Mødedato: 27.03.2001, kl. 15:00

Forslag fra Lars Hutters, L: Nedsættelse af undersøgelseskommission

Forslag fra Lars Hutters, L: Nedsættelse af undersøgelseskommission

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. marts 2001

 

 

J.nr. ØU 81/2001

 

10. Forslag fra Lars Hutters, L: Nedsættelse af undersøgelseskommission

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at det af Lars Hutters i Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2001 fremsatte forslag til beslutning om nedsættelse af en undersøgelseskommission med henblik på klarlæggelse af administrationen dels i KUC - sagen dels i sagen vedrørende "Arbejdernes Ligkistemagasin" ikke vedtages allerede fordi, der ikke inden for de for kommunestyret gældende regler er hjemmel til at nedsætte en undersøgelseskommission med den sammensætning og de beføjelser, som er foreslået, og

at ved eventuelle fremtidige beslutninger om iværksættelse af undersøgelser af den kommunale forvaltning lægges det, der er anført i Økonomiforvaltningens notat af 12. marts 2001 om Undersøgelseskommissioner i kommunalt regi, til grund.

SAGSBESKRIVELSE

I mødet den 16. januar 2001 behandlede Økonomiudvalget følgende beslutningsforslag fra Lars Hutters, L:

"Nedsættelse af en undersøgelseskommission, hvis formål er at bringe sandheden frem i KUC-sagen og "Ligkistemagasin-sagen".

Undersøgelseskommissionen skal have mulighed for, at embedsmænd i samtlige forvaltninger kan bidrage til at bringe sandheden frem.


Formanden bør være en uvildig person.

Borgerrepræsentationens partier er repræsenteret i Undersøgelseskommissionen.

Undersøgelseskommissionen bør færdiggøre sit arbejde inden valget til Borgerrepræsentationen.

Begrundelse:

Befolkningen har krav på at kende sandheden i KUC-sagen og "Ligkistemagasin-sagen", herunder om embedsmænd af politiske årsager har skjult viden for Borgerrepræsentationen.

Der er behov for et opgør om en uhensigtsmæssig politisk kultur på Københavns Rådhus, hvor magtborgmestre mener at kunne bøje vedtægter og beslutninger efter egne politiske mål.


Den tidligere undersøgelse af KUC-sagen af Københavns Kommunes Revision har reelt aldrig undersøgt, hvorfor der fra Københavns Rådhus reelt ikke blev ført tilsyn med KUC med henblik på at forhindre det nu konstaterede misbrug. Sandsynligvis som følge af en uhensigtsmæssig politisk kultur.

Det er derfor nødvendigt at nedsætte en Undersøgelseskommission med repræsentanter fra samtlige partier i Borgerrepræsentationen og med en uvildig person med juridisk viden som formand.

I Politiken d. 7.01.01 erkender overborgmester Jens Kramer, at der er behov for en uvildig undersøgelse"

Økonomiudvalget vedtog i mødet den 16. januar 2001 at udsætte sagen med henblik på, at forvaltningen foretager en nærmere belysning af forslagets praktiske gennemførlighed; herunder om hvilke muligheder der inden for den kommunale styrelseslov er for at foretage undersøgelser vedrørende ansvarsplacering. Sagen skal forelægges Økonomiudvalget igen, når forvaltningen har belyst sagen nærmere.

Under henvisning hertil har Økonomiforvaltningen udarbejdet vedlagte notat af 12. marts 2001 om Undersøgelseskommissioner i kommunalt regi (bilag 1). I notatet konkluderes følgende:

"Gennemgangen af eksisterende undersøgelsesorganer mv. viser, at der ikke inden for de for kommunestyret gældende regler er hjemmel til - som foreslået - at nedsætte en undersøgelseskommission bestående af kommunalpolitikere og med en uvildig person som formand, med henblik på at undersøge og afdække eventuelle ulovligheder i administrationen og i den forbindelse indkalde personer fra forvaltningerne til at afgive forklaring.

Iværksættelse af en undersøgelse, som foreslået i beslutningsforslaget, vil ej heller falde inden for rammerne i loven om undersøgelseskommissioner.

En undersøgelse som i den konkrete situation, hvor der ønskes en uvildig undersøgelse af, om der er foregået noget ulovligt i den kommunale forvaltning, herunder om der er handlet i strid med gældende regler på området, foretaget magtfordrejning eller lignende samt, om der må antages at være grundlag for at rejse sager om placering af ansvar overfor politikere og ansatte, vil mest hensigtsmæssigt kunne gennemføres i form af en juridisk ekspertundersøgelse, eksempelvis en advokatundersøgelse eller en professorundersøgelse.

Såfremt der havde været tale om et andet undersøgelsestema, eksempelvis undersøgelse af formodede uregelmæssige økonomiske – og / eller regnskabsmæssige forhold i en forvaltning eller af formodede generelle ledelsesmæssige svagheder i en forvaltning kunne det være mere hensigtsmæssigt at gennemføre en undersøgelse i form af henholdsvis en revisionsundersøgelse og en konsulentundersøgelse.

Ved gennemførelse af advokat - og professorundersøgelser, revisions- og konsulentundersøgelser eller tilsvarende undersøgelser uden særlig lovhjemmel, gælder det for dem alle, at der ikke kan foretages afhøringer af ansatte i forvaltningerne eller andre under vidneansvar. I henhold til den seneste retspraksis på området gennemføres undersøgelserne på skriftligt grundlag.

Endvidere bemærkes, at under henvisning til den seneste retsopfattelse må det antages, at en embedsmand i forbindelse med en undersøgelse af en sag om mulige fejl og tjenesteforseelser, vil kunne undlade at give oplysninger i tilfælde, hvor han med føje vil kunne antage, at oplysningerne vil kunne udsætte ham for et strafferetligt og / eller disciplinært ansvar. Tilsvarende gør sig gældende for overenstkomstansatte."

Under henvisning til gennemgangen i Økonomiforvaltningens notat af 12. marts 2001 indstiller Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget

at det af Lars Hutters i Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2001 fremsatte forslag til beslutning om nedsættelse af en undersøgelseskommission med henblik på klarlæggelse af administrationen dels i KUC - sagen dels i sagen vedrørende "Arbejdernes Ligkistemagasin", ikke vedtages allerede fordi, der ikke inden for de for kommunestyret gældende regler er hjemmel til at nedsætte en undersøgelseskommission med den sammensætning og de beføjelser, som er foreslået, og

at ved eventuelle fremtidige beslutninger om iværksættelse af undersøgelser af den kommunale forvaltning lægges det, der er anført i Økonomiforvaltningens notat af 12. marts 2001 om Undersøgelseskommissioner i kommunalt regi, til grund.

 

 

-

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Økonomiforvaltningens notat af 12. marts 2001 om Undersøgelseskommissioner i kommunalt regi

 

 

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Vibeke Iversen

 

Til top