Mødedato: 27.02.2001, kl. 15:00

Koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning (Bygge- og Teknikudvalget)

Koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 27. februar 2001


J.nr. ØU 43/2001

11. Koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning (Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at godkende det i nærværende indstilling beskrevne koncept for dialog med borgerne om byens fysiske planlægning,

at der til delvis dækning af Bygge- og Teknikforvaltningens merudgifter gives en tillægsbevilling for 2001 på 0,7 mio. kr. finansieret af Økonomiudvalgets konto 6.51.3 til uforudsete udgifter,

at konceptet evalueres efter 2 år, samt

at der hermed er taget stilling til det af Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) stillede forslag til beslutning om afholdelse af borgermøder med deltagelse af politikere fra Bygge- og Teknikudvalget i forbindelse med alle forslag til lokalplan.

Indstillingens 4. "at" blev sat til afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

x

   

Tine Peters (V)

x

   

Ole Hentzen (C)

x

   

Lars Rimfalk Jensen (B)

x

   

Johannes Nymark (A)

x

   

Taner Yilmaz (A)

x

   

Manja Sand (A)

x

   

Lubna Elahi (A)

     

Jens Johansen (F)

 

x

 

Jens Kjær Christensen (Ø)

 

x

 

Mikkel Warming (Ø)

 

x

 

Indstillingen blev herefter anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten anser "dialog-konceptet" for et lille fremskridt – specielt vedrørende IT. Enhedslisten mener dog, at indstillingen er meget lidt ambitiøs og ikke giver reel medindflydelse til byens borgere på byens fysiske udvikling. Indstillingen burde indeholde forslag til at inddrage byens borgere tidligere end i dag i arbejdet med byens fysiske udvikling. Endelig ønsker Enhedslisten stadig, at der afholdes borgermøder med Bygge- og Teknikudvalgets medlemmer i forbindelse med lokalplaner".

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet, idet udvalget anbefaler Borgerrepræsentationen, at der normalt afholdes borgermøder med deltagelse af politikere i forbindelse med forslag til nye lokalplaner og kommuneplantillæg, samt at Bygge- og Teknikudvalget ved hver lokalplanforslag, som et selvstændigt led i behandlingen, tager konkret stilling til om der afholdes borgermøder herom.

O og L ønskede følgende tilført protokollen:

"Dansk Folkeparti og SOL udtaler, at ved lokalplansager skal borgernes mulighed for at få indsigt og et ord at skulle have sagt forbedres. Derfor støtter Dansk Folkeparti og SOL Enhedslistens forslag".

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Borgerrepræsentationen traf d. 15. juni 2000 beslutning om, at dialogen med borgerne om byens udvikling skal styrkes. Endvidere har Enhedslisten stillet forslag om, at der afholdes borgermøder med deltagelse af politikere fra Bygge- og Teknikudvalget i forbindelse med alle forslag til ny lokalplan.

På den baggrund fremlægges i nærværende indstilling et forslag til koncept for en styrket dialog med borgerne om Københavns fysiske planlægning i relation til følgende plantyper:

  • Kommuneplanlægningen, herunder mål for bydelsplanlægningen
  • Lokalplanlægningen
  • Byfornyelsesplanlægningen
  • Ikke lovbundne fysiske planer, idéoplæg m.v.

Konceptet indebærer, at hver gang der igangsættes et nyt planforløb, skal der udarbejdes et forslag til en dialogstrategi ud fra en konkret vurdering i den enkelte plansituation. Forslaget til dialogstrategi skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvilke dialog- og informationsaktiviteter, der skal gennemføres i det konkrete planforløb. Som obligatoriske aktiviteter i dialogstrategien foreslås det:

  • at der etableres en planens hjemmeside ved hvert planforløbs igangsættelse, hvor borgerne har mulighed for at hente information og inviteres til at deltage i dialog på Internettet
  • at der gennemføres udstillingsaktiviteter i de berørte lokalområder, der understøtter grundlaget for dialog

Dialogstrategien kan herudover indeholde flere dialog- og informationsaktiviteter såfremt det vurderes, at planemnet giver behov for en udbygget indsats – eksempelvis afholdelse af borgermøde. Konceptforslaget indeholder et idékatalog med skitser til dialog- og informationsværktøjer, der kan bruges som inspiration ved udarbejdelse af de konkrete dialogstrategier.

Samlet forventes udviklings- og implementeringsomkostningerne at udgøre 0,9 mio. kr. i år 2001. Driftsomkostningerne forventes at udgøre ca. 1,0 mio. kr. pr. år til gennemførelse af konceptets obligatoriske aktiviteter samt 0,7 mio. kr. til yderligere dialog- og informationsaktiviteter udover de obligatoriske aktiviteter. Endvidere forudsætter en realisering af de obligatoriske aktiviteter, at der anvendes 3 årsværk. Det foreslås, at 0,7 mio. kr. af merudgifterne i 2001 finansieres af Økonomiudvalgets konto til uforudsete udgifter, medens resten kan afholdes inden for udvalgenes økonomiske rammer.

 

Til top