Mødedato: 25.04.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Statens og Kommunernes Indkøbsservices kommende udbud af urologiske hjælpemidler

Se alle bilag
Økonomiudvalget forelægges indstilling om, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig den aftale om urologiske hjælpemidler som Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) forbereder. Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har hhv. den 18. og 19. januar truffet beslutning om, at udvalgene anbefaler, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig den kommende SKI-aftale om urologiske hjælpemidler.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig den kommende SKI-aftale vedr. urologiske hjælpemidler.

Problemstilling

SKI forbereder et udbud vedr. urologiske hjælpemidler. SKI forventer at åbne for kommunernes tilslutning til udbuddet i løbet af april 2023.

Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningens vurdering, at udbuddet vil stille både kommunen og borgerne ringere end den løsningsmodel, kommunen i dag har valgt for borgere med behov for urologiske hjælpemidler. Forvaltningerne anbefaler derfor, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig SKI-udbuddet af urologiske hjælpemidler, men fortsætter med at fastsætte støttebeløb til hjælpemidlerne ved hjælp af prisindhentninger.

I Københavns Kommunes indkøbspolitik fremgår det, at kommunen som udgangspunkt tilslutter sig de forpligtende SKI-indkøbsaftaler. Det kræver en beslutning i de relevante fagudvalg og herefter i Økonomiudvalget, hvis kommunen skal stå udenfor en SKI-indkøbsaftale.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget har hhv. den 18. og 19. januar truffet beslutning om, at anbefale overfor Økonomiudvalget, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig den kommende SKI-aftale om urologiske hjælpemidler.

Løsning

Kommunen er efter servicelovens §112 forpligtet til at bevilge støtte til borgernes indkøb af hjælpemidler, hvis produktet i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne. Efter servicelovens § 112 bevilges det hjælpemiddel, der er bedst og billigst. Borgerne har frit leverandørvalg og har desuden ret til at vælge et dyrere produkt end det, som kommunen yder støtte til, såfremt borgeren selv betaler differencen.

Københavns Kommune har over de seneste 6 år opnået betydelige indkøbseffektiviseringer ved at konkurrenceudsætte støttebeløbene til hjælpemidler til personligt brug ved hjælp af prisindhentninger. Dertil er prisindhentningerne tidsbesparende og sikrer, at borgerne hurtigt får gavn af det, når der introduceres nye og bedre produkter på markedet. Herved sikres, at borgerne i København altid har mulighed for at vælge gode kvalitetsprodukter, og ikke skal vente til næste udbud, før de får mulighed for at vælge et nyere og ofte bedre produkt.

Prisindhentninger på hjælpemidler
Hjælpemidler, der anskaffes af borgerne med tilskud fra kommunen og efter servicelovens regler om frit valg, er ifølge en række kendelser fra Klagenævnet for Udbud ikke EU-udbudspligtige. Københavns Kommune har i stedet i en årrække valgt at konkurrenceudsætte tilskudspriserne vha. prisindhentninger.

Ved prisindhentninger oplistes de produkter, der benyttes af kommunens borgere, med angivelse af forventet forbrug. Leverandørerne afgiver herefter priser på de listede produkter, og den leverandør, der samlet set afgiver det laveste tilbud, vil være den leverandør, borgerne som udgangspunkt vil få bevilling til. Hvis en borger ønsker at benytte en anden leverandør, kan borgeren frit vælge at flytte sin bevilling, men tilskudsprisen vil maksimalt være den samme, som hos den leverandør, der har afgivet det laveste tilbud. Hvis prisen er højere hos den leverandør, som borgeren selv vælger, skal borgeren selv betale differencen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at på produktgrupper som urologiske, diabetes- og stomihjælpemidler, hvor der sker en betydelig produktudvikling, er der flere fordele ved prisindhentninger frem for udbud:

  • En prisindhentning kan typisk forberedes og gennemføres inden for en tidshorisont på 3 måneder. Til sammenligning blev arbejdet med det igangværende SKI-udbud af urologiske hjælpemidler påbegyndt i oktober 2021, og kontrakten forventes at træde i kraft i februar 2024.
  • Løbetiden for pristilbuddene er typisk på 2 år. Til sammenligning er løbetiden for SKI-aftaler typisk 4 år. Dermed kan der hurtigt tages højde for skift i efterspørgslen og sikres konkurrenceudsættelse af nyudviklede produkter til gavn for borgerne. Borgernes behov for produkter vil typisk blive vurderet af sundhedsfagligt personale på hospitalerne, hvorefter der sendes ansøgning til kommunen. Kommunens bevilling består af en tilskudspris ud fra prisindhentningen, og hvis prisen på det nye produkt er højere end tilskudsprisen, kan der forekomme egenbetaling. Hvis nyudviklede produkter ikke hurtigst muligt konkurrenceudsættes fra kommunens side, vil flere borgere få afslag på tilskud til produkterne, fordi de vurderes at være for dyre i forhold til den bedre hjælp, som borgeren ville få, sammenholdt med et billigere produkt.

Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningens vurdering, at man ved brug af prisindhentninger i højere grad kan lade de teknologiske fremskridt, der sker på hjælpemiddelområdet, komme borgerne til gavn og samtidig opnå lavere udgifter, end det er muligt gennem udbud.

Prisindhentningerne er således den væsentligste årsag til de meget store besparelser, der er realiseret på hjælpemiddelområdet gennem de senere år. Seneste prisindhentning på urologiske hjælpemidler gav en besparelse på 11 % svarende til 1,4 mio. kr., og seneste prisindhentning på diabeteshjælpemidler gav en besparelse på 25%, svarende til 4 mio. kr.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at det vil give den bedste service for borgerne og den mest fordelagtige økonomi for kommunen ikke at tilslutte sig SKI´s aftale på urologiske hjælpemidler. Økonomiforvaltningen er enig i denne vurdering. 

Økonomi

Pr. den 1. januar 2022 havde Københavns Kommune ca. 1.600 borgere med bevilling til urologiske hjælpemidler. Den årlige samlede støtte i 2021 beløber sig til ca. 12,3 millioner kr. Beløbet er fordelt med 6,2 mio. kr. for borgere tilknyttet Socialforvaltningen og 6,2 mio. kr. for borgere tilknyttet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Udviklingen i antallet af borgere med behov for urologiske hjælpemidler er stigende, og det er derfor afgørende for serviceniveauet, at kommunen benytter den bedst mulige metode for konkurrenceudsættelse af tilskudspriserne.

Såfremt Økonomiudvalget vælger ikke at tiltræde indstillingen og dermed tilslutte sig SKI-aftalen, må der forventes øgede udgifter til hjælpemidler, fordi tilskudspriserne ikke vil blive konkurrenceudsat lige så effektivt som ved prisindhentning.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget tiltræder indstillingen og godkender, at Københavns Kommune ikke tilslutter sig den kommende SKI-aftale vedrørende urologiske hjælpemidler, vil dette blive meddelt SKI, hvorefter Københavns Kommune fortsætter den løbende konkurrenceudsættelse af tilskudspriserne ved hjælp af prisindhentning. Der vil desuden blive lagt op til en fornyet politisk stillingtagen til kommende SKI-udbud af hjælpemidler, hvor tilskudsbeløbet i dag fastsættes vha. prisindhentning.

Tilslutningsperioden er endnu ikke fastsat af SKI. SKI har oplyst til KK, at tilslutningsperioden forventes påbegyndt umiddelbart efter påske. 

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 19: Statens og Kommunernes Indkøbsservices kommende udbud af urologiske hjælpemidler (2023-0074590)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top