Mødedato: 28.05.2002, kl. 15:00

Redegørelse om kompetenceudvikling i Københavns Kommune

Redegørelse om kompetenceudvikling i Københavns Kommune

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. maj 2002

 

 

J.nr. ØU 134/2002

 

5. Redegørelse om kompetenceudvikling i Københavns Kommune

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

  • at Økonomiudvalget godkender den foreslåede vision om kompetenceudvikling,
  • at Økonomiudvalget godkender de foreslåede indsatsområder, herunder at første fase i det kommende arbejde med den overordnede kompetenceudvikling i Kommunen tager afsæt i visionen om kompetenceudvikling,
  • at Økonomiudvalget anbefaler forvaltningerne at tage stilling til, hvordan de foreslåede indsatsområder kan gennemføres,
  • at Økonomiudvalget godkender, at Økonomiforvaltningen overfor forvaltningerne tager initiativ til at styrke
  1. en generel fælles lederuddannelse,
  2. videndeling i kommunen, samt
  3. indsatsen for de kortuddannedes kompetenceudvikling.

Dette skal foregå på baggrund af en nærmere analyse af PLS-rapporten og med henblik på iværksættelsen af konkrete aktiviteter.

  • at behovet for afsættelse af midler til at iværksætte, koordinere og understøtte det overordnede arbejde med kompetenceudvikling i Københavns Kommune, som denne redegørelse afføder, indtænkes i forhandlingerne om budgetforslaget for 2003.

 

RESUME

I denne indstilling fremlægges redegørelse om kompetenceudvikling i Københavns Kommune.

Redegørelsen indeholder en status på, hvordan det står til med kompetenceudviklingen, overvejelser om fremtidens behov på området samt forslag til indsatsområder.

Konklusionerne i redegørelsen er baseret på en antagelse af, at kompetenceudvikling får størst værdi, når der arbejdes systematisk og strategisk med den.

Det billede, der tegner sig i Københavns Kommune er, at der kompetenceudvikles på livet løs – og at det gøres forskelligt afhængig af, hvor man befinder sig i Kommunen. Der bruges også ganske mange ressourcer til kompetenceudvikling. Undersøgelsen viser, at der i hvert fald anvendes 1% af den samlede lønsum til udvikling – og det må karakteriseres som tilfredsstillende. Knap så godt går det med at sikre, at kompetenceudviklingen sker strategisk og systematisk.

Det foreslås, at der opstilles følgende vision for kompetenceudviklingsarbejdet i Kommunen som helhed:

 

 

Københavns Kommune skal være en kompetent kommune. Det betyder, at kompetenceudvikling i kommunen skal

  • sikre attraktive arbejdspladser præget af effektivitet, samarbejde og udvikling med afsæt i forvaltningerne
  • sikre markedsværdien hos medarbejderne båret af såvel faglige som personlige kompetencer og
  • sikre, at kommunen er attraktiv for borgerne, fordi kompetente medarbejdere leverer serviceydelser, der løbende tilpasser sig borgernes behov

 

I konsekvens heraf kan det udledes, at der er behov for en indsats på følgende områder:

  • Styrk kompetenceudvikling som strategisk og systematisk disciplin. Indled med at skabe et fælles sprog på området.
  • Styrk ledelse i forhold til kompetenceudvikling, herunder lederens egen kompetenceudvikling, udbredelsen af ledelsesværktøjer om strategisk og systematisk kompetenceudvikling, samt ledernes kompetence til at inddrage medarbejderne.
  • Styrk videndeling i kommunen.
  • Legalisér kompetenceudvikling – både i ord og handling. Visioner om kompetenceudvikling skal følges op med ressourcer.

Sæt fokus på de kortuddannedes kompetenceudvikling.

Det er forvaltningernes ansvar at prioritere og gennemføre de opregnede indsatsområder på lige fod med de øvrige opgaver i forvaltningsregi.

Økonomiforvaltningens overordnede opgave i den forbindelse er at igangsætte, koordinere og understøtte processen med inspiration, sparring, rådgivning og udvikling af værktøjer om kompetenceudvikling.

Herudover vil Økonomiforvaltningen tage initiativ til overfor forvaltningerne at iværksætte konkrete aktiviteter til at styrke

  1. en generel fælles lederuddannelse
  2. videndeling i Kommunen samt
  3. indsatsen for de kortuddannedes kompetenceudvikling.

Der er tale om en langsigtet proces, hvor denne redegørelse med formuleringen af en overordnet vision skal ses som første fase i opnåelsen af en kompetenceudvikling, der er strategisk og systematisk.

Økonomiforvaltningen vil evaluere forvaltningernes arbejde med gennemførelsen af indsatsområderne og sammen med resultatet af de konkrete aktiviteter vedrørende en generel fælles lederuddannelse, videndeling og de kortuddannedes kompetenceudvikling forelægge resultatet for Økonomiudvalget.

De faglige organisationer har løbende været inddraget i processen, og de vil ligeledes blive inddraget i det videre arbejde.

SAGSBESKRIVELSE

BAGGRUND

I overensstemmelse med BR's beslutninger ultimo 2001 har Økonomiforvaltningen nu færdiggjort arbejdet med redegørelsen om kompetenceudvikling i Københavns Kommune.

Redegørelsen udspringer kort beskrevet af et ønske fra BR's side om, at

    • få udarbejdet en redegørelse for den nuværende indsats og forslag til styrkelse af efteruddannelsen/kompetenceudviklingen, samt
    • få opstillet og prioriteret en efteruddannelsesstrategi med konkrete mål.

Processen

Der er tale om en samlet redegørelse for hele Københavns Kommune. Arbejdet med redegørelsen har været organiseret således, at alle forvaltninger har været inddraget i arbejdet. Der er nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger samt de faglige organisationer. Dette projektforum har sikret, at der fra start i processen er blevet taget højde for forskellighederne i den måde, forvaltningerne har valgt at organisere arbejdet med kompetenceudvikling på.

Arbejdet i projektgruppen blev indledt i december 2001 og forventes at fortsætte som et netværk inden for området, når der fremover skal arbejdes med kompetenceudvikling overordnet i Kommunen.

 

Metode, teori og begrebsafklaring

I opdraget benyttes både begrebet "efter- og videreuddannelse" og begrebet "kompetenceudvikling". I denne redegørelse anvendes kun begrebet kompetenceudvikling, idet det forudsættes, at efter- og videreuddannelse er ét af flere aspekter af kompetenceudvikling.

Udarbejdelsen af redegørelsen har krævet generering og bearbejdning af data, som kunne beskrive dels den nuværende indsats i forhold til kompetenceudvikling, dels de fremtidige behov. Disse data var ikke umiddelbart tilgængelige i Kommunen.

Generering og bearbejdning af data har PLS RAMBØLL Management primært stået for. Genereringen er sket gennem en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse sendt til 2100 ledere, hvoraf ca. 1.200 har svaret (svarende til en svarprocent på 60) samt 18 fokusgruppeinterviews, hvoraf de 16 var målrettet medarbejdere på kryds og tværs i Kommunen. Resultaterne fra disse undersøgelser foreligger i en selvstændig rapport, som er udarbejdet af PLS Rambøll. Økonomiforvaltningen har derudover opsamlet data fra en statuskonference for medarbejdere og ledere, som arbejder med eller har en særlig interesse i området.

