Mødedato: 30.06.2000, kl. 08:30

Ingen titel

Ingen titel

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2000

 

 

J.nr. ØU 126/2000

 

1. Kommentarer til revisionsundersøgelse af KØR-systemet. (Udsat i møderne 9. og 16. maj 2000)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager denne redegørelse til efterretning.

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede i juni 1999 på baggrund af indstilling fra Økonomiforvaltningen at iværksætte en revisionsmæssig undersøgelse af KØR.

Undersøgelsen foreligger nu, og denne redegørelse indeholder Økonomiforvaltningens generelle kommentarer til undersøgelsen.

Økonomiforvaltningens kommentarer til de specifikke punkter er indarbejdet i Revisionens notat.

I juni 1999 besluttede Økonomiudvalget samtidig at gennemføre en ekstern repræsentativ undersøgelse af brugernes vurdering af anvendelsen af KØR.

Økonomiudvalget behandlede i oktober 1999 indstillingen om brugertilfredshedsundersøgelsen. Brugertilfredshedsundersøgelsen blev gennemført som en anonym spørgeskemaundersøgelse på et repræsentativt udsnit af KØR's brugere (1000 stk.) med en svarprocent på 70.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

På baggrund af redegørelse om KØR-systemet (Ø145/99) og indstilling fra Økonomiforvaltningen besluttede Økonomiudvalget på sit møde den 8. juni 1999 at gennemføre

1) en ekstern undersøgelse af brugernes vurdering af anvendelsen af KØR og

2) en revisionsmæssig undersøgelse af KØR-systemet.

Den eksterne undersøgelse fra PLS-Consult af brugernes vurdering blev afsluttet og fremlagt for Økonomiudvalget (ØU311/99) i efteråret.

Den revisonsmæssige undersøgelse har omfattet

  • KØR's funktionalitet på de samme områder som brugertilfredsundersøgelsen fra efteråret.
  • undersøgelse og vurdering af forretningsgange i KØR.
  • vurdering af KØR's potentiale til at understøtte kommunens fremtidige økonomistyring.
  • undersøgelse af, om kommunen har modtaget det forudsatte, og om der i benægtende fald kan gøres krav gældende over for leverandøren af KØR.

Undersøgelsen foreligger nu og er gennemført ved at spørge 9 institutioner i forskellige forvaltninger.

Økonomiforvaltningens kommentarer til de enkelte punkter er indarbejdet i Revisionens notat.

2. Kommentarer til revisionsundersøgelsen

Økonomiforvaltningen har følgende generelle bemærkninger til revisionens konklusioner i undersøgelsen:

Revisionen: "Der er behov for, at Økonomiforvaltningen på konkrete områder dels tager stilling til anvendelsen af KØR dels indgår i dialog med brugerne om anvendelsen af KØR, herunder hel eller delvis afhjælpning af mangler og uhensigtsmæssigheder, samt overvejer muligheden for iværksættelse af konkrete uddannelsestilbud".

og

" Der er ikke i KØR tilstrækkelige muligheder for at kunne foretage forespørgsler og udarbejde rapporter til brug for budgetopfølgning og regnskabsaflæggelse, herunder er der ikke tilvejebragt et tilstrækkeligt tydeligt transaktionsspor."

Dialog med brugerne

Økonomiforvaltningen lægger vægt på, at dialogen med brugerne foregår i samarbejdsfora, hvor ændringsønsker til KØR rejses og diskuteres. Det sker i Brugergruppen, hvor alle forvaltninger og bydele er repræsenteret. Alle vejledninger og oplysninger formidles via intranetsiden (http\:finansinfo).

Anvendelsen af KØR og ændringsønsker

Ændringer i KØR er gennemført i samarbejde med Brugergruppe og Styregruppe og derfor prioriteret i forhold til den oprindelige kravspecifikation. Der er derfor nogle krav, der efter samråd med Brugergruppen og Styregruppen er frafaldet, fordi KØR har udviklet sig på en måde, der har gjort kravene uaktuelle eller overflødige. De første ændringer i forhold til kravspecifikationen skete allerede under analysefasen i 1997, hvor forvaltningerne også deltog. Brugergruppen drøfter også løbende hensigtsmæssig brug af KØR.

Rapportering

Økonomiforvaltningen har udviklet første trin til et datawarehouse med det formål, at gøre forespørgsler og rapportering af KØR-data lettere. Det er samtidig sket for at begrænse KØR's ressourcetræk hos KMD. Rapporteringsmulighederne har tidligere været mangelfulde.

Brugervejledninger

Brugervejledninger har eksisteret siden ibrugtagningen af KØR. Den løbende vedligeholdelse er nu prioriteret højt. Det er korrekt, at de tidligere ikke har været vedligeholdt i tilstrækkeligt omfang.

Uddannelse

Økonomiforvaltningen har løbende afholdt kurser, når der har været nye tiltag/ændringer af større betydning. De KØR-organisationer, der er etableret i forvaltningerne og bydelene skal selv videreformidle informationen til slutbrugerne. Økonomiforvaltningen har efter ønske fra forvaltningerne og bydelene sikret, at der er etableret eksterne uddannelsestilbud i KØR (hos Kursuscenteret). Nogle forvaltninger har også lavet interne uddannelsestilbud.

*

Økonomiforvaltningens vurdering er, at KØR er stabilt, og at brugerne nu har lært at bruge det nye system. KØR havde en vanskelig start, men det netop afsluttede regnskab 1999 viser, at KØR nu fungerer for brugerne. Samtidig havde KØR i februar og marts en driftsoppetid på 100 pct.

Økonomiforvaltningen tager til efterretning, at de nuværende centrale forretningsgangsbeskrivelser skal samles. Arbejdet er igangsat og forventes færdigt inden sommerferien.

Samtidig arbejder Økonomiforvaltningen på de indsatsområder som efterårets repræsentative brugerundersøgelse og revisionens undersøgelse har afdækket. Økonomiforvaltningen har siden efteråret arbejdet med bl.a. datawarehouse og kontoplan. Se bilag 2.

Økonomiforvaltningen planlægger en teknisk omlægning af KØR til en mere stadardiseret platform for at gøre driften billigere på længere sigt.

Økonomiforvaltningen planlægger en udvidelse af KØR med nye moduler med henblik på at kunne understøtte og forbedre kommunens økonomistyring yderligere. Disse planer forventes implementeret inden udgangen af 2001.

Økonomiforvaltningen gentager brugertilfredsundersøgelsen til efteråret for igen at måle brugernes tilfredshed med KØR og de nye initiativer.

Økonomi

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

Bilag

Bilag 1: Notat om undersøgelse af Københavns Kommunes Økonomi- og Ressourcestyringssystem (KØR)

Bilag 2: Indsatsområder i KØR efter brugerundersøgelsen og revisionsundersøgelsen.

 

Kurt Bligaard Pedersen

/ Bjarne Winge

 

J.nr. ØU 208/2000

 

2. Indstilling vedrørende forslag til beslutning om udarbejdelse af en handlingsplan for en øget anvendelse og langsigtet overgang til open-sourcecode programmel og free software i Københavns Kommune.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager vedlagte notat om en eventuel overgang til open sourcecode IT-programmel i Københavns Kommune til efterretning, samt

at Økonomiudvalget tiltræder, at spørgsmålet om brug af open sourcecode IT-programmel overvejes i forbindelse med udarbejdelsen af fælles standarder for IT-programmel i Kommunen, som planlagt i Københavns Kommunes IT strategi 2000-2004.

 

RESUME

-

SAGSBESKRIVELSE

Der henvises til vedlagte notat af 13. juni 2000 om en eventuel overgang til anvendelse af open-sourcecode IT-programmel i Københavns Kommune.

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 206/2000

 

3. Redegørelse for kommunens økonomiske situation 2000-2004 på baggrund af resultatet af forhandlingerne med regeringen og korrektioner til udvalgenes og forsøgsbydelenes rammer til budgetbidrag 2001. (Behandles under eet med punkt 4)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

generelt

  • tager redegørelsen om kommunens økonomiske situation til efterretning
  • bemyndiger Økonomiforvaltningen til, efter drøftelse med forvaltningerne, at indarbejde udestående DUT-sager i det endelige budgetforslag for 2001

samt beslutter følgende vedrørende:

Revisionen

  • at Revisionens ramme forhøjes med 21 t.kr.

 

Økonomiudvalget

  • at Økonomiudvalgets ramme forhøjes med 51.220 t.kr.

 

Kultur- og Fritidsudvalget

  • at Kultur- og Fritidsudvalgets rammer forhøjes med i alt 1.357 t.kr.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

  • at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme reduceres med 27.922 t.kr.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget

  • at Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme reduceres med 1.667 t.kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

  • at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme forhøjes med 3.198 t.kr.

 

Bygge- og Teknikudvalget

  • at Bygge- og Teknikudvalgets ramme reduceres med 1.277 t.kr.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget

  • at Miljø- og Forsyningsudvalgets ramme forhøjes med 28.173 t.kr.

 

Indre Østerbro

  • at Indre Østerbros ramme til opgaver udlagt ved delegation reduceres med 113 t.kr.

 

Indre Nørrebro

  • at Indre Nørrebros ramme til opgaver udlagt ved delegation reduceres med 129 t.kr.

 

Kgs. Enghave

  • at Kgs. Enghaves ramme til opgaver udlagt ved delegation reduceres med 65 t.kr.

 

Valby

  • at Valbys ramme til opgaver udlagt ved delegation reduceres med 132 t.kr.

 

Tilskud til selvstændig varetagelse

  • at forsøgsbydelenes tilskud til selvstændig varetagelse forhøjes med 5.924 t.kr.

 

*

Det bemærkes, at disse ændringer til de økonomiske rammer skal indarbejdes i de endelige budgetbidrag, som skal være Økonomiudvalget i hænde senest den 8. august 2000.

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har på baggrund af de tilrettede budgetrammer mv. og den seneste opgørelse af kommunens finansposter, heri indregnet resultatet af forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi for 2001 – jf. bilag 4 - revurderet kommunens samlede økonomiske situation i 2001 og overslagsårene 2002-2004.

Økonomiforvaltningen vurderer, at budgettet i 2001 balancerer med en uudmøntet pulje på 94 mill. kr. stigende til 535 mill. kr. i 2004.

 

Forudsætninger

Vurderingen af kommunens økonomi er, som nævnt i januar-udmeldingen, baseret på valg af det statsgaranterede udskrivningsgrundlag, som også har ligget til grund for forhandlingerne med regeringen. I forbindelse med Økonomiudvalgets møde d. 29. august vil Økonomiforvaltningen fremlægge et skøn over effekten af at vælge statsgaranti hhv. selvbudgettering.

Vurderingen af den økonomiske situation er baseret på:

  • En konkret vurdering af renteudgifterne, heri indregnet nedbringelse af gælden som følge af aftale om tilbagekøbsrettigheder med de almene boligselskaber
  • En konkret opgørelse af selskabsskatterne på baggrund af oplysninger fra Indenrigsministeriet
  • En konkret vurdering af ejendomsskatterne baseret på den seneste almindelige ejendomsvurdering pr. 1. januar 2000
  • En foreløbig opgørelse af det statsgaranterede provenu for ejendomsværdiskatten
  • Tilskud og udligning opgjort efter forhandlingsresultaterne mellem regeringen og de kommunale parter. Det bemærkes, at den endelige stillingtagen til kommunens forhandlingsresultat med regeringen om økonomien i 2001 sker i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommunens budget d. 14. oktober 2000.

Herudover hviler vurderingen på følgende forudsætninger:

  • Uændret skatteprocent på 31,7 pct. i hele perioden
  • Effektivisering af driften på 204 mill. kr. i 2001 og overslagsår (jf. ØU af 14. december 1999)
  • De af Økonomiudvalget besluttede økonomiske rammer for 2001 (jf. ØU d. 16. maj 2000.) samt virkninger af bl.a. korrektioner som følge af DUT-sager foreslået i denne indstilling.
  • Videreførelse af gældsafviklingen på 200 mill. kr. årligt (Jf. ØU af 25. januar 2000)
  • Prisfremskrivning på 2,5 pct. som forudsat af Finansministeriet
  • Lønfremskrivning på 3,4 pct. som forudsat i KTO-forliget

Med den fremlagte balance vil Københavns Kommune få mulighed for en realvækst på 1,5 pct. opgjort på baggrund af Indenrigsministeriets definition af serviceudgifterne.

 

SAGSBESKRIVELSE

Se bilag 1.

 

Økonomi

 

Høring

 

Andre konsekvenser

 

Bilag

Bilag 1: Redegørelse for kommunens økonomiske situation 2000-2004 på baggrund af resultatet af forhandlingerne med regeringen og korrektioner til udvalgenes og forsøgsbydelenes rammer til budgetbidrag 2001

Bilag 2: Korrektioner af udvalgenes og forsøgsbydelenes nettodrifts- og anlægsrammer

Bilag 3: Oversigt over ændringer i drifts- og anlægsudgifter fra 16. maj til 20. juni 2000

Bilag 4: Aftale mellem regeringen og Københavns Kommune om økonomien i 2001

Bilag 5: Ønskelister fra udvalgene

Bilag 6: Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 212/2000

 

4. Orientering om resultatet af forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi i 2001. (Behandles under eet med punkt 3)

 

INDSTILLING

 

 

J.nr. ØU 199/2000

 

5. Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget drøfter den som bilag optrykte "Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune".

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede i august 1999, at der skulle udarbejdes en redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet, og på den baggrund blev der ultimo 1999 nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra hhv. Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt de fire forsøgsbydele.

Projektgruppen har analyseret kontanthjælpsområdet i perioden 1995-2000 og udarbejdet den som bilag optrykte redegørelse.

I redegørelsen er der fokuseret på:

  • udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune i perioden 1995-1998 samt forventningerne til området i 1999 og 2000. De budgetterede forventninger til udviklingen på området i 1999 og 2000 er sammenholdt med den faktiske udvikling i 1999.
  • udviklingen på kontanthjælpsområdet i København i perioden 1995-1998 sammenlignet med udviklingen på området i Ålborg, Århus, Odense, Ishøj, Gladsakse og i resten af landet.

Analysen viser, at der fra 1995 til 1999 har været et fald i kommunens kontanthjælpsmodtagere på 1.023 helårspersoner, og det forventes, at antallet vil falde med yderligere 577 personer i 2000. Udviklingen dækker over, at det med kommunens øgede indsats på aktiverings- og revalideringsområdet er lykkedes at få nedbragt antallet af modtagere af passiv forsørgelse og få flere i aktivering eller revalidering.

Trods den generelt positive udvikling og kommunens øgede indsats på området er der stadig mange, som er i kontanthjælpssystemet i lang tid. Knap halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne har været i systemet i 10 måneder eller mere. Der har stort set ikke været nogen udvikling i denne gruppe af personer, mens der er sket en markant nedbringelse af kontanthjælpsmodtagere, som har været i systemet i kortere tid.

Udviklingen i antal kontanthjælpsmodtagere er også slået igennem på kommunens udgifter til området, hvor der har været et fald fra 1995 til 1999 på 73 mill. kr.

I lyset af udviklingen på kontanthjælpsområdet de seneste par år og forventningen om merudgifter på området i 2000 og 2001, bør der sættes mere fokus på at få en så optimal budgettering af området som muligt.

I 1999 var der budgetteret med kontanthjælpsudgifter på i alt 3.207 mill. kr. Regnskabet for 1999 viser udgifter på 3.126 mill. kr., dvs. 81 mill. kr. lavere. I 2000 er der budgetteret med udgifter på 3.208 mill. kr., og i april-kalkulen for 2000 forventes yderligere merudgifter på området på ca. 70 mill. kr. Sidstnævnte udvikling slår igennem i budgetforslaget for 2001, hvor der forventes øgede udgifter i forhold til budget 2000 på ca. 70 mill. kr.

I redegørelsen anbefales en mere sikker budgettering og budgetopfølgning på området. Dette indebærer:

  • at der tages udgangspunkt i så nye data som muligt. Dvs. at der ved budgetteringen i højere grad tages udgangspunkt i det forventede regnskab for indeværende år, samt de senest kendte faktiske aktivitetstal.

  • at der tilvejebringes mere pålidelige aktivitetstal. En mere nøjagtig budgetteringsmetode afhænger i høj grad af udviklingen af elektroniske og let tilgængelige aktivitetstal.

 

SAGSBESKRIVELSE

Se vedlagte redegørelse.

Andre konsekvenser

-

Høring

-

Bilag

Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 202/2000

 

6. Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

  • at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at tiltræde vedlagte forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har, på baggrund af beslutningsforslag fra borgerrepræsentanterne Jens Johansen og Kaja Jacobsen, F, besluttet, at der skal udarbejdes en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.

Vedlagte rapport indeholder forslag til en politik for samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer. Der formuleres i rapporten følgende formål med Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer:

  • at styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid
  • at styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og frivillige tilsammen udgør
  • at synliggøre effekterne af den frivillige sociale indsats

Det anbefales i nærværende indstilling:

  • at det nedenfor beskrevne forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver vedtages
  • at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen
  • at der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening
  • at samarbejdsaftalerne træder i kraft medio 2001

 

SAGSBESKRIVELSE

Vedlagte rapport er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Rapporten indeholder forslag til en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer, samt forslag til organisering af samarbejdet.

På baggrund af rapporten foreslås i nærværende indstilling, at følgende anbefalinger tiltrædes:

  • at det nedenfor beskrevne forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver vedtages
  • at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen
  • at der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening
  • at samarbejdsaftalerne træder i kraft medio 2001

Politik for samarbejdet

Formålet med en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer er:

  • at styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid
  • at styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og frivillige tilsammen udgør
  • at synliggøre effekterne af den frivillige sociale indsats

Følgende politik for Københavns Kommune foreslås tiltrådt:

Forslag til politik for samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer

Københavns Kommune ønsker at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem

  • at sikre dialogen mellem den frivillige og offentlige indsats i løsningen af sociale opgaver, således at tilbudene til borgerne styrkes og supplerer hinanden
  • at skabe helhed i indsatsen og problemløsningen
  • at inddrage borgerne i løsningen af sociale problemer
  • at man gennem dialog og samarbejde fastholder den gensidige respekt for og accept af det offentliges professionelle faglighed og det frivillige arbejdes personlige engagement
  • at synliggøre effekterne af det frivillige arbejde i kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen af de tildelte midler og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål.

Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune, Ældreudvalget og Folkeoplysningsudvalget skal fortsat være omdrejningspunkter for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver.

Organisering

Den nuværende organisering af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer og foreninger vurderes i vedlagte rapport at understøtte målet om at styrke kommunens samarbejde med de frivillige organisationer om løsningen af sociale opgaver. Med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontaktudvalget, Ældreudvalget og Folkeoplysningsudvalget er der en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.

Midlerne til frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget.

De forskellige forvaltninger administrerer puljerne efter forskellige kriterier afpasset de respektive målgrupper og med forskellige ansøgningsprocedurer og ansøgningsfrister.

Puljerne administreres tæt på den øvrige drift af de forskellige fagområder og de forskellige administrative enheder kan understøtte foreningsarbejdet via den tætte kontakt, dermed anvendes puljerne som et supplement til det eksisterende offentlige system.

Det anbefales i rapporten, at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen om løsningen af sociale opgaver. Det vurderes som en fordel, at de forskellige paragraffer og puljer administreres tæt på den øvrige drift af de forskellige fagområder, idet indsigten i de forskellige foreninger og den tætte og direkte kontakt kan bibeholdes.

Arbejdsgruppen vurderer dog, at der er behov for en mere samlet og let tilgængelig information til brugerne over støttemuligheder, og at der kunne være behov for at de enkelte administrative enheder i højere grad koordinere tilskudsfordelingen.

Endvidere anbefaler arbejdsgruppen, at der for at kunne evaluere og synliggøre udviklingen i aktiviteterne på det frivillige område indgås kontraktlignende aftaler med de frivillige organisationer og foreninger om brugen af de tildelte midler.

 

Samarbejdsaftaler

I forbindelse med større bevillinger anbefales det, at der udarbejdes en kontraktlignende aftale – en såkaldt samarbejdsaftale mellem kommunen og den pågældende ansøger. Samtlige puljer i Københavns Kommune, der yder økonomisk støtte til frivilligt arbejde, er omfattet af aftalen om udarbejdelse af en samarbejdsaftale.

Ved at indgå samarbejdsaftaler, hvori der opstilles mål for brugen af de tildelte midler, er det hensigten at fremme det frivillige arbejde i kommunen, at skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen, samt at sikre at de bevilligede penge bruges til det, der er beskrevet under den pågældende organisation eller forenings mål.

En sidegevinst ved at opstille samarbejdsaftaler er, at kommunen og den pågældende frivillige organisation bliver gensidigt forpligtet, så motivationen til at løfte opgaven i fællesskab øges.

Samarbejdsaftaler mellem kommunen og – i denne sammenhæng - en frivillig organisation indgås med udgangspunkt i dialog og gensidig respekt for hinandens styrker og egenart.

 

En samarbejdsaftale skal yderligere indeholde oplysninger om:

  • Beskrivelse af organisationens mål
  • Der skal opstilles klare mål for, hvad tilskuddet til organisationen anvendes til. Desuden skal det beskrives, hvem målgruppen er. Målene skal stå i et rimeligt forhold til de øvrige vilkår, en given organisation er underlagt. Balancen mellem organisationens mål og de til rådighed værende midler skal - forud for samarbejdsaftalens indgåelse - sikres gennem forhandlinger.
  • Aftale om evaluering
  • I forbindelse med bevilling fastsættes krav om regnskabsaflæggelse samt en evaluering af de i forhold til bevillingen fastsatte mål.

Ansvaret for udarbejdelsen af de enkelte samarbejdsaftaler ligger hos de udvalg, der uddeler midlerne til de frivillige og almennyttige organisationer, og det anbefales at samarbejdsaftalerne træder i kraft fra medio 2001.

 

 

Økonomi

-

 

Høring

Modtagne høringssvar er vedlagt. Høringssvar fra Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive eftersendt.

 

Andre konsekvenser

-

 

Bilag

Vedlagt er "Københavns Kommunes samarbejdspolitik med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver".

Desuden er vedlagt høringssvar fra:

  • Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
  • Det Rådgivende Integrationsudvalg
  • Dialogforum
  • Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune
  • Ældrerådet Nørrebro
  • Ældrerådet Sundby Syd
  • Ældrerådet Amagerbro
  • Indre Østerbro Ældreråd
  • Ældrerådet – Valby Bydel
  • Ældrerådet på Christianshavn
  • Ældre Sagen
  • Amalie – galebevægelsens blad
  • Det sociale Brugerråd i Københavns Kommune

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 210/2000

 

7. H:S økonomi 2001 - 2005. (Høringssvar fra Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundhedsforvaltningens bemærkninger til rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 og videresender den til økonomiudvalget.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 29. maj 2000

Udvalget tiltrådte indstillingen.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 til efterretning.

 

RESUME

Med henvisning til behovet for en langsigtet økonomisk planlægning på sygehusområdet besluttede H:S bestyrelsen den 29. september 1999, at der forud for budgetforhandlingerne for 2001 skulle udarbejdes en plan for det økonomiske grundlag i H:S i perioden 2001-2005.

En arbejdsgruppe med deltagelse fra H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner samt Sundheds- og Finansministeriet har efterfølgende analyseret H:S økonomien (Rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 er vedlagt som bilag).

På økonomiudvalgsmødet den 2. maj d.å. blev det besluttet at sende rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 til høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på eventuelle bemærkninger (Økonomiforvaltningens indstilling er vedlagt som bilag).

SAGSBESKRIVELSE

Med henvisning til behovet for en langsigtet økonomisk planlægning på sygehusområdet besluttede H:S bestyrelsen den 29. september 1999, at der forud for budgetforhandlingerne for 2001 skulle udarbejdes en plan for det økonomiske grundlag i H:S i perioden 2001-2005.

Der blev derfor nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner samt Sundhedsministeriet og Finansministeriet til at analysere H:S økonomiske grundlag i perioden 2001-2005.

Arbejdsgruppens primære opgave har været at opgøre ubalancen i H:S's økonomi i de kommende år ved uændret bidrag og komme med løsningsforslag til imødegåelse af ubalancen, herunder vurdere sammenhængen mellem kvalitets- og serviceniveau og økonomiske rammer.

På økonomiudvalgsmødet den 2. maj d.å. blev det besluttet at sende rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 til høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på eventuelle bemærkninger (Økonomiforvaltningens indstilling er vedlagt som bilag).

I rapporten redegøres der for den økonomiske ubalance i H:S i perioden 2001-2005 under forskellige antagelser om aktiviteter og udgifter. Beskrivelsen af H:S udgifterne er opdelt i 4 delforløb for at angive, om aktiviteterne er politisk vedtaget og om der er taget stilling til den økonomiske finansiering af aktiviteterne.

De 4 delforløb udgør tilsammen de H:S udgifter, som H:S Direktionen finder nødvendige at finansiere for at sikre det ønskede kvalitets- og serviceniveau indenfor sygehusområdet i Københavns- og Frederiksberg Kommuner.

I delforløb 1 er aktivitetsniveauet i overensstemmelse med allerede trufne beslutninger i Borgerrepræsentationen i forbindelse med H:S budget 2000 inkl. etablering og fremtidig drift af psykiatri på Amager

I delforløb 2 indgår udgifter til hjerneskaderehabiliteringscenter og udbygning af kapaciteten vedrørende hjerteundersøgelser/behandlinger, som Borgerrepræsentationen har afsat økonomi til i H:S budget 2000. Der er dog ikke anvist finansiering fra 2001 og frem.

I delforløb 3 og 4 indgår merudgiftsområder, som ikke er vedtaget af Borgerrepræsentationen.

I delforløb 3 indgår merudgifter til ny medicin og nye behandlinger. Herudover indgår merudgifter til en opprioritering af kræftområdet, herunder ventetids- og behandlingsgaranti for patienter med lunge-, tarm-, bryst og livmoderhalskræft. Hertil kommer merudgifter til et øget antal turnusstillinger og uddannelsestillinger for medicinstuderende og til sygeplejerskeuddannelsen som følge af reformen af de mellemlange videregående uddannelser. Indførelsen af frit sygehusvalg til hospice forventes også at være forbudet med merudgifter.

