Mødedato: 27.02.2001, kl. 15:00

Høringssvar vedr. bodelingsplanen for bydelsforsøget

Høringssvar vedr. bodelingsplanen for bydelsforsøget

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. februar 2001

 

 

J.nr. ØU 41/2001

 

5. Høringssvar vedr. bodelingsplanen for bydelsforsøget

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

at nærværende forslag til procedure for Økonomiudvalgets behandling af bydelenes ønsker til videreførsel af opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør 1. januar 2001 tiltrædes.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 ikke at forlænge bydelsforsøget og vedtog samtidigt en gennemførelsesplan for afviklingen af de fire forsøgsbydele.

I overensstemmelse med gennemførelsesplanen tiltrådte Økonomiudvalget den 23. januar 2001 første del af bodelingsplanen, der indeholdt en fordeling af bydelenes økonomiske og personalemæssige ressourcer på de syv forvaltninger under Borgerrepræsentationen.

Nærværende indstilling er anden del af bodelingsplanen og indeholder en beskrivelse af de opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør. Der er tale om opgaver/projekter, som ikke er organiseret således, at de umiddelbart svarer til opgavefordelingen mellem forvaltningerne under Borgerrepræsentationen.

Udover beskrivelsen indeholder indstillingen et forslag til en procedure for hvorledes Økonomiudvalget kan behandle bydelenes ønsker til videreførsel af opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 på baggrund af resultatet af den vejledende folkeafstemning, at bydelsforsøget ophører ved forsøgsperiodens udløb den 31. december 2001. I forlængelse heraf vedtog Borgerrepræsentationen samtidigt en gennemførelsesplan.

Gennemførelsesplanen der blev udarbejdet sammen med de fire bydelsforvaltninger fastlægger en række overordnede principper, en bodelingsplan og en overordnet tidsplan, der skal gælde for afviklingen af de fire forsøgsbydele.

For at sikre den overordnede styring og tværgående koordinering blev det med gennemførelsesplanen besluttet at nedsætte en styregruppe med repræsentanter fra de berørte forvaltninger på direktionsniveau og de fire bydelschefer.

Den 23. januar 2001 tiltrådte Økonomiudvalget første del af bodelingsplanen, der indeholdt en fordeling af bydelenes økonomiske og personalemæssige ressourcer på de syv forvaltninger under Borgerrepræsentationen. Denne fordeling af bydelenes budgetter indgår i budgetindkaldelsescirkulæret til udmelding af forvaltningernes rammer for 2002.

Nærværende indstilling er anden del af bodelingsplanen og indeholder en beskrivelse af de opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført herunder opgaver/projekter, der er organiseret således, at de ikke umiddelbart svarer til opgavefordelingen mellem de stående udvalg i BR-kommunen.

Tredje del af bodelingsplanen vil indeholde en beskrivelse af serviceforskelle mellem bydelene og BR-kommunen og eventuelle forslag til, hvorledes der kan foretages en servicenivellering. Indstillingen vil blive forelagt Økonomiudvalget omkring 1. maj 2001.

Økonomiudvalget besluttede den 23. januar 2001, at bodelingsplanen for de fire forsøgsbydele skal indeholde en oversigt over de opgaver/projekter som bydelene ønsker videreført – herunder opgaver/projekter, som i bydelene pt. er organiseret således, at de ikke umiddelbart svarer til opgavefordelingen mellem udvalgene under Borgerrepræsentationen.

Økonomiudvalget besluttede i forbindelse med behandlingen af første del af bodelingsplanen den 23. januar 2001 endvidere, at der i marts måned 2001 skal afholdes et møde mellem Økonomiudvalget og repræsentanter fra de fire bydeles økonomiudvalg om "integrering af bydelene og deres initiativer i Københavns Kommune". Samtidig opfordrede Økonomiudvalget de øvrige udvalg til at invitere bydelene til en drøftelse af de særlige initiativer, der ønskes videreført.

