Mødedato: 27.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Medlemskab af Gate 21

Borgerrepræsentationen skal beslutte, om Københavns Kommune fortsat skal deltage som partner i Gate 21 på baggrund af en intern evaluering af de første tre år som partner.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Københavns Kommune fortsat deltager som partner i Gate 21,
  2. at Teknik- og Miljøudvalget afholder en årlig omkostning på 137.500 kr. for deltagelsen i Gate 21. Der anvises kassemæssig dækning på bevilling Ordinær drift funktion 0.52.89.1, Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn m.v.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at Kultur og Fritidsforvaltningen har oplyst, at de er indstillet på at dække de i indstillingen nævnte driftsudgifter på 137.500 kr. årligt inden for Kultur og Fritidsudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Gate 21 er et partnerskab mellem kommuner, private virksomheder og forskningsinstitutioner, der sammen arbejder for et bæredygtigt samfund og grøn erhvervsudvikling. Gate 21 fungerer som en platform for udvikling af projekter med offentlig-privat innovation inden for byggeri, transport, energi og ressourcer. Gate 21’s ca. 50 partnere, heraf 15 kommuner, har siden 2009 skabt projekter for mere end 100 mio. kr.

Borgerrepræsentationen vedtog den 29. oktober 2009, at Københavns Kommune skulle indgå som partner i Gate 21 i en periode på tre år, hvorefter deltagelsen evalueres og på baggrund heraf forelægges en indstilling om videre deltagelse. Borgerrepræsentationen vedtog endvidere, at udgiften til partnerskabet deltes ligeligt mellem Teknik- og Miljøudvalget og Kultur og Fritidsudvalget.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Københavns Kommune fortsætter sin deltagelse i Gate 21. Gate 21 adskiller sig først og fremmest fra samarbejder som Green Cities og Eurocities ved, at hovedsigtet er gennemførslen af konkrete projekter med ekstern finansiering.

Gate 21 samler partnerne om konkrete projekter, der udvikler, afprøver, demonstrerer og implementerer nye løsninger inden for klima, energi og andre miljøtemaer. Gate 21’s sekretariat hjælper partnerkredsen med udvikling, finansiering og ledelse af projekterne, så partnerne kan koncentrere sig om at udvikle de bedste faglige løsninger. Projekterne genererer nye løsninger, videndeling, netværk og kompetenceudvikling med fokus på konkrete handlinger.

I et samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen er der gennemført en intern evaluering af deltagelsen i Gate 21. Evalueringen er baseret på en gennemgang af de konkrete projekter samt interviews med de involverede medarbejdere med fokus på, hvilken værdi deltagelsen i Gate 21 har for Københavns Kommune.

I løbet af de første tre år har Københavns Kommune bl.a. deltaget i de tre største projekter i Gate 21: ”Plan C” om energirenovering, ”Formel M” om mobilitetsplanlægning samt ”PV Boost” om solceller.
I projekterne har Københavns Kommune fået en række konkrete resultater i form af fx
  • test af dagslysstyret LED-belysning på Grøndalsvængets Skole
  • økonomisk støtte til solceller på Ørestad skole og monitoreringssystemer, der sikrer en løbende kontrol med solcelleanlæggets driftsstand og elproduktion
  • et beslutningsværktøj til vurdering af totalværdi, som bygherren kan benytte under de indledende faser, fra muligheden for en energirenovering opstår til projektet er klar med sin hovedbevilling.

De mange konkrete resultater af de første års Gate 21 projekter vil blive præsenteret på en stor konference, TRANSFORM den 21. – 22. november 2012.

Derudover har deltagelsen i Gate 21 og de enkelte projekter bidraget med stor værdi til kompetenceudvikling for kommunens medarbejdere. Disse kompetencer er direkte anvendelige i det daglige arbejde inden for de faglige områder. De involverede medarbejdere har således opnået ny viden og et let tilgængeligt fagligt netværk fra projektsamarbejdet med forskere, private virksomheder og andre kommuner.

Det vurderes, at Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i Gate 21 vil kunne bidrage til at understøtte implementeringen af KBH 2025 klimaplanen, Klimatilpasningsplanen og Handlingsplan for Grøn Mobilitet.

Det vurderes desuden, at Københavns Kommune som bygherre og driftsherre fortsat vil kunne få værdi af fremtidige innovationsprojekter med Gate 21 partnerskabet inden for en række områder, herunder helhedsorienteret renovering, lavenergi byggeri, idriftsættelse og efterfølgende drift af bygninger og brugeradfærd. Desuden kan Gate 21 partnerskabet bidrage til at udforske og afprøve mulighederne inden for offentligt-privat samarbejde i forhold til kommunale udbudskrav, og i forhold til hvordan kommunerne kan understøtte grøn vækst.

I det videre arbejde med Gate 21 vil forvaltningerne lægge vægt på at sikre følgende:

  • at Gate 21 som platform anvendes på de typer af projekter, hvor det er en fordel at være flere kommuner og et bredere samarbejde om opgaven, mens andre typer af projekter kan løses enklere ved partnerskaber direkte mellem Københavns Kommune og private aktører.
  • at arbejdet i Gate 21 kobles direkte til forvaltningernes øvrige aktiviteter ved at involvere de medarbejdere i forvaltningerne, der i det daglige arbejder med de problemstillinger, som Gate 21 projekterne beskæftiger sig med.

Københavns Kommune er repræsenteret i bestyrelsen for Gate 21. Dette hverv varetages af Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal frem til 31. december 2012. Borgerrepræsentationen skal udpege Københavns Kommunes repræsentant i Gate 21 fra 2013 ved en særskilt hvervsindstilling.

Forvaltningen finder ikke grundlag for at gøre den videre deltagelse af Gate 21 tidsbegrænset. En eventuel udmeldelse kan ske med 6 måneders varsel til udgangen af et kalenderår.

Økonomi

Gate 21’s aktiviteter med projektudvikling er finansieret af partnerkontingenter. De faglige projekter i Gate 21 er finansieret via regionale, nationale og internationale puljer. Siden 2009 har partnerne i Gate 21 skabt projekter for mere end 100 mio. kr.

Udgiften til Københavns Kommunes partnerkontingent er 275.000 kr. om året, som fortsat deles ligeligt mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

For Teknik- og Miljøudvalgets andel af de årlige omkostninger, som er 137.500 kr., anvises kassemæssig dækning på bevilling Ordinær drift funktion 0.52.89.1, Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn m.v.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil Københavns Kommune fortsat deltage i Gate 21 og løbende bidrage til udvikling af nye konkrete projekter i Gate 21 samt deltage i medfinansiering af konkrete projekter af værdi for forvaltningernes opgaveløsning, herunder for implementering af KBH 2025 klimaplanen, Klimatilpasningsplanen og kommunens handlingsplan for Grøn Mobilitet.

Borgerrepræsentationen skal efterfølgende udpege Københavns Kommunes repræsentant i Gate 21 fra 2013. 




Hjalte Aaberg                                       /Mette Margrethe Elf

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune fortsat deltager som partner i Gate 21,
  2. at Teknik- og Miljøudvalget afholder en årlig omkostning på 137.500 kr. for deltagelsen i Gate 21. Der anvises kassemæssig dækning på bevilling Ordinær drift funktion 0.52.89.1, Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn m.v.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2012

Indstillingen blev anbefalet, idet Teknik- og Miljøudvalget tog til efterretning, at Kultur- og Fritidsforvaltningen er indforstået med indstillingen, og dækker de i indstillingen omtalte udgifter via deres driftsbudget.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 27. november 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top