Afsættet i redegørelsen er taget med udgangspunkt i Kommunens forståelse af kompetenceudvikling, aftalen med KTO om kompetenceudvikling samt PLS RAMBØLL's definition på kompetence. Dette indebærer et fokus på:

    • I hvilket omfang medarbejderne opnår "de rigtige" kvalifikationer, egenskaber og holdninger til at kunne løse nuværende og fremtidige opgaver.
    • I hvilket omfang de organisatoriske mål og rammer giver de optimale betingelser for kompetenceudviklingen.
    • På hvilken måde kompetencerne realiseres i samspillet mellem den enkeltes forudsætninger for opgaveløsning og de organisatoriske rammer.

Kompetenceudvikling i Københavns Kommune er således ikke kun et spørgsmål om en udvikling af medarbejderen, men også om en samtidig udvikling af organisationen. Sammenhængen mellem kompetenceudvikling og organisationsudvikling er overordentlig væsentlig. Hvis kompetenceudviklingen ikke relateres til den retning organisationen bevæger sig, risikerer man meget let, at medarbejderne nok udvikler sig, men ikke nødvendigvis i en retning, der gør, at de bliver bedre til at løse nuværende og fremtidige opgaver. Derfor er det vigtigt at sikre, at kompetenceudviklingen er systematisk og strategisk.

Med systematisk kompetenceudvikling menes, at der er planlagt en proces for kompetenceudvikling af samtlige medarbejdere – lederen forholder sig således systematisk til sine medarbejderes udvikling. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der er mere end en måde at være systematisk på, afhængig af arbejdspladsens opgaver, størrelse, kultur etc. Det er ikke metoden, der bliver det afgørende for, om kompetenceudviklingen kan siges at være systematisk, men derimod om planen lægges og følges.

Strategisk kompetenceudvikling henviser til, at medarbejdernes udvikling forankres i arbejdspladsens daglige og især fremtidige opgaveløsning. For at sikre, at kompetenceudvikling bliver strategisk, er det derfor vigtigt, at der er sammenhæng mellem udviklingsmål og opgaveløsningen.

På det konkrete plan består systematisk og strategisk kompetenceudvikling af mange faser. Analytisk kan man skelne mellem faser i en proces, hvor der først sættes mål for hvilke kompetencer, der er behov for at udvikle, og dernæst sættes aktiviteter i gang for at tilegne sig kompetencen. Herefter sikres det, at de nye færdigheder indarbejdes og anvendes i arbejdet og slutteligt evalueres der på i hvilket omfang, målsætningen er nået. Derefter starter processen i princippet forfra, og kompetenceudviklingen kan derfor ses som en slags cyklus. I praksis vil flere af faserne ofte ske samtidigt – f.eks. vil udvikling og implementering af kompetencer tit ske i et samspil. Ikke desto mindre kan den analytiske cyklus illustreres i følgende kompetencehjul.

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Redegørelsens opbygning

Med afsæt i kompetencehjulets struktur – og dermed i systematisk og strategisk kompetenceudvikling - gives en status på, hvordan det i Københavns Kommune står til med kompetenceudviklingen inden for hjulets fire aspekter. Hvert afsnit afsluttes med opsummering af de behov, der kan udledes af status. Som et ekstra aspekt af kompetencehjulet gøres der status på ressourceanvendelsen i forbindelse med kompetenceudvikling. Redegørelsen afsluttes med en række anbefalinger, som er udledt af de fremtidige behov samt et afsnit om den fremtidige proces.

STATUS PÅ KOMPETENCEUDVIKLING I KØBENHAVNS KOMMUNE SAMT OVERVEJELSER OM FREMTIDENS BEHOV

 

MÅLSÆTNING - VURDERING AF UDVIKLINGSBEHOV

Man kan for så vidt godt kompetenceudvikle uden målsætning for udviklingen – men uden målsætning er det svært at sikre sig, at udviklingen af kompetencer rent faktisk også passer til organisationens behov. For at kompetenceudviklingen bliver strategisk, må udgangspunktet altså være, at man ved, hvad målet for den er. I PLS RAMBØLL's spørgeskemaundersøgelse bliver lederne bedt om at tage stilling til følgende udsagn om kompetenceudvikling.

ja

nej

Ved ikke

Er der inden for de sidste to år foretaget en samlet kortlægning af dine medarbejderes behov for udvikling og uddannelse?

40 %

55%

5%

Tabel 1.

Som det ses af tabellen er det kun 2 ud af 5 ledere i Københavns Kommune, som indenfor de sidste to år har lavet en samlet kortlægning af medarbejdernes behov for udvikling og uddannelse.

Samme tendens går igen i svarene på dette spørgsmål:

 

 

Helt

enig

Delvist

enig

Delvist

uenig

Helt

Uenig

Ved

ikke

Der er fastlagt klare mål for den samlede kompetenceudvikling i enheden:

 

14 %

40%

27%

14%

5%

Tabel 2.

Som det fremgår af besvarelserne er kun 54% enige i dette udsagn – og langt størstedelen af disse er endda kun delvist enige. Målene for kompetenceudvikling i kommunen er altså langtfra klare for alle i kommunen.

Blandt de 40% som har foretaget en samlet kortlægning af medarbejdernes behov for udvikling og uddannelse, jf. tabel 1, er de to foretrukne strukturerede metoder medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler og team- eller personalemøder. I princippet behøver metodevalget ikke være afgørende for hvor strategisk, der arbejdes med målsætningsarbejdet i kompetenceudviklingen. Men analysen viser, at medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler i højere grad tematiserer målsætningsarbejdet med kompetenceudvikling, end det er tilfældet med team- og personalemøderne.

 

Svaret "ja" til ,at hhv. medarbejder- eller gruppeudviklingssamtalerne hhv. team- eller personalemøderne indenfor det sidste år, indeholdt nogle af følgende elementer?

Medarbejder- eller gruppesamtaler

Team- eller personalemøder

a. Formulering af mål for medarbejderens arbejde

84%

79%

c. Formulering af mål for medarbejderens udvikling

72%

50%

Tabel 3.

Derudover viser analysen også, at der oftere udarbejdes kompetenceudviklingsplaner i forbindelse med medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler (37%) end i forbindelse med team- eller personalemøder (14%). Dette forholdsvis lave resultat er for så vidt ikke overraskende - det underbygger grundlaget for beslutningen om, at alle medarbejdere eller grupper af medarbejdere skal have en udviklingsplan inden udgangen af 2002.

PLS RAMBØLL pointerer ligeledes, at der oftere kommer en mere forpligtende og individuel plan ud af målsætningsarbejdet, når medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler anvendes, end når team- eller personalemøder anvendes. Selvom medarbejderudviklingssamtaler-/gruppeudviklingssamtaler altså ikke per definition er mere velegnede redskaber til at arbejde strategisk og systematisk med målsætning for kompetenceudvikling, så er den generelle tendens, at medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler p.t. fungerer mere strategisk og systematisk end personale- eller teammøder.

