Mødedato: 24.05.2005, kl. 15:00

Byfornyelsesprogrammer for områdefornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Byfornyelsesprogrammer for områdefornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 24. maj 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 204/2005

 

 

6.                   Byfornyelsesprogrammer for områdefornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen,

at                   byfornyelsesprogrammerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret godkendes som ramme for gennemførelse af områdefornyelse i de to kvarterer,

at                   Økonomiudvalgets budget ændres fra en periodisering som vist i skema A til en periodisering som vist i skema B,

at                   punktet "Kunstfragt – Hovedprojekt" i byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret udgår af programmet og at punktet "Kunstfragt – Skitseprojekt" ændres, således at placeringen af projektet i fragtmandshallerne opgives

 

 

RESUME

Københavns Kommune modtog i april 2004 reservation fra staten på 10 mill. kr. til hver af de udpegede områdefornyelser i henholdsvis Mimersgadekvarteret og Øresu ndsvejkvarteret. Det er en betingelse for reservationen, at Borgerrepræsentationen på baggrund af et byfornyelsesprogram for hvert af områderne træffer beslutning om områdefornyelse inden 1. juni 2005.

 

På sit møde den 30. september 2004 besluttende Borgerrepræsentationen at bemyndige Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen til at udarbejde byfornyelsesprogrammer i de to kvarterer i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

 

De to forslag til byfornyelsesprogrammer, som nu foreligger, er resultatet af en 3 måneder lang borgerinddragelsesproces. Alle kommunens 7 forvaltninger har deltaget dels som ressourcepersoner eller tovholdere i de arbejdsgrupper, der blev nedsat til at arbejde med forskellige dele af byfornyelsesprogrammerne, dels som medlemmer eller observatører i de to lokale styregrupper, som har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af byfornyelsesprogrammerne og den afsluttende prioritering af de mange projektforslag.

 

Byfornyelsesprogrammerne indeholder et katalog over projektønsker og en prioritering af dem. En række af de højt prioriterede projekter er fuldt finansierede eller delvist finansierede. 2/3 af udgifterne til disse projekter finansieres af omådefornyelsesmidlerne og 1/3 forventes finansieret af forvaltningerne. Herudover indeholder byfornyelsesprogrammerne en række ufinansierede projektønsker.

 

Overborgmesteren har ved skrivelse af 12. april 2005 til fagudvalgene fremsendt forslag til byfornyelsesprogrammer for de to områder til udtalelse samt bedt om, at udvalgene i deres høringssvar redegør for, hvorledes udvalget prioriterer de udvalgte områder, og hvorledes udvalget håndterer kravet om finansiering af 1/3 af omkostningerne ved realisering af byfornyelsesprogrammernes projekter og aktiviteter.

 

Økonomiforvaltningen vurderer at begge byfornyelsesprogrammerne opfylder de lovmæssige krav som fremgår af § 5, stk. 1 i lov om byfornyelse. Bl.a. på baggrund af en udtalelse fra den lokale styregruppe i Mimersgadekvarteret foreslår Økonomiforvaltningen, at punktet "Kunstfragt – Hovedprojekt" i byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret udgår af programmet og at punktet "Kunstfragt – Skitseprojekt" ændres, således at placeringen af projektet i fragtmandshallerne opgives. Med denne ændring foreslår Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget godkender og indstiller til Borgerrepræsentationen, at byfornyelsesprogrammerne godkendes.

 

SAGSBESKRIVELSE

I begyndelsen af 2004 fremsendtes ansøgning til Erhvervs- og Boligstyrelsen om igangsætning af områdefornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret.

 

I brev af 8. juni 2004 imødekom Erhvervs- og Boligstyrelsen kommunens ansøgning, idet styrelsen meddelte reservation i henhold til byfornyelseslovens § 4, stk. 2 til de ansøgte projekter med en samlet statslig udgiftsramme på 10 mill. kr. til hvert projekt.

