Mødedato: 25.08.2021, kl. 10:30
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Københavns Kommunes anlægsprojekter som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge

Se alle bilag

Andelen af kvindelige lærlinge i bygge- og anlægsbranchen er fortsat meget lav, også i København. Økonomiudvalget har på den baggrund besluttet, at Økonomiforvaltning skal udarbejde konkrete initiativer til, hvor Københavns Kommune kan bidrage til at sikre flere kvinder i branchen. Denne sag lægger op til, at der igangsættes et strategisk samarbejde med Boss Ladies og med inddragelse af andre relevante aktører, samt at der kan afsættes midler i Budget 2022 til en styrket indsats på området. Sagen vil blive suppleret med et oplæg fra Nanna Westerby fra Byggeri København og Nina Groes fra Divérs.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde budgetnotat for indsatsen, der indgår i budget 2022, og at der på den baggrund kan igangsættes et strategisk samarbejde med Boss Ladies og med inddragelse af relevante aktører mhp. at fremme diversitet og ansætte flere kvindelige lærlinge i kommunens bygge- og anlægsprojekter,
  2. at Økonomiforvaltning skal afdække mulighederne for at tilpasse eksisterende sociale klausuler, samt afdække muligheder for diversitetsfremmende krav til bl.a. byggepladsindretning og opgørelse af medarbejdersammensætning og kønsfordeling i leverandørvirksomhederne,
  3. at det godkendes, at medlemsforslaget stillet af Venstre om en drøftelsessag om kvinder i bygge- og anlægsbranchen jf. bilag 1, hermed er håndteret.

Problemstilling

Andelen af kvindelige lærlinge i bygge- og anlægsbranchen både på landsplan og i København er fortsat meget lav på tværs af fag.

Tal fra Undervisningsministeriet for de seneste år viser, at andelen af kvindelige lærlinge i Region Hovedstaden, der er i gang med en erhvervsuddannelse knyttet til bygge- og anlægsbranchen, i gennemsnit udgør 6,7 pct af det samlede antal elever og lærlinge. I Region Hovedstaden findes endog fag (fx glarmester, struktør og tagdækker), hvor der ingen kvindelige lærlinge er. Ligesom andelen af kvindelige lærlinge i Region Hovedstaden f.eks. kun udgør 0,5 pct af lærlingene på VVS-energiuddannelsen; 0,7 pct af lærlingene på mureruddannelsen; 1,5 pct af lærlingene på træfagenes byggeuddannelser (tømrer mm.) og 2,3 pct af lærlingene på elektrikeruddannelsen. Ligeledes viser tal fra 3F, at det er mere end dobbelt så svært for kvindelige elever at få en læreplads som f.eks. tømrer, sammenlignet med de mandlige elever.

Bygge- og anlægsbranchen står overfor mangel på faglært arbejdskraft, hvorfor det også af denne grund er relevant at sætte fokus på, hvorledes branchen også kan rekruttere og ikke mindst fastholde kvindelige lærlinge og svende.

Heri ligger desuden et stort uudnyttet potentiale for vækst. Flere undersøgelser peger således på, at øget diversitet på arbejdspladsen, ofte kan aflæses direkte på bundlinjen.

De kvindelige lærlinge, der allerede er i branchen, må bruge unødig megen negativ energi på copingstrategier og på at afkode arbejdskulturen for at passe ind i og klare sig i branchen, viser forskellige undersøgelser fra bl.a. Byggeriets Kvinderåd (nedsat af Dansk Byggeri), Boss Ladies (projekt under foreningen Divérs) og Foreningen for Byggeriet Samfundsansvar (FBSA), som er baseret på et samarbejde mellem entreprenører, bygherrer og rådgivere og som Københavns Kommune er medlem af.

Eksisterende kønsstereotyper udfordrer bygge- og anlægssektorens tiltrækningskraft i forhold til kvindelige lærlinge, og medfører et stort frafald blandt kvindelige lærlinge, ligesom det medfører, at en betragtelig andel af kvinder igen forlader branchen efter få år. Herved mister bygge og anlægsbranchen en stor talentmasse og kønsstereotyperne reproduceres og forstærkes.

