Mødedato: 30.10.2001, kl. 15:00

Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 -2003

Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 -2003

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. oktober 2001


J.nr. ØU 289/2001

6. Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 -2003

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen vedtager vedlagte forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns kommune.

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet, idet udvalget besluttede:

1) At registrering af miljørigtige indkøb foretaget udenfor Økonomiforvaltningens centrale rammeaftaler udskydes til KØR fase 2 er igangsat.

2) At nøgle-indkøbere i kommunen skal overholde kommunens indkøbspolitik når der – på portalen – købes ind på andre institutioners aftaler.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Økonomiudvalget besluttede den 7. december 1999, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for miljøbevidste indkøb i kommunen. Økonomiforvaltningen har derfor i samarbejde med Miljøkontrollen og BST Københavns Kommune udarbejdet et forslag til handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune.

Københavns Kommune indgik den 3. november 1998 en aftale med Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen og Frederiksberg Kommune samt Miljø- og Energiministeren om at inddrage miljø- og energihensyn ved indkøb. Med aftalen forpligter kommunen sig til systematisk at inddrage miljø- og energihensyn ved indkøb.

Borgerrepræsentationen vedtog den 6. april 2000 en ny fælles indkøbspolitik som bl.a. inddrager miljø-, arbejdsmiljø- og energihensyn i forbindelse med indkøb af varer og tjenesteydelser.

Det nuværende elektroniske indkøbskatalog og det nye indkøbssystem/KØR fase 2, der forventes implementeret ultimo 2001, skal synliggøre for indkøberne at der tages miljø- og arbejdsmiljøhensyn i forbindelse med brug af de fælles aftaler. For indkøb der sker på områder hvor der ikke findes indkøbsaftaler, vil der via intranettet/KKnet blive informeret om hvilke miljø- og arbejdsmiljøhensyn forvaltningerne bør inddrage ved indkøb.

 

Handlingsplanen udpeger følgende indsatsområder: Elektroniske produkter (PC'er og printere), kontorartikler, fødevarer, møbler, kopipapir, rengøringsmidler og rengøring samt vaskemidler og vask. Endvidere opstiller handlingsplanen en procedure for, hvordan miljø- og arbejdsmiljøhensyn kan inddrages i de indkøbsaftaler som Økonomiforvaltningens 11. kontor indgår.

Ved at tage miljø- og arbejdsmiljøhensyn ved indkøb sender Københavns Kommune tydelige signaler til markedet om, at der lægges vægt på miljø og arbejdsmiljø. Dette for at påvirke virksomhederne til at markedsføre og udvikle mindre miljø- og arbejdsmiljøbelastende produkter.

Endvidere skal der ske en efteruddannelse af indkøberne i at inddrage miljø- og arbejdsmiljømæssige hensyn. Det er op til forvaltningerne at sikre at indkøberne modtager relevante tilbud om efteruddannelse.

Økonomiforvaltningens 11. kontor foretager en gang årligt en status over anvendelsen af indkøbsaftalerne. Ved opgørelsen 1. januar 2003 og derefter, skal det tillige opgøres, hvor mange indkøbsaftaler der inddrager miljø- og arbejdsmiljøhensyn, samt hvor stor en del af indkøbene, som omfatter de miljørigtige produkter.

 

 

Til top