Mødedato: 27.11.2001, kl. 15:00

Arkitektkonkurrence - Idræts- og Kulturhus på Indre Nørrebro (Kultur- og Fritidsudvalget)

Arkitektkonkurrence - Idræts- og Kulturhus på Indre Nørrebro (Kultur- og Fritidsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. november 2001

 

 

J.nr. ØU 326/2001

 

25. Arkitektkonkurrence - Idræts- og Kulturhus på Indre Nørrebro (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen giver en anlægsbevilling på 750.000 kr. til afholdelse af en åben international arkitektkonkurrence

at Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro placeres i det område i Korsgade-karéen, som er omfattet af Lokalplan nr. 32

at den kassemæssige dækning for bevillingen anvises på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (lokalt idrætsanlæg).

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. november 2001

Forvaltningen uddelte på mødet notat af 8. november 2001 indeholdende en nærmere beskrivelse af ejerforhold mv. for de omhandlede arealer.

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter fra Firkantens Boldklub:

  • Allan Guldborg Nielsen

Indstillingen blev tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har besluttet at afsætte 25,5 mill. kr. til etablering af et nyt idrætsanlæg i København. I den forbindelse har der efterfølgende været en løbende dialog mellem Idrætssekretariatet, Indre Nørrebro Bydel og Lokale- og Anlægsfonden om udformningen af projektet. Der arbejdes med et forslag, som forventes at koste 53 mill. kr. Projektet er beskrevet i et oplæg til en arkitektkonkurrence, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Lokale- og Anlægsfonden, Indre Nørrebro Bydel og Københavns Kommune.

Konkurrenceoplægget skal, udover at præsentere projektet, danne grundlag for en arkitektkonkurrence. Målet er en åben international konkurrence, hvor mulighederne for at realisere projektet kan tage form. Det anslås, at udgifterne til afholdelse af arkitektkonkurrencen beløber sig til 1,5 mill. kr.

Der lægges i konkurrenceoplægget op til, at Idræts- og Kulturhusets samlede areal forventes at blive 3000 m2 og blandt andet skal indeholde: hovedrum på minimum 1000 m2, aktivitetsrum, som kan bruges til mindre pladskrævende udfoldelser, møde- og samlingsrum samt café.

Lokale- og Anlægsfonden besluttede den 9. oktober 2001 at imødekomme en ansøgningen fra Københavns Kommune om et bidrag på 750.000 kr. til afholdelse af en åben international arkitektkonkurrence.

Ud over udgifterne til arkitektkonkurrencen på 1,5 mill. kr. forventes de samlede udgifter til opførelse af Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro at blive 53 mill. kr., heraf 4 mill. kr. til miljøoprensning af byggegrunden.

Københavns Kommune har afsat 25,5 mill. kr. til projektet inkl. udgifter til arkitektkonkurrencen, og Lokale- og Anlægsfonden er søgt om et bidrag på minimum 10 mill. kr. Dette efterlader en manko på 18,25 mill. kr. i finansieringen af Idræts- og Kulturhuset.

I Kultur- og Fritidsudvalgets ramme frem til og med 2004 indgår der en årlig pulje på 10 mill. kr. til etablering og renovering af idræts- og kulturfaciliteter. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2002 er der afsat yderligere 27 mill. kr. til idrætsområdet i 2002. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår at finansiere mankoen med disse midler.

Nærværende indstilling omhandler udelukkende en bevilling på 0,75 mill. kr. til arkitektkonkurrencen. Der vil senere blive fremlagt en indstilling vedrørende opførelsen af Idræts- og Kulturhuset.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2000 besluttede Borgerrepræsentationen at afsætte en pulje på 5 mill. kr. til etablering af ét nyt idrætsanlæg i København. Puljen blev i 2001 videreført med i alt 20 mill. kr., som skal anvendes til færdiggørelse af idrætsanlægget. I henhold til pris- og lønfremskrivninger udgør det samlede afsatte beløb i 2001 25,5 mill. kr. til etablering af et nyt idrætsanlæg. En forudsætning for udmøntningen af puljen var, at en del af projektet skulle finansieres af eksterne parter.

Den 23. marts 2000 behandlede Kultur- og Fritidsudvalget en indstilling om etablering af et lokalt idrætsanlæg på Indre Nørrebro, som er en af de bydele i København, hvor manglen på idrætsfaciliteter er størst (KFU 104/2000). Indstillingen indeholdt en ansøgning om en anlægsbevilling på 5 mill. kr. Økonomiudvalget behandlede sagen den 11. april 2000. Udvalget besluttede at udsætte sagen til den eksterne finansiering var afklaret (ØU 107/2000).

Arkitektkonkurrence

Der har været en løbende dialog mellem Idrætssekretariatet, Indre Nørrebro Bydel, og Lokale- og Anlægsfonden om udformningen af projektet. Der arbejdes nu med et forslag, som forventes at koste 53 mill. kr. Projektet er beskrevet i et oplæg til en arkitektkonkurrence, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Lokale- og Anlægsfonden og Københavns Kommune.