I delforløb 4 indgår også merudgifter til øgede investeringer i apparatur, en forbedring af de fysiske rammer på de psykiatriske afdelinger herunder etableringen af flere enestuer.

Beskrivelsen af merudgiftsområderne i delforløb 3 og 4 giver ikke Sundhedsforvaltningen anledning til bemærkninger.

Rapporten om H:S økonomiske grundlag 2001-2005 indeholder ud over merudgifterne i delforløb 1-4 en række øvrige merudgiftsområder forbundet med psykiatrien, opfyldelse af udviklingsaftalen for sygehuse, merudgifter til it-udviklingsprojekter herunder udviklingen af en elektronisk patientjournal, en styrket forebyggelsesindsats i hospitalsregi m.v. Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til øvrige merudgiftsområder.

Derudover indeholder rapporten også mulige besparelses- og rationaliseringsområder. Sundhedsforvaltningen skal bemærke, at reduktioner i sengekapaciteten, kortere liggetider og omlægning til ambulant behandling kan få betydelige konsekvenser for opgavevaretagelsen i Københavns Kommune, ikke mindst for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ansvarsområde. Det forventes derfor, at udmøntningen af de konkrete forslag indgår i de årlige budgetforslag for H:S, og at der - i det omfang forslagene får konsekvenser for opgaveløsningen i primærsektoren - tilføres økonomiske ressourcer til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

ØKONOMI

Ingen

 

 

BILAG

Bilag 1: Udvalgsindstilling fra Økonomiforvaltningen

Bilag 2: Rapport om H:S økonomiske grundlag 2001-2005

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

J.nr. ØU 198/2000

 

8. Indstilling om etablering af borgerservicepulje med udmøntning i 2000.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at udviklingspuljen til borgerservice udmøntes i henhold til de anførte kriterier på baggrund af ansøgninger fra udvalg og bydele

at 0,3 mill.kr. udmøntes nu til en borgerundersøgelse, jf. nedenfor

RESUME

Etableringen af en borgerservicepulje på 3,9 mill.kr. følger af vedtagelsen af budgettet for 2000. Puljen er oprettet med henblik på at igangsætte initiativer, der forbedrer den service, som kommunen yder, og dermed i overensstemmelse med kommunens værdigrundlag gør det attraktivt for borgere at bosætte sig og investere i byen.

Puljen foreslås udmøntet efter ansøgning fra udvalg og bydele. Økonomiforvaltningen udarbejder indstilling om udmøntning, der forelægges Økonomiudvalget til efterfølgende udmøntning i Borgerrepræsentationen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Beslutningen om at etablere en borgerservicepulje i Københavns Kommune blev truffet i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2000.

Baggrunden for beslutningen var et ønske om, at puljemidlerne skal igangsætte initiativer, der understøtter kommunens værdigrundlag, hvori det blandt andet lyder "…(at) kommunens opgave er at yde en service overfor borgerne, der gør det attraktivt at bosætte sig og investere i byen".

Forudsætningen for at opfylde denne del af værdigrundlaget er imidlertid et indgående kendskab til, hvad der af brugere og borgere opfattes som god service. Dette servicebegreb er ikke stationært, men forandrer sig løbende i takt med udviklingen i det omgivende samfund.

Københavns Kommune har allerede i dag mange måder at få kendskab til borgerenes ønsker på for derved at kunne forbedre og udvikle servicen løbende. Det er hensigten, at borgerservicepuljen skal udmøntes til projekter, der yderligere udbygger mulighederne for dialog mellem borgere, brugere af de kommunale institutioner og kommunen vedrørende kommunens serviceydelser.

På den baggrund foreslås 0,3 mill.kr. af puljen anvendt til Københavns Kommunes deltagelse i Finansministeriets landsdækkende borgerundersøgelse. Den planlagte undersøgelse er i modsætning til foregående undersøgelser fra Finansministeriet udvidet, så de større byer indgår repræsentativt i undersøgelsen. Undersøgelsen vil indeholde fire kerneområder:

  • børn (daginstitutioner og folkeskolen)
  • ældre (hjemmehjælp, plejehjem m.v.)
  • kommunernes myndighedsudøvelse (fx på socialcentrene)
  • sundhed (eksempelvis sygehusene)

Dette er også for Københavns Kommune meget centrale serviceydelser. Kommunen har derfor en stor interesse i at medvirke i undersøgelsen og få et øget kendskab til københavnernes tilfredshed med de ovennævnte ydelser. Den samlede undersøgelse forventes færdig i oktober 2000.

 

Udmøntningskriterier

Udmøntningen af borgerservicepuljen foreslås centreret omkring følgende områder:

  • læring
  • omstilling
  • brugerinddragelse

Puljemidlerne foreslås således anvendt til projekter, der falder ind under disse områder. Nedenfor konkretiseres hvert enkelt udmøntningskriterium.

Læring

Begrebet læring dækker over metoder, der skal sikre tilvejebringelse af service over for borgerne på en bedre og mere effektiv måde, fx ved at sammenligne egne ydelser med andres. Eksempler herpå kan være projekter med anvendelse af benchmarking i forhold til andre kommuner, institutioner eller virksomheder, hvor der opstilles sammenligningsparametre på konkrete ydelser eller arbejdsgange.

Omstilling

Københavns Kommune møder på flere områder store udfordringer, der kræver omstilling i forhold til den sædvanlige måde at tænke service på. Det kan fx være projekter vedrørende omstilling af kontakten mellem kommunens institutioner og brugere, herunder anvendelse af flere IT-baserede værktøjer i kontakten med borgerne, men det kan også være projekter vedrørende kommunens organisationsudvikling - eksempelvis etablering af servicecentre i bydelene, hvor borgerne kan ordne langt hovedparten af sine kommunale forhold.

Brugerinddragelse

Københavns Kommune har behov for at være i tæt dialog med brugerne for at kunne levere de af brugerne ønskede serviceydelser. Det kan ske ved at foretage brugerundersøgelser, og det kan ske i det daglige arbejde i forvaltningerne og institutionerne. Københavns Kommune arbejder med brugerindflydelse på en række fronter, fx gennem bestyrelsesarbejde på institutionerne. Puljemidlerne foreslås derfor anvendt både til projekter, der inkluderer brugerne af de store kerneserviceområder som daginstitutions, skole- og ældreområdet, men også til projekter, der inddrager de brugere, det traditionelt er svært at opnå kontakt med, fx fremmedsprogede, handicappede og socialt marginaliserede.

Puljens midler kan også anvendes til projekter, der medfører forsøg med nye organisationsformer i brugerinddragelse, fx oprettelse af fokusgrupper med henblik på kortlægning af brugerbehov eller projekter vedrørende samarbejde mellem de i en bydel beliggende institutioner og brugere med henblik på at fremme det lokale engagement i bydelen.

Udmøntningsprocedure

Borgerservicepuljen udmøntes én gang årligt på baggrund af ansøgninger fra samtlige udvalg og bydele. Økonomiforvaltningen snarest indkalde ansøgninger fra forvaltninger og bydele. Økonomiforvaltningen vil på baggrund heraf udarbejde indstilling om udmøntningen af puljen, som forelægges Økonomiudvalget.

Det er en betingelse for tildeling af puljemidler, at der ved projektets afslutning afgives en evaluering til Økonomiudvalget. Udgifterne til evaluering skal indarbejdes i projektets samlede budget.

Ansøgninger om puljemidler, hvor der er en vis grad af medfinansiering fra de ansøgende forvaltninger og bydele vil blive foretrukket, ligesom projekter, der vedrører flere forvaltninger/bydele, vil få tillagt høj prioritet ved udmøntningen.

Borgerservicepuljens begrænsede størrelse betyder, at der kan blive tale om at yde støtte til projekter i mindre målestok, fx pilotprojekter.

Økonomi

Borgerservicepuljen andrager i henhold til budgetvedtagelsen 3,9 mill.kr. Der anvises kassemæssig dækning for beløbet på Økonomiudvalgets konto 6.51.1, diverse puljer.

 

 

 

 

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 213/2000

 

9. Høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om udviklingsprojekt for en integreret forsyningsvirksomhed.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

  • tilkendegiver at det foreslåede udviklingsprojekt er fornuftigt tilrettelagt, og at Økonomiudvalget herudover ikke har bemærkninger hertil.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har anmodet om Økonomiudvalgets høringssvar til beslutningen om at igangsætte et udviklingsprojekt for en integreret forsyningsvirksomhed. Økonomiforvaltningen vurderer at udviklingsprojektet er veltilrettelagt og indstiller at Økonomiudvalget tilkendegiver dette i sit høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Der henvises til vedlagte sagsbeskrivelse i indstillingen til Miljø- og Forsyningsudvalget

Økonomi

Der henvises til vedlagte sagsbeskrivelse i indstillingen til Miljø- og Forsyningsudvalget

Høring

-

Andre konsekvenser

-

Bilag

"Indstilling og beslutningsprotokol fra Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 13. juni 2000"

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 201/2000

 

10. Indstilling vedrørende fordeling af 8 mio. kr. puljen til uddannelsesformål.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget godkender, at puljen på 8 mio. kr. til uddannelsesformål udmøntes som angivet nedenfor.

 

RESUME

I Københavns Kommunes budget for år 2000 er der under Økonomiudvalget afsat en pulje på 8 mio. kr. til uddannelsesformål. Baggrunden er, at de stigende krav til udvikling af den offentlige sektor øger behovet for medarbejderudvikling. En udvikling af service og en højnelse af effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse kræver en øget indsats i relation til uddannelse og udvikling af kommunens ledere og medarbejdere.

Formålet med puljen er at synliggøre omfang og behov for en større uddannelsesindsats og medvirke til at lette igangsættelse af strategisk vigtige uddannelsesindsatser.

Økonomiforvaltningen har indhentet forvaltningernes og forsøgsbydelenes forslag til projekter finansieret delvist af uddannelsespuljen. Det fremgår af indkaldelsesskrivelsen, at forhold som strategisk kompetenceudvikling, synliggørelse af uddannelsesbehov, sammenhæng mellem organisations- og kompetenceudvikling, samarbejde på tværs af forvaltninger, bydele, m.v. og overførselsværdi vil blive tillagt vægt ved prioriteringen.

Efter en af Økonomiforvaltningen foretaget vurdering af de indkomne ansøgninger foreslås uddannelsespuljen fordelt som beskrevet nedenfor. Fordelingen fremgår i oversigtsform af bilag 1.

Forvaltninger og bydele har alle inden for deres område tilsluttet sig den forslåede fordeling.

 

SAGSBESKRIVELSE

  1. Baggrund
  2. I Københavns Kommunes budget for år 2000 er der under Økonomiudvalget afsat 8 mio. kr. til uddannelsesformål med det formål at synliggøre omfang og behov for en større uddannelsesindsats og medvirke til at lette igangsættelse af strategisk vigtige uddannelsesindsatser.

  3. Kriterier for tildeling af midler fra uddannelsespuljen

I indkaldelsesskrivelsen er angivet et antal kriterier, som vil indgå i prioriteringen ved fordeling af midlerne. Kriterierne har forud været drøftet i en tværgående arbejdsgruppe vedrørende kompetenceudvikling med deltagelse af forvaltninger og bydele, hvor der var bred tilslutning til kriterierne.

Kriterierne er:

  • Værdigrundlaget skal indarbejdes/indtænkes
  • Indsatsen skal være udviklingsorienteret
  • Uddannelsesbehovet skal synliggøres
  • Virksomheden skal sikre, at den indsats, der er ydet tilskud til, bliver evalueret
  • Virksomhedens erfaringer skal formidles til andre af kommunens virksomheder
  • Kompetenceudviklingen i institutionen skal forankres
  • Der arbejdes med en sammenhæng mellem organisations- og kompetenceudvikling
  • Der etableres samarbejdsprojekter på tværs af forvaltninger, bydele, m.v.

Ved fordeling af midlerne indgår ligeledes et ønske om at tilgodese et bredt spektrum af gængse institutionsformer i kommunen for at sikre en så bred erfaringsopsamling omkring typiske uddannelsesbehov som muligt.

  1. Medfinansiering
  2. Det har været udgangspunktet, at der sker en medfinansiering på 50%, dels for at sikre forvaltningens/bydelens motivation og dels for at sikre grundlaget for en stor indsats. Principperne er fraveget i enkelte tilfælde, typisk hvor det har drejet sig om store strategisk betonede forslag, hvor forvaltningen/bydelen har foretaget en hård prioritering på forhånd.

  3. Evaluering
  4. Økonomiforvaltningen vil anmode forvaltninger/bydele om at modtage en evaluering af den indsats, der er bevilget tilskud til med henblik på, at resultaterne kan drøftes i den ovennævnte arbejdsgruppe vedrørende kompetenceudvikling.

  5. Indsendte projektforslag
  6. Der er indkommet forslag om ydelse af tilskud fra puljen på i alt 13,571.250 kr. Dette er dog ikke udtryk for det reelle billede, idet der i nogle ansøgninger er korrigeret for 50% egenfinansiering, mens andre har angivet det fulde omkostningsbeløb med tilkendegivelse af tilsagn om delvis egenfinansiering.

  7. Beskrivelse af de foreslåede projekter og begrundelse for tildeling af puljemidler
  8. De indstillede forslag er ikke udtryk for en forholdsmæssig fordeling af midler til de enkelte forvaltninger og bydele men Økonomiforvaltningens forslag til – i samarbejde med forvaltninger og bydele -, hvordan pengene bruges bedst til fremme af kompetenceudviklingen i kommunen.

    De forslag, der foreslås tilgodeset, koncentrerer sig om lederudvikling, behovsanalyser, implementering af værdigrundlag og indtænkning af kompetenceudviklingen i en strategisk sammenhæng.

  9. Forslag fra de enkelte forvaltninger og bydele

I Økonomiforvaltningen er 3 ansøgninger foreslået tilgodeset. Skatte og Registerforvaltningen har søgt midler til projektet "Samtale om Vurdering og Udvikling (SVU)". Projektet omfatter samtlige 850 ansatte. Der iværksættes obligatorisk undervisning i deltagelse i samtaler om vurdering og udvikling såvel faglig som personlig. I forlængelse af SVU opstilles en egentlig udviklingsplan for den enkelte medarbejder. Til brug for SVU udarbejdes et skemamateriale og en vejledning, der vil blive tilgængelig for alle i forvaltningen.

Begrundelse: Der er lagt vægt på, at et eventuelt uddannelsesgab analyseres og resulterer i en egentlig plan for den enkelte medarbejder. Dette aspekt stemmer fint overens med tankerne i den med KTO indgåede rammeaftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 280.000 kr.

Økonomiforvaltningen 1. kontor har indsendt ansøgning til projektet "Netværk for økonomimedarbejdere" i Københavns Kommune. Formålet med netværket er en videnspredning på tværs af forvaltninger og bydele, formidling af ny viden for eksempelvis økonomistyring og budgetlægningsformer. Netværket vil bygge på udveksling af erfaringer samt brug af eksterne oplægsholdere. Netværket skønnes at omfatte 70 medarbejdere.

Begrundelse: Der etableres et samarbejde på tværs i kommunen, som kan bidrage til videnspredning og nedbrydning af barrierer.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 50.000 kr.

Københavns Kommunes Kursuscenter (KKK) ønsker at gennemføre en tilpasning og testning af et svensk værktøj til afdækning af medarbejdernes bløde kvalifikationer. Udvikling af de menneskelige ressourcer kræver en helhedsorienteret kompetencestrategi herunder også udvikling af de opgave-uafhængige kompetencer, som vil blive efterspurgt af arbejdspladser præget af værdibaseret ledelse. KKK ønsker gennem dette projekt at medvirke til, at redskabet tilpasses kommunens virkelighed. KKK vil sikre, at indsatsen bliver evalueret og formidlet til kommunens øvrige arbejdspladser.

Begrundelse: Der udarbejdes et analyse- og strategiredskab på et område, der har stor og fremadrettet betydning. Det er tale om et redskab, som hele kommunen kan få glæde af. KKK er indstillet på at stille redskabet til rådighed for kommunens institutioner. Det vil dog være naturligt, at en eventuel certificering af medarbejdere i de enkelte forvaltninger/bydele sker via KKK.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 375.000 kr.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen er 3 ansøgninger foreslået tilgodeset. Ejendomsdrift har søgt til et lederudviklingsprojekt som led i en naturlig organisationsudvikling, hvor nye krav stilles til den enkelte leder. Lederudviklingsprogrammet skal afdække behovene for lederudvikling, udarbejde et målrettet program for lederudvikling og forberede "ledergenerationsskifte" herunder opstilling af rekrutteringskriterier.

Begrundelse: Der er fokus på egentlige uddannelsesbehov og udarbejdelse af udviklingsplan. Derudover findes projektet at have overførselsværdi til resten af kommunen.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 100.000 kr.

Ejendomsdrift har ligeledes søgt til et projekt "Økologisk kantinedrift". Baggrunden for igangsættelse af projektet er brugernes øgede krav til madkvaliteten og udbuddet. Uddannelsen foregår ved kursusforløb og "on the job" træning.

Begrundelse: Der eksisterer her et behov for uddannelse af personale begrundet i et pres udefra, ligesom det forudsættes, at andre af kommunens kantiner kan have gavn af de indhøstede erfaringer.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 150.000.

Hovedbiblioteket har søgt til et kompetenceudviklingsprojekt. Projektet omfatter samtlige cirka 100 medarbejdere. Projektet har til formål at opstille bibliotekets mål, opgøre personalets kompetencer og dermed få afdækket et eventuelt uddannelsesgab herunder også i relation til de mere bløde kompetencer. Projektet evalueres af en ekstern konsulent, hvorefter bibliotekets eget personale vil stå for den direkte formidling af resultaterne til øvrige biblioteker. Der bliver endvidere stillet personale til rådighed for formidling til forvaltningens øvrige områder.

Begrundelse: I dette projekt analyseres uddannelsesbehovene udfra arbejdspladsens mål. Projektet vurderes at have en høj overførselsværdi i forhold til især det øvrige biblioteksvæsen, som står overfor en hurtig udvikling med øgede krav til medarbejderne.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 165.000 kr.

I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslås projekter under 4 overskrifter tilgodeset. Det første "administrative udviklingskurser" omfatter et kompetenceløft på det administrative område for personale med såvel kortere som længerevarende uddannelse. Projektet skal ses i forbindelse med en administrativ tilpasning og udvikling af administrationen. Det andet "uddannelses- og udviklingsaktiviteter som følge af overordnede politiske/faglige mål" omhandler tiltag i forbindelse med implementering af værdigrundlag, fastlæggelse af uddannelsesbehov, initiativer i forbindelse med fastholdelse og udviklingsuddannelser for svage grupper med særlige behov samt opkvalificering af klubmedarbejdere på grund af skærpede krav i forbindelse med en større politisk besluttet strukturændring. Det tredie "uddannelses- og udviklingsaktiviteter af tværgående projekter og kompetenceudvikling" fokuserer på en opkvalificering af samarbejdet mellem forskellige faggrupper, blandt andet ved et kompetenceløft omkring anvendelse af intranet. Det fjerde "uddannelses- og udviklingsaktiviteter på ledelsesområdet" omhandler tværfaglige lederuddannelser og netværksdannelse mellem skoleledere samt førlederuddannelse.

Begrundelse: Der er tale om en række projekter, som samlet set opfylder flere kriterier som sammenhæng mellem organisations- og kompetenceudvikling, samarbejde på tværs, behovsanalyse og synliggørelse af uddannelsesbehov og med deltagelse af et bredt spektrum af medarbejdergrupper.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 1.290.000 kr. fordelt på de 4 overskrifter med henholdsvis 162.500 kr. 500.000 kr, 365.000 kr. og 262.500.

I Sundhedsforvaltningen foreslås 2 projekter tilgodeset. Der er søgt om tilskud til projektet "kompetenceudvikling i hjemmeplejen" Baggrunden for det meget store projekt er en igangværende organisationsudvikling, hvor målet er gennem en udvikling på individ,- gruppe- og organisationsniveau at ruste gruppelederne til at gennemføre organisationsudviklingen, at skabe arbejdsglæde og medarbejdertilfredshed. Evalueringen af projektet har blandt andet til formål at afdække de organisatoriske forhold, som henholdsvis hæmmer og fremmer projektets implementering, samt at afdække om den pædagogiske form er rigtig i forhold til de overordnede mål. Projektet retter sig mod 100 gruppeledere og cirka 2.300 medarbejdere. Det andet projekt omfatter "behovsafdækning af mellemledere på plejehjem". Formålet med projektet er at udvikle medarbejdernes kompetencer gennem bibringelse af nye redskaber og ny erkendelse. Der vil blive foretaget en grundig behovsafdækning, som skal være med til at sikre et værdibaseret afsæt for hele kompetenceudviklingsprojektet. På længere sigt er det idéen at koble projektet på plejehjemmene sammen med kompetenceudviklingsprojektet i hjemmeplejen.

Begrundelse: Der er tale om projekter, som kobler kompetenceudvikling sammen med organisationsudvikling og værdibaseret ledelse samt foretager en egentlig behovsanalyse for uddannelse. Det vurderes tillige på baggrund af det store fokus på evaluering, at processer og metoder har en stor overførselsværdi.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 1,4 mio. kr. fordelt på henholdsvis 1,3 mio. kr. og 100.000 kr.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har søgt om støtte til et stort projekt "Service i socialt arbejde, - udvikling af nye kompetencer og arbejdsmetoder for medarbejdere, der arbejder med social service". I forbindelse med en større omstilling og udvikling af den sociale og arbejdsmarkedsmæssige indsats er det vigtigt, at forvaltningens servicebegreb bliver udviklet og kvalificeret. Samtidig er det vigtigt at få systematiseret og beskrevet de kompetencer, som de berørte medarbejdere skal mestre. Et formål med projektet er dermed at udvikle serviceteammedarbejdernes faglige, sociale og personlige kompetencer på et fælles grundlag. Målgruppen er medarbejderne i et udvalgt team, det vil sige kommunalt uddannede sagsbehandlere, socialrådgivere, kontorfunktionærer, pladsanvisere og sundhedsplejersker. Projektet er et pilotprojekt. Ekstern konsulentbistand tilknyttes projektet med henblik på ana lysearbejde samt udviklings- og procesbistand. Resultatet indgår derefter i forvaltningens overordnede uddannelsesplanlægning. De deltagende medarbejdere kan indgå i udviklingsværksteder på andre arbejdspladser med formidling af egne erfaringer.

Begrundelse: Der er tale om et projekt som sammenkobler organisations- og kompetenceudvikling, synliggør uddannelses- og udviklingsbehov. Projektet har en stor overførselsværdi især til områder, hvor der er tale om sociale servicefunktioner. Desuden er deltagerne i projektet kendetegnet af en stor mangfoldighed i uddannelsesbaggrund.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 1,45 mio. kr.

I Bygge- og Teknikforvaltningen foreslås 2 projekter tilgodeset. Det første projekt "Tværgående IT-superbrugerprojekt" har baggrund i henholdsvis værdigrundlaget, der fordrer en forøget evne hos medarbejderne til at finde, bearbejde og danne information og den vedtagne IT-strategi. Indsatsen foregår på to fronter dels gennem løbende uddannelse af brugerne lokalt og dels gennem etablering af en kvalificeret superbruger-organisation centralt i forvaltningen. Det nuværende kompetenceniveau af de udvalgte 40-60 personer skal fastlægges, hvorefter en tilrettelæggelse af relevante kurser planlægges. Projektet evalueres gennem en spørgeskemaundersøgelse.

Begrundelse: I projektet er indtænkt en kontinuerlig indsats for kompetenceudvikling, fastlæggelse af uddannelsesgab og efterfølgende planlægning af uddannelse udfra uddannelsesgabet.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 200.000 kr.

I Vej og Park foreslås projektet "medarbejder og ledelsesudviklingsprojekt" tilgodeset. Ledelsesudviklingsdelen omfatter alle ledere fra direktør til sektionsledere i alt 28 personer. En væsentlig del af forløbet handler om kommunikation og delegering. Afslutningsvis i forløbet udarbejdes en handlingsplan for den enkelte leders videre udvikling. Medarbejderdelen handler om at styrke medarbejderne i god sagsbehandling og dermed styrke servicen overfor borgerne. Der vil blive gennemført en række tværgående kurser i god sagsbehandling og skriftlig kommunikation.

Begrundelse: I projektet er der fokus på, at uddannelsesbehov synliggøres, at udviklingsplaner udarbejdes, og at netværk på tværs dannes.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 400.000 kr.

I Miljø- og Forsyningsforvaltningen er 4 projekter foreslået tilgodeset. Miljøkontrollen har søgt til projektet "implementering af værdibaseret ledelse". Formålet med projektet er en indsats på alle niveauer i organisationen for at sikre en udbredt accept og fælles forståelse af værdibaseret ledelse. Projektet skal ses i sammenhæng med en organisationsudvikling, der skal gøre organisationen fladere. Med henblik på at skabe en bedre dialog mellem medarbejdere og ledelse nedsættes blandt andet et erfaringsudvekslingsforum vedrørende værdibaseret ledelse for medarbejderne, ligesom der undervises i værdibaseret ledelse.

Begrundelse: I projektet er indtænkt en sammenhæng mellem kompetence- og organisationsudvikling, ligesom indsatsen er udviklingsorienteret.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 370.000 kr.

I Københavns Energi (KE) søges midler til projekt "relancering af medarbejderudviklingssamtaler". På baggrund af forandringsprocesser er der kommet mere fokus på at anvende samtalen, som et integreret og obligatorisk værktøj i udviklingen af KE's medarbejdere. Samtidig indføres en "180 grader" ledervurdering i form af, at medarbejderne skal vurdere deres leder, når han/hun skal til samtale hos sin chef.

Begrundelse: Kompetenceudviklingen bliver forankret, og der sker en løbende synliggørelse af uddannelsesbehov.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 88.000 kr.