Analysen viser ligeledes, at kun 42% af de ledere, som har foretaget en afdækning af medarbejdernes udviklingsbehov, har inddraget enhedens udviklingsplaner eller kompetenceplaner i målsætningsarbejdet. Enhedens og den enkelte medarbejders udviklingsbehov ses altså ikke nødvendigvis i en sammenhæng.

At målsætningsarbejdet ikke altid foregår systematisk bekræftes af fokusgruppeinterviewene. Selvom der som nævnt er store forskelle, giver hovedparten af deltagerne udtryk for, at vurderingen af udviklingsbehov på deres arbejdsplads foregår uformelt og ofte usystematisk. Det bliver ofte en blanding af egne ønsker og en uformel vurdering fra chefens side. Flere efterspørger dét at have et fælles mål – forstået som en fælles vision og fælles målsætninger, som alle i en enhed har været med til at formulere og kan arbejde hen imod i fællesskab. Medindflydelse pointeres gang på gang som et vitalt grundlag, hvis målsætningerne skal føres ud i livet. Uden medarbejdernes ejerskab har målsætninger ingen reel værdi.

Det tema blev også drøftet på konferencen, hvor der bl.a. blev sat fokus på behovet for klarere målsætninger på kompetenceudviklingsområdet – på alle niveauer i organisationen. Dvs. for organisationen som helhed, for den enkelte enhed og den enkelte medarbejder. I fokusgruppeinterviewene efterlyses der f.eks. en klarere udmelding om, hvad det er for en kompetenceudviklingspolitik, der ønskes i kommunen. På konferencen var det samme spørgsmål fremme i forhold til den øverste ledelse: Der savnes klarere signaler om, hvilke målsætninger topledelsen har for kompetenceudviklingen i kommunen.

Ligeledes efterlyses større sammenhæng imellem niveauerne: At man som medarbejder kan se, hvordan målsætningen for ens egen udvikling hænger sammen med enhedens og Kommunens. I forlængelse heraf nævnte flere behovet for mere langsigtede målsætninger på området – både for Kommunen som helhed og for den enkelte medarbejder.

I den forbindelse er svarene på følgende spørgsmål ganske påfaldende: Spørgsmålet er stillet til de ledere som bruger medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklings-samtaler og/eller team- eller personalemøder i kompetenceudviklingen.

Medarbejder- eller gruppesamtaler

Team- eller personalemøder

"Ja – medarbejderudviklingssamtaler/gruppeudviklingssamtaler hhv. team- eller personalemøder har indeholdt en diskussion af medarbejderens langsigtede udviklingsmuligheder på arbejdspladsen."

 

55%

34%

Tabel 4

Det er altså langtfra alle, som får lejlighed til at diskutere, hvilke langsigtede udviklingsmuligheder der eksisterer på arbejdspladsen - for slet ikke at tale om at formulere mere langsigtede målsætninger for udviklingen. Man kan selvfølgelig mene, at det er omsonst at lave langsigtede udviklingsplaner, når man agerer i en omskiftelig verden. Ikke desto mindre er det i en strategisk sammenhæng en fordel at navigere efter et mål – også selvom det naturligvis vil udvikle sig hen ad vejen. På det individuelle plan kan det også være en central faktor i fastholdelsesproblematikken: Hvis en medarbejder føler sig forbigået i kompetenceudviklingen et år, kan det være en vigtig viden for vedkommende, at han eller hun er på planen næste år.

Fremtidens behov

  • Klarere signaler fra kommunens øverste ledelse: Hvilke målsætninger er der for kompetenceudviklingen på et overordnet plan i kommunen?
  • Sikre sammenhængen imellem overordnet målsætning, enhedens og medarbejderens udviklingsplan.
  • Sikre, at der laves langsigtede målsætninger for kompetenceudvikling – på alle niveauer i organisationen.
  • Sikre, at der eksisterer lederværktøjer til målsætningsarbejdet, som støtter det strategiske og systematiske – og at lederne har adgang og kendskab til disse.
  • Træne lederne i målsætningsarbejdet i forhold til kompetenceudvikling på den enkelte arbejdsplads – og i at inddrage medarbejderne i det.

 

UDVIKLING AF NYE KOMPETENCER

Hvor god er Københavns Kommune til at fastholde og udvikle ny viden? Spørgsmålet er relevant, når man ønsker at undersøge, hvordan der læres i kommunen, og hvorvidt denne læring er målrettet Kommunens opgaver.

Hvilke redskaber anvendes?

Undersøgelsen viser, at kurser og konferencer klart er den mest udbredte form for aktivitet, som bruges til udvikling af nye kompetencer og ny viden. Men ikke blot formaliserede læringsaktiviteter indgår: Ændringer i arbejdsorganisering og opgaveindhold samt interne læringsaktiviteter foregår også i et vist omfang.

 

 

 

Er der anvendt nogen af følgende aktiviteter i din enhed for at styrke medarbejdernes udvikling inden for det sidste år?

Ja

Nej

Ved ikke

Formel efter- og videreuddannelse

a. Kurser og konferencer

88%

11%

2%

b. Efter- og videreuddannelse

51%

47%

2%

Arbejdsorganisering og opgaveindhold

c. Selvstyrende grupper/team

63%

34%

3%

d. Projektarbejde

64%

33%

3%

e. Jobudvikling

67%

28%

5%

f. Turnus, jobbytte, rotation, udstationering

25%

72%

3%

Interne læringsaktiviteter

g. Jobdeling / dyader

65%

30%

5%

h. "Sidemandsoplæring"

72%

26%

2%

i. Supervision

50%

47%

3%

j. Systematisk feedback fra ledere/kolleger

43%

51%

6%

k. Systematisk videndeling

51%

43%

6%

Tabel 5

Turnus, jobbytte, rotation og udstationering er den type læringsaktivitet, der anvendes mindst i kommunen. Noget kunne tyde på, at der hersker en vis modstand mod intern mobilitet. Selvom Københavns Kommune udgør en mangfoldig arbejdsplads med masser af muligheder for at lære af hinanden internt – ja, så gør man det altså ikke i særlig høj grad.

Analysen viser videre, at ledere, der beskæftiger medarbejdere med en lang eller mellemlang videregående uddannelse, tilbyder flere af læringsredskaberne, ligesom de i lidt højere grad end andre benytter kurser og konferencer, selvstyrende grupper/teams, projektarbejde og systematisk videndeling. Omvendt er ledere, der beskæftiger kortuddannede medarbejdergrupper mere tilbøjelige til at bruge sidemandsoplæring.

 

Formel efter- og videreuddannelse

Flere af deltagerne i fokusgrupperne giver udtryk for, at den beskedne størrelse af de samlede udviklingsmidler medfører, at det er de billige kurser, der vælges, fordi det dermed er muligt at sende flere deltagere afsted. Dermed bliver valget af udviklingsaktiviteter ofte funderet på et lighedsprincip fremfor et fokus på relevant strategisk udvikling af kompetencer. Dette har ofte den sidekonsekvens, at det alene er de faglige kurser med et snævert udspring i eksisterende opgaver, der prioriteres, fremfor kurser med fokus på sociale eller personlige kvalifikationer.