Konkurrenceoplægget skal, udover at præsentere projektet, danne grundlag for en arkitektkonkurrence. Målet er en åben international konkurrence, hvor mulighederne for at realisere projektet kan tage form. Det anslås, at udgifterne til afholdelse af arkitektkonkurrencen beløber sig til 1,5 mill. kr. Arkitektkonkurrencen skal forberedes og afholdes i samarbejde med Danske Arkitekters Landsforbund.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fremsendt konkurrenceoplægget til Lokale- og Anlægsfondens bestyrelse sammen med en ansøgning om, at fonden er medfinansierende ved arkitektkonkurrencen. Lokale- og Anlægsfonden besluttede den 9. oktober 2001 at imødekomme ansøgningen om et bidrag på 750.000 kr. til afholdelse af en åben international arkitektkonkurrence (bilag 3).

Nærværende indstilling omhandler udelukkende en bevilling på 0,75 mill. kr. til arkitektkonkurrencen. Der vil senere blive fremlagt en indstilling vedrørende opførelsen af Idræts- og Kulturhuset.

Ejerforhold

Idræts- og Kulturhuset foreslås placeret på Indre Nørrebro i det område i Korsgade-karéen, som er omfattet af Lokalplan nr. 32. Ifølge lokalplanen er en del af matr. nr. 6002 Udenbys Klædebo kvarter, København forbeholdt opførelsen af et kollektivt anlæg, herunder en idrætshal.

Der foreligger en aftale mellem Københavns Kommune og matriklens ejer Boligselskabet FSB, som giver kommunen ret til vederlagsfrit at overtage et ubebygget areal på indtil 4000 m2, som i dag er en del af matr.nr. 6002. Der er dog behov for en nærmere undersøgelse af, om der – i forbindelse med overtagelsen af arealet eller efterfølgende – er blevet indgået aftaler, der modificerer dette. Forvaltningen arbejder i øjeblikket med denne undersøgelse. Arkitektkonkurrencen vil ikke blive igangsat før en endelig afklaring om ejerforholdene foreligger.

Ideerne bag projektet

Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro udgør en central del af Indre Nørrebro Bydelsråds helhedsplan. Huset er et konkret bud på en forebyggende indsats af de sociale og kulturelle problemer, der findes på Indre Nørrebro.

Erfaringsmæssigt ved man, at idræt er et velegnet udgangspunkt for positivt samvær blandt børn og unge, og at dette samvær rækker ud over den tid, hvor man er sammen om selve aktiviteten. I en bydel med en mangfoldighed af kulturer er integrationen af bydelens børn og unge samt voksne borgere af central betydning for en bæredygtig fælles fremtid. Da bydelen er relativt underforsynet med idræts- og kulturfaciliteter, har Indre Nørrebro Bydel prioriteret etableringen af et idrætsanlæg højt.

Samtidig er Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro opført som nr. 1 på Den Idrætspolitiske Redegørelses facilitetsliste, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 11. maj 2000.

Det foreliggende konkurrenceoplæg tager udgangspunkt i ideen om at skabe en "indre byfælled". Inspirationen udspringer af byernes fælleder, som var betegnelsen for græsarealer, der udgjorde et frirum for byens borgere i byernes udkant. Her samledes man til samvær og rekreation. Man mødtes til idræt og leg, fest og afslapning.

Traditionen med en byfælled er således genoplivet i en moderne udgave i oplægget til opførelse af et multianvendeligt Idræts- og Kulturhus på Indre Nørrebro. Oplægget kobler storbyens brug af offentlige rum og institutioner sammen med moderne idrætsformer og kulturtilbud. Projektet bygger således på et samarbejde på tværs af sektorgrænser, institutionelle rammer og mellem beboere og myndigheder.

 

Projektets indhold

Der lægges i konkurrenceoplægget op til, at Idræts- og Kulturhusets samlede areal forventes at blive 3000 m2 og blandt andet skal indeholde:

  • Foyer
  • Hovedrum på minimum 1000 m2, der skal rumme en bred vifte af indendørs idrætsmuligheder som f.eks. håndbold, basketball, badminton, fodbold og rulleskøjtehockey
  • Aktivitetsrum, som kan bruges til mindre pladskrævende kropskulturelle udfoldelser som leg, aerobics, dans, kampsport, styrketræning etc.
  • Møde- og samlingsrum
  • Café
  • Depotrum.

Etablering af idrætsfritidshjem

Der har i løbet af processen været en løbende dialog med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at oprette et idrætsfritidshjem i forbindelse med Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro.

Det viser sig imidlertid, at der i bydelen er foretaget omdisponeringer af institutionsområdet i forbindelse med bydelsforsøgets ophør. Resultatet er, at der er overskud af fritidshjemspladser- og klubber. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har derfor meddelt, at der ikke er behov for yderligere fritidshjemspladser- og klubber i denne bydel (bilag 4).