I Københavns Vand foreslås 2 projekter "færdiggørelse af behovsundersøgelse af ledere" og "planlægge og påbegynde et lederudviklingsprogram" tilgodeset. De to projekters indhold er et lederudviklingsprogram med en behovsanalyse for uddannelse for den enkelte leder og udarbejdelse af en egentlig uddannelsesplan med kontinuerlige rækker af kurser for lederne. Deltagerkredsen er samtlige ledere indenfor organisationen i alt 89 personer.

Begrundelse: Projekterne synliggør uddannelsesbehovet og en egentlig udviklingsplan udarbejdes.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 111.250 kr.

I Indre Østerbro Bydel foreslås et projekt tilgodeset. Projekt "samarbejdskurser" er en del af et større projekt "Projekt Fælles Kultur og Værdier, Fase 1". Formålene er flere blandt andet at skabe en fælles korpsånd, teambuilding og samarbejde på tværs af bydelen. Projektet sigter mod at implementere værdibaseret ledelse ud til det yderste led, at give deltagerne redskaber til at arbejde i tværfaglige team og at skabe medarbejdernetværk. Målgruppen er alle ca. 1700 ansatte. Hvert kursus afsluttes med en evaluering med henblik på efterfølgende tilretning af kurser.

Begrundelse: Projektet har indtænkt samarbejde på tværs af en mangfoldig gruppe af medarbejdere fra steder som bydelsrådhus, skoler, kulturhuse etc. Projektet har samtidig har en stor overførselsværdi.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 425.000 kr.

I Indre Nørrebro Bydel foreslås 2 projekter tilgodeset. Formålet med projektet "udarbejdelse og implementering af en kompetenceudviklingspolitik" er at udøve en mere strategisk kompetenceudvikling. Der er lagt vægt på at udvikle en overordnet ramme for kompetenceudvikling med definerede mål og indhold for udvikling af den enkelte medarbejder. Målgruppen er dermed alle bydelens medarbejdere. Det andet projekt er "opkvalificering af samarbejdet med bydelens eksterne miljøer". Projektet har til formål at udvikle bydelens samarbejde til de lokale netværk og organisationer som et forsøg på at skabe en større helhedsorientering. Det er tanken, at der skal udvikles netværk og samarbejder, som på sigt vil føre til bedre og mere bredt forankrede resultater. En del af dette store projekt er at udvikle og klæde medarbejderne på til dette øgede samarb ejde.

Begrundelse: Begge projekter har til formål at få forankret kompetenceudvikling og gjort indsatsen strategisk.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 325.000 kr. fordelt med henholdsvis 155.000 kr. og 170.000 kr.

I Kongens Enghave Bydel foreslås 1 projekt tilgodeset. Kongens Enghave har søgt til ét projekt "opkvalificering af ledelsessystemet". Projektet har til formål at skabe en fælles ledelseskultur, der tilgodeser krav til ledelse, sikrer gode fælles læreprocesser, forankrer ledelsesbegrebet på tværs og giver målopfyldelse overfor borger, politiker, medarbejder og institution.

Begrundelse: Projektet har taget udgangspunkt i omstilling og tager sigte på at skabe indseende i behov for kvalificering af ledere. Det er opfattelsen, at projektet har en overførselsværdi.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 325.000 kr.

I Valby Bydel foreslås 4 projekter tilgodeset. Det første projekt er "3. Bølge – teambuilding". Projektet vedrører som udgangspunkt alle medarbejdergrupper. Sigtet med den 3. bølge er at kvalificere medarbejderne til med- og modspil i sammenhæng med leder- og souschefgruppen. Tilskuddet er søgt til et modul om teambuilding. Formålet med dette modul er at forbedre de enkelte teams indbyrdes kommunikation, at skabe forståelse for gruppens processer og bevidsthed om naturlige stadier i gruppens udvikling.

Begrundelse: I dette projekt er kompetenceudvikling indtænkt som en kontinuerlig proces, der skal skabe samarbejde og kommunikation mellem forskellige medarbejdergrupper.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 150.000 kr.

Det andet projekt er "lederudvikling –udmøntning og implementering af Valby Puzzlen, grundlaget for god ledelse i Valby Bydel". Tanken er at få udviklet en fælles platform for ledelse eksempelvis gennem dannelse af netværk på tværs af arbejdsområder. Derudover gives tilskud til lederefteruddannelse for dagsinstitutionsledergruppen på grund af stigende krav til personaleledelse og udvikling.

Begrundelse: I dette projekt er indtænkt samarbejde på tværs af faggrænser, hvor forskellige faggrupper skal lære at arbejde sammen.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 125.000 kr.

Det tredie projekt er "kompetenceudviklingsprojekt i de sociale fagafdelinger". Projektet omfatter ansatte indenfor Visitation/beskæftigelse og Kontanthjælpsområdet. Projektet skal få klarlagt akutte kompetenceudviklingsbehov for sagsbehandlere samt få diskuteret muligheder og problemer mellem de to afdelinger i forhold til kvalitet i arbejdet med borgeren. Et mål er endvidere at få startet en proces omkring udvikling af de bløde kompetencer for medarbejdergruppen. Målgruppen omfatter ca. 50 medarbejder bestående af kommunalt uddannet personale, socialrådgiver og kontorfunktionærer.

Begrundelse: I dette projekt er indtænkt synliggørelse af uddannelsesbehov af bløde kompetencer samt samarbejde på tværs af faggrænser. Derudover vurderes projektet at have en overførselsværdi, især hvor to kommunale afdelinger skal arbejde sammen om løsning af en konkret opgave.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 75.000 kr.

Det fjerde projekt er "efteruddannelse af pædagogiske medarbejdere/lærere". Baggrunden for projektet er udvikling af nye samarbejdsformer mellem skoler og daginstitutioner. For at få disse samarbejdsformer til at fungere optimalt iværksættes efteruddannelse af de pædagogiske medarbejdere og lærere indenfor området. Heri vil blandt andet indgå teamdannelse og samarbejde på tværs af faggrænser.

Begrundelse: Projektet fokuserer på samarbejde på tværs af forvaltningsenheder. Dette vurderes at have en overførselsværdi især, hvor to forskellige kommunale afdelinger skal arbejde sammen om løsning af en konkret opgave.

Det indstilles, at der ydes et tilskud på 75.000 kr.

-------------------

En tiltrædelse af de ovennævnte forslag vil føre til en residual på 70.750 kr. Det foreslås, at beløbet anvendes af arbejdsgruppen vedrørende kompetenceudvikling til eksempelvis betaling af eksterne foredragsholdere.

8) Begrundelse for ikke tilgodesete projekter

En række forslag er ikke foreslået tilgodeset, dels fordi puljen ikke har kunnet rumme alle forslag, dels fordi flere af forslagene samtidig har været af snæver driftsmæssig karakter og uden større udviklingsmæssig vægt.

Økonomi

-

Høring

Nærværende indstilling er drøftet med forvaltninger og bydele, der har erklæret sig indforstået med prioriteringen af egne forslag og de indstillede beløb.

Andre konsekvenser

-

Bilag

Bilag 1: Oversigt over tilgodesete projekter

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Hans Simmelkjær

 

 

J.nr. ØU 151/2000

 

11. Udviklingen i sygefraværet.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager nærværende redegørelse til efterretning.

 

RESUME

Økonomiudvalget tog på sit møde den 2. februar 1999 en redegørelse for udviklingsaftalerne om sygefraværet til efterretning. Det blev samtidig tilkendegivet, at Økonomiforvaltningen fortsat ville rapportere om udviklingen i sygefraværet i Kommunen.

Denne redegørelse er en opfølgning. Sygefraværet udviser fortsat en faldende tendens og udgør for 1999 15,6 fraværsdage i gennemsnit pr. medarbejder årligt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. maj 1997 en række indsatser mod det for høje sygefravær. Det primære i disse indsatser var en opprioritering af den ledelsesmæssige indsats ud fra den opfattelse, at påvirkningen af fraværet er en ledelsesopgave.

Blandt initiativerne var indgåelse af udviklingsaftaler om sygefraværet med de budget-ansvarlige institutioner. Udviklingsaftalerne var et styringsredskab, hvor man - gennem personalepolitiske indsatser - kunne arbejde systematisk med nedbringelse af sygefraværet.

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af kontraktledelse som styringsprincip i 1997 samt ændringen af organisationen ved årskiftet 1997/1998 overgik ansvaret for aftalerne til forvaltningerne. I de lokale virksomhedskontrakter indgår sygefraværet som obligatorisk indsatsområde.

Økonomiforvaltningen har, i forlængelse af vedtagelsen den 15. maj 1997, i et samarbejde med de øvrige forvaltninger, iværksat en række tværorganisatoriske tiltag for at understøtte den ledelsesmæssige indsats i Kommunen. Herunder kan blandt andet nævnes gennemførelsen i 1999 af i alt 90 lederseminarer, der havde til formål at indføre samtlige ledere i Kommunen i værdibaseret ledelse. Lederseminarerne følges op i 2000 af 2-dages lederseminarer for nye ledere. Yderligere kan nævnes det tilbagevendende personalepolitiske regnskab, som for anden gang blev gennemført i 1999, og som følges op med redskaber til regnskaber, der muliggør en lokal klimamåling.

Sygefraværet i Københavns Kommune viser fortsat en nedadgående tendens. For Kommunen som helhed er fraværet faldet med 2,8 dage i gennemsnit pr. medarbejder siden 1996.

Udviklingen i det gennemsnitlige antal sygefraværsdage

pr. medarbejder i Københavns Kommune:

1996

1997

1998

1999

18,4

17,1

16,5

15,6

I forhold til den redegørelse, der blev behandlet den 2. februar 1999, er tallet for 1996 korrigeret med 0,1

Det må konstateres, at tallet fortsat er højt, men at tendensen er særdeles tilfredsstillende. Det vurderes, at den systematiske ledelsesmæssige tilgang til problemstillingen fortsat har en effekt.

Det forudsættes, at den enkelte forvaltning nøje overvåger udviklingen i sygefraværet og overvejer, hvilke ledelsesmæssige initiativer, det i givet fald er nødvendigt at iværksætte, således at den positive udviklingstendens kan fortsætte.

Økonomiforvaltningen vil fortsat årligt rapportere om udviklingen i sygefraværet i Kommunen.

 

Økonomi

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

Bilag

-

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Hans Simmelkjær

 

 

J.nr. ØU 211/2000

 

12. Forslag til besvarelse af revisionsprotokollat nr.33/1998 (Københavns Kommunes deltagelse i selskaber)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at vedlagte rapport fra arbejdsgruppen om Københavns Kommunes deltagelse i selskaber godkendes

at vedlagte brev samt rapporten fra arbejdsgruppen vedr. Københavns Kommune deltagelse i selskaber sendes til Revisionsdirektoratet

 

RESUME

Revisionsdirektoratet fremsendte den 9. juli 1999 revisionsprotokollat 33/1998 med anmodning om en udtalelse til bemærkninger og forslag i protokollatet.

Protokollatets forslag er

  • udarbejdelse af en samlet central fortegnelse over kommunens deltagelse i selskaber m.v
  • supplering af retningslinierne i kommunens Budget- og Regnskabshåndbog om kommunens deltagelse i selskaber m.v.

Økonomiudvalget godkendte på sit møde den 10. august 1999 en foreløbig besvarelse, hvori det bl.a. foreslås, at der nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af forvaltningerne med det formål at behandle Revisionsdirektoratets bemærkninger og forslag. Arbejdsgruppen skulle udarbejde supplerende retningslinier om kommunens deltagelse i selskaber og afdække juridiske forhold ved kommunens engagement i selskaber.

Arbejdsgruppen har udarbejdet en selskabsoversigt, der blev fremlagt for Økonomiudvalget i forbindelse med godkendelse af regnskabet for 1999 .

Der skal nedsættes en særlig arbejdsgruppe, der skal beskrive de juridiske problemstillinger.

Det centrale i denne indstilling er således forslag til retningslinier, som er indeholdt i rapportens afsnit 4.

Forslaget til retningslinierne har været til høring i de øvrige forvaltninger. Der har ikke været bemærkninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

Revisionsdirektoratet har i protokollat af 9. juli 1999 (33/1998) henstillet

  • At der centralt i kommunen udarbejdes en samlet fortegnelse over kommunens deltagelse i selskaber, foreninger, fonde m.m. fordelt på ansvarlige udvalg.
  • At retningslinierne i Budget- og Regnskabshåndbog suppleres med rammer for, hvordan forvaltningen skal agere i forhold til selskabet og dets bestyrelse, kommunens repræsentanter i selskabet samt de respektive udvalg og Borgerrepræsentationen – med det formål at sikre en ensartet minimumsadministration i de enkelte forvaltninger. Rammerne bør udformes under hensyn til den valgte selskabsform og kommunens repræsentation og bl.a. omfatte:
  • Udformning af et fyldestgørende beslutningsgrundlag ved stiftelse af eller indtræden i et selskab
  • Omfanget af den formelle kontrol vedr. budget, regnskab, årsberetninger, revisionsprotokollater, mødereferater o.l.
  • Retningslinier for omfanget af sagsmateriale (fx vedtægter, mødereferater, budgetter, regnskaber, årsberetninger, revisionsprotokollater, opfølgnings- og evalueringsnotater, aktiebreve m.v.) vedr. deltagelsen i de enkelte selskaber.
  • Omfanget af den forvaltningsmæssige kontrol, der bl.a. indeholder en vurdering af opfyldelsen af samfundsmæssige mål, en vurdering af hvorvidt selskabet drives økonomisk forsvarligt med henblik på øget effektivitet, en vurdering af grundlaget for investeringsplaner m.v.
  • Retningslinier for mødeforberedelse mellem forvaltningen og kommunens repræsentant, herunder hvilken information forvaltningen skal forsyne repræsentanten med, og hvilke informationer forvaltningen skal sikre sig for at få tilbagemeldinger fra repræsentanten og evt. selskabets ledelse. Disse retningslinier skal bygge på kommunens instruktionsbeføjelser over for repræsentanten.
  • Retningslinier for, hvornår forvaltningen skal give udvalget, henholdsvis Borgerrepræsentationen tilbagemeldinger om selskabets situation –fx væsentlige ændringer i formålet med selskabet og usædvanlige aktiviteter.

Økonomiudvalget godkendte på sit møde den 10. august en foreløbig besvarelse af revisionsprotokollatet (ØU 196/99), hvori det bl.a. foreslås, at der nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af forvaltningerne med det formål at behandle Revisionsdirektoratets bemærkninger og forslag,

Den nedsatte arbejdsgruppe har udarbejdet en selskabsoversigt, der blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 9. maj 2000 i forbindelse med godkendelse af regnskabet for 1999.

Arbejdsgruppen har videre udarbejdet et forslag til retningslinier for kommunens deltagelse i selskaber. Forslagene er indeholdt arbejdsgruppens rapport.

Det foreslås, at selskaber, der opfylder nedenstående kriterier, omfattes af rapportens forslag til retningslinier:

  • Københavns Kommune skal være præsenteret i ejerkredsen med en ejerandel på minimum 20% eller med et økonomisk engagement af en ikke uvæsentlig størrelse.
  • Københavns Kommune skal være repræsenteret i ledelsen, eksempelvis via bestyrelse eller repræsentantskab.
  • Selskabet skal løse opgaver, som er af ikke uvæsentlig kommunal interesse, og som ikke på anden måde er underlagt en anden form for kommunalt tilsyn gennem en driftsaftale.

Retningslinierne findes i rapportens afsnit 4, hvortil der henvises for en nærmere beskrivelse.

Retningslinierne vedrører

  • Fyldestgørende beslutningsgrundlag ved stiftelse eller indtræden i et selskab
  • Den forvaltningsmæssige kontrol
  • Kontrol vedr. budget og regnskab
  • Mødeforberedelse
  • Tilbagemelding fra repræsentant til forvaltning
  • Tilbagemelding til det politiske niveau

Retningslinierne imødekommer de ovenfor nævnte henstillinger i revisionsprotokollatet. Retningslinierne vil blive indarbejdet i kommunens Budget- og Regnskabshåndbog ultimo 2000. Der er dog en undtagelse herfra – nemlig ønsket om at retningslinierne skal bygge på kommunens instruktionsbeføjelser over repræsentanter i selskabernes ledelse.

Arbejdsgruppen har konstateret, at man ikke som udgangspunkt kan gå ud fra, at der består en instruktionsbeføjelse. Dette skyldes bestemmelser både i den kommunale styrelseslov og i selskabsretlige regler.

En afklaring af, hvilke regler der gælder for kommunens deltagelse i de enkelte selskaber m.v., herunder om deltagerne er omfattet af offentligretlig eller privatretlig regulering, forudsætter en nærmere gennemgang af gældende ret på området. En sådan gennemgang vil blive foretaget selvstændigt i en anden arbejdsgruppe. Da de juridiske problemstillinger vedrørende kommunens repræsentanter i selskabsledelser er af generel karakter vil Økonomiforvaltningen søge, at inddrage indenrigsministeriet og de kommunale landsforeninger i arbejdet

Økonomi

-

Høring

Rapporten har været til høring i de øvrige forvaltninger, der ikke har haft bemærkninger.

 

Andre konsekvenser

-

Bilag (vedlagt)

Rapport fra arbejdsgruppen om Københavns Kommunes deltagelse i selskaber

Brev til Revisionsdirektoratet

 

Kurt Bligaard Pedersen

/ Paul Sax Møller

 

 

J.nr. ØU 200/2000

 

13. Vandrensningsprojekt på Østre Gasværks Grunden.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at der gives en kapitalbevilling på 2,5 mill. kr. til Økonomiudvalget til igangsætning af et vandrensningsprojekt på ejendommen, matr.nr. 1078 Udenbys Klædebo Kvartet, København, beliggende ved Sionsgade (Østre Gasværk). Der anvises kassemæssig dækning for beløbet på Økonomiudvalgets konto 0.05.3 (Salg af ejendomme)

 

RESUME

I samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler Økonomiforvaltningen, at der igangsættes et vandrensningsprojekt på Østre Gasværk's grunden. Baggrunden herfor er bl.a., at en del af arealet – der er stærkt forurenet - står under vand, og at der sker en udsivning af forurenet grundvand fra gasværksarealet til de nærliggende arealer samt til havnen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Arealet, hvor det tidligere Østre Gasværk lå, var frem til 1993 delt i fire områder: En stor ubenyttet del, et areal med institutioner, et areal med koblingsstation for Belysningsvæsenet samt et areal til Østre Gasværk Teater.

Med henblik på at bygge almene boliger erhvervede en række boligselskaber, repræsenteret ved Boligselskabet KAB, i 1985 den ubenyttede del af grunden under forudsætning af, at det inden udgangen af 1990 skulle være afklaret, om det ville være muligt at oprense grunden til boligformål. Der blev efterfølgende gennemført en lang række undersøgelser af forureningen i jord og grundvand, der viste, at forureningens omfang var af en sådan størrelse, at det ikke var muligt inden for den fastsatte tidsfrist og de økonomiske rammer at gennemføre en oprydning til boligformål. Handlen gik derfor tilbage, således at kommunen igen blev grundejer.

En del af jordforureningen er siden fjernet i forbindelse med et afværgeprojekt i 1992/93, hvor den østlige del af arealet blev gjort miljømæssig forsvarlig at anvende til boldbaner for boldklubben B93. Som del af dette afværgeprojekt blev der etableret grundvandsdræn på den østlige del af grunden, samt etableret en tank i jorden til fremtidig opsamling af forurenet grundvand.

I forbindelse med den miljømæssige frigivelse af arealet til boldbaner, blev det aftalt mellem Direktoratet for stadens faste Ejendomme (nu Økonomiforvaltningen) som grundejer" og Miljøkontrollen, at Ejendomsdirektoratet overtog forpligtelsen til at sørge for, at der blev gennemført afværgeforanstaltninger overfor det forurenede grundvand.

Arealet ligger ubenyttet hen, og der efterlades i stigende omfang udbrændte biler på grunden samt hyppigt hærværk på Varmeforsyningens fjernvarmeinstallationer på arealet.

Uanset den fremtidige anvendelse af grunden er det nødvendigt at byggemodne gasværksgrunden ved at sænke grundvandet, idet en væsentlig del af arealet i dag står under vand. Det forurenede grundvand, og den øvrige jordforurening, er en hindring for anvendelse af grunden. Endelig foregår der en udsivning af forurenet grundvand fra gasværksarealet til øvrige arealer samt til havnen.

Da der på det seneste har været stor interesse for anvendelse af arealet til private- og/eller kommunale formål har Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen fået udarbejdet en revideret miljøundersøgelse med det formål, at få opdateret den eksisterende viden om forureningen. På denne baggrund anslås udgifterne til afværgeforanstaltninger ved opførsel boliger eller anden følsom anvendelse at ville udgøre 40 mio kr. Omkostningerne blev i 1991 anslået til 80 mio kr. Når udgifterne p.t. kan anslås til kun at udgøre halvdelen af det tidligere forventede skyldes det dels nye afværgeteknikker, ændret administrativ praksis og lovgivning samt en i forhold til forureningen hensigtsmæssig disponeringen af arealet i forbindelse med byggeri.

Forvaltningerne har endvidere for nylig haft en række møder med Bygge- og Teknikforvaltningen, Plandirektoratet med henblik på udarbejdelse af et debatoplæg om den fremtidige anvendelse af arealet. Oplægget skal som udgangspunkt tage hensyn til både de kommunale ønsker og kommunens generelle økonomi.

Etablering af drænings- og vandrensningsprojekt

Da det som nævnt ovenfor bliver sværere og sværere at holde folk ude fra arealet, ligesom en dræning af arealet bliver mere og mere påkrævet som følge af stigende grundvand, er det nødvendigt at etablere dræn på den vestlige del af gasværksgrunden, samt aktivere de allerede etablerede dræn på den østlige del. Det anbefales derfor, at den vestlige del af grunden forsynes med permanente drænrør, der tilsluttes de eksisterende drænrør, og at der installeres pumper og afløb af renset grundvand til kloak.

Miljøkontrollen oplyser, at man ønsker at finde den mest effektive og driftsøkonomiske rensningsmetode, så vandet kan udledes til havnen. Det foreslås derfor, at grundvandet i en forsøgsperiode på 6 måneder renses med et lejet vandbehandlingsanlæg. På baggrund af erfaringerne herfra vil der kunne etableres et permanent rensningsanlæg. Der vil senere blive forelagt en særskilt indstilling herom.

 

ØKONOMI

Udgifterne til etablering af nye dræn, igangsætning af nuværende dræn, etablering af pumper, leje af vandbehandlingsanlæg, vandafledningsafgift m.v. skønnes at kunne afholdes indenfor et beløb på 2,5 mill. kr. ekskl. moms. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets konto 0.05.3 (Salg af ejendomme)

 

HØRING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, at projektet igangsættes hurtigst muligt.

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Paul Sax Møller

 

 

J.nr. ØU 205/2000

 

14. Redegørelse om Hovedstadens Udviklingsråd.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at nærværende redegørelse tages til efterretning.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen fik den 9. december 1999 (BR 498/99) en redegørelse om etableringen af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR). Efterfølgende valgtes den 13. januar 2000 til medlemmer af HUR.

Rådet har frem til 1. juni 2000 afholdt et konstituerende møde den 26. januar 2000 og yderligere 4 møder. Rådets dagsorden afspejler, at rådet er i en opbygningsfase, og ansættelse af rådets direktion, lokalisering af rådets administration, forretningsorden og styrelsesvedtægt, budget for 1. halvår 2000 og efterfølgende hele år 2000 har præget dagsorden.

Rådet forventes den 22. juni 2000 at førstebehandle budgetforslaget for 2001, herunder drøfte eventuelle nye initiativer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Overborgmesteren afgav den 28. oktober 1999 en redegørelse til Borgerrepræsentationen om forberedelsen af Hovedstadens Udviklingsråd (BR 440/99) der senere blev fulgt op af en redegørelse den 9. december 1999 (BR 498/99).

Rådets konstiutuering

Borgerrepræsentationen udpegede den 13. januar 2000 (BR 13/2000), udover overborgmesteren, Kaja Jacobsen (F) og Søren Pind (V) af Borgerrepræsentationen den 13. januar 2000 (BR 13/00) til medlemmer af HUR med Lars Engberg (A), Bo Asmus Kjeldgaard (F) og Ole Hentzen (C) som stedfortrædere.

Den 26. januar 2000 konstituerede Hovedstades Udviklingsråd sig med amtsborgmester Kristen Ebbensgaard som formand, overborgmesteren som 1. næstformand og amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen som 2. næstformand.

Borgmester Søren Pind og Kaja Jacobsen (F) valgtes til rådets trafikudvalg. Overborgmesteren valgtes til formand for rådets Øresundsarbejdsgruppe og dermed posten som formand/næstformand i Øresundskomiteen.

Styrelsesvedtægt og forretningsorden blev vedtaget på rådets møde den 22. februar 2000. Styrelsesvedtægten indebærer, at der under rådet nedsættes et trafikudvalg og et landzoneudvalg. Herudover etableres en Øresundsarbejdsgruppe.

Dagsorden og referater fra mødet offentliggøres løbende på Københavns Kommunes hjemmeside.

Administration

Rådet besluttede den 31. januar 2000 at ansætte Claes Nilas som administrerende direktør og den 30. marts 2000 Jes Møller som plandirektør.

Endvidere besluttede rådet den 22. februar 2000 at rådets administration placeres på Toftegårds Plads, hvor Hovedstadsområdets Trafikselskab i dag er placeret.

Den 1. juli 2000 overtager rådet ansvaret for planområdet. Hovedstadens Udviklingsråd og de fem (amts)kommuner forbereder pt. overflytning af medarbejdere til rådet.

Økonomi

Rådet tiltrådte den 31. januar 2000 et budgetforslag for 1. halvår 2000. Budgetforslaget var forberedt af de fem amtskommunale enheder.

Økonomiudvalget behandlede den 2. maj 2000 (Ø125/2000) Hovedstadens Udviklingsråds budget for 2000 som rådet efterfølgende den 3. maj 2000 tiltrådte. Budgettet har karakter af et teknisk budget.

Budgetforslaget indebærer, at udgifterne til rådets oprettelse og drift i 2000 afholdes inden for den ramme på 10 mill. kr. der beregningsteknisk var forudsat i loven og efterfølgende lagt til grund for udarbejdelsen af Københavns Kommunes budget for 2000.