I undersøgelsen peger lederne da også primært på behovet for yderligere faglig udvikling og i mindre grad på de sociale og personlige kompetencer. Ikke desto mindre er det de sociale og personlige kompetencer, der for en stor dels vedkommende efterspørges i fokusgrupperne og på statuskonferencen. Kompetencer som konflikthåndtering, kommunikation, samarbejde, psykologisk indsigt, stresshåndtering, evnen til selv at tage ansvar, beslutningskompetence er blevet nævnt i disse sammenhænge.

En anden ting, som springer i øjnene, er, at flere deltagere i fokusgrupperne giver udtryk for, at der mangler gennemsigtighed og viden om de udviklingsmuligheder, der ligger internt i kommunen. Noget peger altså på et behov for en forbedret informationsstrøm om dette. Mere overskuelighed kan medvirke til, at man de steder i Kommunen, hvor der er samme behov for udvikling, samlet kan gå ud og købe sig til en bestemt ydelse. Et eksempel er IT-kurser. For en så stor arbejdsplads som Københavns Kommune er det en reel mulighed at købe sig til relativt billigere ydelser jo højere efterspørgslen er.

Arbejdsorganisering og opgaveindhold

Gennem fokusgrupperne er der udtrykt et mangefold af erfaringer med at organisere arbejdet med eksisterende opgaver på nye måder eller at udvide opgaveporteføljen. Rotation af standardopgaver er en måde at sikre læring og nye udfordringer for medarbejderne, siger de. Selvstyrende grupper bliver også nævnt. I den forbindelse skal det understreges, at gruppen som læringsrum ikke altid er givet: Det skal ikke være gruppearbejde for gruppearbejdets skyld, men fordi netop den arbejdsform passer til den stillede opgave. Der er derfor et behov for at målrette de aktiviteter, der foregår i grupperegi.

Flere medarbejdere betoner de positive aspekter i udviskede faggrænser og samarbejdsflader på tværs af jobområder. Det giver fællesskab at være sammen om opgaverne, og en kreativ tilpasning er netop nødvendig for at få de stigende krav til effektivitet og kvalitet til at hænge sammen.

Interne læringsaktiviteter

Der er udbredt enighed om, at man lærer mest gennem arbejdet. I den daglige opgaveløsning. I kontakten med borgerne. I samarbejdet med kollegerne. Det viser ledernes angivelser også til dels. Især sidemandsoplæring og jobdeling peger lederne på som interne læringsaktiviteter. Selvom statistikken for den slags læringsaktiviteter jo ser ganske pæn ud, skal man være opmærksom på, at interne læringsaktiviteter kan foregå på vidt forskellige måder. Sidemandsoplæring og jobdeling er jo vide begreber, som kan organiseres med stor spændvidde i omfang og ambitionsniveau.

Kun halvdelen af lederne anvender systematisk videndeling i form af strukturerede tilbagemeldinger på kurser, temadage og andre aktiviteter. Groft sagt vidner dette om, at Kommunen mange steder ikke udnytter den eksisterende og nyindhøstede viden optimalt. Københavns Energi er et godt eksempel på, at der kan arbejdes målrettet og systematisk mod at gøre organisationens viden tilgængelig – oven i købet ud fra en formodning om, at der er penge at hente ved at gøre det.

Et gennemgående træk både i fokusgrupperne og på statuskonferencen er således også behovet for videndeling. Dette kunne med rette begrundes med, at det ofte er medarbejderne, der ved allermest om, hvad der virker – de er jo alle en slags eksperter i deres arbejdsområde – og den ekspertviden skal deles.

Men hvorfor videndeler Kommunen så ikke i højere grad, end tilfældet er?

Det kan der for så vidt være mange grunde til. Videndeling er ikke let, hvis den skal kunne bruges til noget målbart i organisationen. Man støder nemlig på et væld af barrierer. Det altafgørende, for at videndeling skal lykkes, er, at organisationens kultur understøtter videndeling. De kulturelle forskelle i Kommunen kunne meget vel tænkes at have indflydelse herpå. På konferencen var det fremme, at videndeling kan vække angsten for at blive undværlig. Mange synes også, det er mere udfordrende at "opfinde den dybe tallerken" selv, end at (gen)anvende andres.

Fremtidens behov

  • Fokus på at systematisere og målrette videndeling på alle niveauer i organisationen. Synliggøre de barrierer der eksisterer i vejen frem til målet om den optimale videndeling. Behov for redskaber til at sætte videndeling i system.
  • Klæde lederne på til at se meningen med at prioritere medarbejdernes personlige og sociale kompetencer på lige fod med de faglige kompetencer. Ledernes sociale og personlige kompetencer skal også stå mål med de forventninger, der rettes mod medarbejdernes samme.
  • Fokus på medarbejderinddragelse, hvad angår den kvalitative kompetenceudvikling, men også hvad angår selve valget af redskaber, der anvendes til kompetenceudvikling.
  • Fokus på viden om hvilke udviklingsmuligheder den enkelte enhed har.
  • Fokus på de kortuddannedes kompetenceudvikling

 

IMPLEMENTERING AF NYE KOMPETENCER

Efter at have beskrevet hvilke redskaber, der anvendes til at udvikle nye kompetencer, bliver spørgsmålet, hvordan man i Kommunen søger at implementere de nye kompetencer og færdigheder, som medarbejderne erhverver sig. Som nævnt ovenfor er der tale om en analytisk skelnen mellem udvikling og implementering, idet de ofte foregår i et samspil.

Ser vi på det strategiske aspekt af kompetenceudviklingen, er det netop implementeringen, der kan give os et praj om, hvorvidt kompetenceudviklingen er lykkedes – altså om de nye kompetencer rent faktisk bliver anvendt i praksis. Nedenfor trækker vi en række tendenser frem, som kan belyse aspektet selvstændigt.

81% af lederne er enten helt eller delvis enige i , at de - inden de iværksætter kompetenceudviklende aktiviteter – diskuterer med medarbejderne, hvorledes ny viden kan anvendes. Dette kan ses som et meget positivt tegn i retning af, at der bliver tænkt i implementering i organisationen, inden udviklingen påbegyndes.

Men når 43% af lederne er helt eller delvist enige i, at det ofte er svært at anvende medarbejdernes udbytte af kurser og efteruddannelse i det daglige arbejde, så tyder det på, at diskussionen ikke får den tiltænkte effekt i det daglige arbejde. PLS RAMBØLL indikerer, at de udviklingsmuligheder, der er til rådighed for medarbejderne, ikke altid er optimale eller, at det anvendelsesorienterede sigte ikke er indtænkt fra starten.

Fokusgrupperne efterspørger ofte en opfølgning af de gennemførte forløb. Det synes umiddelbart frustrerende for dem at have deltaget i en masse aktiviteter, at have formuleret visioner og ønsker – uden at der sker mere. Behovet for opfølgning og evaluering af iværksatte tiltag er derfor ret udtalt.