Byggeriets Kvinderåd, Boss Ladies og FBSA har kortlagt de centrale udfordringer og potentialer for kvinder i byggeriet (se bilag 2, 3 og 4).

Rapporterne afdækker eksisterende barrierer for inklusion i byggebranchen og fremstiller en række anbefalinger og konkrete håndtag som branchen kan skrue på for at skabe forandring.

De konkrete forslag går på:

  • Hvordan flere kvinder kan tiltrækkes og fastholdes i bygge- og anlægsbranchen
  • Eliminering af #metoo-problemer
  • Afhjælpning af det kønsopdelte arbejdsmarked
  • Mere fokus på psykisk arbejdsmiljø
  • Bedre kombination af arbejdsliv og familieliv.

Boss Ladies er et forandringsprojekt under foreningen Divérs. Projektet har, med sine 205 ambassadører, sat ligestilling i bygge- og anlægsbranchen på dagsordenen. Projektet arbejder for at vække unge kvinders interesse for kønsutraditionelle fag og styrke den faglige stolthed og trivsel blandt fagenes kvindelige lærlinge og svende. Boss Ladies udvikler nye metoder og viden i og om bygge- og anlægsbranchen for at tiltrække og fastholde kvindeligt talent, og søger at aktivere ny praksisviden og skabe kulturændringer i Danmarks mest mandsdominerede brancher, hvor udviklingen har været historisk stagneret.

Bag Boss Ladies står Foreningen Divérs i tæt samarbejde med KL, arbejdsmarkedets parter og en række store danske private fonde. Københavns Kommune samarbejder allerede med Boss Ladies både på grundskole-, UUV- og erhvervsuddannelses-niveau ligesom projektet har et tæt samarbejde med de københavnske virksomheder. 

Løsning

CSR-enheden har på baggrund af medlemsforslaget haft dialog med en række interessenter om, hvordan Københavns Kommune aktivt kan arbejde for fremme diversitet i bygge- og anlægsbranchen.

Københavns Kommune har kun indirekte indflydelse på udviklingen i bygge- og anlægsbranchen, og det kræver således et tværgående samarbejde med andre aktører, hvis kommunen skal understøtte en kulturforandring i branchen. Økonomiforvaltningen peger på den baggrund i det følgende på en række aktiviteter, der kan igangsættes i samarbejde med andre parter for at udvikle og anvende Københavns Kommunes større bygge- og anlægsprojekter til at fremme diversitet i bygge- og anlægsbranchen, med henblik på rekruttering og fastholdelse af flere kvindelige elever og lærlinge.

Strategisk samarbejde og pilotprojekt for diversitet

Økonomiforvaltningen peger på etablering af et strategisk samarbejde mellem Københavns Kommune og Boss Ladies, der sammen vil facilitere inddragelsen af relevante aktører, herunder arbejdsmarkedets parter, erhvervsskolerne NEXT og TEC og leverandørvirksomhederne, omkring fremme af diversitet og ansættelse af flere kvindelige lærlinge i Københavns Kommunes bygge- og anlægsprojekter. Heri inddrages desuden øvrige vidensaktører som FBSA, Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) mv. Indsatsen rettes i øvrigt også mod øvrige københavnske virksomheder, der ønsker at gå foran og implementere initiativer omkring fremme af diversitet. Københavns Kommune varetager den overordnede projektledelse.

Omdrejningspunkt for det strategiske samarbejde er i første omgang at iværksætte initiativer og afprøve virkemidler, for at støtte leverandørvirksomhederne i et større bygge- eller anlægsprojekt i Københavns Kommune, i at løfte opgaven med rekruttering og fastholdelse af kvindelige elever og lærlinge. Deltagerkredsen i det strategiske samarbejde byder hver især ind med en række virkemidler og perspektiver, der har diversitetsfremmende effekt.

Ved at udpege et konkret anlægsprojekt og gå i dialog med entreprenør om at sætte særligt fokus på at tiltrække og fastholde kvindelige lærlinge, vil Københavns Kommune vil være frontløberkommune i forandringen mod en mere rummelig bygge- og anlægsbranche, med et eksplorativt initiativ, der ikke tidligere er set.