HT's bestyrelse forventer, på baggrund af første budgetopfølgning i 2000, der viser et fortsat fald i passagertallet, et samlet underskud i 2000 på 123,2 mill. kr. Rådet opfordrede derfor, ved behandlingen af rådets budgetforslag for 2000, bestyrelsen for Hovedstadsområdets Trafikselskab til, at fremkomme med et oplæg til, hvorledes HT's budget indenfor en 12 måneders periode bringes i balance.

Rådet forventes den 22. juni 2000, at første behandle budgetforslaget for 2001, herunder i hvilket opfang nye aktiviteter skal indarbejdes i budgettet. Københavns Kommune har i henhold til den politiske aftale om Københavns Kommunes budget for 2000 afsat midler til Københavns Kommunes andel af den regionale medfinansiering af forskerparkinitiativerne i 2001. I de hidtidige drøftelser om HUR's budget for 2001 har forskerparkinitiativerne ligeledes været drøftet.

Planlægning m.v.

Rådet overtager den 1. juli 2000 ansvaret for regionplanlægningen. Økonomiudvalget tiltrådte som følge heraf den 7. december 1999 (ØU 323/99) at tidsplanen for kommuneplanprocessen justeres med henblik på at udskille de regionplanmæssige retningslinier fra den øvrige kommuneplan, så de kan indgå som Københavns Kommunes grundlag for HUR's arbejde med en samlet regionplan for hovedstadsområdet.

Udskillelsen indebærer, at der udarbejdes et særskilt forslag til regionplanmæssige retningslinier med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen i mødet den 14. og 15. juni 2000, samt at forslaget til kommuneplanmæssige retningslinier i Kommuneplan 2001 udarbejdes med henblik på behandling september/oktober 2000.

Andre forhold

Loven og Hovedstadens Udviklingsråd giver mulighed for, at rådet kan varetage den samlede turist- og erhvervsmæssige udvikling og markedsføring af hovedstadsregionen.

Rådet har med virkning fra 1. juli 2000 overtaget ansvaret for det regionale erhvervsudviklingsprogram for hovedstadsregionen samt tilskuddet til den erhvervsmæssige markedsføring af hovedstadsregionen gennem Copenhagen Capacity.

Den Turistmæssige udvikling og markedsføring af hovedstadsregionen varetages i dag af Wonderful Copenhagen, Nordtour og Roskilde Amts Turistkreds. Administrationen har iværksat en udredning, med henblik på at vurdere, om der for indeværende er grundlag for at samle turistfremmearbejdet under rådet.

-

-

-

 

BILAG VEDLAGT

-

 

Kurt Bligaard Pedersen

/ Paul Sax Møller

 

 

J.nr. ØU 207/2000

 

15. Redegørelse til efterretning om etablering af uddannelses-pc-ordning for medarbejderne i Københavns Kommune.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller

at Økonomiudvalget tager nedenstående redegørelse om etablering af en uddannelses-pc-ordning i kommunen til efterretning

 

RESUME

Københavns Kommune har til hensigt at tilbyde kommunes fastansatte medarbejdere en uddannelses-pc ordning, som baseres på medarbejdernes egenbetaling samt en vis medfinansiering fra kommunens side. Der vil være mulighed for at vælge en pc-pakkeløsning, som omfatter leverance af pc og tilhørende udstyr, programmel, klargøring, levering, installation og undervisning, vedligeholdelse, support, forsikring, finansiering og administration, herunder information.

For kommunens ansatte vil uddannelses-pc ordningen i overensstemmelse med den nuværende lovgivning blive baseret på en nettolønsmodel. Det vil sige, at den månedlige egenbetaling trækkes fra nettolønnen.

Et udvalg nedsat af Skatteministeren vurderer i øjeblikket de gældende regler om pc-ordninger. Såfremt udvalgets arbejde resulterer i ændret lovgivning, der gør det muligt at ændre nettolønsmodellen, er det tanken, at nettolønsmodellen ændres til en fradragsmodel, hvor medarbejderne får fradrag i bruttolønnen på lønsedlen for pc'en. Herved opnås en skattemæssig medfinansiering.

 

SAGSBESKRIVELSE

  1. Baggrund
  2. I overensstemmelse med Københavns Kommunes IT-strategi 2000 – 2004, der blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. maj 2000, ønsker Københavns Kommune at tilbyde kommunens fastansatte medarbejdere en uddannelses-pc-ordning på attraktive vilkår.

    Ved at give medarbejderne mulighed for at anskaffe en pc gennem deres arbejdsplads understøtter kommunen den fortsatte IT-kompetenceudvikling hos medarbejderne, og danner basis for øget brug af informationsteknologi i opgaveløsningen.

    Den påtænkte uddannelses-pc-ordning indebærer, at Kommunen stiller pc m.v. til rådighed for medarbejdere. Medarbejderne accepterer, at finansiere en væsentlig del af udgifterne til ordningen. Resten finansieres af kommunen.

    De fleste pc-ordninger i private virksomheder går ud på, at arbejdsgiveren stiller en pc til rådighed for den ansatte gennem en såkaldt bruttolønsmodel. En bruttolønsmodel indebærer, at medarbejderne accepterer, at lønnen sættes ned, svarende til egenbetalingen for at deltage i ordningen. Den aftalte lønnedgang skal omfatte alle løndele, eksempelvis skalaløn, feriepenge og pensionsbidrag. Herved opnås bl.a. en skattemæssig fordel.

    Der er imidlertid to væsentlige årsager til, at bruttolønsmodellen, hvorefter medarbejderen accepterer en reel lønnedgang, ikke kan anvendes i Københavns Kommune:

    For det første vil en nedsættelse af den aftalte løn i forbindelse med indtrædelse i en uddannelses-pc-ordning være i strid med det centrale overenskomstsystem.

    For det andet gælder det for en del af Københavns Kommunes tjenestemænd, at en lønnedgang ikke vil få pensionsmæssig effekt, idet tjenestemænd med udelukkende skalaaflønning ikke får lavere pension, selv om lønnen reduceres, da pensionen til sin tid afhænger af anciennitet og indplacering på pensionstidspunktet. Skatteretligt kan den aftalte lønnedgang derfor ud fra det foreliggende næppe anerkendes, idet lønnedgangen ikke får effekt på alle løndele. Det er derfor tvivlsomt, om tjenestemænd vil kunne omfattes af ordningen.

    Ligningsrådets praksis indebærer med andre ord, at en stor del af Københavns Kommunes medarbejdere ikke efter de gældende regler kan anvende bruttolønsmodellen i forbindelse med en uddannelses-pc ordning.

  3. Københavns Kommunes valg af model for indførelse af en uddannelses-pc ordning for medarbejderne
  4. Fradragsmodellen

    For at afhjælpe en række af de omtalte problemer, foretrækker Københavns Kommune at der i stedet etableres en fradragsmodel for uddannelses-pc ordningen, der i princippet kan sidestilles med en bruttolønsmodel. Fradragsmodellen indebærer, at medarbejdernes betaling til ordningen kan fradrages i den personlige indkomst i lighed med eksempelvis fradrag for indbetaling til ratepension. Københavns Kommune forventer, at en fradragsmodel kan fritages for moms. Københavns Kommune lægger vægt på, at fradragsmodellen ikke påvirker feriepenge-beregningen, samt at tjenestemænd ikke udelukkes fra at deltage i ordningen.

    Nettolønsmodel

    Som en konsekvens af, at Københavns Kommune ikke for tiden kan anvende den ønskede fradragsmodel, overvejer kommunen at etablere en pc-ordning med en egenbetaling, der månedligt tages ud af medarbejderens nettoløn. Egenbetalingen tages med andre ord af beskattede midler.

    Københavns Kommunes nettolønsmodel indrettes sådan, at medarbejderne efter en lovændring, der gør det muligt for offentligt ansatte at deltage i en bruttolønsordning, f.eks. fordi der indføres et fradrag for pc på lønsedlen, er forpligtet til at gå over til denne fradragsmodel.

    Initiativer til fremme af den af kommunen ønskede ordning

    Som nævnt foretrækker Københavns Kommune at etablere uddannelses-pc-ordningen som en fradragsmodel. Eftersom en sådan ikke kan etableres uden forudgående ændringer i lovgivningen, er det tanken at etablere uddannelses-pc ordningen som en nettolønsmodel, men indrettet således, at modellen giver mulighed for, efter en lovændring, at overgå til fradragsmodellen.

    Københavns Kommune har derfor anmodet Ligningsrådet om en bindende forhåndsbesked for nettolønsmodellen med mulighed for en eventuel senere overgang til en fradragsmodel, hvis lovgivningen ændres, og tillige anmodet Told- og Skat om fritagelse fra momsopkrævning i forbindelse med ordningen.

    Skatteministeriet har nedsat et hurtigtarbejdende udvalg vedrørende hjemmearbejdspladser. Udvalget, der i øjeblikket overvejer problemstillingerne i relation til hjemme-pc ordningen, forventes at færdiggøre sit arbejde, så eventuelle lovgivningsinitiativer kan fremsætte i næste folketingssamling.

    Overborgmesteren har på baggrund heraf tilskrevet Skatteministeren, Arbejdsministeren, Forskningsministeren og Indenrigsministeren for at henlede ministrenes opmærksomhed på, at Københavns Kommune med den gældende lovgivning ikke har mulighed for at tilbyde medarbejderne en uddannelses-pc-ordning på vilkår, der er lige så attraktive som de ordninger, der findes i mange private virksomheder, og derigennem sikre en reel ligestilling for medarbejdere, uanset om de er ansat efter privat eller offentlig overenskomst.

    Overborgmesteren har endvidere fremsendt Københavns Kommunes ønsker til en fradragsmodel, herunder begrundelse m.v. for valg af model, til udvalget.

    Afdækning af interesse for ordningen

    Københavns Kommune gennemfører årligt en brugerundersøgelse blandt kommunens ansatte. Formålet med undersøgelsen er at vurdere tilfredsheden med IT-outsourcingkontrakten med Kommunedata. I undersøgelsen for 2000 er der imidlertid indføjet spørgsmål, der skal give et estimat for det antal ansatte, der forventes at indtræde i ordningen. Der bliver spurgt om medarbejderen er interesseret i en uddannelses-pc ordning, hvilke typer udstyr en uddannelses-pc ordning bør omfatte samt hvor stort et månedligt beløb den enkelte medarbejder er villig til at betale for a være med i ordningen.

    Såfremt resultatet af brugerundersøgelsen måtte være, at interessen skønnes meget lille, vil den påtænkte ordning ikke blive etableret.

     

     

    Indkøbsmodellen

    En ren indkøbsmodel, hvor medarbejderne opnår at kunne købe en pc m.v. med rabat via en kommunal indkøbsaftale, er et alternativ til såvel nettoløns- som fradragsmodellen.

    Fordelen ved en sådan model er, at medarbejderne i givet fald kan opnå nogenlunde de samme fordele som ved nettolønsmodellen samtidig med, at ordningen er enkel at administrere. Ulempen er, at en ren indkøbsordning ikke kan ændres til en bruttoløns-/fradragsmodel, hvis en sådan bliver mulig.

    Indenrigsministeriet overvejer i øjeblikket, hvorvidt en kommune lovligt kan lade medarbejderne købe ind på en kommunal indkøbsaftale. Såfremt dette tillades, vil indkøbsmodellen indgå i de videre overvejelser i forbindelse med etablering af en uddannelses-pc ordning.

  5. Finansiering og administration af ordningen
  6. Arbejdsgiverens forpligtelser og forsikring

    Da bestemmelsen i ligningsloven om skattefrihed for pc tager udgangspunkt i, at arbejdsgiver stiller et arbejdsredskab til rådighed for de ansatte, er det afgørende, at kommunen ejer Pc m.v., samt bærer risikoen for dens funktionsdygtighed m.v.

    Det er tillige en betingelse, at kommunen bærer risikoen i henhold til leasingkontrakten forstået på den måde, at hvis medarbejderen ønsker at udtræde af ordningen, og der herefter ikke kan findes anden anvendelse for udstyret, beror opfyldelsen af leasingkontrakten, herunder de økonomiske konsekvenser, på kommunen.

    Kommunen betaler for uddannelse, support, vedligeholdelse og forsikring, f.eks. første modul til pc-kørekort, 12 måneders hot-line samt forsikring. Kommunen er selvforsikret vedrørende udstyret.

    Etableringen af en uddannelses-pc-ordning i Københavns Kommune forventes ikke at medføre bevillingsmæssige konsekvenser, idet alle forventede direkte omkostninger kan afholdes inden for Økonomiforvaltningens budgetrammer for 2000. Udgifter til finansiering af ordningen, herunder konsulentbistand, Pc-kørekort og hot-line support, er tilvejebragt inden for Økonomiforvaltningens økonomiske rammer.

    Antallet af medarbejdere, der kan indtræde i ordningen vil i første omgang være begrænset i forhold til de bevillingsmæssige rammer. Nøjagtig hvor mange medarbejdere, der kan indtræde i ordningen vil først kunne fastlægges, når tilbudene fra leverandørerne foreligger. Tallet for 2000 vil formentlig være ca. 5-10.000 medarbejdere. Medarbejderne vil derfor indtræde i ordningen efter "først til mølle"-princippet. Efterfølgende vil det være muligt på baggrund af en venteliste gradvist at udbrede ordningen til de resterende af kommunens ansatte, der ønsker en uddannelses-pc.

    Administration af ordningen

    Administration af ordningen forudsættes at blive varetaget af leverandøren. Dette drejer sig om bl.a. levering, opstilling, support, administration af betalingsforhold, ajourføring af lister over tilsluttede medarbejdere m.v.

    Selve løntrækket administreres af kommunens Løn- og Pensionsanvisning, og forventes at blive afholdt inden for Løn- og Pensionsanvisningens økonomiske ramme, baseret på ovennævnte forudsætninger.

    Endelig skal forvaltninger og bydele varetage visse administrative opgaver, der udspringer af ordningen. De heraf afledede omkostninger forventes at blive afholdt inden for forvaltningernes og bydeles egne økonomiske rammer.

  7. Gennemførelse af en EU-udbudsforretning
  8. Kommunen har iværksat en EU-udbudsforretning med et begrænset åbent udbud vedrørende uddannelses-pc ordningen med henblik på valg af leverandør.

    Kommunen forventer på baggrund heraf at kunne foretage en udvælgelse af de leverandører, der skal anmodes om at give tilbud på opgaven ultimo juni 2000.

    Udbudet vil omfatte et begrænset antal pakkeløsninger som omfatter leverance af pc, programmel, vedligeholdelse, support, forsikring, service og administration. Pakkeløsningerne sammensættes i forskellige ydelses- og prisklasser med mulighed for den enkelte medarbejder at vælge pakke samt til- og fravalg af diverse udstyr, programmel m.v.

    Leverandørernes tilbud vil være kommunen i hænde, så en aftale med den valgte leverandør formentlig vil kunne indgås ultimo august 2000.

  9. Etablering af ordningen

Når valget af leverandør er endeligt afgjort, knytter der sig en række praktiske problemstillinger til den konkrete etablering af ordningen. Disse problemstillinger adresseres såvel i udbudsmaterialet som i den efterfølgende dialog mellem den valgte leverandør og kommunens forvaltninger og bydele.

Der skal udarbejdes et introduktionsmateriale vedrørende ordningen, således at medarbejderne bliver informeret om de forudsætninger, der ligger til grund for ordningen, ordningens kosekvenser for den ansatte samt de enkelte "pakker", det er muligt at vælge imellem.

Informationsmaterialet kan suppleres med informationsmøder, hvor medarbejderne får mulighed for at stille uddybende spørgsmål vedr. ordningen samt få demonstreret og afprøvet de tilbudte uddannelses-pc'er.

Endelig skal administrationen af medarbejdernes valg af "pakke" fastlægges nøje, således bestillingsproceduren foregår på den mest hensigtsmæssige måde, herunder alle forhold omkring levering og opstilling af pc'erne hjemme hos medarbejderne.

Erfaringerne fra uddannelses-pc ordningen vil indgå i den årlige redegørelse til Borgerrepræsentationen om implementering af IT-strategien.

 

Økonomi

Se ovenfor.

 

Høring

Indstillingen har været sendt til høring i forvaltninger og bydele. De fremsendte bemærkninger har ikke givet anledning til ændringer i indstillingen.

 

Bilag

Høringssvar fra forvaltninger og bydele.

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 209/2000

 

16. Ny intern betalingsmodel for IT-ydelser i Københavns Kommune.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen tiltræder forslaget om ændring af kommunens nuværende interne betalingsmodel for IT-ydelser, herunder de bevillingsmæssige ændringer i afsnit 5, samt de prismæssige ændringer, jf. bilag 2.

 

RESUME

Kommunens nuværende interne betalingsmodel for IT-ydelser blev etableret da Københavns Kommunes IT-service (KKI) varetog driften af kommunens IT-systemer. Kommunen har siden outsourcingen i efteråret 1998 haft Kommunedata (KMD) som hovedleverandør af centrale IT-ydelser. Dette forhold og den efterfølgende teknologiske udvikling har gjort det relevant at ændre nogle af betalingsprincipperne i den nuværende betalingsmodel.

Med forslaget ønskes en ny intern betalingsmodel der 1) Optimerer den økonomiske adfærd på IT-området og 2) Skaber bedre sammenhæng mellem økonomisk ansvar og kompetence samt 3) Fremmer moderne teknologianvendelse som f.eks. brug af Internet mv.

Med indstillingen ændres nedenstående betalingsprincipper:

Den nuværende tilslutningsafgift erstattes af tre afgifter, der dækker 1) adgang til KMD-systemer, 2) adgang til Internet og 3) adgang til eksterne databaser. Øvrige udgifter under den nuværende tilslutningsafgift skal fremover finansieres af en fælles bevilling under Økonomiudvalget. Som konsekvens heraf overføres i alt 32,7 mill. kr. fra udvalgene og bydelsrådene til Økonomiudvalget. Prisen for opkobling til KMD-systemer via Københavnernet fastsættes pr. Pc til 80 kr. pr. måned. Prisen for adgang til Internet fastsættes til 20 kr. pr. Pc pr. måned, og prisen for adgang til eksterne databaser fastsættes uændret til 50 kr. pr. Pc pr. måned.

Øvrige ydelser som udprintning, og overførsel af data til mikrofiche, samt kuvertering betales i dag af forvaltninger og bydele efter faktisk forbrug. Den nuværende betaling dækker ikke de faktiske omkostninger. Derfor overføres yderligere 5,8 mill. kr. fra Økonomiudvalget til udvalgene og bydelsrådene. Enhedspriserne på print, mikrofiche og kuvertering er henholdsvis 0,0034 kr./linie, 4,6446 kr./stk. og 0,3 kr./stk.

Vedligeholdelse af decentrale IT-systemer skal fremover betales af de udvalg og bydelsråd der anvender systemerne. Der overføres derfor 5,2 mill. kr. fra Økonomiudvalget til udvalgene og bydelsrådene. Ydelsen afregnes efter den gældende timepris for vedligeholdelse på 857,00 kr.

Der indføres en licensbetaling for driftsafvikling af det økonomiske og fælles Data Warehouse på 150.000 kr. pr. forvaltning/bydel pr. år.

Der indføres en årlig efterregulering af udvalgenes og bydelenes betaling for IT-ydelser. Udvalg og bydelsråd opkræves en efterbetaling hvis Økonomiforvaltningens betaling til KMD overstiger det beløb der udfaktureres. Omvendt tilbagebetales beløbet hvis det udfakturerede beløb overstiger betalingen til KMD. Efterreguleringen vil finde sted i det efterfølgende budgetår. Reguleringen sker ved årets udgang og med virkning fra primo det følgende år. Reguleringen sker via transaktionsafgiften, betalingen for adgang til KMD-systemer, Internet og eksterne databaser, samt driftsudgifter for client-server systemer og licensafgifter for fællessystemer, når disse betalinger indføres.

Ovennævnte ændringer får budgetmæssig virkning fra 3. kvartal 2000 og træder i kraft 1. juli 2000.

Help Desk-henvendelser vil blive udfaktureret, så snart registreringen understøtter det.

Driftsafviklingen m.v. af KØR udfaktureres til forvaltninger og forsøgsbydele, og en tilsvarende bevilling lægges ud til de enkelte udvalg og bydelsråd.

Der indføres decentral licensbetaling til dækning af opgradering, videreudvikling m.v. af det økonomiske og fælles Data Warehouse.

Ovennævnte ændringer vil blive stillet som ændringsforslag i forbindelse med budget 2001 og vil dermed få budgetmæssig virkning fra 1. januar 2001.

I 2001 indføres decentral betaling for driftsafvikling m.v. af client-server systemer, der ikke omfattes af transaktionsbetalingerne.

Samtidig indføres en decentral licensbetaling til dækning af udgifterne til anskaffelse, implementering, opgradering, videreudvikling og vedligeholdelse af fællessystemer.

De øvrige principper i den interne betalingsordning og de tilhørende priser videreføres uændret. Det ligger til grund for ændringsforslagene, at de økonomiske konsekvenser af forslagene i udgangspunktet er neutrale for udvalgene og bydelsrådene.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Overvejelserne om at ændre betalingsmodellen for IT-ydelser udspringer af kommunens ønsker om:

  • At optimere IT-adfærden, ved at skabe større gennemsigtighed og styrbarhed.
  • Skabe bedre sammenhæng mellem økonomisk ansvar og kompetence.
  • At anvende en model der tager højde for teknologiske ændringer, herunder behovet for at udbrede adgangen til internettet mv.

I det følgende beskrives den nuværende betalingsmodel, ændringsforslagene og de bevillingsmæssige konsekvenser af ændringerne. Betalingsmodellen er uddybende beskrevet i vedlagte bilag 1.

 

2. Den nuværende betalingsmodel

Kommunen betaler i overensstemmelse med outsourcing-kontrakten et fast månedligt driftsvederlag til Kommunedata for en række IT-ydelser. Denne betaling afholdes af en central bevilling under Økonomiudvalget. Økonomiforvaltningen viderefakturerer en del af denne udgift til forvaltningerne og bydelene i overensstemmelse med den gældende interne betalingsmodel. En række af kommunens IT-ydelser finansieres endvidere af en central bevilling under Økonomiudvalget jf. nedenfor.

2.1 Decentral betaling af individuelle IT-ydelser

De afgifter der efter den nuværende betalingsmodel opkræves af forvaltninger og bydele er:

  • Transaktionsafgift (en afgift for brug af systemerne)
  • Tilslutningsafgift (en afgift for at være koblet til systemerne)
  • Rekvirerede brugerserviceopgaver (kurser, konsulentydelser, udviklingsydelser)
  • Rekvirerede udviklings- og vedligeholdelsesopgaver (ny- og videreudvikling samt ændringer af decentrale IT-systemer)
  • Licensbetalinger og porto ved forsendelser (eksempelvis lønsedler)

2.2 Central betaling af fælles IT-ydelser

Økonomiudvalget finansierer p.t. følgende IT-ydelser:

  • Tværgående udviklings- og vedligeholdelsesopgaver, samt vedligeholdelse af decentrale IT-systemer
  • Generel Københavnernet-udbygning og vedligeholdelse, herunder i relation til KØR
  • Centrale IT-systemer, herunder driftsafvikling m.v. af KØR
  • Benyttelse af KMD's help-desk og hot-line support
  • Øvrige KMD-ydelser så som udprintning, mikrofiche samt kuvertering
  • Nye tiltag, der kan understøtte kommunens administrative udvikling
  • Vedligeholdelse af decentrale systemer

 

3. Vurdering af behov for ændringer i den nuværende betalingsmodel

Outsourcingen af KKI til Kommunedata og den teknologiske udvikling har gjort det relevant at vurdere behovet for ændringer i principperne i den nuværende betalingsmodel for IT-ydelser.

 

3.1 Vurderingskriterier

Der har i gennemgangen af de enkelte betalingsprincipper været anvendt følgende vurderingskriterier:

  • Adfærdsregulering. Har betalingsordningen en positiv effekt på brugernes/forvaltningernes optimering af ressourceforbruget?
  • Gennemsigtighed. Giver betalingsmodellen mulighed for at sammenholde prisen med den leverede ydelse og derved opnå en reel priskontrol?
  • Styrbarhed. Er der sammenhæng mellem ansvar og kompetence? Giver betalingsmodellen mulighed for budgetsikkerhed centralt såvel som decentralt?
  • Administrerbarhed. Er betalingsmodellen enkel at administrere centralt såvel som decentralt?
  • Robusthed. Er betalingsmodellen robust overfor teknologiske ændringer?
  • Kontraktoptimering. Understøtter betalingsmodellen optimering af de gældende kontrakter med eksterne leverandører?

Vurderingen af de nuværende betalingsprincipper giver anledning til nedenstående forslag til ny betalingsmodel.

Det ligger endvidere til grund for ændringsforslagene at de økonomiske konsekvenser af forslagene i udgangspunktet er neutrale for udvalgene og bydelsrådene.

 

4. Forslag til ny intern betalingsmodel

Sammenfattende foreslås følgende ændringer:

  • Tilslutningsafgiften erstattes af afgift, der dækker udgifterne til at etablere adgang til KMD-systemer, Internet og eksterne databaser. Prisen fastsættes pr. Pc der er tilsluttet nettet uanset opkoblingsform. Øvrige udgifter under den nuværende tilslutningsafgift vil blive finansieret over en fælles bevilling under Økonomiudvalget.
  • Der indføres decentral betaling for vedligeholdelse af decentrale systemer.
  • Øvrige ydelser som print, mikrofiche og kuvertering betales decentralt på grundlag af fastlagte enhedspriser og efter opgjort forbrug.
  • Der indføres en licensbetaling for driftsafvikling af det økonomiske og fælles Data Warehouse.
  • Der foretages en årlig efterregulering af forvaltninger og bydeles betaling efter kommunens faktiske betaling til KMD. Efterbetaling ved manko og godtgørelse til forvaltning og bydele ved overskud. Efterreguleringen vil finde sted i det efterfølgende budgetår. Reguleringen sker ved årets udgang og med virkning fra primo det følgende år. Reguleringen sker via transaktionsafgiften, betalingen for adgang til KMD-systemer, Internet og eksterne databaser, samt driftsudgifter for client-server systemer og licensafgifter for fællessystemer, når disse betalinger indføres.