Tabel 6 nedenfor viser også, at det i høj grad er lederen, der følger op på de aftaler, der foreligger om kompetenceudvikling, mens det derimod oftest er medarbejderens ansvar at følge op på, om de får udbytte af de kompetenceudviklende aktiviteter. Dette forhold er bemærkelsesværdigt, da det netop – som anført ovenfor – er opfølgningen, medarbejderen efterspørger. Flere finder det således vanskeligt at prioritere kompetenceudviklingen i en travl hverdag, i fald ledelsens opbakning såvel praktisk som symbolsk ikke er til stede.

 

Hvem har hovedansvaret for at følge op på……

Medar-bejderen

Mig

som leder

Andre

ledere

Teamet/

gruppen

Ingen

Nej

Ved ikke

Aftaler om kompetenceudvikling

fra medarbejder- eller gruppe-udviklingssamtalen

9%

62%

11%

8%

1%

7%

2%

Aftaler om kompetenceudvikling

fra team- eller personalemøderne

 

7%

49%

13%

21%

-

8%

2%

Medarbejderens udbytte af

kompetenceudviklende aktiviteter

 

42%

28%

10%

14%

1%

3%

2%

At viden og kunnen fra kurser

omsættes i praksis

40%

27%

10%

21%

1%

2%

2%

Tabel 6

Målsætningerne drukner i dagligdagens rutiner, bliver der sagt, og der mangler tid til fordybelse og refleksion. Det er vanskeligt at sige, om det er mere tid til kompetenceudvikling, eller det er en samtænkning med hverdagens arbejde, der er behov for. Vi antager, at det sandsynligvis handler om begge dele.

Der peges også – og igen – på behovet for at dele sin nye viden med kolleger og ledelse. Videndeling finder sted mange steder uformelt gennem det daglige arbejde. Mange af deltagerne i fokusgrupperne og statuskonferencen har den erfaring, at videndelingen skal formaliseres, for at den ikke forsvinder i presset fra den daglige drift. Mere systematik i videndelingen efterspørges altså. Ovenfor angav vi, at kun halvdelen af lederne anvender systematisk videndeling som læringsaktivitet, så noget tyder på, at kommunen har et efterslæb på dette område.

 

 

Fremtidens behov

  • Klæde lederne på til at målrette kompetenceudviklingen således, at det anvendelsesorienterede sigte tænkes ind fra starten – inden udviklingsaktiviteten vælges og sættes i gang. Hænger i høj grad sammen med målsætningsarbejdet.
  • Sikre opfølgning af iværksatte forløb. Der skal stilles de fornødne ledelsesmæssige redskaber til rådighed.
  • Klæde lederne på, så de i et samspil med medarbejderne påtager sig et større ansvar for, at viden og kunnen fra kurser etc. omsættes i praksis.
  • Legalisere kompetenceudvikling som arbejdsaktivitet, så der i det daglige arbejde kan blive afsat tid og rum til udvikling og refleksion.
  • Udvikle redskaber, der sikrer en systematisk videndeling i organisationen.

 

 

EVALUERING - KORTLÆGNING AF KOMPETENCER

Evaluering af kompetencer er en vigtig del af strategisk kompetenceudvikling på flere måder. At vide hvilke kompetencer, der er til rådighed i en afdeling, er selvfølgelig et vigtigt fundament at arbejde udfra i målsætningsarbejdet. Men det er også i evalueringen, man kan konstatere, om man rent faktisk har nået de mål for kompetenceudviklingen, man har sat sig.

Hele 98 % af lederne i Københavns Kommune oplever, at det hører under deres ansvarsområde at skabe sig et overblik over deres medarbejderes kompetencer. Følgende metoder bruges, når dette overblik skal skabes:

 

 

Ja

Nej

Ved ikke

Løbende, uformel vurdering af medarbejdernes kvalifikationer og kompetencer

89%

10%

1%

Personale-, team- eller kontormøder

83%

16%

1%

Medarbejderudviklingssamtale el. lign.

70%

29%

1%

Jobbeskrivelse eller kvalifikationsprofil

51%

48%

1%

Spørgeskemaundersøgelse, trivselsundersøgelse el.lign.

lignende

40%

59%

1%

Seminar, konference

38%

60%

2%

Gruppeudviklingssamtale

29%

69%

2%

Lederevaluering af underordnede ledere

22%

76%

2%

Personalepolitisk regnskab el. lign.

16%

80%

4%

Tabel 7

Som det ses, bruges et bredt spekter af metoder, men topscoreren er klart den løbende uformelle vurdering og forskellige former for personalemøder. Medarbejderudviklingssamtalen er dog også godt med. Mere konkrete analyseværktøjer som f.eks. lederevalueringer, personalepolitisk regnskab og trivselsanalyser anvendes i mindre grad.

Analysen peger derudover på, at ledere med mere end 15 medarbejdere i højere grad bruger de ovennævnte redskaber,end ledere med mindre medarbejdergrupper. Analysen viser også, at ledere med mange langt- eller mellemlangt uddannede medarbejdere hyppigere bruger medarbejderudviklingssamtalen som redskab til at skabe overblik end ledere med kortuddannede medarbejdere.

Fokusgruppeinterviewene underbygger, at der er meget store forskelle på om – og hvordan –medarbejdernes kompetencer kortlægges på kommunens arbejdspladser. Deltagerne i fokusgrupperne bekræfter, at der foregår en kortlægning af kompetencer, men indikerer også, at den måske foregår knap så systematisk, som ledernes svar giver indtryk af.

Medarbejderne i fokusgrupperne peger i øvrigt på, at redskaberne i sig selv ikke er så afgørende. Det afgørende er, at der reelt bliver fulgt op på evalueringerne – uanset hvordan de er fremkommet. Ofte opleves redskaberne som en administrativ øvelse, som man som medarbejder ikke får en konkret opfølgning på. Når det sker, bliver arbejdet med evaluering mere en kilde til irritation end til inspiration. Denne problemstilling blev også berørt på konferencen: Mange ledere ser evalueringer som vigtige elementer i den strategiske kompetenceudvikling, men alligevel ender evalueringerne ofte med at samle støv på reolen. Der er behov for mere viden om, hvordan evalueringernes indhold konkret kan anvendes i planlægningen af kompetenceudvikling.

Det er måske ikke overraskende, at evaluering opleves som en svær disciplin, for evaluering betyder jo også en mulighed for at skulle se fejl i øjnene. På konferencen blev der i særdeleshed sat fokus på kulturen som en barriere på dette område: Hvis kulturen er "find fem fejl – og helst ikke dine egne", så må det være særligt svært at skulle se egne fejl i øjnene.

 

 

Fremtidens behov

  • Styrk lederne i at anvende evalueringer – særligt i forhold til den fremadrettede planlægning på området. Styrk også lederne i at tydeliggøre evalueringernes effekt overfor medarbejderne.
  • Ledere for personalegrupper på under 15 medarbejder og ledere for kortuddannede har særligt behov for kendskab til bredden af værktøjer.
  • De metoder, som pt. har en mere uformel karakter( som f.eks. løbende vurderinger), skal enten gøres mere strategiske og systematiske eller understøttes af metoder, som er det.
  • Sikre at der eksisterer relevante evalueringsværktøjer, og at lederne har kendskab til dem. Sikre at eksisterende evalueringsværktøjer som f.eks. lederevalueringer og personalepolitisk regnskab "sælges" mere ude i Kommunen.
  • Sæt fokus på at fejl er en central del af læring – derfor skal det legaliseres mere at "lufte" sine fejl eller mangler i forbindelse med evalueringer. Både i forhold til at få mere reele evalueringer, men også i forhold til videndeling med resten af kommunen.

