Mødedato: 25.11.2003, kl. 15:00

Oplæg til Københavns Kommunes Internationale Strategi

Oplæg til Københavns Kommunes Internationale Strategi

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 25. november 2003

 

 


J.nr. ØU 385/2003

 

1. Oplæg til Københavns Kommunes Internationale Strategi

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen tiltræder vedlagte udkast til Københavns Kommunes Internationale Strategi (bilag 1) og

at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiudvalget i år 2006 at forelægge en evaluering af den internationale strategi og udvalgenes handlingsplaner og

at Borgerrepræsentationen dermed har taget stilling til et medlemsforslag fremsat af Klaus Bondam (B) om international strategi for Københavns Kommune (BR 20/03), henvist til Økonomiudvalget i Borgerrepræsentationens møde 16. januar 2003.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder,

at Økonomiforvaltningen forelægger Økonomiudvalget en statusrapportering for arbejdet med fagudvalgenes internationale handlingsplaner i efteråret 2004

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. november 2003

1.-3. at blev anbefalet. 4. at blev godkendt.

Venstre afgav følgende bemærkning: "Venstre synes, indstillingen – med ændringsforslag – er en udmærket strategi. Imidlertid kunne det være relevant at vende processen på hovedet: Først på en lang række punkter at sammenligne sig med andre (konkurrerende) byer i Europa, afklare hvor København er stærkest eller har potentiale, og dernæst udnytte og intensivere disse særlige styrker. Dette kunne skabe en fælles demokratisk forståelse for en fremtidig international strategi."

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen (1.-3. at).

 

 

RESUME

Københavns Kommune har hidtil ikke haft en samlet strategi for byens internationale engagement. Målet med den internationale strategi er derfor at øge udbyttet af kommunens internationale indsats gennem en mere koordineret og målrettet indsats. Udgangspunktet for strategien er en vision og nogle overordnede målsætninger.

Visionen er,

1.      at København skal være en attraktiv og respekteret storby og

2.      at Københavns Kommune skal være ledende i samarbejdet med andre europæiske storbyer.

Københavns Kommunes internationale arbejde koncentreres om tre målsætninger for byens udbytte af internationalt arbejde: læring, indflydelse og vækst.

§        Den lærende by: International vidensdeling og erfaringsudveksling er en grundlæggende forudsætning for en fortsat udvikling af byen til glæde for borgere og virksomheder.

§        Den indflydelsesrige by: København skal som storby og centrum i Øresundsregionen varetage sine naturlige interesser inden for overnational regelfastsættelse, europæisk bypolitik og regional positionering.

§        Byen i vækst: København skal som motor i Øresundsregionen markere sig på linie med de bedste byer i Europa i den internationale konkurrence om investeringer, vækst, service, uddannelse, job og turisme.

Strategien er gældende for Københavns Kommunes forvaltninger og institutioner.

Københavns Kommunes primære samarbejdspartnere er andre europæiske storbyer. Valg af internationale samarbejdspartnere skal primært ske ud fra faglig relevans. Herudover skal der lægges særlig vægt på at styrke samarbejdet med strategiske samarbejdspartnere.

Den internationale strategi skal konkretiseres i en handlingsplan af de enkelte fagudvalg, bl.a. for at fastlægge de faglige prioriteringer.

Den internationale strategi og udvalgenes handlingsplaner evalueres i 2006. Økonomiudvalget forelægges efteråret 2004 en statusrapportering for arbejdet med fagudvalgenes handlingsplaner.

 

 


 


Til top