Mødedato: 29.05.2001, kl. 15:00

Metroens 3. etape

Metroens 3. etape

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. maj 2001

 

 

J.nr. ØU 162/2001

 

4. Metroens 3. etape

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at Østamagerbaneselskabet afholder omkostningerne ved opretholdelsen af optionen vedrørende leveringen af 5 togsæt til Metroens 3. etape samt til den fortsatte projektering, selvom der ikke på nuværende tidspunkt er truffet endelig afgørelse om etableringen af 3. etape.

 

RESUME

Metroens 3. etape skal i henhold til Ørestadsloven fra 1992 anlægges af Østamagerbaneselskabet. Af loven fremgår det, at Østamagerbaneselskabet, der ejes af Ørestadsselskabet (55%) og Københavns Amt (45%) skal sættes i funktion, når der er truffet beslutning om etablering af etapen.

I forbindelse med planlægning og udførelse af den københavnske Metro er der netop udarbejdet et projektforslag for Metroens etape 3, der forløber fra Lergravsparken til lufthavnen på Østamager. Det vurderes i hovedforslaget, at banen kan anlægges for 1050 mio. kr. i 1999-priser inkl. allerede afholdte udgifter. Anlægsoverslaget indgår i den allerede bevilgede låneramme til Ørestadsselskabet, der blev besluttet af Borgerrepræsentationen den 23. januar 2001.

På baggrund af projektforslaget har Ørestadsselskabets bestyrelse den 16. maj 2001 – under forbehold for Amtets principbeslutning den 16. maj 2001 - truffet beslutning om at fastholde sin tidligere principbeslutning om, at det økonomiske grundlag for Ørestadsselskabets medvirken til etableringen af 3. etape er til stede. Samt at selskabet med forbehold for ejernes godkendelse sammen med Københavns Amt via Østamagerbaneselskabet I/S påtager sig udgifterne ved den fortsatte projektering af Metroens etape 3 på i alt ca. 45 mio. kr. i 1999-priser og opretholdelse af den eksisterende aftale med togleverandøren om levering af 5 togsæt til denne etape med en samlet udgift på ca. 95 mio. kr. i 1999-priser, selv om der ikke på nuværende tidspunkt er truffet endelig afgørelse om etablering af etapen, der forløber mellem Lergravsparken og Københavns Lufthavn.

Såfremt optionen ikke udnyttes, vurderer Ørestadsselskabet, at udbud af afsættene på et senere tidspunkt vil medføre en meromkostning på 75-100 mio. kr.

Udgifterne er indeholdt i det nuværende anlægsbudget for det samlede Metroprojekt og finansieres således inden for Ørestadsselskabets låneramme.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med planlægning og udførelse af den københavnske Metro er der netop udarbejdet et projektforslag for Metroens etape 3, der forløber fra Lergravsparken til lufthavnen på Østamager. Det vurderes i hovedforslaget, at banen kan anlægges for 1050 mio. kr. (1999-priser med en usikkerhed vurderet til –7 pct./+ 17 pct. ekskl. valutakursudvikling og –10 pct./+20 pct. inkl. valutakursudvikling) inkl. allerede afholdte udgifter. Anlægsoverslaget indgår i den allerede bevilgede låneramme til Ørestadsselskabet.

Metroens etape 3 skal i henhold til lov nr. 477 af 24. juni 1992 om Ørestaden mv. anlægges af Østamagerbaneselskabet I/S (herefter Østamagerbaneselskabet), der ejes af Ørestadsselskabet (55 pct.) og Københavns Amt (45 pct.).

I henhold til interessentskabskontrakten kan Østamagerbaneselskabet vælge at lade projekteringsomkostninger mv. afholde af Ørestadsselskabet, indtil der er truffet endelig beslutning om anlæg af banen. Træffes der ikke beslutning om anlæg af banen, bæres de afholdte omkostninger som forudsat i interessentskabskontrakten via Ørestadsselskabet alene af staten og Københavns Kommune.

Indtil den 16. maj 2001 har såvel projekteringsudgifter som nødvendige fællesudgifter relateret til etape 3 således været båret af Ørestadsselskabet med henblik på at overføre udgifterne til Østamagerbaneselskabet, når beslutning om anlæg af 3. etape var truffet.