 

RESSOURCER TIL KOMPETENCEUDVIKLING

Foruden de fire centrale dele af kompetenceudviklingshjulet kan man tale om en femte væsentlig faktor for, at kompetenceudvikling sker: Kompetenceudvikling kræver ressourcer. Dels i form af den arbejdstid, der går fra driften, mens kompetenceudviklingen foregår - dels i form af økonomiske midler, når kompetenceudviklingen sker igennem kurser, konsulentbistand eller lignende.

At der eksisterer og prioriteres ressourcer til kompetenceudvikling er altså en nødvendighed for, at udviklingen kan ske. Men selvom ressourcerne altså skal være til stede i et vist omfang, betyder det ikke, at der nødvendigvis sker mest kompetenceudvikling på de arbejdspladser med de højeste uddannelsesbudgetter på området.

Den følgende gennemgang af ressourceforbruget på området fortæller kun, hvor mange ressourcer, der er brugt på kompetenceudvikling i de forskellige forvaltninger, og ikke hvordan eller med hvilken effekt ressourcerne er blevet brugt. Tallene i gennemgangen er derudover behæftet med en væsentlig usikkerhed, som gør, at tallene skal læses med nogen varsomhed. Det gælder i særdeleshed, fordi ressourceforbruget i forhold til kompetenceudvikling generelt har været meget vanskeligt at gennemskue – både centralt og decentralt.

Arbejdstid som ressource

Kompetenceudvikling tager tid. Både læring-på-jobbet aktiviteter og mere formel kompetenceudvikling kræver sin del af arbejdstiden. Det er derfor vigtigt at få et indtryk af, hvor stor en del af arbejdstiden lederne vurderer, at medarbejderne bruger på kompetenceudvikling.

Hvor stor en del af den samlede arbejdstid skønner du, at hver enkelt medarbejder i din enhed i gennemsnit har brugt på alle former for kompetenceudviklende aktiviteter i 2001?

(Ikke kun formel efter- og videreuddannelse og kurser)

 

Procent

Under 5 %

32%

5-10 %

37%

11-25%

15%

26-50%

2%

Mere end halvdelen af tiden

-

Ved ikke

13%

Tabel 8

Som det ses af tabellen anvendes der som hovedregel under 10% af arbejdstiden til kompetenceudvikling. Det er vanskeligt at vurdere, om dette tal er højt, lavt eller helt passende. En sammenligning med andre større kommuner ville have været vældig interessant, men da en sådan viden p.t. ikke foreligger i tilgængelig form, har dette ikke været muligt.

Centrale midler til kompetenceudvikling

En vigtig del af ressourcerne til kompetenceudvikling skal findes centralt i de enkelte forvaltninger. Nye arbejdsorganiseringer, uddannelsespuljer og centralt initierede udviklingsprojekter bidrager alt sammen til kompetenceudvikling på forskellig vis. I nedenstående tabel ses forvaltningernes egne angivelser af sådanne midler. Det fremgår ikke konsekvent af forvaltningernes angivelser, hvorvidt lønudgifter, vikardækning etc. i forbindelse med aktiviteterne er indeholdt i beløbsangivelserne. Denne fejlkilde skal der tages højde for ved læsningen af oversigten.

 

 

 

 

 

Forvaltning

Anvendt i 2001

(kr. pr. fuldtidsansat)

Afsat i 2002

(kr. pr. fuldtidsansat)

ØKF

389,-

388,-

MFF

890,-

2.690,-

BTF

857,-

929,-

SUF

328,-

510,-

KFF

2.060,-

2.118,-

FAF

1.273,-

932,-

UUF

2.596,-

2.573,-

Tabel 9

Den centrale kompetenceudvikling bredt set i Kommunen er kendetegnet ved, at en stor del af ressourceanvendelsen vedrører strategiske aktiviteter. Der er fokus på strategisk medarbejder- og lederudvikling, redskaber som kan styrke den strategiske og systematiske kompetenceudvikling, projektorganisering, fagorienterede udviklingsaktiviteter, uddannelsescentre og personlige udviklingsaktiviteter. Det er et gennemgående træk, at de større strategiske kompetenceudviklingsaktiviteter er hægtet op på forestående eller igangværende organisatoriske ændringer.

Som det ses af tabellen, er der store forskelle imellem forvaltningerne. Det er dog ikke så overraskende, da fordelingen af midler generelt foregår meget forskelligt i forvaltningerne. For at nuancere indtrykket må man altså se på hvilke midler, der bruges til kompetenceudvikling i den enkelte enhed.

Ressourcer brugt på decentral formel efter- og videreuddannelse samt kurser

I forhold til ressourcer brugt på formel efter- og videreuddannelse samt kurser i den enkelte enhed, er lederne blevet stillet følgende spørgsmål:

Hvor mange midler brugte enheden i alt til efter- og videreuddannelse og kursusaktivitet i 2001?

(Beløb fordelt pr. medarbejder i enheden)

 

 

Antal kroner pr. medarbejder (årligt)

Miljø- og Forsyningsforvaltningen

8.038

Økonomiforvaltningen og Revisionsdirektoratet

6.277

Bygge- og Teknikforvaltningen

5.852

Sundhedsforvaltningen

3.647

Gennemsnit for alle forvaltninger:

2.750

Kultur og fritidsforvaltningen

1.899

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

1.726

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

1.426

Tabel 10

Kun ca. halvdelen af lederne har svaret på dette spørgsmål - hvilket kan ses som et signal i sig selv: Viden om hvilke ressourcer, der bruges på efter- og videreuddannelse er altså ikke nødvendigvis et overblik, man som leder har på stående fod.

Som det fremgår af tabellen er der i 2001 brugt gennemsnitligt 2.750 kroner pr. medarbejder i Københavns Kommune på formel efter- og videreuddannelse decentralt. Det svarer rundt regnet til 1% af kommunens gennemsnitlige lønsum. Til sammenligning hermed skal det nævnes, at Dansk Arbejdsgiverforening til Økonomiforvaltningen har oplyst, at den private sektor anvender 2.400,- kr. til kursusaktivitet, heraf udgør de 400.- kr. aftalebaserede midler.

Dette gennemsnit dækker dog over store forskelle mellem forvaltningerne. Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen/Revisionsdirektoratet bruger flest midler på efteruddannelse og kursusaktiviteter. Men analysen viser også, at ledere, der har flest mellem- og højtuddannede medarbejdere i deres enhed, i højere grad end ledere, der beskæftiger kortuddannede medarbejdere, har deres medarbejdere på formel efter- og videreuddannelse. Forskellene imellem forvaltningerne kan altså også skyldes forskelle i medarbejdernes uddannelsesniveau.

For god ordens skyld skal det nævnes, at en række af de projekter, der er finansieret af 8 millioner kroner's puljen, først er færdiggjorte i år 2001, og midler fra denne pulje kan derfor indgå i de præsenterede tal for 2001. (Det bemærkes, at der er sket en opsamling af resultaterne af projekterne finansieret af 8 millioner kroner's puljen. Resultaterne vil blive inddraget i opfølgning af indsatsen til kompetenceredegørelsen.)

