Mødedato: 26.06.2001, kl. 15:00

Udmøntning af Energipuljen for 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Udmøntning af Energipuljen for 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 26. juni 2001

 

 

J.nr. ØU 190/2001

 

19. Udmøntning af Energipuljen for 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler

at et beløb på 3,33 mio. kr. af Energipuljen for år 2001 udmøntes til energibesparende foranstaltninger som angivet i bilag 1,

at yderligere 0,87 mio. kr. anvendes til yderligere energibesparende foranstaltninger som angivet i bilag 2 under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget på Energipuljen i 2000 til 2001, og

at det besluttes, at der ved udmøntningen af Energipuljen i 2002 og følgende år som hovedregel ikke gives tilskud til energibesparende foranstaltninger med en tilbagebetalingstid på under to år.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2001

Tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen om udmøntning af Energipuljen for 2001, idet der i budgettet for 2001 anvises kassemæssig dækning på Miljø- og Forsyningsudvalgets konto 6.51.1, "Energipulje" under Københavns Energi.

 

RESUME

Energipuljen, som første gang blev indarbejdet i budgettet for 2000, yder støtte til energibesparende foranstaltninger i kommunens ejendomme og energimærkning af institutioner under 1.500 m2, som ikke er omfattet af kravet om obligatorisk energimærkning.

Puljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Der har været indkaldt ansøgninger til puljen fra samtlige forvaltninger, som også er repræsenteret i det koordinationsforum, hvor den foreslåede fordeling af energipuljen har været behandlet.

En tredjedel af puljen er forlods reserveret energimærkning, mens de resterende to tredjedele med denne indstilling foreslås anvendt til energibesparende foranstaltninger i kommunens institutioner m.v.

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget i puljen i 2000, foreslås endvidere dette mindreforbrug anvendt til energibesparende foranstaltninger.

Endelig foreslås det, at der fremover fortrinsvis skal ydes støtte til energibesparende foranstaltninger med en tilbagebetalingstid på to år og herover. Baggrunden herfor er, at projekter med kortere tilbagebetalingstid end to år er så rentable, at der ikke vurderes at være behov for støtte fra puljen til gennemførelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Kriterierne for puljen

Kriterierne for udmøntningen af puljen blev fastlagt af Økonomiudvalget den 22. juni 1999.

Det er besluttet, at en tredjedel af puljen de første tre år skulle bruges til energimærkning af institutioner m.v. i bygninger på 1.500 m2 og herunder. Budget 2001 afsætter i overensstemmelse hermed forlods en tredjedel af puljen, 1,67 mio. kr., til energimærkning.

Resten af puljen, 3,33 mio. kr., skal i henhold til Økonomiudvalgets beslutning anvendes til energibesparende foranstaltninger som f.eks.

- støtte til energibesparende bygningsforbedringer

- støtte til installation af energibesparende anlæg og styringssystemer

- støtte til eventuel merpris ved energirigtige indkøb

- støtte til pilotprojekter til afprøvning af miljørigtig teknologi, og

- støtte til institutionsrettede sparekampagner.

Det er forudsat, at puljemidlerne ikke anvendes til energibesparende foranstaltninger, som udelukkende følger af almindeligt vedligeholdelsesbehov.

Der kan ydes støtte til forvaltninger og institutioner samt til institutioner med driftsoverenskomst med kommunen. Bydelene har valgt ikke at deltage i energipuljen, og har derfor ikke medvirket ved finansieringen af ordningen.

Endelig er det med henvisning til de begrænsede midler i puljen lagt til grund, at de investeringer, der opnår puljemidler, skal have en maksimal tilbagebetalingstid på 3 år.

Overførsel af mindreforbrug i 2000

Der blev i 2000 meddelt tilsagn om støtte svarende til hele puljebeløbet. Regnskabet for 2000 viser imidlertid et mindreforbrug på 868.899 kr., først og fremmest fordi puljen først blev udmøntet efter sommerferien, og der derfor var forholdsvis kort tid til at gennemføre det forholdsvis store antal energimærkninger (ca. 400) af kommunale institutioner, men også fordi omkostningerne til administration, teknisk vurdering og evaluering blev mindre end budgetteret.

Miljø- og Forsyningsudvalget har søgt Borgerrepræsentationen om overførsel fra 2000 til 2001 af mindreforbruget i Energipuljen.

Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførslen, foreslås mindreforbruget med denne indstilling anvendt til yderligere, energibesparende foranstaltninger i forvaltningerne.

Puljens anvendelse i 2001

Som nævnt er en trediedel af puljen, 1,67 mio. kr., i budgettet forlods afsat til energimærkning af kommunale institutioner under 1.500 m2. Arbejdet med energimærkning af institutionerne er sat i gang, og forventes at ske løbende gennem hele resten af året.

De resterende to tredjedele af puljen, 3,33 mio. kr., foreslås sammen med mindreforbruget i 2000 på 0,87 mio. kr. anvendt til støtte til etablering af varmegenvinding på ventilationsanlæg, efterisolering af tag, opsætning af bevægefølere til styring af lys, udskiftning til vandbesparende toiletter, opsætning af energi- og vandmålere samt energisparekurser for driftspersonale m.m.

Af det samlede beløb på 4,2 mio. kr. er der afsat 0,3 mio. kr. til Københavns Energi, Energirådgivningen, til administration, teknisk vurdering af ansøgninger samt evaluering af puljeanvendelsen. Der var sidste år afsat 0,5 mio. kr. af puljen til disse formål, men administrationen af puljen er forenklet i forhold til sidste år, hvorfor der i år er budgetteret med 0,2 mio. kr. mindre til dette formål. Administration, teknisk vurdering og evaluering betales efter regning.