Trafikministeriet forlægger aktstykke for Folketingets Finansudvalg den 23. maj 2001.

Københavns Amts stillingtagen

Den 16. maj 2001 traf Københavns Amt beslutning om amtets deltagelse i det videre arbejde med Metroens etape 3.

Amtets beslutning indebærer, at Amtsrådet på nuværende tidspunkt forpligtiger sig til gennem Østamagerbaneselskabet at finansiere sin andel af de hidtidigt afholdte projektforberedelsesudgifter, de fortsatte projektforberedelsesudgifter ved tilvejebringelse af udbudsmateriale og gennemførelse af licitationer mv. samt udgifter til opretholdelse af togoptionen.

Øvrige allerede afholdte omkostninger - strækningen Lergravs-parken-Strandlodsvej og til Østamagerbaneselskabets andel af Metroens fællesomkostninger - afholdes fortsat af Ørestadsselskabet, indtil parterne har bekræftet deres medvirken til anlæg af Østamagerbanen. Udgifterne til strækningen Lergravs-parken-Strandlodsvej har af tekniske grunde måttet afholdes allerede i forbindelse med anlæg af etape 1, ligesom det har været nødvendigt at afholde de fælles udviklingsomkostninger og bygge klargøringscentret ad én omgang. Disse omkostninger – i alt ca. 290 mio. kr. – indgår i budgettet på 1050 mio. kr. i 1999-priser og er tidligere beskrevet i indstilling til Økonomiudvalget den 26. august 1999.

Københavns Amt har i sin beslutning blandt andet tilkendegivet:

  • at Amtsrådet beslutter at medvirke ved etableringen af Østamagerbaneselskabet med udgangspunkt i, at der gennemføres det bedst mulige anlægsprojekt inden for en samlet ramme på netto 1050 mio. kr. (1999-priser ekskl. moms)
  • at der i størst mulig udstrækning bør anvendes omvendt licitation
  • at der først kan træffes endelig beslutning om udførelsen af anlægsarbejderne og udnyttelse af optionerne med tilhørende tidsbegrænsninger på de relevante tidspunkter i 2002 som følge af den igangværende VVM-undersøgelse og indhentning af tilbud
  • at amtet forventer en større politisk indsigt i Østamagerbaneselskabets virksomhed, dels i form af at større beslutninger forelægges ejerne, dels i form af at beslutningsreferater tilgår Økonomiudvalget som fortrolig information. Desuden ønsker amtet, at dets tekniske direktør deltager i bestyrelsesmøder som tilforordnet.

Det konkrete indhold og omfang af ovenstående må bero på en drøftelse med amtet. Således udestår der eksempelvis en afklaring af, hvordan udbudsformen omvendt licitation hensigtsmæssigt kan bringes i anvendelse samt hvilke krav amtet har til den fremtidige inddragelse af ejerkredsen i arbejdet. Det vil være en forudsætning, at der gælder ensartet vilkår for de tre ejerne og det bør tilstræbes, at der også fremover er en klar ansvarsfordeling mellem bestyrelsen, ejerkredsen og direktionen.

Der stiles i det videre forløb efter en proces, hvor der i foråret-/sommeren 2002 træffes endelig beslutning om etablering af 3. etape.

Det kan oplyses, at Finansudvalget tager endelig stilling til deres medvirken til at bære risikoen for togoptionen og projektering ultimo maj – under forudsætning af, at Københavns Kommune og Københavns Amt – ligeledes vil tilslutte sig.

Beskrivelse af forpligtigelserne

Med nærværende indstilling anmodes om adgang til, at Ørestadsselskabet som interessent i Østamagerbaneselskabet sammen med Københavns Amt påtager sig følgende forpligtigelser:

Projektering

Projekteringen – herunder forberedelse af og afholdelse af udbud – frem til den endelige beslutning om anlæg af etape 3 er budgetteret til ca. 45 mio. kr. i 1999-priser. Beløbet indeholder allerede afholdte udgifter såvel som fremtidige udgifter og er i overensstemmelse med hidtidige skøn over de økonomiske omkostninger ved etapen. Københavns Amts netop trufne beslutning indebærer, at amtet finansierer sin andel på 45 % af omkostningerne til projekteringen.