  • Med budget 2001 vil udgifterne til Kommunedatas Help Desk-funktion blive betalt af forvaltninger og bydele efter antallet af henvendelser. Udgiften afholdes centralt indtil KMD's registrering af henvendelser bliver så detaljeret, at den understøtter udfakturering.
  • Med budget 2001 indføres decentral betaling for driftsafvikling m.v. af KØR. Eftersom KMD's registrering af forbruget ikke understøtter udfakturering til forvaltningerne, videreføres den centrale finansiering af KØR indtil da. Samtidig lægges den centrale bevilling under Økonomiudvalget ud til fagudvalg og bydele til dækning af betalingen.
  • Med budget 2001 indføres en decentral licensbetaling for det økonomiske og fælles Data Warehouse til dækning af udgifterne til opgradering, videreudvikling m.v. Licensbetalingerne afholdes indenfor udvalgenes og bydelenes budgetrammer.
  • I 2001 indføres decentral betaling for driftsafvikling m.v. af client-server systemer, der ikke omfattes af transaktionsbetalingerne. Betalingen afholdes indenfor udvalgenes og bydelenes budgetrammer.
  • I 2001 indføres en decentral licensbetaling til dækning af udgifterne til anskaffelse, implementering, opgradering, videreudvikling og vedligeholdelse af fællessystemer (KMD-løn, KØR m.v., samt eksempelvis det nye indkøbssystem der påtænkes anskaffet i 2001). For de systemer, der i dag finansieres af en central bevilling under Økonomiudvalget, vil der blive lagt midler ud til dækning af licensbetalingen. Øvrige licensbetalinger vil der ikke blive lagt midler ud til, idet udgifterne skal afholdes indenfor udvalgenes og bydelenes budgetrammer (dækkende udgifter til opgradering, versionsskift og ny funktionalitet m.v.).

Følgende dele af den nuværende betalingsordning foreslås videreført uændret:

  • Transaktionsbetaling for datakraft- og diskpladsforbrug
  • Betaling for rekvireret udvikling og vedligeholdelse af lokale systemer, der finansieres af forvaltninger og bydele

  • Betaling for brugerservice.

  • Softwarelicens og porto, der finansieres af forvaltninger og bydele

Følgende foreslås som konsekvens heraf ophævet:

  • Terminaltilslutningsafgiften pr. pc'er

 

5. Bevillingsmæssige konsekvenser som følge af ny betalingsmodel

Den ny betalingsmodel vil have nedenstående bevillingsmæssige konsekvenser fordelt på udvalg og bydelsråd.

Tabel 1: Bevillingsmæssige ændringer som følge af ny betalingsmodel

 

For beregning af de enkelte tillægsbevillinger henvises til bilag 3a, 3b, 3c og 3d.

Ved beregningen af tillægsbevillingen for forsøgsbydelene er beregningsgrundlaget, jf. bilag 3a-3c fordelt via tilskudsfordelingsmodellen, der blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 23. september 1999.

Økonomi

Se ovenfor.

 

Høring

Indstillingen er sendt til høring i Udvalg og bydelsråd.

Høringen har givet anledning til bemærkninger, jf. vedlagte notat.

Bemærkningerne har ikke givet anledning til ændringer i principperne for betalingsmodellen. Som følge af høringssvarene er der dog foretaget enkelte korrektioner i beregningsgrundlaget og dermed i tillægsbevillingerne

 

 

 

 

Bilag

  1. Notat af 26. maj 2000 vedrørende ny intern betalingsmodel for IT-ydelser i Københavns Kommune
  2. Revideret prisliste i overensstemmelse med den ny interne betalingsmodel
  3. Beregningsgrundlag for bevillingsmæssige ændringer for de enkelte forvaltninger og forsøgsbydele samt disses institutioner:
    1. Udgangspunkt
    2. Nye priser
    3. Ændringer
    4. Tillægsbevillingen til Økonomiudvalget
  4. Notat af 14. juni 2000 om høringssvar vedrørende ny intern betalingsmodel for IT-ydelser i Københavns Kommune

 

 

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Bjarne Winge

 

 

J.nr. ØU 203/2000

 

17. Årsberetning for 1999 vedrørende edb-sikkerhedsområdet.

 

INDSTILLING

Det indstilles, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen

at årsberetningen for 1999 vedrørende edb-sikkerhedsområdet tages til efterretning.

 

RESUME

Årsberetningen afgives i henhold til §10 i "Sikkerhedsregulativ for Københavns Kommunes og Bydelenes edb-systemer", november 1997.

Der er i 1999 ikke sket ændringer i lovgrundlaget. Den 9. december 1999 fremsatte justitsministeren i Folketinget forslag til Lov om behandling af personoplysninger, som Folketinget netop har vedtaget den 26. maj 2000 til ikrafttrædelse den 1. juli 2000.

Arbejdsgruppen - der blev nedsat af Økonomiforvaltningen i 1998, da forslaget til Lov om behandling af personoplysninger første gang blev fremsat - med henblik på forberedelse af en revision af sikkerhedsregulativet, kan derfor nu afslutte sit arbejde med udarbejdelse af forslag til et nyt sikkerhedsregulativ, der kan forelægges til godkendelse i Borgerrepræsentationen efter sommerferien 2000.

Revisionen af sikkerhedsregulativet vil også omfatte konsekvenserne af kontrakten med Kommunedata om outsourcing af aktiviteterne i Københavns Kommunes IT-Service.

Revisionsdirektoratet har i 1999 påbegyndt en undersøgelse af kommunens IT-forhold. I forbindelse med revisionen af sikkerhedsregulativet vil behovet for at supplere retningslinier m.v. som opfølgning herpå blive nærmere vurderet. Endvidere har Økonomiforvaltningen besluttet, at der skal foretages en analyse af netværkssikkerheden. Resultatet heraf forventes at foreligge i 2. halvår af 2000.

Der er i 1999 konstateret et sikkerhedsbrud, som resulterede i politianmeldelse. Herudover er konstateret tilfælde, hvor fejlbetjening, mistede eller glemte kendeord har forårsaget, at de pågældende er blevet afvist adgang til datasæt og konkrete systemer. Sidstnævnte tilfælde betegnes ikke som egentlige sikkerhedsbrud.

Sammenfattende konkluderes, at arbejdet indenfor edb-sikkerhedsområdet ikke giver anledning til særlige bemærkninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

I henhold til §10 i "Sikkerhedsregulativ for Københavns Kommunes og Bydelenes edb-systemer" afgiver Overborgmesteren, den enkelte borgmester og bydelsrådsformand en årsberetning om sikkerhedsarbejdets forløb indenfor sit område. Vedkommende udvalg orienteres om årsberetningen. Overborgmesteren koordinerer beretningerne med henblik på en samlet forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

1. Status vedrørende Lov om behandling af personoplysninger

Der er i 1999 mod forventning ikke sket ændringer i lovgrundlaget m.v. indenfor edb-sikkerhedsområdet.

I 1996 blev der i Justitsministeriets regi nedsat et udvalg, som skulle vurdere den gældende registerlovgivning. Udvalget afgav den 19. november 1997 betænkning nr. 1345 om Behandling af personoplysninger, der indeholdt et udkast til Lov om behandling af personoplysninger (persondataloven) til erstatning for den gældende registerlovgivning.

Justitsministeren fremsatte den 8. oktober 1998 forslag til Lov om behandling af personoplysninger. Lovforslaget blev genfremsat den 9. december 1999 og vedtaget i Folketinget den 26. maj 2000 til ikrafttrædelse den 1. juli 2000.

Med henblik på koordinering af sikkerhedsarbejdet i forhold til persondataloven nedsatte Økonomiforvaltningen i 1998 en arbejdsgruppe med repræsentanter fra forvaltningernes og bydelenes sikkerhedsledere til udarbejdelse af oplæg til nyt "Sikkerhedsregulativ for Københavns kommunes og bydelenes edb-systemer".

Arbejdsgruppens revisionsarbejde er senere udvidet til også at omfatte konsekvenserne af kontrakten med Kommunedata om outsourcing af aktiviteterne i Københavns Kommunes IT-Service.

Endvidere vil arbejdsgruppen vurdere behovet for supplerende retningslinier m.v. som opfølgning på Revisionsdirektoratets undersøgelse af kommunens generelle IT-forhold. Undersøgelsen er nærmere beskrevet i revisionsprotokollat nr. 40/1998, dateret 26. juli 1999, som med Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil er forelagt i Økonomiudvalget på et møde den 31. august 1999 (sag ØU 0204/99). Udvalget godkendte forvaltningens bemærkninger, som arbejdsgruppen vil tage højde for i det videre arbejde med revision af sikkerhedsregulativet.

Arbejdsgruppens arbejde forventes afsluttet, således at et revideret sikkerhedsregulativ kan forelægges for Borgerrepræsentationen efter sommerferien 2000, hvor der forventes at være klarhed over indholdet i de til persondataloven hørende bekendtgørelser og vejledninger.

2. Sikkerhedsorganisationen

Sikkerhedsorganisationen er tilpasset kommunens nye styreform og forvaltningsstruktur pr. 1. januar 1998.

Københavns Kommunes IT-Service er som følge af overgangen til Kommunedata i september måned 1998 ikke længere en del af kommunens edb-sikker-hedsorganisation. Kommunedatas sikkerhedsleder udarbejder - tilsvarende forvaltningernes og bydelenes sikkerhedsledere - en årsberetning om sikkerhedsarbejdet i forhold til Københavns Kommune. Endvidere udarbejder Kommunernes Revisionsafdeling årligt en Revisionserklæring om Kommunernes Revisionsafdelings edb-revision i Kommunedata A/S. Revisionserklæringen for 1999 er forelagt og godkendt på et møde den 10. maj 2000 i Kommunedata's bestyrelse. Revisionserklæringen vedlægges som bilag til nærværende årsberetning.

Ved udgangen af 1999 havde Overborgmesteren, den enkelte borgmester henholdsvis bydelsrådsformand i henhold til §12 i "Sikkerhedsregulativ for Københavns Kommunes og Bydelenes edb-systemer" udpeget i alt 18 sikkerhedsledere, der fordeler sig således på de enkelte forvaltninger og bydele:

Forvaltning/ Antal

Bydel: sikkerhedsledere:

Økonomiforvaltningen 3

Kultur- og Fritidsforvaltningen 1

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen 1

Sundhedsforvaltningen 2

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 1

Bygge- og Teknikforvaltningen 4

Miljø- og Forsyningsforvaltningen 1

Bydelen Kgs. Enghave 1

Bydelen Valby 1

Bydelen Indre Nørrebro 1

Bydelen Indre Østerbro 1

Revisionsdirektoratet 1

Sikkerhedslederens opgaver fremgår af "Sikkerhedsregulativ for Københavns Kommunes og Bydelenes edb-systemer".

 

3. Generelle sikkerhedsforanstaltninger

I 1999 har der ikke været foretaget ændringer i de generelle sikkerhedsforanstaltninger.

Kommunedata indestår i henhold til outsourcingkontrakten for, at eksisterende sikkerhedsprocedurer opretholdes, og at kommunens til enhver tid gældende sikkerhedsregulativ overholdes. Den ovenfor nævnte årsberetning fra Kommunedatas sikkerhedsleder giver ikke anledning til bemærkninger. Af den ligeledes ovenfor nævnte revisionserklæring fra Kommunernes Revisionsafdeling fremgår, at revisionen ikke har givet anledning til bemærkninger om manglende overholdelse af sikkerhedsforskriften.

Al adgang til edb-registre er betinget af en konkret autorisation fra en sikkerhedsleder. Antallet af brugere, der er autoriseret til at anvende kommunens edb-systemer, udgør ca. 12.000, hvoraf hovedparten anvender systemer, der driftsafvikles på Kommunedata. Et mindre antal brugere er autoriseret til systemer, der driftsafvikles på edb-centralen i Københavns Energi og andre edb-servicebureauer samt internt i forvaltningerne på de lokale netværk.

Der er i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen konstateret et sikkerhedsbrud, hvor en medarbejder har foretaget udbetaling gennem Bistandssystemet uden lovhjemmel. Sagen resulterede i politianmeldelse og medarbejderen er bortvist.

Der er herudover konstateret tilfælde, hvor fejlbetjening, fejlsøgning, mistede eller glemte kendeord har forårsaget, at de pågældende er blevet afvist adgang til datasæt og konkrete systemer. Tilfældene betegnes ikke som egentlige sikkerhedsbrud.

Den teknologiske udvikling har medført, at kommunens systemer er baseret på forskellig teknisk arkitektur, hvorfor den daglige sikkerhedsadministration er blevet mere kompliceret. Blandt andet som opfølgning på bemærkninger herom i sidste årsberetning vedrørende edb-sikkerheden har Økonomiforvaltningen besluttet at indgå aftale med Kommunedata om analyse af netværkssikkerheden. Resultatet heraf forventes at foreligge i 2. halvår af 2000.

4. Registrene

I henhold til Registerlovens §8b og §8e kan visse registre undtages fra kravet om fastsættelse af forskrifter. I overensstemmelse hermed er følgende registre i 1999 fremlagt for Borgerrepræsentationen og indberettet til Registertilsynet:

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

  • Kursusadministration
  • Intern adressebog i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  • Personale- og økonomistyring
  • Åbningstidsundersøgelse på daginstitutioner

 

Der er i 1999 oprettet følgende registre med personoplysninger, hvortil der i henhold til Registerloven kræves registerforskrifter:

  • Forskrifter for Københavns Kommunes Dagsordenssystem, Økonomiforvaltningen. Godkendt af Borgerrepræsentationen den 4. april 1998.
  • Forskrifter for Københavns Kommunes Ejendoms- og Kortdatabase, Bygge- og Teknikforvaltningen. Godkendt af Borgerrepræsentationen den 23. september 1999.

Ingen registre er i 1999 afmeldt.

5. Registerindsigt og videregivelse af oplysninger

I 1999 blev fremsat 6 anmodninger fra borgere om registerindsigt i samtlige registre, der føres i Københavns Kommune, og der er rettet henvendelse om registerindsigt i 2 systemspecifikke registre.

Kun en af anmodningerne om registerindsigt gav anledning til særlige bemærkninger. Anmodningen omfattede børn, hvorfor borgeren blev anmodet om at dokumentere forældremyndigheden. Der har ikke været spørgsmål vedrørende videregivelsesbestemmelserne.

6. Konklusion

Det kan sammenfattende konkluderes, at arbejdet indenfor edb-sikker-hedsbestemmelserne i 1999 ikke giver anledning til særlige bemærkninger.

Økonomi

-

Høring

-

-

Bilag

  • Sikkerhedsregulativ for Københavns Kommunes og Bydelenes edb-systemer, november 1997.

  • Revisionserklæring for året 1999 om Kommunernes Revisionsafdelings edb-revision i Kommunedata A/S.

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Vibeke Iversen

 

J.nr. ØU 204/2000

 

18. Mødeplan for Økonomiudvalget for kalenderåret 2001.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget godkender forslaget til mødeplan og

at overborgmesteren bemyndiges til at aflyse et ordinært møde, såfremt der ikke måtte foreligge tilstrækkeligt mange sager.

 

RESUME

Forslaget indebærer, at der som udgangspunkt afholdes ugentlige møder i Økonomiudvalget. Undtaget er de større ferieperioder og helligdage. Tirsdag kl. 15-18 vælges som fast mødetidspunkt.

 

SAGSBESKRIVELSE

I medfør af § 20, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse, skal Økonomiudvalget for hvert regnskabsår træffe beslutning om, når og hvor udvalgets møder skal afholdes.

Det skal på den baggrund foreslås, at der for kalenderåret 2001 berammes følgende 33 ordinære mødedage:

Tirsdag den 16. januar

Tirsdag den 23. januar

Tirsdag den 30. januar

Tirsdag den 6. februar

Tirsdag den 27. februar

Tirsdag den 6. marts

Tirsdag den 13. marts

Tirsdag den 20. marts

Tirsdag den 27. marts

Tirsdag den 3. april

Tirsdag den 24. april

Tirsdag den 8. maj

Tirsdag den 15. maj

Tirsdag den 29. maj

Tirsdag den 12. juni

Tirsdag den 26. juni

Tirsdag den 7. august

Tirsdag den 14. august

Tirsdag den 21. august

Tirsdag den 28. august

Tirsdag den 4. september

Tirsdag den 11. september

Tirsdag den 18. september

Tirsdag den 25. september

Tirsdag den 2. oktober

Tirsdag den 9. oktober

Tirsdag den 30. oktober

Tirsdag den 6. november

Tirsdag den 13. november

Tirsdag den 27. november

Tirsdag den 4. december

Tirsdag den 11. december

Møderne afholdes normalt på Rådhuset, udvalgsværelse F (2. Sal).

Som det fremgår indebærer forslaget, at der som udgangspunkt afholdes ugentlige møder i Økonomiudvalget. Undtagelsen fra denne hovedregel er ferieperioderne (vinter, sommer og efterår) samt perioderne omkring helligdagene, herunder påske, pinse og jul/nytår. Møderne er i videst muligt omfang afstemt med møderne i Borgerrepræsentationen.

Møderne berammes for tidsrummet fra kl. 15-18. Det må dog påregnes, at de møder, hvor årsbudgettet for 2002 skal behandles, bliver af længere varighed.

Det foreslås, at overborgmesteren bemyndiges til at aflyse et ordinært møde, såfremt der ikke måtte foreligge tilstrækkeligt mange sager.

Kurt Bligaard Pedersen

 

/ Vibeke Iversen

 

 

J.nr. ØU 192/2000

 

19. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Det Kongelige Teater, "Turbinehallerne". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse fremsendes hermed til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til lokalplan for karreen begrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000

Drøftedes

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 11. maj 2000 (BR 175/2000) en aftale mellem Københavns Kommune og Staten om at igangsætte de indledende forberedelser til opførelse af et skuespilhus på Turbinehalgrunden ved Borgergade til Det Kongelige Teater. Man er enige om at realisere planerne, således at der opnås det størst mulige arkitektoniske og kvalitetsmæssige løft af kvarteret inden for den givne økonomiske ramme. Ifølge aftalen skal Kommunen bl.a. forestå udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan til byggeriets realisering, således at forslag hertil foreligger til Borgerrepræsentationens godkendelse senest i september 2000 med henblik på offentliggørelse.

Lokalplanområdet omfatter hele karreen afgrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade, som bl.a. rummer Turbinehalgrunden.

Lokalplanen fastlægger den nordlige del af Turbinehalgrunden samt strækningen frem til hjørnet Gothersgade/Borgergade til offentlige formål. I dette område indgår den privatejede hjørneejendom med en nyopført boligbebyggelse i 4½ etage samt en mindre del af en boligejendom som tilhører en andelsboligforening.

Staten tilvejebringer hjemmel til erhvervelse af nødvendige ejendomme uden for Turbinehalgrunden.

Kulturministeriet udskriver en arkitektkonkurrence om projektet til skuespilhus, hvor man desuden ønsker forslag til udformning af Borgergade, som bl.a. skal rumme teatrets adgangs- og forareal. Lokalplanforslaget vil være udsendt i offentlig høring i den periode, konkurrencen løber, og resultatet af konkurrencen vil blive søgt indarbejdet i lokalplanen, inden denne vedtages endeligt.

En mindre del af Turbinehalgrunden beliggende ved Adelgade nærmest Gothersgade fastlægges til offentlige tekniske anlæg. Københavns Energi koncentrerer varme- og elinstallationer til dette område samt til en placering under jorden på den ovenfor nævnte del af andelsboligforeningens og hjørneejendommens areal.

De øvrige dele af karreen fastlægges i overensstemmelse med den eksisterende anvendelse og planlægning, idet der dog vil blive indført bestemmelser, som sikrer den bevaringsværdige klassicistiske bebyggelse langs Gothersgade og den fredede boligbebyggelse med tilhørende plads ved Dronningens Tværgade.

Teateranvendelsen af en del af Turbinehalgrunden, som i Kommuneplan 1997 er fastlagt til offentlige tekniske anlæg, samt en del af andelsboligforeningens grund og hjørnegrunden, som begge er fastlagt til boligformål i Kommuneplanen, forudsætter, at der udarbejdes et tillæg til Kommuneplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 11. maj 2000 (BR 175/2000) godkendte Borgerrepræsentationen den aftale mellem Staten og Københavns Kommune, som skal danne grundlag for de indledende forberedelser til byggeriet af et nyt skuespilhus for Det Kongelige Teater på en del af ejendommen matr.nr. 626 Sankt Annæ Vester Kvarter, København mellem Borgergade og Adelgade hvor Gothersgade El- og Varmeværk ligger – "Turbinehalgrunden" (se bilag 1). Ejendommen ejes af Københavns Energi. Baggrunden herfor er, at et flertal af Folketingets partier den 22. april 1999 besluttede, at et sådant byggeri skulle realiseres, men at den endelige placering og byggeriets udformning måtte afhænge af Københavns Kommunes medfinansiering af det endelige projekt.

Københavns Kommune og Kulturministeriet er enige om at realisere planerne om et nyt skuespilhus på en sådan måde, at der opnås det størst mulige arkitektoniske og kvalitetsmæssige løft af kvarteret omkring skuespilhuset inden for den i aftalen angivne økonomiske ramme.

Aftalen omfatter en angivelse af parternes bidrag til projektet.

Københavns Kommunen bidrager med vederlagsfrit at overdrage en parcel af ejendommen med en byggeret på 18.000 m² etageareal til formålet. Københavns Energi afholder udgiften til en asbestoprydning, og Kommunen afholder udgifterne til anden forureningsoprydning op til et fastsat niveau. Kommunen bidrager desuden med omlægning af Borgergade efter nærmere bearbejdning/projektering. Endelig aftales det, at Kommunen skal forestå udarbejdelse af det planlægningsmæssige grundlag, som skal muliggøre byggeriet.

Staten afholder de øvrige udgifter til byggeriet, herunder udgifter til nedrivning af den eksisterende bebyggelse. Staten overfører et beløb til Københavns Energi til nødvendige flytninger af diverse tekniske installationer. Kulturministeriet udskriver en arkitektkonkurrence om byggeprojektet, og endelig skal Kulturministeriet foranledige, at Københavns Energi på markedsvilkår får råderet over et antal parkeringspladser.

Det fremgår endvidere af aftalen, at Staten skal tilvejebringe hjemmel til erhvervelse af ejendomme uden for Københavns Energis ejendom samt erstatningsboliger for de herværende helårsboliger, som måtte blive nedlagt/berørt som følge af byggeriet.

Der er enighed mellem Staten og Kommunen om den nedenfor beskrevne hoveddisponering af det kommende teaterbyggeri og Københavns Energis el- og varmeinstallationer. Dette indebærer bl.a., at skuespilhuset etableres på grundens nordlige del med en facadeløsning langs Borgergade, der strækker sig op mod Gothersgade, og at Københavns Energi samler deres aktiviteter på et mindre areal ved Adelgade nærmest Gothersgade. (Se bilag 3)

Ejendomme omfattet af teaterprojektet

Teaterprojektet vil omfatte Københavns Energis ejendom (Turbinehalgrunden), den privatejede ejendom på hjørnet af Gothersgade og Borgergade matr.nr. 17 Sankt Annæ Vester Kvarter, København, samt en del af ejendommen matr.nr. 679 ibid., som ejes af A/B Gothersgade 28-30.(Se bilag 3 og luftfoto bilag 2).

Turbinehalgrunden har et grundareal på 9.213 m², og den anvendes i dag af Københavns Energi i forbindelse med el- og fjernvarmedistribution. Endvidere anvendes de centrale dele af bygningsanlægget af Det Kongelige Teater til 2 skuespilscener (se bilag 1 og luftfoto bilag 2). Herudover fungerer de ubebyggede arealer som parkeringsplads for Københavns Energis aktiviteter i Vognmagergade. De nuværende bygninger har tilsammen et bygningsareal på ca. 8.600 m² .

I Bydelsatlas Indre By/Christianshavn er bygningerne langs Borgergade og Adelgade klassificeret med middel bevaringsværdi (kategori 5) mens bygningerne bag facadebebyggelsen, omkring en intern gård er klassificeret med høj bevaringsværdi (kategori 2).(Se bilag 1).

Ifølge Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 1125 af 17. december 1997 skal Skov- og Naturstyrelsen orienteres inden nedrivning eller salg til private af visse ikke fredede bygninger mv. i offentlig eje. Skov- og Naturstyrelsen har med skrivelse af 30. marts 2000 tilkendegivet, at man ikke ønsker at rejse fredningssag i forbindelse med nedrivning af eksisterende bebyggelse på ejendommen.

I Kedelhus 2, som blev opført i 1933 langs Adelgade, var kedler mv. isoleret med asbest. Udgifterne til asbestoprydningen er skønnet til ca. 50 mio. kr. El- og varmeproduktionen på ejendommen har endvidere medført forurening af undergrunden, og Geoteknisk Institut har med baggrund i gennemførte undersøgelser vurderet, at omkostningerne til oprensning af forurenet jord næppe vil overstige 10 mio. kr. Afholdelse af udgifter til oprensning op til 5 mio. kr. afholdes af Københavns Kommune.

Hjørnegrunden har et grundareal på 208 m². I 1999 er der opført en bygning på 4½ etage med et etageareal på 664 m². Bygningen rummer 9 lejligheder og butikslokaler i stueetagen.

Andelsboligforeningens ejendom er på 717 m² og bebyggelsen omfatter et forhus mod Gothersgade og et baghus i 4½ etage med et etageareal på i alt 1.491 m². Bebyggelsen rummer 8 boliger og butikker i stueetagen mod Gothersgade. Det forventes, at teaterprojektet må inddrage et ca. 10 m bredt areal langs Borgergade på i alt ca. 120 m². Arealet udgør en del af boligernes friareal.