Af bilag 1 og 2 fremgår, hvordan beløbene på henholdsvis 3,33 mio. kr. og 0,87 mio. kr. foreslås anvendt.

Der har været søgt om tilskud til energibesparende foranstaltninger for yderligere ca. 5,2 mio. kr., jf. bilag 3, som imidlertid ikke kan imødekommes inden for den økonomiske ramme. For de egentlige energibesparende bygningsforbedringer, anlæg og styringssystemer er der tale om projekter med en tilbagebetalingstid på mere end 4 år. Herudover er en institutionsrettet sparekampagne indstillet til afslag i år. Det er i stedet valgt at indstille en ansøgning om energisparekurser for driftspersonale til tilskud, idet en del af puljen benyttes til opsætning af energi- og vandmålere, der vurderes at have det største besparelsespotentiale, såfremt man samtidig giver det berørte driftspersonale indføring i energistyring.

Der har ikke i 2001 været søgt om støtte til pilotprojekter til afprøvning af miljørigtig teknologi eller til støtte til merpris ved energirigtige indkøb.

Størstedelen af ansøgningerne om tilskud er baseret på energimærkningsrapporter. Heraf er en stor del udarbejdet som følge af, at energipuljen har kunnet finansiere energimærkning af institutioner under 1.500 m2.

På baggrund af de energimærkningsrapporter, som ligger til grund for ansøgningerne, vurderes den samlede, årlige besparelse som følge af de vand- og energibesparende foranstaltninger, der udføres i 2001, at andrage ca. 1,5 mio. kr., svarende til knap 40 % af det beløb, der bruges til direkte vand- og energibesparende foranstaltninger. Derudover ventes opsætning af målere samt afholdelse af energisparekurser at medføre yderligere besparelser som følge af holdningsændringer og øget opmærksomhed over for området.

Ændring af kriteriet vedrørende tilbagebetalingstid

Energipuljens koordinationsforum, hvor alle forvaltninger er repræsenteret, har drøftet, om den oprindelige forudsætning om, at tilbagebetalingstiden højst bør være 3 år, fortsat er relevant og hensigtsmæssigt.

Gennemgangen af ansøgningerne for 2001 har vist, at der er tilstrækkeligt mange midler til at støtte også projekter med længere tilbagebetalingstid, og der er derfor indstillet en række projekter med en tilbagebetalingstid på op til 4 år.

Det er forvaltningernes opfattelse, at der opnås flest mulige energibesparelser, hvis energipuljen reserveres projekter, der ikke har en tilbagebetalingstid på under 2 år. For kommunens forvaltninger vil det selv uden tilskud kunne betale sig at gennemføre projekter med så hurtig tilbagebetalingstid, fordi udgiften modsvares af varige besparelser, der er så store, at de giver anledning til et samlet nettomindreforbrug enten allerede samme år eller året efter. Når først et sådant projekt er identificeret, bør der således ikke være økonomiske forhold til hinder for, at det gennemføres straks, selv uden støtte fra energipuljen.

Energipuljen bør efter koordinationsforummets opfattelse reserveres projekter med en noget længere tilbagebetalingstid, fortrinsvis 2-5 år. Det er projekter med denne noget længere tilbagebetalingstid, som ofte opgives, selv om de er rentable både samfundsøkonomisk og for kommunens økonomi på lidt længere sigt. Fordi udgiften på kort sigt overstiger besparelserne, kan den enkelte forvaltning have vanskeligt ved at få investeringen prioriteret tilstrækkeligt højt blandt andre, mere kortsigtede mål. I denne situation vil hel eller delvis støtte fra Energipuljen, der eliminerer de kortsigtede, budgetmæssige hindringer, kunne fremme gennemførelsen af vand- og energibesparende foranstaltninger.

Det indstilles derfor, at det besluttes at ændre de oprindelige kriterier således, at der ved udmøntningen af Energipuljen i 2002 og følgende år som hovedregel ikke gives tilskud til energibesparende foranstaltninger med en tilbagebetalingstid på under to år.

Økonomi

Det er i budgettet fastlagt, at Energipuljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Det har været vurderet, om puljen mest hensigtsmæssigt kunne udmøntes ved en tillægsbevilling til de enkelte forvaltninger svarende til det beløb, der er besluttet ydet i støtte.

Da der imidlertid på nuværende tidspunkt fortsat er usikkerhed om, hvordan midlerne til energimærkning endeligt fordeles mellem forvaltningerne, og en del af Energipuljen udmøntes under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførslen af mindreforbruget, er det fundet enklest at holde udgifterne samlet på en enkelt konto under Københavns Energi, som administrerer Energipuljen.

Københavns Energi, Energirådgivningen, vil herefter efter anmodning refundere de enkelte forvaltninger deres udlæg til gennemførelse af de ansøgte projekter og til energimærkning, dog højst med det beløb, der er givet tilsagn om.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Forslag til udmøntning af 3,33 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger
  2. Forslag til udmøntning af yderligere 0,87 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger under forudsætning af godkendelse af overførsel af mindreforbrug fra 2000 til 2001
  3. Oversigt over projekter, der ikke er indstillet til støtte

 

 

Niels Juul Jensen

/ Ole Toft Frederiksen

Til top