På den baggrund har Økonomiforvaltningen i samarbejde med styregruppen vedr. bydelsforsøgets ophør anmodet bydelene om at fremsende en beskrivelse af de særlige opgaver/projekter, som bydelsrådene ønsker videreført efter forsøgsperiodens ophør.

For at sikre en ensartet beskrivelse af disse initiativer har bydelene på styregruppens anbefaling benyttet et særligt skema udarbejdet af Økonomiforvaltningen.

Bydelene har primo februar 2001 indsendt i alt 92 skemaer på opgaver/projekter, som bydelsrådene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør 31. december 2001.

 

De 92 opgaver/projekter er indsendt af følgende bydele:

Kgs. Enghave Bydel

13

Indre Nørrebro Bydel

22

Valby Bydel

32

Indre Østerbro Bydel

25

Bydelene har i beskrivelserne angivet hvilke forvaltninger, de mener, opgaverne/projekterne kan videreføres af.

Som det fremgår af nedenstående skema, foreslår bydelene, at 49 opgaver/projekter videreføres af en enkelt forvaltning. 28 opgaver/projekter foreslås videreført af to forvaltninger og 15 opgaver/projekter foreslås videreført af tre eller flere forvaltninger.

 

Forslag til videreførelse i et enkelt udvalg

Forslag til videreførelse der involverer to udvalg

Forslag til videreførelse der involverer 3 eller flere udvalg

49

28

15

 

 

 

 

 

 

Foreslået forvaltning

Forslag til videreførelse i en enkelt forvaltning

Forslag til videreførelse der involverer 2 eller flere forvaltninger

Forslag i alt der involverer forvaltningen

Økonomiforvaltningen

3

10

13

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

20

27

47

Kultur- og Fritidsforvaltningen

3

13

16

Sundhed- og Omsorgsforvaltningen

9

6

15

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

10

17

27

Bygge- og Teknikforvaltningen

4

6

10

Miljø- og Forsyningsforvaltningen

0

4

4

Styregruppen vedr. bydelsforsøgets ophør nedsatte på mødet den 2. februar 2001 en arbejdsgruppe med repræsentanter fra bydelene og forvaltningerne under Borgerrepræsentationen.

Denne arbejdsgruppe skal på baggrund af bydelenes fremsendte ønsker i forhold til videreførelse af særlige opgaver/projekter drøfte og foreslå, hvorledes opgaverne/projekterne praktisk kan grupperes og struktureres med henblik på den politiske behandling i de stående udvalg under Borgerrepræsentationen.

Økonomiforvaltningen foreslår, at drøftelsen mellem Økonomiudvalget og bydelene finder sted den 13. marts 2001 som et fælles foretræde i forbindelse med Økonomiudvalgets ordinære møde med deltagelse af to repræsentanter fra hver bydel samt en embedsmand.

Det foreslås, at der afsættes 1,5-2 timer til drøftelsen, hvor de enkelte bydele får mulighed for at indlede med en kort (ca. 5 minutter) præsentation af de særlige opgaver/projekter.

Drøftelsen kan struktureres i forhold til

  • tværgående opgaver/projekter, der forudsætter ændringer af styrelsesloven
  • tværgående opgaver/projekter, der kan løses som samarbejdsprojekter
  • opgaver/projekter, der alene henhører under en enkelt forvaltning

Arbejdsgruppen skal inden fællesmødet mellem økonomiudvalgene den 13. marts 2001 gennemgå samtlige opgaver/projekter med henblik på ovennævnte opdeling.

Det foreslås, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med styregruppen, på baggrund af drøftelserne mellem udvalgene og bydelene, udarbejder en redegørelse til Økonomiudvalget, som forelægges senest den 24. april 2001.

 

BILAG VEDLAGT

  • Skemaer udfyldt af bydelene (kun udsendt til Økonomiudvalgets medlemmer)

 

Erik Jacobsen

 

Paul Sax Møller

 

Til top