Projektets forudsætninger

Den aftalte hoveddisponering af grunden fremgår af vedlagte tegnings bilag 3. Teateret disponerer over størstedelen af grunden (ca. 7.000 m²) placeret på den nordøstlige del samt på strækningen langs Borgergade. Grunden forudsættes ryddet, herunder den bevaringsværdige bebyggelse og den nyopførte bygning på hjørnet af Borgergade og Gothersgade.

Københavns Energi disponerer over den sydlige del af grunden (ca. 2.200 m²) mod Adelgade. Bebyggelsen påregnes også her nedrevet. Det forudsættes endvidere, at en del af Københavns Energis installationer flyttes til en placering under jorden på hjørneejendommen ved Borgergade og Gothersgade og den ovennævnte del af andelsboligforeningens ejendom.

Teaterprojektet skal opføres med en ny scene med plads til ca. 750 tilskuere samt en mindre scene med plads til 250 tilskuere. Hertil kommer publikumsfaciliteter, prøvelokaler, garderober, magasiner mv. Det samlede etageareal forventes at udgøre op til ca. 18.000 m².

Bebyggelsen vil udfylde stort set hele den reserverede del af grunden. Det er hensigten at arealerne mod Gothersgade inddrages med henblik på at markere teatret tydeligt i Gothersgades gadebillede og dermed skabe visuel kontakt til teatret fra Kongens Nytorv, samt at muliggøre en direkte forbindelse fra Gothersgade til teatret.

Der forventes behov for en bebyggelse med en facadehøjde på ca. 18 m langs Borgergade og ca. 22 m langs Adelgade. Det vil endvidere være nødvendigt at opføre et scenetårn med en højde på ca. 34 m (bilag 4). Opførelse af bebyggelse med ca. 18 m facadehøjde på arealerne langs Borgergade og ud mod Gothersgade vil medføre en væsentlig forringelse af lysforholdene for de bagved liggende boliger.

Publikumsadgang til teateret forudsættes at ske fra Borgergade eventuelt med indgang fra hjørnet ved Gothersgade. I den forbindelse er det hensigten at ombygge Borgergade til en "Teatergade", der kan fungere som forplads med tilkørsels- og adgangsforhold. Adgang for varetransport herunder levering af kulisser mv. forudsættes at ske fra Adelgade.

Konkurrence

Da det er ønsket at opføre et skuespilhus af høj kvalitet, som kan give kvarteret et arkitektonisk, kvalitetsmæssigt løft, har Kulturministeriet besluttet at udskrive en åben international arkitektkonkurrence om teaterbyggeriet, herunder forslag til Borgergades udformning som teatrets adgangs- og forareal. Endvidere skal de konkurrerende indgive idéforslag til sammenhængen med Kongens Nytorv.

Konkurrencen skal udskrives i efteråret 2000. Alle konkurrenceforslagene vil blive udstillet i slutningen af januar 2001 inden bedømmelsen finder sted, og resultatet vil foreligge i slutningen af februar måned s.å.

Det er hensigten, at konkurrencen skal forløbe i den periode, hvor lokalplanforslaget er ude i offentlig høring, således at vinderprojektet vil kunne indarbejdes inden den endelige færdigbehandling af lokalplanforslaget. Såfremt vinderprojektet afviger væsentligt fra lokalplanforslaget, vil en endelig vedtagelse af en lokalplan, som muliggør projektet forudsætte supplerende offentlig høring.

Kvarteret og lokalplanområdet

Karreen er en del af det Ny-København, som Christian den IV i 1600-tallet inddrog i byen mellem Gothersgade/Nyhavn og Kastellet. Området præges overvejende af barokkens bybygningsprincip med lige gader og rette vinkler.

Fra første halvdel af 1940erne til sidste halvdel af 1960erne blev der gennemført en fornyelse af kvarteret efter en saneringsplan vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1942.

Fornyelsen omfattede - udover en fornyelse af den utidssvarende bebyggelse - en regulering af områdets anvendelse, etablering af Landgreven samt en forøgelse af gadebredden bl.a. i Borgergade og Sølvgade til 25 m. Områdets nyere bebyggelse er opført i 6-8 etager, og de enkelte bebyggelser er overvejende opført som store enheder, herunder boligbebyggelsen "Dronningegården", med en monumental karakter. Bebyggelserne over for teatergrunden langs Borgergade og Adelgade anvendes til erhverv.

Bebyggelsen inden for lokalplanområdet består langs Gothersgade og den første del af Adelgade af en række af klassicistiske huse fra midten og slutningen af 1800-tallet. Disse huse, som alle er klassificeret med høj bevaringsværdi, er overvejende i 4½ etage og anvendes til boliger. På hjørnet af Gothersgade og Borgergade afsluttes rækken af klassicistiske huse som nævnt af den nyopførte 4½ etager høje bygning. Boligbebyggelsen "Dronningegården" omkring Dronningens Tværgade, der er opført i 8 etager, og som indgår i rammen om en veldefineret plads, er et fornemt eksempel på 1940ernes bybygning og boligarkitektur. Bygningerne og pladsen er fredet. På ejendommen mellem boligbebyggelsen og Turbinehalgrunden er der i 1967 opført et kontorhus i 6 etager mod Borgergade og et parkeringshus i 5 etager mod Adelgade.

Trafikforhold

I forbindelse med indretning af publikumsadgang fra Borgergade forudsættes strækningen fra Gothersgade til Landgreven indrettet som en teatergade - et byrum, hvor der kun skal foregå trafik til teatret og de øvrige ejendomme på strækningen. Etableringen af byrummet betyder, at antallet af parkeringsmuligheder på gadearealet i Borgergade vil blive reduceret med i størrelsesordenen 100 pladser.

Etablering af et fredeliggjort byrum i Borgergade betyder, at store dele af den biltrafik der kører på strækningen i fremtiden skal finde nye muligheder. I dag kører der ca. 5.500 biler i begge retninger tilsammen mellem kl. 6 og kl. 18. Det må forventes, at trafikken vil søge at flytte til Adelgade, Kronprinsessegade, St. Kongensgade og Bredgade. Den konkrete flytning af trafikken vil afhænge af, hvordan trafiksystemet i øvrigt indrettes i området, hvilket først kan vurderes når der foreligger forslag til indretning af Borgergade og en nærmere vurdering af kapacitetsforholdene i området.

I forbindelse med aftalen mellem Staten og Københavns Kommune er det aftalt, at kommunen forestår omlægning af veje inden for en ramme på 20 mill. kr. Rammen vurderes kun at kunne dække udgiftene til omlægning af Borgergade mellem Gothersgade og Landgreven. Kvaliteten af det projekt der kan etableres for 20. mill. kr. modsvarer en "stilfærdig strædeløsning" og giver ikke mulighed for en løsning i samme høje kvalitet som fx Amagertorv eller Axeltorv.

Konklusion

Landgreven og Borgergades store bredde indgår i det fornyede område, som markante monumentale byrum der fremhæver de lige gader og rette vinkler, som er karakteristisk for dette kvarter. Gadebilledet i den sydlige del af den 25 m brede Borgergade præges af de store anonyme erhvervsbyggerier og af parkerede biler. Landgreven er indrettet med en bred midterrabat som bl.a. rummer en tankstation og et mindre, grønt anlæg.

Ny teaterbebyggelse i lokalplanområdet må udformes med en dimension og monumentalitet, som kan skabe balance med de eksisterende bebyggelser i 6 og 7 etager i Borgergades og Adelgades markante retliniede gaderum. Bebyggelsen må endvidere tilpasses arkitektonisk til den bevaringsværdige klassicistiske bebyggelse langs Gothersgade og formidle overgangen til den fredede boligbebyggelse ved Dronningens Tværgade. Placering af teatrets hovedindgang mod Borgergade forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser og omlægning af gadearealet som teaterets ankomst- og forareal, således at der skabes et attraktivt byrum på strækningen mellem Gothersgade og Landgreven. Langs Adelgade må opførelse af teaterbebyggelsen og bebyggelsen til Københavns Energi indgå i et samspil, som kan danne en harmonisk og byarkitektonisk tilfredsstillende facaderække. Adelgades funktion som adgang for teatrets varetransport må ikke medf&os lash;re en udformning af facaden som en lukket bagside. Opførelse af høj bebyggelse langs Borgergade mod Gothersgade, vil skabe gener for de eksisterende boliger i form af væsentligt forringede lysforhold og kan medføre, at boligerne må nedlægges og erstattes andetsteds i kvarteret.

Planlægning (Bilag 5)

Ejendommen ligger i Indre By inden for Voldgaderne, hvor de fleste områder er friholdt for Kommuneplanens standardiserede bestemmelser i rammerne for lokalplanlægningen om bl.a. bebyggelsesprocent, etageantal og friarealprocent. Inden for disse områder med betydelige kulturhistoriske værdier og helt særlige bevaringsværdier stilles der ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning. Sikring af disse hensyn skal ved nybyggeri, ombygninger eller nedrivninger, der har særlig indflydelse på omgivelserne ske ved udarbejdelse af lokalplaner, der bl.a. skal indeholde en bebyggelsesplan, hvori indgår fredet og bevaringsværdig bebyggelse, samt detaljerede retningslinier for bebyggelsens ydre fremtræden. Den aktuelle byggegrund "Turbinehalgrunden" er i kommuneplanen fastlagt til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter i overensstemmelse med den nuværende anvendelse (T-område). Karreens ejendomme langs Go thersgade mod syd og Dronningens Tværgade mod nord er fastlagt til boligformål (B-område). Ejendommen mellem Turbinehalgrunden og boligområdet ved Dronningens Tværgade er fastlagt til serviceerhverv (S-område). (Se bilag 5).

Nedrivning af den nyopførte hjørnebygning, opførelse af teaterbyggeriet, samt Københavns Energis byggeri forudsætter udarbejdelse af en lokalplan. Da der fremover vil opstå en sammenhængende facadebebyggelse omfattende samtlige gadestrækninger i den aktuelle karré forudsættes det, at lokalplanen omfatter hele karreen afgrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade (se bilag 6)

Opførelse af et skuespilhus er ikke i overensstemmelse med den gældende kommuneplans rammer for lokalplanlægningen og kræver derfor, at en lokalplan suppleres med et tillæg til kommuneplanen for så vidt angår den del, der er omfattet af teaterbyggeriet.

Det indgår i kommuneplanen, at Københavns rolle som kulturelt hovedcenter skal opretholdes og udbygges, samt at overordnede kulturelle institutioner skal søges placeret i de centrale dele af kommunen. Da en udvidelse af Det Kongelige Teater her vil indgå som et væsentligt bidrag til en fastholdelse og styrkelse af Københavns kulturelle image, vil ændringen af kommuneplanens rammer for lokalplanlægningen være i overensstemmelse med planens hovedstruktur. Grunden er endvidere velbeliggende i forhold til offentlig transport med en beliggenhed tæt ved Nørreport Station og trafikknudepunktet på Kongens Nytorv med Metrostation og mange buslinier.

Kommuneplantillæggets omfang og indhold

Kommuneplantillægget vil omfatte den del af karreen, som forudsættes anvendt til teaterprojektet, og arealets anvendelse vil blive fastlagt til offentlige formål (O-område). (Se bilag 5). Tillæget vil endvidere omfatte en justering af den gældende rammer for B-området ved Gothersgade og Adelgade. Justeringen gennemføres med henblik på at sikre mulighed for at anvende den del af Københavns Energis ejendom, som ligger mellem hjørnehuset og 2 klassicistiske bygninger i Adelgade til tekniske anlæg.

Lokalplanens omfang og indhold

Lokalplanområdet vil omfatte hele karreen, således at relationerne sikres i forhold til de tilstødende ejendomme, og den vil muliggøre opførelse af et skuespilhus samt bebyggelse for Københavns Energi inden for de ovenfor nævnte rammer. Området vil blive opdelt i underområder som vist på bilag 6.

Teatergrunden, underområde O, vil blive fastlagt til offentlige formål såsom teater, musik- og kulturhus med tilhørende servicefunktioner og administration. Der vil blive medtaget bestemmelser om, at bebyggelsens skal tilpasses gaderummets karakter. Mod Borgergade kan bebyggelse således opføres med en gesimshøjde på ca. 18 -20 m. Der skal dog ske en tilpasning af gesimshøjden på strækningen nærmest Gothersgade dels til den eksisterende klassicistiske bebyggelse langs denne, dels til den bagved liggende boligbebyggelse. Langs Adelgade vil bebyggelse kunne opføres med en gesimshøjde på op til ca. 22 m som forudsat. Bag facadeflugten kan bebyggelsens højde øges i begrænset omfang. Det skal dog være muligt at opføre et scenetårn med en højde på op til 34 m placeret centralt på grunden.

For at sikre frihed til arkitektonisk udfoldelse i arkitektkonkurrencen, vil der i lokalplanforslaget kun blive medtaget generelle bestemmelser om bebyggelsens udformning. Etablering af et skuespilhus og omdannelse af en del af Borgergade til "teatergade" vil dog kunne tilføre området et betydningsfuldt arkitektonisk løft, som desuden kunne formidle overgangen mellem "Det klassicistiske København" ved Gothersgade og 1940ernes fornemme eksempel på bybygning med boliger omkring Dronningens Tværgade. Etablering af karnaplignende påbygninger ud over facadelinien langs Borgergade skal være mulige, såfremt disse kan indgå i den arkitektoniske helhed og medvirke til at markere teatrets placering i gadebilledet.

Der må således stilles krav om etablering af en hovedfacade med indgangsparti af høj arkitektonisk kvalitet, som kan indgå i Borgergades monumentale karakter, og som skal tilpasses det klassicistiske miljø ved Gothersgade. Det må endvidere forudsættes at "bagsiden" langs Adelgade udformes med vinduer mv., således at gadebilledet her tilføres liv.

For arealet som Københavns Energi fortsat skal disponere over, underområde T, vil der blive fastsat bestemmelser om anvendelse til offentlige tekniske formål, og der vil blive medtaget bestemmelser, som fastsætter bebyggelsens omfang med gesims- og bygningshøjder tilpasset teaterbebyggelsen og naboejendommenes klassicistiske bebyggelse. Bestemmelser om facadeudformningen skal sikre en tilpasning til teaterprojektet og desuden sikre de omgivende ejendomme mod miljøgener.

I overensstemmelse med kommuneplanen vil de klassicistiske ejendomme langs Gothersgade og langs Adelgade, underområderne Bb og Bc, blive fastlagt til boligformål med krav om butikker i stueetagen. For disse ejendomme vil der blive fastlagt bevaringsbestemmelser, som sikrer bygningernes historiske og arkitektoniske kvaliteter. Disse bestemmelser vil blive udformet i overensstemmelse med bestemmelserne i de senest vedtagne lokalplaner for karreer i de historiske dele af Indre By.

For ejendommen i underområde S, fastlægges anvendelsen i overensstemmelse med kommuneplanen til serviceerhverv. Der fastlægges endvidere bestemmelser om, at bebyggelse skal opføres med en gesimshøjde på højst ca. 18 m og med maksimalt 6 etager. Husdybden må ikke overstige den eksisterende bebyggelses husdybde. Langs Borgergade skal bebyggelse opføres som sluttet randbebyggelse. Langs Adelgade skal bebyggelse opføres som randbebyggelse med gavl i skel mod Turbinehalgrunden, og skal mod boligbebyggelsen ved Dronningens Tværgade overholde en afstand svarende til, at højden ikke overstiger 3 m + 0,8 x afstanden til naboskel.

I område Ba fastlægges boligbebyggelsen ved Dronningens Tværgade – som er fredet – til boligformål med bestemmelser, som bevarer den eksisterende bebyggelse, og nybyggeri muliggøres ikke. Pladsarealet foran bebyggelsen, som rummer en fin træbeplantning, der indgår i en sammenhæng med hele pladsdannelsen, vil blive sikret bevaret.

I lokalplanforslaget påregnes endvidere fastsat bestemmelser om 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal for bolig- og erhvervsbebyggelser samt for teaterbebyggelsen. For det tekniske anlæg for Københavns Energi vil parkeringskravet på grund af den særlige bebyggelses form blive sat lavere.

Teaterbebyggelsen vil med den skønnede størrelse afføde et parkeringskrav på op mod 180 pladser. Med den beskrevne disponering af bebyggelsen, herunder kælderarealerne, vil der ikke være mulighed for at placere parkering i forbindelse med teaterbyggeriet. Der er planlagt reserveret 160 aftenparkeringspladser (ved dobbeltudnyttelse) i de to statsejede parkeringsanlæg ved henholdsvis Adelgade nr. 11 - 13 og ved hjørnet af Borgergade og Landgreven.

Lokalplanforslaget vil tillige indeholde bestemmelse om at der til teaterbebyggelsen skal sikres udendørs opholdsarealer til de ansatte.

BILAG VEDLAGT

1: Plan med angivelse af Turbinehalgrundens placering

2: Luftfoto

3: Grundens disponering

4: Tegning med principper for teatrets udformning med bygningshøjder

5: Kommuneplanrammer - gældende og forslag til nye

6: Lokalplanområdet med opdeling i underområder

 

 

Paul Sax Møller Jens Jacobsen

 

J.nr. ØU 193/2000

 

20. Redegørelse om iværksættelse af tillæg til Kommuneplan 1997 og lokalplan, der muliggør flytning af Bispebjerg Kirkegårds Østre Kapel og anvendelse som musikhus. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen samt Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med et lokalplanforslag for placering af et musikhus ved Utterslev Mose med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000

Drøftedes

 

 

RESUME

Erik Møllers tegnestue har på vegne af MusikhusGruppen fremsendt tegningsmateriale og projektbeskrivelse vedrørende nedtagning af det bevaringsværdige ca. 700 m² store Østre Kapel på Bispebjerg Kirkegård og genopførelse af kapellet ved Utterslev Mose. Kapellet skal fjernes fra kirkegården inden udgangen af marts 2001, da der skal opføres et nyt krematorium og kapel. Østre Kapel blev i 1995 udbudt til salg, og MusikhusGruppen erhvervede, på en række betingelser, herunder at finansieringsmæssige forudsætninger falder på plads, i 1996 bygningen med henblik på at genopføre denne som musikhus for akustisk musik. Kapellet skal genopføres på Bispebjerg Kirkegårds tidligere planteskoleareal, der er beliggende ved Utterslev Mose nord for Rådvadsvej og kirkegården. Arealet har ikke tidligere været åbent for offentligheden.

Gennemførelse af musikhusprojektet forudsætter i henhold til Planlovens § 13, stk. 2, udarbejdelse af en lokalplan samt herudover et tillæg til kommuneplan 1997. Planforslagene vil blive forelagt udvalget snarest muligt efter sommerferien.

Planteskolearealet indgår i fredningen af Utterslev Mose. Fredningen har til formål at sikre området som parkområde, herunder at opretholde og muliggøre en forbedring af områdets biologiske, landskabelige og rekreative værdier. Fredningen er ikke til hinder for genopførelsen af Østre Kapel som Musikhus på det aktuelle areal, idet dette er indarbejdet i fredningsbestemmelserne. I fredningsforslaget åbnes der endvidere mulighed for indretning af en af Vej & Park påtænkt naturskole på den østlige del af arealet.

Naturskoleprojektet omfatter en 1-etages bygning på ca. 267-270 m² samt nogle mindre småskure. Arealet skal fremstå som et hegnet og selvsået naturområde i tilknytning til moseområdet.

Lokalplanområdets afgrænsning, nuværende og fremtidige placering af kapellet samt placeringen af naturskolen er vist på vedlagte bilag 1. Der henvises endvidere til luftfoto bilag 2.

SAGSBESKRIVELSE

Musikhuset

MusikhusGruppen er en selvejende institution, som ledes af en bestyrelse. MusikhusGruppen købte på en række endnu ikke opfyldte betingelser i 1996 Østre Kapel af Københavns Kommune, der samtidig gav tilsagn om økonomisk tilskud til bl.a. nedtagning af bygningen samt tilsagn om, at en del af det tidligere planteskoleareal ved Utterslev Mose nord for Rådvadsvej stilles til rådighed for genopførelsen af kapellet som musikhus. Erhvervelsen af kapellet er bl.a. gjort betinget af, at de finansieringsmæssige forudsætninger for projektets gennemførelse falder på plads, samt at godkendelser fra relevante myndigheder foreligger, herunder bl.a. tilvejebringelse af lokalplan samt en skriftlig aftale om, at en byggegrund med en fornuftig fremtidig placering stilles til rådighed for en længere periode, førend den formelle overdragelse af kapellet finder sted.

MusikhusGruppen forventer, at den fremtidige drift af Musikhuset for størstedelens vedkommende vil blive finansieret af entréindtægter samt herudover af forventet støtte fra Statens Musikråd, Københavns Kommune og Københavns Amt samt fra private og offentlige fonde – dels som støtte til specifikke arrangementer, dels som støtte til dele af driften.

Bispebjerg kapel er opført i 1903 efter afholdelse af en skitsekonkurrence, der blev vundet af arkitekt Andreas Clemmensen. Kapellet er en fint proportioneret træbygning, der henter inspiration fra den norske stavkirketradition. Materialevalg, farvesætning og indgangspartier er således gennemførte efterligninger af stavkirken, mens det pyramideformede tag, indvendig skjult af et bræddehvælv, klart er forskelligt fra stavkirkernes åbne tagværker. Væggene er beklædt med gedigne brædder, omhyggeligt udformede detaljer, og taget er dækket med træspån.

Der eksisterer kun et meget begrænset antal træbygninger fra denne tid i Danmark, dels fordi det ikke har været en særlig udbredt bygningsform, dels fordi træ ofte har været anvendt netop, når der var tale om midlertidigt byggeri.

Skov- og Naturstyrelsen afviste i 1995 at bygningsfrede kapellet, idet Det Særlige Bygningssyn ikke fandt, at kapellet havde de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kunne begrunde fredning af en bygning under 100 år. Bygningssynet udtalte endvidere, at kapellet, som er inspireret af norsk stavkirkearkitektur, i 1930 blev hårdhændet ombygget af arkitekt Tyge Hvass, hvorved dets oprindelige proportionering og opdeling m.m. blev ødelagt. Samtidig medførte bygningsændringerne, at kapellets arkitektoniske udtryk i betydelig grad fjernede sig fra forbillederne. Bygningssynet fandt imidlertid, at kapellet har høj bevaringsværdi og anbefalede derfor, at det efter salg og nedtagning genopføres et nyt sted.

Kapellet blev taget ud af drift midt i 1970'erne og har indtil 1996 været anvendt af Bymuseet til opmagasinering.

Projektet. Det fremgår af det af Erik Møllers Tegnestue fremstillede projektmateriale, at anvendelsen af kapellet til musikhus vil være helt enestående, idet den gennemførte brug af træ er et afgørende element i størstedelen af alle akustisk berømmede sale i verden. Kapellets beskaffenhed, udformning og dimensioner gør det meget velegnet for akustisk musik. Husets akustik kombineret med placeringen i rolige omgivelser åbner ifølge MusikhusGruppen mulighed for indspilninger i en kvalitet, som musiklivet ikke har rådet over, siden Odd-Fellow Palæets store sal brændte i 1992. Musikhuset vil endvidere kunne anvendes til udstillinger, foredrag, oplæsning og fremførelse af dramatik m.m. Først og fremmest skal bygningen dog fungere som samlingssted for koncerter og samspil for alle akustiske genrer. Salen kommer til at rumme op til ca. 500 tilhørere og har forskellige spændende muligheder for placering af orkester, optrædende og publikum. Der vil endvidere være gode muligheder for studie- og liveindspilninger, ligesom der er planlagt faciliteter til redigering af optagelser.

Bygningen genopføres (se bilag 3) med en kælder/underetage med plads til sekundære funktioner såsom garderobe, toiletter og en mindre café. Kapellet nedtages i sin nuværende ombyggede skikkelse og genopføres i hovedprincippet i den oprindelige ydre form fra 1903.

Den fremtidige anvendelse af bygningen som musikhus stiller anderledes krav til bygningens indretning, og dens indre udformning vil ved ombygningen blive ændret i forhold til det oprindelige interiør, rumopdelingen og de bærende konstruktioner. Således vil bygningens oprindelige tre kapelsale og samtlige tilhørende birum blive sammenlagt til husets koncertsal, mens der i bygningens bageste lave ende vil blive indrettet administrationslokaler. Tagfladernes underside, der beklædes med brædder, skal udgøre koncertsalens nye loft, og bygningens tagkonstruktioner, som hidtil har været gemt oppe bag tøndehvælvet, fritlægges. Der vil herved fremstå et rum af usædvanlige dimensioner særdeles velegnet for oplevelsen af akustisk musik. Adgangen til koncertsalen finder sted via bygningens hovedindgang i bygningens akse. Den oprindelige åbne overdækkede veranda lukkes og forsynes med vinduer således, at den kan fungere som foyer.

Bygningen bliver placeret fritliggende på et græsklædt plateau, der skyder sig ud i terrænet, således at der ikke vil være synlige skel i området (se bilag 4). Tilkørselsforholdene vil blive udført, så arealet fremstår som et homogent engareal uden "afbrydelser" i form af cykelstativer, skure og lignende langs den interne vej.

Naturskole

Vej & Park står for etablering og drift af naturskolen. Naturskolen tænkes placeret på den østlige del af arealet, som vist på bilag 1. Naturskolearealet skal fremstå som et hegnet og selvsået naturområde i tilknytning til moseområdet. Der vil blive opført en 1-etages bygning på ca. 260-270 m², indeholdende et naturværksted, samt herudover nogle mindre småskure såsom drivhus, brændehus, cykelparkering og hønsehus. I naturværkstedet vil der være et stort undervisningslokale samt toiletter, køkken, depot og et enkelt kontor. Undervisningslokalet skal fungere som et multirum, der spænder fra traditionel undervisning til gruppearbejde med forsøg og fremstilling. Endvidere skal rummet danne ramme for tilberedning af mad, spisning og andet socialt samvær samt mulighed for overnatning i forbindelse med aktiviteter på naturskolen for maksimalt 30 personer. Tilk&osla sh;rsel til naturskoleområdet skal ske direkte fra Rådvadsvej til en intern ubefæstet parkeringsplads for maksimalt 3 biler. Adgangsvejen skal i princippet fremstå som et hjulspor. Adgange fra henholdsvis Rådvadsvej og fra moseområdet skal være aflåselige og være forsynet med en diskret skiltning. Både bygningsindretning og hovedadgangsveje skal overalt være handicapvenlige og være udformet således, at samtlige foranstaltninger fremstår som en naturlig og integreret del af det totale anlæg. Adgangsveje mellem de enkelte funktioner på selve grundarealet ønskes dog ikke udformet i henhold til gængse normer for udearealer, idet personalet vil yde den nødvendige assistance for den fornødne fremkommeligehed.

