Mødedato: 27.08.2002, kl. 15:00

2. behandling af Budgetforslag for H:S 2003 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

2. behandling af Budgetforslag for H:S 2003 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 27. august 2002


J.nr. ØU 189/2002

4. 2. behandling af Budgetforslag for H:S 2003 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forslag til budget 2003 for H:S.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget oversender forslag til budget 2003 for H:S og flerårige budgetoverslag til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med de i sagsfremstillingen nævnte bemærkninger, og at forslaget lægges til grund for Borgerrepræsentationens budgetforhandlinger.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 8. august 2002

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

at forslaget samt stillede ændringsforslag mellem Borgerrepræsentationens 1. og 2. behandling henvises til Økonomiudvalget

at fristen for ændringsforslag til H:S budget fastsættes til den 28. august kl. 12:00

Økonomiforvaltningen har herudover ingen bemærkninger til, at nærværende forslag søges gennemført.

Økonomiudvalgets beslutning den 13. august 2002

Anbefalet

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. august 2002

Sagen blev behandlet under ét med BR 415/02 og BR 417/02.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (A) stillede på baggrund af en rundspørge blandt budgetordførerne for samtlige partier følgende ændringsforslag:

" Til sag BR 415/02 Budgetforslag for Københavns Kommune 2003:

Indstillingens 3. bullit, 1. punktum ændres til:

'Fristen for fremsættelse af ændringsforslag fastsættes til tirsdag den 3. september 2002 kl. 9.00, samt at Økonomiudvalgets ændringsforslag undtages fra denne frist.'

Til sag BR 416/02 Budgetforslag for H:S 2003:

Økonomiudvalgets beslutning fra den 13. august 2002 ændres til:

'At fristen for ændringsforslag til H:S budget fastsættes til tirsdag den 3. september 2002 kl. 9.00.'

 

Til sag BR 417/02 Budgetforslag for HUR 2003:

Økonomiudvalgets beslutning fra den 6. august 2002 ændres til:

'…at fristen for ændringsforslag fastsættes til tirsdag den 3. september 2002 kl. 9.00.'"

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Borgerrepræsentationen godkendte i henhold til Forretningsordenens § 11, stk. 3 yderligere følgende frister for fremsættelse af ændrings- og underændringsforslag:

Fristen for Økonomiudvalget til fremsættelse af ændringsforslag til budgetforslaget for Københavns Kommune 2003 blev fastsat til tirsdag den 24. september 2002, d.v.s. i forbindelse med Økonomiudvalgets 2. behandling af budgetforslaget.

Fristen for fremsættelse af underændringsforslag til budgetforslaget for Københavns Kommune blev fastsat til onsdag den 2. oktober 2002, kl. 12.00.

Ved forhandlingernes afslutning blev de 3 budgetforslag (BR 415/02, BR 416/02 og BR 417/02) oversendt til 2. behandling. Budgetforslagene blev mellem 1. og 2. behandlingen henvist til Økonomiudvalget.

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefales.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

H:S Direktionen har i henhold til § 7 i lov om Hovedstadens Sygehusfællesskab sendt forslag til budget for 2003 og flerårige budgetforslag for H:S til høring i Københavns Kommune.

H:S budgetforslaget blev førstebehandlet på H:S Bestyrelsens møde den 26. juni 2002. Anden behandling og endelig vedtagelse af budgettet vil ske på H:S Bestyrelsens møde den 25. september d.å.

Den videre procedure for behandling af H:S budgetforslaget 2003 vil i Københavns Kommune være, at H:S budgetforslaget sendes til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 8. august, Økonomiudvalget den 6. og den 13. august og Borgerrepræsentationen den 15. august 2002. Inden den politiske behandling har H:S budgetforslaget været til høring hos Ældrerådene, Ældre Sagen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Høringssvarene herfra er indarbejdet i indstillingen.

H:S samlede udgifter udgør i budgetforslaget 10.061,4 mio. kr. Da indtægter fra fremmede sygehusmyndigheder m.v. udgør 2.965,2 mio. kr., er nettoudgifterne således 7.096,2 mio. kr. Nettoudgifterne finansieres i budgetforslaget af henholdsvis staten med 1.045,0 mio. kr., Københavns Kommune med 5.054,7 mio. kr. og Frederiksberg Kommune med 996,4 mio. kr.

Fordelingen af bidragsbetalingen til H:S udgjorde i 2002 83,94 pct. til Københavns Kommune og 16,06 pct. til Frederiksberg Kommune før fradrag af statstilskud. I 2003 er det forventningen, at fordelingen mellem de to kommuner vil udgøre henholdsvis 83,56 pct. og 16,44 pct.

Den ændrede bidragsfordeling mellem Københavns og Frederiksberg Kommuner kan henføres til det forventede forbrug af sygehusydelser i 2003.

