Mødedato: 30.01.2001, kl. 15:00

Forslag til Københavns Kommuneplan 2001

Forslag til Københavns Kommuneplan 2001

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. januar 2001


J.nr. ØU 33/2001

1. Forslag til Københavns Kommuneplan 2001

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at vedtage forslaget til offentliggørelse, idet forvaltningen efter udløbet af offentlighedsfasen vil fremkomme med indstilling om endelig vedtagelse af Københavns Kommuneplan 2001, og

at offentlighedsfasen fastsættes til 3 måneder fra 1. marts til 1. juni 2001

at vedtage den foreslåede kommunikationsstrategi

 

Økonomiudvalgets beslutning:
Anbefalet. Økonomiudvalget anbefalede endvidere, at Borgerrepræsentationen sætter frist for partiernes aflevering af bemærkninger til høringsmaterialet til den 21. februar kl. 12.00.

Ø tog forbehold for indstillingen og ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Enhedslisten tager forbehold for en kommuneplan der grundlæggende bevæger
byen i den forkerte retning.

Trods mange fine ord handler planlægningen bl.a. om at udskifte de fattigste københavnere og undlade at gribe ind over for den stigende trafik.
Kommunen burde fx glæde sig over det lave antal biler på Øresundsbroen og det store antal togpassagerer over Øresund og opfordre regeringen til at fastholde afgiften for biler hvis de fine ord om kollektiv trafik i planen skal give nogen mening.

Enhedslisten vil til debatperioden komme med et mere detaljeret udspil om byens fremtidige udvikling".

 

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Forslaget til Kommuneplan 2001 fremsættes nu med henblik på offentliggørelse. Det sker på baggrund af den offentliggjorte Københavns Kommuneplanberetning 1999 og forudgående indkaldelse af ideer og forslag til planlægningsprocessen.

Samtlige indkomne henvendelser i den forbindelse er gennemgået og kommenteret i et særskilt bilag.

I forbindelse med vedtagelse af budget 1999 vedtog Borgerrepræsentationen i 1998, at byens udvikling bl.a. skulle ske på grundlag af en bæredygtig befolkningsudvikling og forbedret boligpolitisk indsats med større og bedre boliger. Ved vedtagelse af beretningen i maj 1999 vedtog Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en helhedsplan for Havnen, som fastholder herlighedsværdierne. I efteråret 1999 vedtog Borgerrepræsentationen i forbindelse med Budget 2000, at der skulle ske en gennemgang af muligheden for omdannelse af ældre erhvervsområder ved byens herlighedsværdier til boligformål og udarbejdes en boligpolitisk handleplan. Endelig har Borgerrepræsentationen i november 2000 bl.a. besluttet, at det i den nye kommuneplan fastslås, at nye boliger i København som udgangspunkt skal være helårsboliger

Borgerrepræsentationens beslutninger og vedtagelser om boligpolitik, helhedsplan for Havnen og fastlæggelse af nye boliger som helårsbeboelse er indgået som baggrund for - og indarbejdet i - forslaget.

Forslaget er endvidere blevet til i et omfattende samarbejde med både de øvrige fagudvalg, fagforvaltninger og bydelsråd m.fl.

Der er væsentlige ændringer i forhold til Kommuneplan 1997, først og fremmest i de såkaldte fokusområder, Nordhavnen, Inderhavnen og Sydhavnen, hvor der er udlagt omfattende arealer til boligformål og større kulturelle institutioner samt Amager Strandpark. Disse ændringer er omtalt i et særligt temahæfte, "By ved Vand", der vil blive offentliggjort sammen med kommuneplanforslaget som et supplement til dette.

Borgerrepræsentationens beslutning om bæredygtig befolkningsudvikling og forbedret boligpolitisk indsats med større og bedre boliger er i forslaget blevet til et nyt hovedmål om større økonomisk og social bæredygtighed gennem et mere alsidigt boligudbud. Boligudviklingen er det mest afgørende nye tema, og kommuneplanen åbner for et øget boligbyggeri og en hævet boligstandard, både i nybyggeriet og ved forbedringer i den eksisterende boligmasse.

Af øvrige væsentlige ændringer kan også nævnes, at kommuneplanen ikke længere er regionplan, hvorfor regionplandelen tidligere er udskilt til selvstændig behandling og oversendt til Hovedstadens Udviklingsråd, der har foretaget høring sammen med de øvrige 4 regionplanforslag i det øvrige hovedstadsområde. En indstilling om forslag til kommunens bemærkninger hertil forelægges forsamlingen samtidigt hermed.

Der er udarbejdet og beskrevet en kommunikationsstrategi for aktiv inddragelse af borgerne i offentlighedsperioden. Denne strategi, der bl.a. indeholder tilbud om borgermøder i alle bydele m.m., foreslås ligeledes tiltrådt.

 

 

 

Til top