Forandringsalliancen – en fælles erklæring om flere kvinder i håndværkerfag

Udgangspunktet for det strategiske samarbejde formuleres i en forandringsalliance mellem Boss Ladies og Københavns Kommune som Bygherre samt leverandørvirksomheder, FBSA, Erhvervsskoler og arbejdsmarkedets parter, der forpligter deltagerne til en forandring i arbejdsmiljøet, med fokus på en bygge- og anlægsbranche med:

  • diversitet i alle led i værdikæden
  • flere kvindelige elever og lærlinge i branchens håndværksfag
  • fysiske og psykiske rammer der åbner byggepladsen for såvel mænd som kvinder

I regi af det strategiske samarbejde kan der evt. udarbejdes kvantitative mål for indsatsen som helhed, ligesom det strategiske samarbejde vil brede projektets erfaringer og initiativer ud til en bredere vifte af københavnske bygge- og anlægsvirksomheder.

Kulturændring i praksis

Med etableringen af det strategiske samarbejde vil Boss Ladies iværksætte en fokuseret københavnsk indsats på alle niveauer og sætte spot på effekten af kønsdiversitet. Det sker med strategisk sparring om push- og pull-faktorer og design samt udrulning af forandringsindsatser. Herunder vil Boss Ladies understøtte håndholdt match for kvindelige lærlinge direkte med leverandørvirksomhederne. Der stilles desuden tilbud om Learning Labs for ledelse og faglærere på NEXT og TEC samt at alle lærlinge bliver en del af det nationale Ambassadørkorps og fællesskab til sikring af trivsel, empowerment og talentudvikling.

Hertil kommer Boss Ladies’ social medie rækkevidde og Ambassadørkorps, der formidler initiativet direkte til en bred målgruppe af unge kvinder, der står over for et uddannelsesvalg. Boss Ladies vil endvidere stå i spidsen for skabelsen af et københavnsk Ambassadørkorps af unge, kvindelige lærlinge, svende og mestre.

Københavns Kommune er allerede via Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) repræsenteret i FBSA’s ambassadørkorps for Diversitet, ligesom en række af kommunens hovedentreprenører er. Endvidere deltager Økonomiforvaltningen ved CSR-enheden løbende i foreningens arbejde. Der er således solidt grundlag for også at inddrage FBSA’s i det strategiske samarbejdes udrulning af diversitetsfremmende virkemidler og initiativer.

Diversitet i Københavns kommunes egen virksomhed

En anden oplagt arena for implementering af det strategiske samarbejdes diversitetsfremmende virkemidler og initiativer er Københavns Kommunes egen virksomhed.

Som virksomhed og arbejdsgiver kan Københavns Kommune derved gå i front i skabelsen af rummelige arbejds- og lærepladser, og i højere grad medvirke til at tiltrække talentfulde unge kvinder på lige fod med mænd. Dette kunne eksempelvis gøre sig gældende på vejvedligeholdelsesområdet, hvor Københavns Kommune i regi af TMF selv er entreprenør. Eller fx i forbindelse med renovering og vedligehold af bl.a. Rådhusets møbler, da mange unge møbelsnedkerlærlinge står i kø for at finde en egnet læreplads.    

Fokus på unge kvinders uddannelsesvalg

Erhvervsskolerne er bygge- og anlægsbranchens fødekæden til de unge kvindelige lærlinge. Skolerne afholder uddannelsesvejledningsevents om bygge- og anlægsfagene rettet specifikt mod unge kvinder for at tiltrække disse til fagene.

Inddragelsen af erhvervsskolerne i det strategiske samarbejde vil give erhvervsskolerne et solidt afsæt til på skolerne at gennemføre egne diversitetsfremmende tiltag, til gavn for rekrutteringen af unge kvinder til Københavns Kommunes anlægsprojekt og for konkretisere kulturforandringen allerede fra uddannelsernes start, med udsigt til en god læreplads.

Herudover vil erhvervsskolerne stille sig til rådighed for leverandørvirksomhederne med virksomhedsrelevant uddannelsesvejledning og godkendelser som uddannelsessted.