For yderligere detaljer henvises til den samtidig fremsatte indstilling om naturskolen.

Området i øvrigt

Vej & park vil stå for udarbejdelse af plejeplanen for området, som vil blive en del af den samlede plejeplan for Utterslev Mose. Vej & Park vil tillige stå for drift og vedligeholdelse af alle udearealer efter nærmere aftale med MusikhusGruppen for så vidt angår den del af arealet, der knytter sig til Musikhuset.

Området, der i dag er tilgroet og lukket for offentligheden, bliver ryddet, således at det fremstår som et åbent engareal med mindre trægrupperinger, men ellers ikke nævneværdig beplantning. Hæk og beplantning ud mod Rådvadsvej bliver fjernet, så man kan nyde nærheden og udsynet til Utterslev Mose.

Området er omfattet af fredningsforslag for Utterslev Mose forelagt Fredningsnævnet den 25. juli 1998. Fredningen forventes endeligt vedtaget før sommerferien 2000. I forslaget til fredningsbestemmelser er der taget højde for den ønskede flytning af Østre Kapel fra Bispebjerg Kirkegård. Endvidere er fredningen ikke til hinder for, at der på planteskolearealet opføres en naturskole, ved hvilken et område på op til 1 ha indhegnes, så det kan aflukkes for offentligheden. Den 27. april 2000 har Fredningsnævnet for København meddelt dispensation fra fredningsforslaget til flytningen af kapellet. Baggrunden for at meddele dispensation, uanset flytningen ligger inden for fredningens rammer, er, at Danmarks Naturfredningsforening har fremsat bemærkninger vedrørende placeringen af bygningen, og Dansk Ornitologisk Forening har protesteret mod, at bygningen flyttes inden for det område, der foreslås fredet. Fredningsnævnet har meddelt dispensationen på betingelse af, at bygningen flyttes til det udpegede område, at bygningen kun anvendes til musikarrangementer, der har karakter af akustisk musik og at bygningen fjernes og pladsen retableres, hvis bygningen ikke vedligeholdes.

Kommuneplanlægning

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 1997 fastlagt offentlige formål (O1-område), der kan anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver samt tilhørende miljømæssige servicefunktioner. I lokalplaner fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om bl.a. parkeringsforhold.

Indretning af et musikhus, som er en kulturel funktion, er ikke i overensstemmelse med bestemmelserne i Kommuneplanen. Gennemførelse af lokalplanen forudsætter derfor et tillæg til Kommuneplanen.

Utterslev Mose fastlægges herefter som et O1-område med særlig bemærkning om, at der i området umiddelbart nord for Rådvadsvej kan placeres mindre bebyggelse til kulturelle formål efter nærmere fastlæggelse i lokalplan.

Lokalplan

Lokalplanen omfatter hele det tidligere planteskoleareal som vist på bilag 1.

Formålet med lokalplanen vil, i tråd med fredningsbestemmelserne for Utterslev Mose m.m., være at sikre, at Musikhuset fremtræder som et i arkitektonisk henseende værdifuldt tilskud til området samtidig med, at der tages udstrakt hensyn til det omgivende fremtidige fredede parkområde.

Områdets anvendelse vil blive fastlagt til offentlige rekreative formål, herunder parker, legepladser, sportsanlæg m.v. og tilhørende miljømæssige servicefunktioner samt herudover til naturskole og til kultur- og musikhus med tilknyttende funktioner.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser, der muliggør genplacering af Østre Kapel med et udseende samt en størrelse m.v., som er i overensstemmelse med Kapellets oprindelige udformning, jf. det ovenfor beskrevne forslag.

Endvidere vil der i forbindelse med naturskolen blive muliggjort en 1-etages bygning i størrelsesordenen 300 m² . Bygningen vil med hensyn til udformning, materialer, farver m.v. blive fastlagt således, at der opnås en god harmoni i forhold til bygningens placering i et parkområde.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser om, at tilkørselsforholdene skal udføres, så arealet fremstår som et homogent engareal og uden "afbrydelser" i form af cykelstativer, skure og lignende langs den interne vej. Der vil være mulighed for anbringelse af cykelstativer - dog ikke nogen form for overdækket cykelparkering - oppe ved bygningen. Hvad der måtte være af behov for mindre skure og lignende til brug for renovation m.m. vil blive krævet inkorporeret i selve bygningen.

Lokalplanen vil endvidere indeholde bestemmelser, der regulerer udformningen af adgangsvejen til og arealet omkring Musikhuset således, at der opnås en sammenhæng med parkområdet i øvrigt. Der vil ligeledes blive optaget bestemmelser om "udenomsarealernes" anvendelse, det vil sige vige-/vendeplads for transport- og reportagevogne, herunder almindelige vareleverancer og instrumenttransport, brandvæsenets køretøjer samt afsætningsplads for handicappede.

Lokalplanen påregnes at indeholde bestemmelser om, at parkeringsdækning på terræn højst må udgøre 1 plads pr. 100 m² etageareal. Musikhuset har et etageareal på ca. 700 m², mens naturskolens bebyggelse har et etageareal på ca. 260-70 m². Bebyggelsen medfører således i alt ca. 9-10 parkeringspladser. Disse parkeringspladser vil fortrinsvis dække Musikhusets og naturskolens ansattes behov. Placeringen af parkeringspladserne vil ske således, at der i størst muligt omfang tages hensyn til det fredede areals karakter, eventuelt i form af en samlet parkeringsløsning for de ansatte ved Musikhuset og Naturskolen på eller ved naturskolens areal. Den publikumsrettede parkering for Musikhuset vil ikke kunne løses på grunden. På Rådvadsvej er der imidlertid ifølge Vej & Park mulighed for, at op til 250 biler kan holde parkeret i forbindelse med større arrangementer, uden at de r herved opstår væsentlige gener for de omkringliggende boligområder m.v. eller for trafikafviklingen. Parkeringspladser på selve arealet ved musikhuset skal anlægges med armeret græs. Parkeringen vil bl.a. være forbeholdt optagevogne m.v. i forbindelse med koncerter og tv-/radiooptagelser. Kørearealet til og rundt om bygningen, som vist på bilag 4, vil ligeledes skulle anlægges med armeret græs.

BILAG VEDLAGT

  1. Plan med angivelse af lokalplanområdet samt placering af Musikhuset og naturskolen
  2. Luftfoto af eksisterende forhold
  3. Plan- og facadetegninger af kapellet
  4. Plan visende udlæg af adgangsareal til Musikhuset

Paul Sax Møller Jens Jacobsen

 

J.nr. ØU 184/2000

 

21. Styrkelse af sags- og økonomistyringsfunktionen. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager de beskrevne organisatoriske ændringer i Sundhedsforvaltningen til efterretning, og

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Sundhedsforvaltningens direktion udvides med en ny vicedirektør, som skal have økonomiområdet som sit ansvarsområde, og

at Sundhedsforvaltningens redegørelse for placeringen af ansvar i forvaltningen i forbindelse med merforbruget i 1999 tages til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2000

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen og anbefaler, at der inddrages eksterne konsulenter i forbindelse med den videre implementering af økonomi- og sagsstyringen. Konsulenterne forudsættes at bidrage med forslag til den organisatoriske sammenhæng, hvori økonomi- og sagsstyringen indgår.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført."

RESUME

Sundhedsforvaltningen har i redegørelser af 3. marts og 17. marts til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget redegjort nærmere for baggrunden for det konstaterede merforbrug i 1999 og for de tiltag, som forvaltningen ville sætte i gang med henblik på at undgå en lignende situation igen.

Herudover har Borgerrepræsentationen behandlet Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling om de økonomiske konsekvenser af regnskab 1999 den 11. maj 2000. Ved behandlingen tiltrådte Borgerrepræsentationen et beslutningsforslag fra Lars Hutters om, at der skal placeres et ansvar for merforbruget i Sundhedsforvaltningen.

I nærværende indstilling foreslår Sundhedsforvaltningen en række organisatoriske ændringer med henblik på at forbedre sags- og økonomistyringen.

For det første er det vurderingen, at der på direktionsniveau er behov for at styrke økonomiområdet. Der stilles derfor forslag om oprettelse af en ny vicedirektørstilling, som skal have økonomiområdet som ansvarsområde.

For det andet foreslås Sundhedsforvaltningens nuværende økonomikontor nedlagt, og i stedet oprettes to nye kontorer.

Med henblik på at opprioritere såvel den overordnede økonomistyring som centralforvaltningens rådgivning og servicering af det decentrale niveaus drift- og økonomistyring opdeles det nuværende økonomikontor i to nye kontorer: et økonomistyringskontor, som får det entydige ansvar for budgetlægning, overordnet budgetopfølgning og regnskab og et konsulent- og servicekontor, som får til opgave at følge op på den decentrale drift fx opfølgningen på resultatkontrakter, samt at servicere det decentrale niveau med konsulentydelser og driftsstøtte.

Herudover foreslås, at der indføres en projektorganisering med henblik på at styrke sagsstyringen og den samlede planlægning, prioritering og medarbejderudvikling.

Endelig peges der på, at der skal ske en udvikling af det samlede økonomistyringskoncept, hvor der lægges vægt på en helhedsorienteret styring.

I indstillingen beskrives til sidst, hvordan ansvaret for merforbruget i 1999 er placeret i forvaltningen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundhedsforvaltningen har i redegørelser af 3. marts og 17. marts til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget redegjort nærmere for baggrunden for det konstaterede merforbrug i 1999.

Af redegørelserne fremgår det, at en væsentlig del af merforbruget kan henføres til merudgifter til nettokøb af boliger og pleje i andre kommuner og til manglende lukninger af indenbys plejeboliger, samt til manglende realisering af samdriftsbesparelser i det decentrale niveau. Endvidere indgik der som en del af merforbruget en tilbagebetaling af husleje til beboere på plejehjem.

Det fremgår, at forvaltningen var bekendt med dele af merforbruget, og at det blev fremlagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget i oktober kalkulen. Her var det dog forventningen, at merforbruget blev inddækket ved mindreforbrug af den centrale pulje til uforudsete udgifter mv. På grund af en fejlagtig styring af og manglende overblik over forvaltningens indtægtsposter blev den centrale puljes størrelse fejlvurderet, således at der ikke var luft til at inddække merforbruget. Det var en væsentlig årsag dels til det store merforbrug og dels til, at det først blev klarlagt efter regnskabsårets afslutning.

I de nævnte redegørelser blev endvidere beskrevet en række tiltag, som forvaltningen ville sætte i gang med henblik på at undgå en lignende situation igen. Blandt de igangsatte tiltag indgik en gennemgang af økonomifunktionen med henblik på at kunne fremlægge forslag til de nødvendige ændringer i organiseringen af sags- og økonomistyringen.

I nærværende indstilling beskrives de tiltag, som Sundhedsforvaltningen foreslår med henblik på at forbedre sags- og økonomistyringen.

De nævnte forslag er tiltrådt af et enigt afdelingssamarbejdsudvalg.

Hertil kommer besvarelse af beslutningsforslaget fra Lars Hutters om, at der skal placeres et ansvar for merforbruget i Sundhedsforvaltningen, som Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med behandlingen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling om de økonomiske konsekvenser af regnskab 1999 den 11. maj 2000.

 

Forbedret sags- og økonomistyring

I forlængelse af regnskabsunderskuddet i 1999 er der foretaget den i ovennævnte redegørelse af 3. marts bebudede gennemgang af hele økonomifunktionen i Sundhedsforvaltningen. I den forbindelse har der været kontakt til Kommunernes Landsforenings Konsulentvirksomhed for økonomi og ledelse, der har udarbejdet et notat om de generelle elementer, der bør tages i betragtning i udviklingen og forbedringen af Sundhedsforvaltningens sags- og økonomistyring. Endelig er det aftalt med Revisionen, at de vil yde bistand i forbindelse med udarbejdelse af de nødvendige forretningsgangsbeskrivelser, som vil være et vigtigt element i sikring af økonomistyringen.

Internt i forvaltningen har der været gennemført en dialogproces mellem medarbejdere og chefgruppen om kravene til den fremtidige organisation, samt om de problemstillinger forvaltningen i øvrigt står over for. Samtidig har repræsentanter fra det decentrale niveau i forvaltningen bidraget med synspunkter på organiseringen af forvaltningens centraladministration.

På dette grundlag er der udarbejdet et forslag til, hvilke ændringer der skal gennemføres for at sikre en bedre sags- og økonomistyring i fremtiden. Forslaget retter sig dels mod organisatoriske ændringer i centralforvaltningen, dels mod at understøtte den generelle økonomistyring i hele forvaltningsområdet.

De organisatoriske ændringer

Øget brug af projektorganisering

Sundhedsforvaltningen gennemfører i øjeblikket en stor omstilling af ældreområdet. Heri indgår indførelse af kundevalgsordninger, en BUM-model, udvikling af et fælles visitationssprog og standard for visitering til hjemmehjælp samt kontraktstyring. Hertil kommer nedlukning af en række plejehjem i forlængelse af de vedtagne kapacitetsreduktioner af plejeboligpladser.

Med henblik på at styrke sagsstyringen og den samlede planlægning, prioritering og medarbejderudvikling indføres projektarbejdsformen som den normale arbejdsform ved gennemførelse af større opgaver. Udgangspunktet er de positive erfaringer som andre organisationer fx Økonomiforvaltningen har gjort sig.

Formålet er at sikre en mere entydig ansvarsplacering af de enkelte opgaver, at sikre at de nødvendige medarbejderkompetencer samles i projektgruppen med en mere præcis beskrivelse af forventningen til medarbejdernes ressourceindsats, samt at sikre at der løbende følges op på fremdriften i de enkelte projekter.

Projektarbejdsformen betyder, at kompetente medarbejdere får mulighed for at være projektledere, samt at øvrige projektmedarbejdere får ansvar i de enkelte projekter ud fra deres egne faglige kompetencer, som de nu måtte være opbygget i det kontor, de til daglig arbejder i.

Der vil således indgå en væsentlig medarbejderudvikling i projektarbejdsformen.

For hurtigt at kunne høste de forventede gevinster skal der gennemføres målrettede uddannelsesforløb for forvaltningens medarbejdere, som i fremtiden skal kunne fungere som projektledere.

Tiltagene rettet mod at indføre en projektorganisering igangsættes med det samme.

Opprioritering af økonomistyringen

Opprioriteringen af økonomistyringen sker organisatorisk dels på direktionsniveau og dels ved etablering af et nyt økonomistyringskontor.

Det er vurderingen, at der på direktionsniveau er behov for at styrke økonomiområdet. Der stilles derfor forslag om oprettelse af en ny vicedirektørstilling, som skal have økonomiområdet som ansvarsområde.

Direktionen vil herefter bestå af den administrerende direktør og tre vicedirektører svarende til de fleste øvrige direktioner i kommunens forvaltninger.

Den interne opgavefordeling mellem direktionsmedlemmerne fremgår af vedlagte bilag. Direktionen skal som udgangspunkt fungere som en samlet direktion. Dog stadig således at den nye vicedirektør som linieansvar får ansvaret for det nye økonomistyringskontor og det nye konsulent- og servicekontor (jf. nedenfor), mens den administrerende direktør har Sekretariat, Informationsgruppen som linieansvarsområde og de to øvrige vicedirektører deler resten af forvaltningens fagkontorer mellem sig.

Herudover foreslås Sundhedsforvaltningens nuværende økonomikontor nedlagt og i stedet oprettes to nye kontorer.

Økonomikontoret har i dag en meget bred opgaveportefølje indeholdende den overordnede økonomistyring samt en række konsulent- og driftsopgaver rettet mod det decentrale niveau. Det er vurderingen, at det siden samlingen af ældreområdet under Sundheds- og Omsorgsudvalget har været svært at sikre en optimal ressourceprioritering i Økonomikontoret imellem de mange udviklingsprojekter og den grundlæggende økonomistyring. Resultatet har været en utilstrækkelig fokus på såvel den overordnede økonomistyring som konsulent- og driftsopgaverne rettet mod det decentrale niveau.

Med henblik på at opprioritere såvel den overordnede økonomistyring som centralforvaltningens rådgivning og servicering af det decentrale niveaus drift- og økonomistyring opdeles det nuværende økonomikontor derfor i to nye kontorer.

Det ene bliver et økonomistyringskontor, som får det entydige ansvar for budgetlægning, overordnet budgetopfølgning og regnskab, samt opgaver med at udvikle og understøtte en overordnet og helhedsorienteret styringsmodel i forvaltningen.

Det nye økonomistyringskontor skal forbedre sikringen af, at der hele tiden er et overblik over budgettets fordeling på budgetansvarlige enheder og disses løbende forbrug, samt den overordnede realisering af de fastsatte målsætninger.

Udover ovenstående opgaver omkring budget mv. skal kontoret endvidere være tovholder på bl.a. budgetfordelingsmodeller til brug i BUM-modellen, bogholderi mv., udliciteringsopgaver, økonomiske rådgivningsopgaver, samt udvikling af rapporteringsværktøjer og ledelsesinformationssystemer, som muliggør en gennemsigtig og sammenlignelig information om de enkelte enheders budget, forbrug og resultater.

Der ansættes en ny kontorchef for kontoret, som i alt får 19 medarbejdere.

Opprioritering af serviceringen af det decentrale niveau.

Det andet kontor bliver et konsulent- og servicekontor, som får til opgave at følge op på den daglige drift i den decentrale forvaltning.

Det decentrale niveau oplever ikke nødvendigvis de dagligt forekommende opgaver som relateret til centralforvaltningens enkelte kontorer. Så til trods for, at kontoropdelingen er velbegrundet kan det godt fremstå som et problem i forhold til relationen til det decentrale niveau, bl.a. fordi kontoropdelingen medfører krav til en løbende og tidskrævende koordinering.

I forhold til det decentrale niveau vil man forbedre denne situation på to måder :

  • Etablering af et konsulent- og servicekontor hvortil henvendelser om ændringer i forhold til udmeldte rammer samt øvrige ønsker om støtte fra de forskellige institutioner, hjemmeplejeenhederne og Pensions- og Omsorgskontorerne rettes.
  • Indførelse af kontraktledelse i styringen af det decentrale niveaus opgaver.

Konsulent- og servicekontorets opgave bliver at rådgive og støtte institutionerne mv. til at gennemføre hensigtsmæssige opgaveløsninger indenfor deres eksisterende rammer, når behov herfor fremkommer.

Kontoret skal samtidig følge det decentrale niveaus ressourceforbrug og medvirke til justeringer af de konkrete rammer, hvor dette er nødvendigt. Til brug herfor vil kontoret disponere over en mindre pulje afsat til uforudsete udgifter samt til nye initiativer indenfor området.

Kontoret får således en vital rolle i den centrale administration som den oftest anvendte indgangsport og skal dermed sikre helheden i administrationen af de forskellige institutioner mv. Kontorets vigtigste samarbejdspartnere i den centrale administration til løsning af de nævnte opgaver vil være Økonomistyringskontoret, Ældrefagligt kontor og Personale- og Uddannelseskontoret.

Et centralt styringsredskab til sikring af den påpegede større sammenhæng i administrationen af det decentrale niveaus institutioner mv. vil blive kontraktstyring.

For tiden pågår der en udvikling af et kontraktstyringssystem, der skal kunne anvendes i samarbejdsrelationen mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget, den centrale administration i Sundhedsforvaltningen og de enkelte institutioner, hjemmeplejeenheder og Pensions- og Omsorgskontorer i forvaltningen.

I et sådant system vil det blive forudsat, at der skal ske en tydeligere sammenkobling af de økonomiske og faglige forventninger til driften udformet i kontrakten, som således bliver det "autoriserede" driftsgrundlag. Der forventes et snævert samarbejde mellem kontraktparterne – og i den centrale administration således også mellem de implicerede kontorer – normalt Økonomistyringskontoret, Konsulent- og Servicekontoret, Ældrefagligt kontor og Personale- og Uddannelseskontoret.

Det daglige ansvar for opfølgning på de indgåede kontrakter vil blive placeret hos Konsulent- og Servicekontoret.

Når der foreligger et endeligt oplæg om kontraktstyringssystemet vil det blive forelagt udvalget.

Ændringen i forhold til det nuværende økonomikontor kan illustreres i nedenstående organisationsdiagrammer.

 

Økonomisøjlen før organisationsændringen

 

 

 

 

 

 

 

 

Økonomisøjlen efter organisationsændringen

 

 

Sammenlægning af Ældrefagligt kontor og Byggekontoret

Som led i den samlede organisationstilpasning indgår sammenlægning af to af de mindre kontorer i den centrale administration. Baggrunden for sammenlægningen er, at de i realiteten har en række fælles hensyn at skulle varetage i deres arbejde.

Ældrefagligt kontor er i Sundhedsforvaltningen hovedansvarlig for den faglige udvikling på ældreområdet i kommunen, ligesom man derfra skal overvåge anvendelsen og kvaliteten af det faglige niveau i pleje-, omsorg- og træningstilbuddene.

Kontoret skal – typisk sammen med Planlægnings- og Folkesundhedskontoret – medvirke til faglig sammenhæng mellem de ældres behandling på især hospitalerne og de tilbud, Sundhedsforvaltningen er ansvarlig for.

Kontoret skal supervisere og/eller støtte udviklingsprojekter på det faglige område.

Byggekontoret varetager i dag kommunens planlægning og styring af ældrebolig- og plejeboligbyggerier i form af nybyggeri og ombygninger af eksisterende institutioner og står således for den samlede sagsbehandling vedr. projekterne.

Kontoret inddrager i projekteringen relevante interessenter – herunder i stort omfang Ældrefagligt kontor.

Ved en sammenlægning af disse to kontorer vil man i endnu højere grad end hidtil kunne sikre en konsistens mellem de faglige krav til de plejekrævende ældres boligmæssige rammer, de ældres ønsker til den fremtidige bolig og de byggerelaterede hensyn, der skal tages i byggesagerne.

Udover de igangværende bygge- og ombygningsprojekter kan det overvejes at lægge opgaver vedr. øvrige bygnings- og lokaleændringer i kontoret.

Byggekontorets chef er pensioneret og de øvrige 5 medarbejdere vil blive overflyttet til Ældrefagligt kontor, således at Ældrefagligt kontor i alt har 12 ansatte.

I vedlagte bilag 1 er samtlige kontorer i centralforvaltningen efter de foreslåede ændringer beskrevet.

Opgaveflytninger

Udover det anførte vil der i den nærmeste fremtid ske en gennemgang af, om der er isolerede opgaver, der i dag er delt mellem flere kontorer eller ulogisk placeret, og som med fordel vil kunne placeres eller samles i andre kontorer. Gennemgangen skal også indeholde eventuelle snitflader mellem den centrale forvaltning og Pensions- og Omsorgskontorerne.

Ændringer vil have til formål at skabe en klarere opgavefordeling uden, at der vil blive tale om principielle ændringer i strukturen.

Styrkelse af den interne information

For at understøtte sags- og økonomistyringen yderligere bliver der også taget initiativer til, at den interne information styrkes og målrettes.

Ibrugtagningen af netværk, intranet og mailsystemer åbner mulighed for en hurtig og omfattende information. I det videre arbejde skal det sikres, at disse muligheder udnyttes på en optimal måde, således at alle hurtigt og direkte får den information, som er nødvendig for deres opgaveløsning samt adgang til yderligere information på en let - men struktureret - måde.

Udvikling af den generelle økonomistyring

Udover de nævnte organisatoriske ændringer skal der ske en udvikling af det samlede økonomistyringskoncept. Her påpeger KL's konsulentkontor, at der i et samlet økonomistyringskoncept altid vil indgå en række valg af styreformer, budgetlægningsmetoder og resultatvurderinger.

Målet med et nyt økonomistyringskoncept er at udvikle de muligheder, som et KØR-system i sikker drift nu muliggør.

Der skal skabes en synlighed for alle om, hvordan det går. Det skal gøres ved at sikre en valid og prioriteret ledelsesinformation, som er tilgængelig for alle. Konkret vil de økonomiske data i KØR kunne sammenstilles med andre data vedrørende aktiviteter og resultater i et Data Warehouse.

Et andet mål er at sikre en helhedsorienteret styring og udvikling af den samlede virksomhed.

Det vedtagne budget fastsætter den grundlæggende ramme for såvel økonomien som indholdet i ydelserne og de mål der skal nås. Der skal derfor følges op på mål for såvel økonomien, som kundetilfredsheden, medarbejderudviklingen, de interne processer og forvaltningens evne til at imødekomme fremtidige krav og udfordringer. Inspirationen hertil hentes fra erfaringer med brug af Balanced Scorecard og elementerne i kommunens kvalitetsprismodel.

Sundhedsforvaltningen er i dag ved at indføre en række nye styreformer: intern kontraktstyring, BUM-model og kundevalgsordninger som overbygninger på den kendte og udbredte decentralisering.

Udviklingen af et nyt økonomistyringskoncept skal ses i tæt sammenhæng med disse nye styreformer.

I relation til budgetlægningsmetoden har Sundhedsforvaltningen igennem mange år benyttet en mål – og rammebudgettering på samme måde som store dele af resten af kommunen.

I et fremtidigt perspektiv skal denne udvikles til at blive en konsekvent mål- og resultatbudgettering, hvor mål og økonomi knyttes tæt sammen, og hvor de overordnede mål nedbrydes til operationelle og målbare mål og resultatkrav i de kontrakter, som bliver indgået mellem centralforvaltningen og de decentrale enheder.

Resultatvurderingen skal sikres gennem en løbende opfølgning på de målbare og balancerede målsætninger. Det skal bl.a. ske gennem en løbende opfølgning på de indgåede kontrakter med de decentrale enheder.