H:S ubalancen blev i april 2002 opgjort til 431 mio. kr. (2002 pris- og lønnivieau). Efterfølgende har H:S via besparelser og justeringer af udgiftsbehovet i forbindelse med udskydelse af planlagte initiativer reduceret ubalancen til 151 mio. kr. I budgetforslaget for 2003 er der således indarbejdet nye besparelser på 77 mio. kr., samt udskydelse af planlagte aktiviteter på ca. 150 mio. kr. i 2003. Endelig er der overført overskydende midler fra 2001 på ca. 55 mio. kr.

I budgetforslaget for 2003 er der indarbejdet en kommunal bidragsforhøjelse på 151 mio. kr. ud over de forudsætninger om bidrag, der aktuelt er aftalt med Københavns og Frederiksberg Kommuner. Dette er sket med henblik på at opnå et balanceret budget. I forhold til Københavns Kommunes bidrag til H:S, fastsat på Økonomiudvalgets møde den 24. juni 2002, forudsætter budgetforslaget en merbetaling for Københavns Kommune på 130 mio. kr.

Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er opmærksomme på den omtalte ubalance i H:S budgetforslaget for 2003. Økonomiudvalget besluttede derfor den 24. juni d.å., at Økonomiforvaltningen og Sundhedsforvaltningen efter drøftelse med H:S og Frederiksberg Kommune skal udarbejde oplæg til, hvordan ubalancen kan imødekommes. Oplægget forelægges på Økonomiudvalgets møde den 6. august 2002, hvor kommunens budgetforslag også lægges frem, og i Sundheds- og Omsorgsudvalgets den 8. august 2002.

H:S budgetforslag indeholder ligeledes en række forslag til ekstrabevillinger, som H:S søger tilført i forbindelse med budgetbehandlingen i Københavns og Frederiksberg Kommuner (ønskelisten). På ønskelisten for H:S indgår forslag til meraktiviteter i 2003 på 137,6 mio. kr. Beløbet svarer til et samlet merbidrag på 114 mio. kr. fra Københavns Kommune.

H:S Direktionen lægger først og fremmest op til, at det prioriteres at få balance på budgettet i 2003 og de følgende år. Dernæst de opgaver, som er indeholdt i aftalen med regeringen med bl.a. afvikling af ventelister og forbedringer på kræftområdet, hjerteområdet og indenfor psykiatrien.

De samlede forslag til øgede bidrag er beskrevet i bilag 3.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at der i ønskelisten ligger en række gode forslag. Det er dog på nuværende tidspunkt svært at forholde sig til indholdet af ønskelisten, sålænge ubalancen ikke er afklaret.

Der er i H:S budgetforslaget indarbejdet besparelsesforslag på i alt 77 mio. kr.

Sundhedsforvaltningen har i forhold til H:S budgetforslag for 2003 særlig fokus på besparelsesforslaget om nedlæggelse af venteafsnit på Frederiksberg og Hvidovre Hospitaler.

Sundhedsforvaltningen er enig i, at færdigbehandlede ældre ikke hører til på et hospital, men skal sikres et tilbud i primærsektoren. Derfor kan forvaltningen principielt tilslutte sig H:S forslag om at lukke venteafdelingerne. En forudsætning er dog, at der er den nødvendige kapacitet i kommunen til at tilbyde borgerne en plejebolig eller et tilbud om en midlertidig bolig, hvor de kan blive rehabiliteret inden indflytning på det ønskede plejehjem.

Derfor skal spareforslaget i H:S budgetforslag ses i sammenhæng med Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønsker om midler til sikring af 4 - ugers ventetidsgaranti ved en kapacitetsudvidelse på 60 pladser og ønsket om oprettelse af 20 døgntræningspladser som supplerende tilbud til sikring af, at de færdigbehandlede plejeboliggodkendte kan udskrives fra hospitalerne til et tilbud i kommunen – uafhængigt af ventetidsgarantien på 4 uger.

Fra høringssvarerne kan fremhæves:

Ældrerådenes Fællesudvalg tager i fællesudtalelse fra ældrerådene afstand fra at nedlægge venteafsnittene på Frederiksberg og Hvidovre Hospitaler. Ældrerådene anfører, at antallet af ventende ikke er faldet de seneste par år, og at nedlæggelsen af venteafdelingerne vil medføre, at endnu flere bliver sendt til en plejehjemslignende tilværelse i eget hjem. Denne udvikling vender ældrerådene sig meget imod.

Ældrerådene er enige i den betragtning, at færdigbehandlede ældre ikke bør ligge på hospitalerne, men skal udskrives til tilbud i primærsektoren. Der udtrykkes dog bekymring for, at venteafsnittene lukkes, inden der i budgettet for Københavns Kommune er truffet afgørelse om flere tilbud i primærsektoren.

Forringelser for ældre geriatriske og medicinske patienter er også hovedanken i Ældre Sagens bemærkninger til H:S budgetforslaget for 2003. Ældre Sagen påpeger, at belægningsprocenter på de medicinske centre - særligt Hvidovre Hospital men også på apopleksiklinikken på Frederiksberg Hospital - vidner om et patientpres på de medicinske afdelinger, som ikke er forsvarligt. Ældre Sagen anfører behovet for væsentlig flere midler til de medicinske afdelinger i H:S i 2003.

 

Til top