Miljøoprensning

Ifølge Miljøkontrollen, der har foretaget en jordbundsundersøgelse, er der konstateret jordforurening på byggegrunden. Jordforureningen består af olie og tungmetaller. Det er Miljøkontrollens opfattelse, at omkostningerne til bortskaffelse af den olieforurenede jord til rensning vil være 500-800 kr. pr. ton. Omkostningerne til bortskaffelse af den jord, som formodes at være forurenet med tungmetaller, vil være ca. 150 kr. pr. ton.

Det kan med den nuværende viden om forureningen på grunden forventes, at de samlede omkostninger i forbindelse med oprensningen vil være i størrelsesordenen 4 mill. kr. Beløbet vil imidlertid være afhængigt af, hvilket projekt man vælger, idet et projekt, som omfatter et stort kælderafsnit vil resultere i større udgifter til miljøoprensning end et projekt med et mindre kælderafsnit.

Finansiering

De samlede udgifter til opførelse af Idræts- og Kulturhuset på Indre Nørrebro forventes at blive 53 mill. kr., heraf 4 mill. kr. til miljøoprensning af byggegrunden. Derudover forventes udgifterne til arkitektkonkurrencen at blive 1,5 mill. kr.

Københavns Kommune har afsat 25,5 mill. kr. til projektet. Lokale- og Anlægsfonden indgår i finansieringen af arkitektkonkurrencen med henblik på også at deltage i finansieringen af det endelige projekt. Forudsætningen for at realisere arkitektkonkurrencens vinderprojekt vil være, at såvel Lokale- og Anlægsfonden som Københavns Kommune finder, at det er et godt og anvendeligt projekt, der både lever op til kravene om nytænkende kvalitet og kan forene de lokale ønsker og forventninger.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har søgt Lokale- og Anlægsfonden om et bidrag på minimum 10 mill. kr. Lokale- og Anlægsfonden tager endelig stilling til ansøgningen, når et vinderprojekt er udpeget. Dette efterlader p.t. en manko på 18,25 mill. kr. i finansieringen af Idræts- og Kulturhuset.

I Kultur- og Fritidsudvalgets ramme frem til og med 2004 indgår der en årlig pulje på 10 mill. kr. til etablering og renovering af idræts- og kulturfaciliteter. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2002 er der afsat yderligere 27 mill. kr. til idrætsområdet i 2002. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår at finansiere mankoen i finansieringen af Idræts- og Kulturhuset med disse midler.

Finansieringsplan for afholdelse af arkitektkonkurrence

Udgifterne til afholdelse af international arkitektkonkurrence anslås at udgøre 1,5 mill. kr. Udgiftsfordelingen samt finansieringsplan fremgår af nedenstående tabel.

I mill. kr. (eksklusiv moms)

 

Udgifter

1,5

Finansiering

 

Pulje til lokalt idrætsanlæg

0,75

Lokale- og Anlægsfonden

0,75

 

Finansieringsplan for opførelse af Idræts- og Kulturhus på Indre Nørrebro

Udgifterne til etableringen af Idræts- og Kulturhuset på i alt 53 mill. kr. skønnes at fordele sig over tre budgetår. Udgiftsfordelingen samt finansieringsplan fremgår af nedenstående tabel.

I mill. kr. (eksklusiv moms)

2002

2003

2004

I alt

Udgifter

11,00

21,00

21,00

53,00

Finansiering

       

Pulje til lokalt idrætsanlæg

(Fratrukket 0,75 mill. kr. til arkitektkonkurrencen)

7,00

6,75

11,00

24,75

Idrætspulje

4,00

4,25

10,00

18,25

Lokale- og Anlægsfonden

 

10,00

 

10,00

 

Udgangspunktet for ovenstående udgiftsramme er et anlæg på 3000 kvadratmeter. Kvadratmeterprisen pr. 1. april 2002 forventes at blive 16.479 kr. Denne pris er ekskl. moms og forureningsoprensning på grunden.

MILJØVURDERING

Arkitektkonkurrencen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der kan anvises kassemæssig dækning for anlægsbevillingen på 750.000 kr. til arkitektkonkurrencen på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (lokalt idrætsanlæg).

Pulje til lokalt idrætsanlæg

25,50 mill. kr.

Arkitektkonkurrence

0,75 mill. kr.

Udisponerede

24,75 mill. kr.

 

BILAG

  1. Kopi af beslutningsprotokol (KFU 104/200)
  2. Kopi af beslutningsprotokol (ØU 107/2000)
  3. Bevillingsskrivelse fra Lokale- og Anlægsfondens møde den 9. oktober 2001.
  4. Brev fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen af 30. oktober 2001

 

Ida Munk

/ Pernille Vange

Til top