraplyorganisationer vil kunne opnå støtte, men vil gerne understrege, at forslaget netop er udformet således, at der skal være tale om paraplyorganisationer, som består af flere foreninger, der arbejder sammen og orienterer sig bredt mod bydelen, mens det ikke tilgodeser foreninger med mere snævre virkefelter.

 

Et mindretal i ad hoc udvalget (Jesper Madsen og Axel Thrige Laursen) foreslår, at teksten "Der gives ikke støtte til varige driftsudgifter" opretholdes i uændret form. De primære begrundelser for denne indstilling er følgende:

 

1) Puljemidlerne bør anvendes til at støtte præcist definerede aktiviteter, herunder initiativer og arrangementer. Det er efter vores mening problematisk at støtte almindelig drift, da det

·        stiller helt andre og større krav til evaluering;

·        kan være konkurrenceforvridende og skabe præcedens, hvilket kan have uoverskuelige konsekvenser;

·        strider imod de tilsvarende retningslinier "Forretningsgang for puljeområdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen (Kunst og Kultur)".

·         

2) Det er Østerbro Lokaludvalg, der samordner lokalmiljøets interesser. Lokaludvalget er sat i verden med det formål at være bindeled mellem borgere og Borgerrepræsentationen. Dette ansvar bør vi påtage os 100% og ikke stimulere andre organisationer til at varetage, hvilket vil være tilfældet, såfremt vi f.eks. vælger at give driftsstøtte til lokalrådene (hvilket jo er omdrejningspunktet ift. den nærværende diskussion). Det vil efter vores opfattelse skabe en helt unødvendig signalforvirring, såfremt vi ikke påtager os ansvaret med at samordne lokalmiljøets interesser fuldt og helt, og konsekvensen kan blive, at lokaludvalgets autoritet og evne til at fungere undermineres.

 

LØSNING

Østerbro Lokaludvalg tager stilling til ændringsforslagene og godkender et ændret sæt retningslinier for tildeling af puljemidler og en ændret procedure for lokaludvalgets behandling af ansøgninger.

 

BILAG

Ændringsforslagene afleveres til lokaludvalget i to udgaver, en renskrevet udgave og en udgave, hvor ændringerne fremgår med korrekturtegn og de nærmere begrundelser er anført som bemærkninger:

Retningslinier for tildeling af puljemidler i Østerbro Lokaludvalg

Procedure for Østerbro Lokaludvalgs behandling af ansøgninger om puljemidler

Konsekvensrettede ansøgningsskemaer

 



 

Til top