Der er store forskelle i, hvorvidt medarbejdergrupperne får del i midlerne til decentral formel efter- og videreuddannelse. Det afspejler sig også i følgende tabel, der viser hvor mange af medarbejderne, der i 2001 fik andel i ressourcerne til formel efter- og videreuddannelse og kurser:

 

Hvor stor en andel af medarbejderne i din enhed har deltaget i formel efter- og videreuddannelse og kurser i 2001?

 

 

Procent

Ingen

7 %

Under 1/3 af medarbejderne

29%

Mellem 1/3 og 2/3 af medarbejderne

27%

Over 2/3 af medarbejderne

17%

Alle medarbejderne

16%

Ved ikke

3%

Tabel 11

Ressourcerne kan altså næppe siges at være jævnt fordelt. På 36% af arbejdspladserne i Københavns Kommune var det i 2001 mindre end hver tredje medarbejder, som deltog i formel efter- og videreuddannelse.

I spørgeskemaundersøgelsen blev lederne bedt om at tage stilling til følgende udsagn om rammerne for kompetenceudvikling:

 

 

Helt

enig

Delvist

enig

Delvist uenig

Helt

uenig

Ved ikke

Jeg har de fornødne redskaber

til at iværksætte kompetence-

udviklende aktiviteter

20%

44%

22%

11%

4%

Tabel 12

Ca. 2/3 af lederne er helt eller delvist enige i, at de har de fornødne redskaber til at iværksætte kompetenceudviklende aktiviteter. I de åbne tekstsvar fremgår det, at de øvrige ledere på tværs af forvaltninger efterspørger flere ressourcer til at kunne iværksætte kompetenceudviklende aktiviteter. Med ressourcer menes der her primært penge, men inden for især Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen peges der også på et behov for mere tid som grundlag for kompetenceudvikling.

Fremtidens behov

  • Skabe ensartet målemetode i Købehavns Kommune, så der kan skabes mere sikker viden om hvilke ressourcer, der bruges på kompetenceudvikling.
  • Fokus på de kortuddannedes kompetenceudvikling

 

FORSLAG TIL VISION OG FREMTIDIGE INDSATSOMRÅDER

I gennemgangen af fremtidige indsatsområder vil afsættet blive taget i kompetencehjulet. De foregående afsnit indeholder en status på kompetenceudviklingen i Købehavns Kommune samt en opregning af, hvad fremtidens behov på området bliver. Overføres dette til kompetencehjulets systematik, kan man sige, at vi med redegørelsen nu har evalueret kompetencerne i Københavns Kommune. Næste skridt i cirklen vil derfor naturligt være at sætte mål for kompetenceudviklingen. For at kunne sætte sådanne mål må man vide hvilken vision, der arbejdes for. Derfor må første indsatsområde være at skabe et fælles sprog og fælles visioner for kompetenceudviklingen i Københavns Kommune:

Hvis kompetenceudviklingen i Købehavns Kommune skal organiseres mere målrettet og med større sammenhæng mellem de forskellige dele og lag i organisationen, er der behov for et fælles sprog på området. Både fokusgruppeinterviewene og erfaringerne fra konferencen peger på, at kompetenceudvikling er et begreb, der bruges på vidt forskellige måder rundt omkring i kommunen.

Det er for så vidt ikke noget problem, at der arbejdes meget forskelligt med kompetenceudvikling på kommunens arbejdspladser. Tværtimod er det en forskellighed, som kan udgøre en særlig styrke. Men den overordnede forståelse – de visioner kompetenceudviklingen skal baseres på - bør være bredt funderet i kommunen. Vi foreslår derfor, at der godkendes en fælles vision for kompetenceudvikling i Københavns Kommunen. På baggrund af input fra statuskonferencen foreslår vi følgende vision for arbejdet med kompetenceudvikling i Københavns Kommune:

 

 

 

Vision for kompetenceudvikling i Københavns Kommune:

Københavns Kommune skal være en kompetent kommune. Det betyder, at kompetenceudvikling i kommunen skal

  • sikre attraktive arbejdspladser præget af effektivitet, samarbejde og udvikling med afsæt i forvaltningerne
  • sikre markedsværdien hos medarbejderne båret af såvel faglige som personlige kompetencer og
  • sikre, at kommunen er attraktiv for borgerne, fordi kompetente medarbejdere leverer serviceydelser, der løbende tilpasser sig borgernes behov

 

Visionen skal følges op med konkrete målsætninger og handleplaner. I arbejdet med målsætning og handleplaner kan følgende indsatsområder fungere som afsæt:

 

Styrk ledelse i forhold til kompetenceudvikling

Lederne har i praksis en afgørende rolle i kompetenceudviklingsprocessen. Derfor er det naturligvis afgørende, at de selv har de kompetencer, der skal til for at kunne varetage den rolle godt. Lederne i spørgeskemaundersøgelsen vurderer, at de primært har behov for at udvikle deres faglige kompetencer og i mindre grad deres sociale og personlige kompetencer. Det samme gør sig gældende i forhold til det billede, lederne tegner af deres medarbejderes behov. Ikke desto mindre er det netop de sociale og personlige kompetencer, som efterspørges både i fokusgruppeinterviewene og på statuskonferencen. Kompetencer som konflikthåndtering, kommunikation, samarbejdsevner, psykologisk indsigt, stresshåndtering og beslutningsevne er nævnt i disse sammenhænge. Evnen til at sikre sammenhæng mellem ledelse, værdier og kompetenceudvikling fremhæves ligeledes.

Styrk lederens egen kompetenceudvikling

Et oplagt sted at starte er at sikre, at ledernes egen kompetenceudvikling gøres mere systematisk og strategisk – at der sættes mål, opfølges og evalueres på ledernes egen udvikling. Det vil ikke kun sikre, at ledernes udvikling målrettes, men vil forhåbentlig også styrke den enkelte leders forståelse af at tænke strategisk og systematisk omkring kompetenceudvikling generelt. Derudover har det en uvurderlig signalværdi i forhold til medarbejderne, at lederne selv prioriterer og arbejder seriøst med deres egen udvikling. Princippet om at "tage sin egen medicin" gælder ledelse på alle niveauer – også, og måske især, topledelsen.

 

 

Ledelsesværktøjer om strategisk og systematisk kompetenceudvikling

I forlængelse heraf er det naturligvis essentielt, at der eksisterer redskaber og inspirationsmateriale om strategisk og systematisk kompetenceudvikling til ledergruppen, herunder:

    • Værktøjer til at målsætte kompetenceudviklingen: Sammenhængen imellem medarbejderens, enhedens og organisationens udviklingsbehov. Relevansen af langsigtede udviklingsplaner.
    • Inspirationsmateriale om typer af aktiviteter, der kan bruges i kompetenceudviklingen. Kompetenceudvikling er meget andet end kurser og efteruddannelse. Ikke desto mindre er det stadig den form for kompetenceudvikling, der bruges mest, og som mange føler sig mest tryg ved. Derfor er der behov for at udbrede kendskabet til den vifte af metoder og aktiviteter, som kan bruges til kompetenceudvikling – med særligt fokus på læring-på-jobbet aktiviteter og på, hvordan disse kan tydeliggøres og få størst udbytte.
    • Inspirationsmateriale om, hvordan man som leder kan sikre, at viden fra kurser/efteruddannelse kan omsættes i praksis.
    • Evalueringsværktøjer til kortlægning af kompetencer.