Til gavn for leverandørvirksomhederne

Leverandørvirksomhederne vil kunne bruge det strategiske samarbejde i deres branding, og kan positionere sig i forhold til at tiltrække kvalificeret kvindelig arbejdskraft, ligesom de vil blive eksponeret i det københavnske bybillede som foregangsvirksomheder på området. Dette foruden de økonomiske gevinster der på sigt vil være for de mangfoldige virksomheder der indgår i samarbejdet.

Diversitet i udbudsprocessen

Københavns Kommunes sociale klausuler med krav om elever og lærlinge er allerede på plads i kommunens kontrakter. Det eksisterende samarbejde herom mellem Københavns Kommune som bygherre og leverandørvirksomhederne kan med fordel fremadrettet anvendes til at sætte fokus på øget diversitet i bygge- og anlægsbranchen.

Det skal dog i den anledning pointeres, at Københavns Kommunes nuværende uddannelses- og beskæftigelsesklausuler dog ikke giver rum for specifikt at stille krav om ansættelse af kvindelige lærlinge. Uddannelsesklausulen stiller alene krav til antallet af lærlinge for et givent anlægsprojekt i relation til kontraktsummen og lærlingepotentialet.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at mulighederne for at rejse kontraktuelle krav inden for de nuværende rammer, specifikt til at fremme diversitet ved at øge andelen af kvindelige lærlinge, i et vist omfang begrænses af Ligebehandlingslovens bestemmelser. I den forbindelse skal også bemærkes, at en del af udfordringen på området består i barrierer for rekruttering af kvindelige lærlinge på især bygge- og anlægsfagene, hvilket næppe kan løses med kontraktkrav om et vist antal kvindelige lærlinge alene. Det vil derfor kræve yderligere analyse og erfaringer fra pilotprojektet at komme med bud på mulige ændringer/tilpasning af kommunens sociale klausuler med henblik på at fremme ovenstående dagsorden.

På baggrund af de eksisterende klausuler samt for at opnå effekt i indsatsens løbetid og volumen i projektet, er det Økonomiforvaltningens vurdering at virksomhederne i pilotprojektet tilslutter sig forandringsalliancens målsætninger om øget diversitet og ansættelse af flere kvindelige lærlinge på frivillig basis fremfor via klausulkrav.

Pilotprojektet for diversitet i et større københavnsk anlægsprojekt, vil i forlængelse heraf eventuelt kunne sættes i værk i samarbejde med de strategiske partnerskaber i Byggeri København.                   

Kontraktuelle krav til fysisk indretning af byggeplads og opgørelse af medarbejdersammensætning

Et konkret bud på et muligt kontraktkrav, som bl.a. fagbevægelsen har peget på, er at offentlige bygherrer allerede i udbudsfasen kan stille klare krav om ordentlige skur- og sanitetsforhold for begge køn på deres byggepladser. Herunder f.eks. i relation til aflåselige badefaciliteter og installering af bindposer/-spande mv.

En kortlægning foretaget af Boss Ladies peger på centrale udfordringer ift. byggepladsindretning så som: manglende lys, kloakering og varmt vand, dårlig udluftning, rengøring og hygiejne samt manglende vaskemaskine, tørretumbler og garderobeskabe, hvilket f.eks. udfordrer, hvis man som struktør (m/k) arbejder med farlige stoffer, som man skal af med, inden man henter børn i daginstitution.

Fra 1. juli 2020 er ”Bekendtgørelse om indretning af skurvogne og lignende” (se bilag 5) trådt i kraft. Af bekendtgørelsen følger at skurvogne mm. produceret efter 1. juli 2021 bl.a. skal være indrettet med badefaciliteter med et forrum med aflåselig dør, siddeplads og mulighed for ophængning eller aflægning af rent og beskidt tøj, samt være udstyret med et tørreskab.

Skærpede krav til byggepladsindretningen, herunder krav om skurvogne produceret efter 1. juli 2021, kan sende et klart signal om, at også kvindelige håndværkere er velkomne på byggepladsen.