Togoptioner

I forbindelse med udbud og efterfølgende indgåelse af kontrakter om Metroens etape 1 og 2A sikrede Ørestadsselskabet sig, at det på et senere tidspunkt ville være muligt at indkøbe togsæt til henholdsvis etape 2B og etape 3 på samme vilkår som til de første etaper (optioner).

Produktion af togsættene til etape 2B er senere igangsat. I relation til etape 3 indgik Ørestadsselskabet i efteråret 1999 en aftale med Ansaldo, der leverer togene om en forlængelse af optionerne, således at de kunne effektueres indtil den 1. marts 2001.

Optionen kan yderligere forlænges til 1. marts 2002, men i denne periode skal Ørestadsselskabet dække Ansaldos dokumenterede omkostninger til togsættene, såfremt optionerne aflyses efter 1. marts 2001 og før 1. marts 2002, idet togsættene i denne periode vil være under produktion.

Efter 1. marts 2002 betragtes togsættene som købt, hvis togene ikke er afbestilt inden. Ansaldo har over for Ørestadsselskabet oplyst at have anvendt ca. 5 mio. kr. i 2001-priser frem til ultimo april og at man forventer at ville anvende op til 25 mio. kr. i 2001-priser frem til ultimo maj. Herefter påløber yderligere omkostninger frem til 1. marts 2002, hvor Østamagerbaneselskabet hæfter for det fulde beløb, medmindre optionerne opsiges inden da. Det er således nødvendigt at tage stilling til, hvorvidt produktionen af togene skal fortsætte eller ej.

Det forventes, at ejerne af Østamagerbaneselskabet, dvs. Ørestadsselskabet og Københavns Amt, først træffer beslutning om anlægget af etape 3 i løbet af foråret/sommeren 2002, når resultatet af udbuddet kendes. I tilfælde af at udbudsprocessen skulle ende med en beslutning fra ejerkredsen om ikke at anlægge etapen, er der således risiko for, at indkøbet af de 5 togsæt vil være gennemført.

Et alternativ til at opretholde optionen er at aflyse denne og på et senere tidspunkt, når der foreligger fuld sikkerhed for, at etapen kan anlægges, udbyde produktionen af de 5 togsæt. Det vurderes imidlertid af Ørestadsselskabet, at det vil være endog meget dyrt at købe togene på et senere tidspunkt. Dette skyldes, at de 5 metrotog udgør en meget lille ordre, som næppe vil være kommercielt interessant for en ny entreprenør, hvorfor det reelt kun vil være Ansaldo, der har mulighed for at byde på et sådant udbud. Ørestadsselskabet vurderer, at prisen herved forøges med 75-100 mio. kr. fra de nuværende ca. 95 mio. kr. i 1999-priser.

Togsættene til Metroens 3. etape indgår i ovennævnte anlægsoverslag for etapen. En udnyttelse af optionsaftalen på nuværende tidspunkt ændrer således ikke ved den godkendte låneramme for Ørestadsselskabet.

Endelig kan det oplyses, at Ørestadsselskabet har en optionsaftale med Ansaldo angående ATC-systemet på etape 3 til en samlet udgift på 63 mio. kr. i 1996-priser. Forhandlinger om udnyttelse af ATC-optionen vil blive indledt, så snart projekteringen er så langt fremme, at dette er teknisk muligt.

Dette kan gøre det nødvendigt for Østamagerbaneselskabet og dets ejere, Ørestadsselskabet ved Københavns Kommune og staten samt Københavns Amt, at tage stilling til forhandlingsresultatet, inden den endelige beslutning om anlæg af etape 3 er taget. Det tilstræbes, at en sådan situation undgås.

 

Økonomi

De samlede omkostninger på ca. 140 mio. kr. i 1999-priser til den fortsatte projektering samt opretholdelse af den eksisterende aftale med tog-entreprenøren om levering af 5 togsæt er indeholdt i det nuværende anlægsbudget for det samlede Metroprojekt og finansieres således inden for Ørestadsselskabets låneramme.

Ørestadsselskabet mener således, at en opsigelse af togoptionerne fulgt af et senere udbud af togsættene vil forøge omkostningerne med omkring 75-100 mio. kr.

Ørestadsselskabets låneramme er fastsat til 11,8 mia. kr. (2001 priser). Københavns Kommunes andel heraf udgør 6,5 mia. kr. (2001 priser).

 

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

Til top