Der eksisterer allerede en række redskaber på området. Eksistensen af disse og nye redskaber skal kommunikeres bredere ud i kommunen. Ledere for personalegrupper på under 15 medarbejdere og ledere, som har mange kortuddannede i medarbejdergruppen, er målgrupper med særlige behov på dette område.

Styrk ledernes kompetence til at inddrage medarbejderne

Kompetenceudvikling handler om læring, og derfor er det vigtigt hele tiden at have fokus på de personer, læringen involverer. Medarbejderne har en indsigt i deres særlige arbejdsområde, som giver nogen helt særlige forudsætninger for at vurdere udviklingsbehovene. Derfor skal kompetenceudvikling foregå i dialog med medarbejderne, så den bliver meningsfuld i forhold til deres arbejdsliv.

Selvom det næppe kan siges at være en ny pointe, er det langtfra virkeligheden på alle arbejdspladser i kommunen. Graden af medarbejderinddragelse varierer meget, og der er således fortsat behov for at sikre medarbejdernes indflydelse på kompetenceudviklingen. Lederne spiller i denne sammenhæng en helt central rolle og vil derfor i praksis afgøre, om medarbejderne reelt inddrages eller ej.

Styrk videndeling i kommunen

Der sker mangt og meget i forhold til kompetenceudvikling i Københavns Kommune. Udfordringen er at få formidlet erfaringerne – både de gode og de dårlige. Både PLS Rambølls analyse og meldingerne fra statuskonferencen peger på et stort behov for at skabe mere tilgængelig viden om de erfaringer, der er på området. Der skal skabes flere muligheder for at finde inspiration, vejledning og redskaber til kompetenceudvikling.

Det samme gælder videndeling som en kompetenceudviklende aktivitet. Både fokusgrupperne og deltagerne på statuskonferencen efterspurgte mere systematisk videndeling – dette ud fra en betragtning om, at disciplinen ellers risikerer at drukne i den daglige drift.

Følgende forslag er udsprunget af fokusgruppeinterviewene og konferencen.

    • Organiser "studieture" på tværs af kommunens arbejdspladser. I forbindelse hermed kan man lave et besøgskatalog, hvor man kan få overblik over, hvad de forskellige virksomheder har at "byde på".
    • Etabler Web-side med værktøjer og erfaringsudveksling omkring kompetenceudvikling. (En sådan er allerede på nuværende tidspunkt under udvikling)
    • Etablér et rejsehold, som kan sikre, at viden og værktøjer når helt ud til enhederne i kommunen.
    • Organiser fælles faglige temadage på Rådhuset - både om kompetenceudvikling og andre (tvær)faglige emner.
    • Skab faglige netværk på tværs af kommunen og styrk de, der allerede eksisterer.
    • Brug videnanalyse eller videnregnskab til at finde barrierer og muligheder for videndeling.
    • Skab sikker og tilgængelig viden om hvor mange midler, der bruges til kompetenceudvikling, og hvordan de anvendes. Der skal derfor skabes fælles ensartede måleredskaber til at vurdere omfanget af de ressourcer, der anvendes - både til den formaliserede og den ikke-formaliserede kompetenceudvikling i Københavns Kommune.

Mange af de foreslåede aktiviteter er allerede i gang i kommunen – men i forskelligt omfang. Kendskabet til dem er ligeledes meget varierende.

Legalisér kompetenceudvikling – både i ord og handling

Visioner og målsætninger omkring kompetenceudvikling skal følges op med ressourcer. Ellers bliver det blot tomme ord. Det gælder på alle niveauer i Kommunen – fra topledelse til den menige medarbejder. Særligt medarbejderne i fokusgruppeinterviewene udtrykker frustration over manglende sammenhæng imellem krav og ressourcer. Det nytter ikke, at kompetenceudvikling i ord prioriteres, hvis man i praksis ikke kan afsætte de økonomiske eller menneskelige ressourcer til udviklingsaktiviteterne. Man kan naturligvis skabe meget kompetenceudvikling med kreativitet og nye indfaldsvinkler, men ikke desto mindre ser mange ledere også mangel på ressourcer, som en alvorlig barriere for kompetenceudviklingen.

 

 

Fokus på de kortuddannedes kompetenceudvikling

Fokus skal rettes mod de kortuddannedes kompetenceudvikling – det viser sig nemlig, at deres ledere i mindre grad anvender de muligheder, der er for kompetenceudvikling, ligesom der anvendes færre midler til denne gruppe. Der skal sættes mål for gruppen, således at de også får den opkvalificering, de har behov for til at kunne varetage nuværende og kommende opgaver. Dette er også vigtigt for at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Et element heri vil også være at rette fokus på lederne for de kortuddannede og styrke deres fokus på kompetenceudvikling.

 

DEN VIDERE PROCES

Arbejdet med kompetenceudvikling i kommunen forventes intensiveret på baggrund af forelæggelsen af denne redegørelse for Økonomiudvalget.

Det bliver i den forbindelse forvaltningernes ansvar at prioritere de opregnede indsatsområder i det fremtidige arbejde med kompetenceudvikling. For at sikre en så høj grad af tværfaglighed og videndeling som muligt vil det være naturligt, at det projektforum, der er nedsat til udarbejdelsen af denne redegørelse, fortsætter arbejdet på tværs i kommunen.

En del af arbejdet vil være at få fastlagt en informationsstrategi, således at redegørelsen og det arbejde, den kommer til at afføde, bliver bredt ud til så bred en kreds i Kommunen som muligt.

Økonomiforvaltningens overordnede opgave i forhold til de øvrige forvaltninger vil i den forbindelse blive at igangsætte, koordinere og understøtte processen med inspiration, sparring, rådgivning og udvikling af værktøjer til kompetenceudvikling.

Økonomiforvaltningen vil overfor forvaltningerne tage initiativ til at styrke

    1. en generel fælles lederuddannelse,
    2. videndeling i kommunen, samt
    3. indsatsen for de kortuddannedes kompetenceudvikling.

Dette skal foregå på baggrund af en nærmere analyse af PLS-rapporten og med henblik på iværksættelsen af konkrete aktiviteter.

Der er tale om en langsigtet proces, hvor denne redegørelse med formuleringen af en overordnet vision skal ses som første fase i opnåelsen af en kompetenceudvikling, der er strategisk og systematisk.

Økonomiforvaltningen vil evaluere forvaltningernes arbejde med gennemførelsen af indsatsområderne og sammen med resultatet af de konkrete aktiviteter vedrørende den generelle fælles lederuddannelse, videndeling og de kortuddannedes kompetenceudvikling forelægge resultatet for Økonomiudvalget.

ØKONOMI

-

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

-

Erik Jacobsen

/Hans Simmelkjær

Til top