Sundhedsforvaltningen vil inddrage eksterne konsulenter i det videre arbejde med udvikling og implementering af det nye økonomistyringskoncept.

Det forventes, at styringskonceptet vil blive implementeret successivt over de kommende år, og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil senere få forelagt en detaljeret plan herfor.

På kort sigt vil Sundhedsforvaltningen – ud over de ovenfor nævnte organisatoriske ændringer – fokusere på den løbende økonomiske opfølgning bl.a. ved månedsvise kalkuler, økonomisk konsekvensvurdering af alle politiske beslutninger og etablering af en overordnet styregruppe - med deltagelse af direktionen, chefgruppen i centralforvaltningen og formanden for det decentrale niveaus lederråd – som skal sikre realisering af de vedtagne tiltag for at skabe balance i Sundhedsforvaltningens budget.

 

Placering af ansvar

Borgerrepræsentationen besluttede den 11. maj 2000, at der skal placeres et ansvar for merforbruget i 1999 i Sundhedsforvaltningen.

Sundhedsforvaltningen har i en redegørelse af 3. marts 2000 redegjort for baggrunden for merforbruget. Det fremgår heraf, at merforbruget bl.a. skyldes fejlagtig styring og manglende overblik over forvaltningens indtægtsposter.

Som administrerende direktør for Sundhedsforvaltningen har Poul-Erik Daugaard Jensen det overordnede administrative ansvar for opgavevaretagelsen i forvaltningen.

Sundhedsforvaltningen ledes af en direktion på 3 medlemmer. Det daglige direktionsansvar for de forskellige opgaveområder er fordelt mellem de to vicedirektører, Ib Haurum og Jesper Maarbjerg.

Der er ikke udpeget en egentlig økonomidirektør, men vicedirektør Jesper Maarbjerg har bl.a. ansvaret for Økonomikontoret, hvor opgaverne i relation til den generelle økonomistyring er placeret.

Det fremgår af forvaltningens forslag til ny organisering af økonomi- og ressourcestyringen (jf. ovenfor), at direktionen udvides med en ny vicedirektør, som får økonomiområdet som ansvarsområde. Denne ændring i fordelingen af direktionsansvar for de forskellige opgaveområder er samtidig udtryk for, at en del af det direkte ansvar for merforbruget er placeret hos det direktionsmedlem, som har haft Økonomikontoret som en del af sit ansvarsområde.

Det daglige arbejde med økonomistyringen har været placeret i forvaltningens Økonomikontor, som ledes af kontorets chef og souschef.

Forvaltningens forslag til ny organisering af økonomi- og ressourcestyringen indebærer, at denne opgave placeres i et nyoprettet økonomistyringskontor med en ny ledelse. Denne ændring i ledelsesstrukturen er udtryk for, at den øvrige del af det direkte ansvar for merforbruget er placeret hos ledelsen af det nuværende økonomikontor.

Ansvarsplaceringen indebærer, at de implicerede ledere vil få frataget dele af deres ansvarsområder, således at de ikke kommer til at beskæftige sig med generel økonomistyring fremover. Samtidig har de fået en påtale i deres personalesag af deres medansvar for uacceptable fejlskøn i forbindelse med håndteringen af den løbende regnskabsopfølgning vedrørende 1999.

For de implicerede ledere gælder, at de har en for forvaltningen meget værdifuld viden om ældreområdet. Denne viden og de pågældendes kvalifikationer i øvrigt er der stærkt brug for i forbindelse med den igangværende omstilling og udvikling af ældreområdet. Forslaget til organisatoriske ændringer indebærer, at de vil kunne opprioritere deres indsats på disse områder.

ØKONOMI

Udgifterne til løn til ny vicedirektørstilling og til udvikling af nyt økonomistyringskoncept i øvrigt afholdes inden for Sundhedsforvaltningens budget for centralforvaltningen i 2000. I 2001 er der afsat 2,5 mill. kr. i budgetforslaget til en forbedret sags- og økonomistyring, herunder løn til en ny vicedirektør.

 

BILAG

  1. Organisationsdiagram for den nye struktur i Sundhedsforvaltningen
  2. Notat af 14. juni 2000 om Sundhedsforvaltningens administrative struktur 1998 – 2000 med underliggende bilag.
  3. Notat af 9. juni 2000 om Økonomiforvaltningens vurdering af Sundhedsforvaltningens indstilling i sagen "styrkelse af sags- og økonomistyringsfunktionen".

 

 

Poul-Erik Daugaard Jensen

/ Lau Svendsen-Tune

 

J.nr. ØU 194/2000

 

22. Kapitalbevilling vedrørende opførelse af 29 plejeboliger og dagtilbud til multihandicappede og multihandicappede blinde på Provstevej/Theklavej, 2400 København NV. (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at godkende projekt til opførelse af 29 plejeboliger med tilhørende servicearealer samt dagtilbud til multihandicappede og multihandicappede blinde, beliggende Provstevej 4-6, Theklavej 28-34 og Thoravej 19-19A,

at bemyndige Bygge- og Teknikudvalget til at meddele tilsagn om kommunal støtte i henhold til lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. i form af garanti for realkreditlån og et kommunalt indskud i Landsbyggefonden på 14 % af anskaffelsessummen til boligerne

at der til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gives en kapitalbevilling på i alt 23.382.000 kr. til finansiering af kommunens andel på 14 % af anlægsudgiften til boligerne (4.432.000 kr.), køb af servicearealet (6.087.000 kr.), køb af dagtilbuddet (10.230.000 kr.) samt montering (2.633.000 kr.).

at bemyndige Bygge- og Teknikudvalget til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen, alt under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afgivelser i forhold til det foreliggende.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2000

Kontorchef Susanne Binné deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod, at nærværende forslag søges gennemført, idet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anviser kassemæssig dækning for anlægsudgiften i 2000 i alt 14.000.000 kr. kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget for 2000 på konto 05.50.3. Det resterende beløb på 9.382.000 kr. forudsættes afholdt inden for udvalgets budget i det relevante år.

Det forudsættes endvidere at udgifter til dækning af tomgangsleje og udgiften til beboernes personlige boligydelse afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget".

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet 26. januar 1999 (sag 63/99) en udbygningsplan for voksne udviklingshæmmede.

Som led i udbygningsplanen hjemtages ca. 60 københavnere fra Københavns Amt inden for de næste år, og der skal etableres botilbud og dagtilbud til disse brugere.

De 29 nye boliger med tilhørende servicearealer samt dagtilbud til multihandicappede og multihandicappede blinde etableres ved erhvervelse og sammenlægning af flere matrikler, der efterfølgende opdeles i ejerlejligheder og tilskødes henholdsvis Boligselskabet AKB, København, afdeling 0602, og Københavns kommune.

AKB bliver ejer af boligdelen og kommunen af serviceareal og dagtilbud. Kommunen har anvisningsretten til boligerne.

Bygge- og Teknikudvalget har i mødet den 10. maj 2000 godkendt, at Bygge- og Teknikforvaltningens udtalelse i sagen fremsendes til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

SAGSBESKRIVELSE

Boligerne opføres efter reglerne om støttet byggeri i almenboligloven (ældreboliger). Kommunen yder støtte i form af garanti for realkreditlån og indskud i Landsbyggefonden på 14 % af anlægsudgiften til boligerne. Kommunen finansierer serviceareal og dagtilbud fuldt ud.

Kommunen har anvisningsretten til boligerne. Ejendommen erhverves fra Point One Ejendomsselskab.

Grundarealet er forurenet, men ejeren er forpligtet til at sørge og betale for oprensning efter en handleplan, der skal godkendes af Miljøkontrollen.

Projektbeskrivelse

Forslaget er udarbejdet af Bornebusch Tegnestue A/S i samarbejde med AKB, Plandirektoratet og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Boligbebyggelsen opføres som en vinkelbygning i 4 etager samt kælder på Provstevej/Theklavej med plads til 29 boliger med fællesareal samt med serviceareal til brug for personalet. Dagtilbuddet opføres som en selvstændig bygning i 2 etager på Thorasvej.

Boligernes placering gør det muligt at opdele beboerne i 4 bogrupper med 5-9 beboere pr. etage. Boligerne indrettes som 2-rumsboliger med store badeværelser, da beboerne kan have brug for 2 hjælpere. Hver bolig forsynes desuden med en lille køkkenniche. Boligernes gennemsnitlige størrelse udgør inklusive fællesareal (køkken/opholdsrum og adgangsareal) ca. 62 m². Selve boligen udgør ca. 43 m². Boligernes vinduer er udformede som franske altandøre, således at også sengeliggende brugere sikres mulighed for udsyn.

Til hver bogruppe er der fælles køkken/opholdsum. Det samlede boligareal er på 1.788 m². Servicearealet på 595 m² indrettes til kontorer og personalefaciliteter.

I kælderen på 761 m² placeres ud over 15 parkeringspladser, teknikrum, boxrum, viceværtsfaciliteter, sikrings- og pulterrum, personaleomklædning og –bad samt et fælles vaskeri.

Dagtilbuddet på 643 m² er for de 29 beboere og indrettes med 3 fælleslokaler, heraf et med køkken, terapirum, et par sanserum, badeværelse samt kontor og personaletoilet. En glasoverdækket gang forbinder botilbud og dagtilbud.

Ved at opføre boliger og dagtilbud i samme bebyggelse sparer man i driftsfasen udgifter til daglig transport af brugerne mellem bolig og dagtilbud. Til gengæld sker der en intensiv udnyttelse af grundarealerne, der bl.a. betyder, at det vil være nødvendigt at udvide kælderarealet med en parkeringskælder til en anlægsudgift på 4,5 mill. kr. inkl. moms for at opfylde kravene om etablering af parkeringspladser til bebyggelsen.

Udearealet udformes som sansehaver, opdelt af pergolaer, med nem adgang mellem haverne. Der bliver fra hver etage, også fra dagtilbuddet, udgang til en terrasse.

Der sker montering af fælles- og servicearealerne, af dagtilbuddet samt af boligerne med badebårer og loftslifte.

Nærmere oplysninger om projektets indhold, planforhold, økonomi, finansiering m.m. fremgår af den som bilag vedlagte udtalelse fra Bygge- og Teknikforvaltningen.

ØKONOMI

Projektet er beregnet til (inklusive moms):

Grundudgifter (køb af areal) 4.236.000 kr.

Håndværkerudgifter 31.873.000 kr.

Omkostninger 10.965.000 kr.

Parkeringskælder, sprinkling m.v. 4.500.000 kr.

Byggeudgifter 51.574.000 kr.

Montering 3.292.000 kr.

Anskaffelsessum i alt 54.866.000 kr.

Boligdel ca. 1788 m²: 31.659.000 kr. + mont. 2.151.000 kr. 33.810.000 kr.

Serviceareal ca. 595 m²: 7.378.000 kr. + mont. 695.000 kr. 8.073.000 kr.

Dagtilbud ca. 643 m²: 12.537.000 kr. + mont. 446.000 kr. 12.983.000 kr.

Anskaffelsessum i alt 51.574.000 kr. + mont. 3.292.000 kr. 54.866.000 kr.

Pris pr. bolig udgør 1.092.000 kr. inkl. moms.

Pris pr. m² boligareal udgør 17.700 kr., pr. m² serviceareal 12.400 og pr. m² dagtilbud 19.500 kr. Alle beløb er eksklusiv montering og inklusive moms, grundkøb og honorar.

To forhold belaster det generelle udgiftsniveau i projektet: Der er indregnet udgifter til etablering af P-kælder, sprinkling mv. til 4,5 mill. kr. inkl. moms. Denne udgift er forholdsmæssigt fordelt på alle 3 enheder. Desuden hører de kommende beboere til i den tunge kategori af handicappede, hvilket stiller krav om en række specialindretninger i bygningen samt særligt inventar til boliger og fællesarealer til 1.720.000 kr. eksl. moms, der ikke er sædvanligt i almindelige plejeboliger.

Det kommer til at fremgå af kontrakten mellem AKB, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og totalentreprenør Kay Wilhelmsen A/S, at selskabet er berettiget til at lade indtil 40 % af arbejderne udføre i underhåndsbud, mens mindst 60 % af arbejderne skal udbydes i licitation.

Finansiering

Finansiering af anlægsudgiften sker efter reglerne for ældreboliger:

Boligdel (inklusive moms):

Beboerindskud 2 % af 31.659.000 kr. 633.180 kr.

Kommunens tilskud 14 % af 31.659.000 kr. 4.432.260 kr.

Belåning med 84 % (kommunegaranti) af 31.659.000 kr. 26.593.560 kr.

Boligdel i alt 31.659.000 kr.

Serviceareal (inklusive moms):

Finansieres kontant af kommunen 7.378.000 kr.

Dagtilbud (inklusive moms):

Finansieres kontant af kommunen 12.537.000 kr.

Staten yder i en 5-årig periode støtte til etablering af servicearealet med 4.000 kr. årligt pr. bolig svarende til i alt 116.000 kr. årligt. Efter 5 år nedtrappes tilskuddet liniært til nul over en 10-årig periode.

Kommunens andel (eksklusive moms):

Boliger 14 % af 31.659.000 (dog inklusive moms) 4.432.000 kr.

Serviceareal 6.087.000 kr.

Dagtilbud 10.230.000 kr.

Anlæg 20.749.000 kr.

Montering 2.633.000 kr.

I alt 23.382.000 kr.

for hvilket beløb, der kan anvises kassemæssig dækning på investeringsplanen. Udgiften forventes fordelt med ca. 14 mill. kr. i år 2000 og resten de efterfølgende år.

Der er i indeværende år afsat en post på 18 mill. kr. til boliger til udviklingshæmmede.

Da boligdelen skal ejes og drives af AKB, vil kommunen ikke direkte blive påført udgifter til ejendommens drift (dækkes over huslejen), men på grund af anvisningsretten skal kommunen påtage sig en forpligtigelse til at dække boligselskabets udgifter til tomgangsleje.

Herudover skal kommunen dække udgift til beboernes personlige boligydelse. Alle beboerne oppebærer højeste eller mellemste førtidspension og vil modtage boligydelse efter lov om boligstøtte.

Leje

Balancehuslejen for en 2-rumsbolig på ca. 62 m² er beregnet til ca. 4.900 kr pr. måned. Nettohuslejen bliver efter fradrag for boligydelse ca. 1.348 kr. (2000-tal) for en beboer med højeste førtidspension.

At kommunen har anvisningsretten betyder, at der ikke gælder noget maksimumsbeløb for den boligudgift, der kan lægges til grund ved beregningen af boligydelsen (pensionister), ligesom der heller ikke gælder noget maksimumsbeløb for boligydelsens størrelse, jf. Boligstøttelovens § 14, stk. 4 og § 23, stk. 2.

ARBEJDETS UDFØRELSE

Boligerne forventes taget i brug ved udgangen af 2001.

HØRING

Projektet har været forelagt Landsforeningen LEV, der anbefaler det.

I forbindelse med Bygge- og Teknikudvalgets behandling af støtteansøgningen er indhentet udtalelser fra Plandirektoratet, Miljøkontrollen, Byggedirektoratet samt RIA Rådgivende Ingeniører og Arkitekter.

De hørte instanser kan alle godkende det foreliggende projekt under forudsætning af, at nærmere angivne specificerede ændringer og krav løses i forbindelse med behandlingen af byggestøttesagen.

Bygge- og Teknikudvalget har som nævnt i mødet den 10. maj 2000 godkendt, at Bygge- og Teknikforvaltningens udtalelse i sagen fremsendes til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Der skal foretages naboorientering på grund af højere bebyggelsesprocent end 110 (grundet overdækket indgangsområde og forbindelsesgang med tilknyttet væksthus), 4 etager i stedet for 3½, manglende hjørneafskæring, udformning af tagetagen samt afstandskrav til skel mod nabo mm.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Udtalelse fra Bygge- og Teknikudvalget

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

J.nr. ØU 195/2000

 

23. Ny- og omkloakeringer samt overtagelse af allerede udførte kloakker. (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der til ny- og omkloakering samt overtagelse af regnvandskloakker i Ørestaden gives en kapitalbevilling på 22,0 mio. kr. samt

at sagen videresendes til høring i Økonomiudvalget og til godkendelse i Borgerrepræsentationen.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2000

Tiltrådt.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

RESUME

Der søges bevilling til den videre kloakering af Ørestaden, Havnestad (Soyakagegrunden), Tøjhusgrunden og Langelinie samt til et rådighedsbeløb til akut opståede behov for nykloakeringer. Endvidere skal bevillingen dække udgifterne til overtagelse af regnvandskloakker, som er etableret af Ørestadsselskabet I/S.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 7. december 1995 "Spildevandsplan 95". Ifølge denne plan skal spildevandssystemet udbygges i takt med byudviklingen. Borgerrepræsentationen har senest den 28. oktober 1999 bevilget 10 mio. kr. til nykloakeringer i 2000.

Ny- og omkloakering

Til ny- og omkloakeringer i 2000 søges der nu om 14,2 mio. kr. Beløbet skal anvendes til:

  • sidste etape af kloakeringen på Langelinie, herunder 1 pumpestation
  • den fortsatte kloakering af Ørestad, herunder 3 pumpestationer
  • en fortsættelse af kloakering af Havnestad (Soyakagegrunden)
  • kloakering i forbindelse med Tøjhusgrunden, og
  • projekter, som der i dag ikke er taget stilling til, men hvor der, når bygherrerne findes, kan opstå behov for en hurtig udførelse af byggemodningen

Overtagelse af kloakanlæg

Til overtagelse af regnvandskloakker i Ørestad søges der om 7,8 mio. kr. Kloakkerne er udført af Ørestadsselskabet, men selskabet ønsker dem nu overtaget af den offentlige kloakforsyning.

Københavns Vand skal principielt sikre afløb fra nyudstykkede grunde ved at etablere de fornødne kloakker og føre stik frem til grundgrænsen. Ved byggemodningen af de første grunde i Ørestad ønskede Ørestadsselskabet I/S af tidsmæssige hensyn selv at forestå etableringen af regnvandskloakken, som derved bedre kunne koordineres med udførelsen af vejanlæggene. Det har hele tiden været Ørestadsselskabets ønske at kloakkerne senere skulle overgå til Københavns Vand som offentlige kloakker. Københavns Vand har derfor haft kloakprojekterne til udtalelse og fulgt arbejdets udførelse for at sikre, at de udførte anlæg ved en overtagelse ville have en for Københavns Vand tilfredsstillende kvalitetsmæssig stand, og at de er udført til en rimelig pris.

Efter Betalingsvedtægten for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg, som senest blev revideret i 1999, kan kloakforsyningen overtage private kloakanlæg mod at yde godtgørelse for anlæggets værdi.

Ørestadsselskabet har anlagt regnvandskloakker 3 steder. Ved Metroens klargøringsstation og i Arne Jacobsens Allé, hvor der begge steder tillige er anlagt en pumpestation, og i C.F. Møllers Allé.

Den samlede værdi af de dele af kloaksystemet, som Københavns Vand er indstillet på at yde godtgørelse for, beløber sig til 7,8 mio. kr., svarende til etableringsomkostningerne.

Efter Københavns Vands overtagelse af regnvandskloakkerne vil der kunne opkræves tilslutningbidrag for tilledning af overfladevand, der udgør 40% af det samlede bidrag.

Tilslutningsbidraget er afhængig af, om arealerne anvendes til erhvervs- eller boligejendomme. Det afhænger tillige af, hvilke grundstørrelser der udstykkes. Det samlede tilslutningsbidrag for overfladevand i de omhandlede områder er derfor vanskeligt at opgøre på forhånd, men det forventes at blive i samme størrelsesorden som kompensationsbeløbet. Tilslutningsbidragene betales i forbindelse med, at de tilstødende ejendomme tilsluttes, og vil derfor blive indtægtsført over de kommende år.

Den samlede udgift til bevillingen er på 22 mio. kr., fordelt på følgende projekter:

Ny- og omkloakering :

Langelinie: 5,0 mio. kr.

Ørestad: 4,2 mio. kr.

Havnestad: 1,0 mio. kr.

Tøjhusgrunden : 2,0 mio. kr.

Øvrige, efter behov: 2,0 mio. kr.

I alt: 14,2 mio. kr.

Overtagelse af kloakanlæg :

Ørestad: 7,8 mio. kr.

I alt: 22,0 mio. kr.

Udgifterne, der ligger ud over den tidligere bevilling på 10 mio. kr., forventes afholdt i 2000, således at der i alt forventes anvendt 32 mio. kr. til formålet i 2000.

Til de omtalte kloakeringsopgaver er der på konto 00.42.50.3.11 "Udførelse af nykloakeringer" på budget for 2000 optaget 10 mio. kr.

Merudgiften på 22,0 mio. kr. skyldes, at behovet for nykloakeringer især i Ørestadsområdet er væsentligt større end forventet, idet der stort set skal bygges i alle områder. Over en årrække vil udgiften blive modsvaret af merindtægter fra tilslutningsbidrag. For år 2000 anvises der imidlertid kassemæssig dækning ved følgende omprioriteringer i Københavns Vands øvrige investeringer, således at den samlede ramme for budget 2000 overholdes:

Konto nr. 00.42.50.3.32, Forbedring af vandkvaliteten i søer og vandløb, reduceres med 15,0 mio. kr. fra 30,0 mio. kr. til 15,0 mio. kr.

Konto nr. 00.42.50.33.3, Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og kyst, reduceres med 7,0 mio. kr. fra 24,0 mio. kr. til 17,0 mio. kr.

Overtagelsen af de allerede udførte kloakker er forhandlet med Ørestadsselskabet, og der er opnået enighed om, at Københavns Vand, Kloakforsyningen, overtager de udførte kloakanlæg i Arne Jacobsens Allé og C.F. Møllers Allé og betaler 7,8 mio. kr. i godtgørelse, svarende til etableringsomkostningerne.

Endvidere overtages kloakanlægget ved Metroens klargøringsstation uden godtgørelse. Anlægget anvendes primært til vejafvanding, men Ørestadsselskabet har desuden valgt at tilslutte de nærliggende metroanlæg. Derfor bør Kloakforsyningen eje og drive anlægget.

For ejendomme, der ikke tidligere har været inddraget under et offentligt spildevandsanlæg, skal der betales tilslutningsbidrag. Efterhånden som de nykloakerede områder tages i brug, vil der derfor fremkomme en indtægt fra tilslutningsbidrag. Disse forventede indtægter indgår i det på konto 00.42.50.3.2 optagne beløb. Denne bevilling gives årligt i forbindelse med budgetvedtagelsen og for 2000 er optaget en indtægt på 5 mio. kr.

 

Niels Juul Jensen

/ Jens Balslev

24. Gennemførelse af erstatningskrav. (Miljø- og forsyningsudvalget)

 

 

 

J.nr. ØU 196/2000

 

25. Forslag fra Morten Kabell og Per Bregengaard: Procedure i forbindelse med opsigelse af kommunale lejemål.

 

INDSTILLING

Forslag fra Morten Kabell og Per Bregengaard:

Procedure i forbindelse med opsigelse af kommunale lejemål.

Opsigelse af kommunalt ejede, udlejede grunde og bygninger afventer udvalgs eller Borgerrepræsentationens afgørelse i de sager, som vil komme til politisk behandling. Det kan eksempelvis ske i forbindelse med bygning og indretning af institutioner. Under sagsforberedelsen afgiver forvaltningen i rimelig tid inden sagens politiske behandling en "i sinde-skrivelse" til lejeren. Også i forbindelse med sager, der udelukkende befinder sig på forvaltningsniveau fremsendes en "i sinde-skrivelse" i rimelig tid inden, opsigelsen fremsendes. Formålet er, at lejeren kan gøre sine synspunkter gældende før en opsigelse.

Motivering:

Proceduren kan betragtes som en parallel til fremgangsmåden ved normale afskedigelser. I begge tilfælde har opgisgelsen ofte en væsentlig betydning for den pågældendes økonomiske forhold og levevilkår, hvilket fordrer særlige hensyn. Det er rimeligt at lejere er orienteret om, at deres lejemål opsiges ikke mindst som en konsekvens af en politisk beslutning, som de har en væsentlig interesse i. Det er også væsentligt for politikerne, at interessenter i videst mulig udstrækning er orienteret om en sag, når de i deres beslutninger afvejer forskellige interesser og mål. Det er ligeledes vigtigt, at politikerne i ringes mulig omfang føler sig bundet af forvaltningens beslutninger i forberedelsen af en sag.

Den konkrete anledning til at sagen rejses er forløbet omkring opsigelsen af Tove Ditlevsens Mindepark (Enghavevej 6)

 

 

26. Meddelelser fra Overborgmesteren.

 

INDSTILLING

Overborgmesteren orienterede om følgende:

  • Vicedirektør Bjarne Winge er fra den 27. juni 2000 og indtil videre konstitueret som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen
  • På baggrund af bl.a. redegørelsen fra Kultur- og Fritidsudvalget om KUC samt det af Borgerrepræsentationen den 14./15. juni 2000 henviste beslutningsforslag om KUC vil der senere blive udarbejdet en indstilling om KUC-sagen til Økonomiudvalget.
  • Indstillingen om etablering af ét nyt mindre, fleksibelt og lokalt idrætsanlæg (Idræts- og kulturhuset, Indre Nørrebro) – der blev udsat den 11. april 2000 – forventes at blive optaget på dagsordenen snarest muligt efter sommerferien.
  • Økonomiudvalgets møde den 8. august 2000 er aflyst på grund af studierejsen til Amsterdam.
  • Møde om havneplanlægningen fredag den 23. juni 2000.

 

Meddelelserne blev taget til efterretning.

 

Følgende var fremlagt:

  • Nyhedsbrev til KØRs brugere – fortryk.
  • Redegørelse om KUC.
  • Fraværsstatistik for Københavns Kommune 1999.
  • "Bedre trivsel på arbejdspladsen".
  • Notat om overborgmesterens og borgmestrenes rolle i mellemformsstyre med delt administrativ ledelse.
  • Høringssvar vedrørende ny intern betalingsmodel for IT-ydelser i Københavns Kommune.
  • Notat vedrørende lovbundne udgifter i budgetforslag 2001.

 

27. Eventuelt.

 

INDSTILLING

 

Til top