Herudover peger FBSA på krav om opgørelse af medarbejdersammensætning og kønsfordeling på tværs af værdikæden i leverandørvirksomhederne evt. koblet med krav om ID-kort, som et simpelt redskab til at sætte fokus på diversitet og gøre forandringen håndgribelig og målbar, internt i virksomhederne og i anlægsprojektet generelt.

Økonomi

Økonomiforvaltningen vil inden for den eksisterende ramme kunne styrke faciliteringen af samarbejdet mellem centrale erhvervsskolerne TEC, NEXT og Københavns Kommunes leverandørvirksomheder med et øget fokus på diversitet. Ligesom Økonomiforvaltningen vil kunne iværksætte en afdækning af mulighederne for at tilrette de eksisterende sociale klausuler.

Følgende aktiviteter igangsættes alene, såfremt der opnås finansiering hertil i budget 2022:

Det er Økonomiforvaltningens vurdering at arbejdet med at afdække specifikt københavnske forhold vedrørende diversitet i byggebranchen vil kræve en 2-årig projektfinansiering.

Ligeledes vil arbejdet med at drive forandringsprocessen og forankre det strategiske samarbejde i Københavns Kommune, samt sikre udrulningen af et pilotforløb på et af kommunens større anlægsprojekter med udvalgte virksomheder, som bl.a. anbefalet af FSBA (se bilag 3), kræve tilførsel af ressourcer til projektkoordinering.

Boss Ladies træder omkostningsfrit ind i det strategiske samarbejde, men Boss Ladies’ eventuelle arbejde med at iværksætte og drive et københavnsk Ambassadørkorps og lærlingefællesskab, vil kræve finansiering der beløber sig til 150.000 kr. i 2022.

Hertil kommer finansiering af en synlighedskampagne, hvor initiativet synliggøres, på sociale medier samt på standere/plakater mv. i bybilledet, herunder med branding af leverandørvirksomheder samt erhvervsskolernes uddannelser. Synlighedskampagnen beløber sig til 100.000 kr. i 2022.

Slutteligt må det forventes at øgede krav til byggepladsindretning i udbud mv. vil have indvirkning omkostningsniveauet for bygge- og anlægsprojekter i hhv. TMF, KEID og i ByK.

ByK har, for at belyse omkostninger vedr. skurvogne, indhentet tilbud ved hhv. en skurvognsproducent og en skurvognsudlejer. Indkøb af en skurvogn produceret tidligere end 1. juli 2012 beløber ca. 155.000 kr., til sammenligning beløber indkøb af en skurvogn produceret efter 1. juli 2021 sig til ca. 161.000 kr. Hvis tilsvarende skurvogn lejes er omkostningerne pr. måned hhv. 2800 kr. for en skurvogn produceret før 1. juli 2020, og 3000 kr. for en skurvogn produceret efter 1. juli 2021. Omkostninger til fragt, opstilling og opkobling til kloak er ens for skurvognene om de er produceret før eller efter 1. juli 2021.

Videre proces

Ved godkendelse af indstillingen på Økonomiudvalgets møde den 25. august 2021 vil Økonomiforvaltningen afdække mulighederne for at tilpasse eksisterende sociale klausuler, og for at implementere diversitetsfremmende krav til bl.a. byggepladsindretning og opgørelse af medarbejdersammensætning og kønsfordeling i leverandørvirksomhederne. Endvidere udarbejdes budgetnotat vedrørende finansiering af en styrket indsats på området. Såfremt der ved buget 2022 opnås finansiering til styrket indsats, vil Økonomiforvaltningen etablere det foreslåede strategiske samarbejde og gennemføre pilotprojektet og den tilhørende synlighedskampagne. Efter gennemførsel af pilotprojektet vil indsatsens virkemidler evalueres med henblik på efterfølgende mulig udbredelse til Københavns Kommunes øvrige anlægsprojekter. Arbejdet med pilotprojektet og den efterfølgende evaluering vil ske i år 2022 og 2023.

 

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Københavns Kommunes anlægsprojekter som inklusionsmotor for kvindelige lærlinge (2021-0181210)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2021

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top