 

Det er et vilkår for reservationen, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om områdefornyelse, jf. byfornyelseslovens § 5, på grundlag af et byfornyelsesprogram for ovennævnte to områder og herefter ansøger Erhvervs- og Boligstyrelsen (nu Socialministeriet) om tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af beslutningen inden for den meddelte reservation. Kommunens eget bidrag til områdefornyelsesbeslutningen skal udgøre et beløb, der er mindst det dobbelte af den tildelte udgiftsramme, det vil sige mindst 20 mill. kr. til hvert projekt.

 

På den baggrund blev Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen på Borgerrepræsentationens møde den 30. september 2004 (BR 445/04) bemyndiget til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for hhv. Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret i samarbejde med de øvrige forvaltninger, den beskrevne organisationsmodel for områdefornyelserne blev godkendt og det blev besluttet, at der til medfinansiering af Områdefornyelse i årene 2004 til 2010 omplaceres i alt 40 mill. kr. fra Bygge- og Teknikudvalgets budget til Økonomiudvalgets budget.

 

Kommunen modtog herudover den 10. december 2004 tilsagn om yderligere 10 mill. kr. fra Socialministeriets pulje til særlig byfornyelsesindsats (100 mill. puljen, jf. BR 70/05) til at styrke musikmiljøet i forbindelse med områdefornyelsen i Øresundsvejkvarteret (Musikprojektet).

 

Arbejdet med byfornyelsesprogrammerne blev sat i gang på et borgermøde i Øresundsvejkvarteret den 7. december 2004 og i Mimersgadekvarteret den 8. december 2004. Møderne blev annonceret i en husstandsomdelt avis udarbejdet af Økonomiforvaltningens Kvarterløftsekretariat. Omkring 500 personer har via disse og efterfølgende borgermøder samt ved deltagelse i arbejdsgrupper m.v. deltaget i arbejdet og er fremkommet med en række projektforslag, som er blevet bearbejdet, prioriteret og til slut nedfældet i to forslag til byfornyelsesprogrammer.

 

Byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret lægger vægt på integration ud fra et ønske om at bygge bro mellem kvarterets mange forskellige kulturer, sprog og befolkningsgrupper. Midlerne til områdefornyelse foreslås brugt på et stort antal mindre projekter, idet man forventer, at nogle af de større projekter vil kunne finansieres via partnerskabet med Fonden Realdania. Alle projekterne er blevet prioriteret indholdsmæssigt i tre kategorier og er dernæst blevet vurderet og prioriteret økonomisk.

 

Byfornyelsesprogrammet for Øresundsvejkvarteret koncentrerer kræfterne om 18 projekter. Beskrivelsen af projekterne er opdelt i kerneprojekter, som er de projekter, som den lokale styregruppe har prioriteret inden områdefornyelsens økonomiske rammer, og andre projekter, der søges gennemført indenfor rammerne af en pulje til mindre projekter eller ved yderligere fundraising. Der lægges stor vægt på fysiske forbedringer i kvarteret i form af trafiksanering, anlæg af pladser og friarealer. Særlig vægt er der lagt på at bruge musik og kultur som løftestang for kvarteret, bl.a. i kraft af den særlige bevilling fra Socialministeriet til dette formål.

 

Begge byfornyelsesprogrammer vurderes af Økonomiforvaltningen at opfylde de lovmæssige krav til et byfornyelsesprogram, som fremgår af § 5 i Lov om Byfornyelse.

 

Overborgmesteren har ved skrivelse af 12. april 2005 til fagudvalgene fremsendt forslag til byfornyelsesprogrammer for de to områder til udtalelse samt bedt om, at udvalgene i deres høringssvar redegør for, hvorledes udvalget prioriterer de udvalgte områder, og hvorledes udvalget håndterer kravet om finansiering af 1/3 af omkostningerne ved realisering af byfornyelsesprogrammernes projekter og aktiviteter, jf. bilag 1.

 

På baggrund af høringssvarene foreslår Økonomiforvaltningen, at punktet vedrørende fragtmandshallerne udgår af byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret og at forslagene til byfornyelsesprogrammer med denne ændring tiltrædes og fremsendes til Socialministeriet.

 

Fragtmandshallerne

Økonomiforvaltningen har gennem nogen tid ført forhandlinger med DSB om overtagelse af ca. 2/3 af banearealet, beliggende mellem Tagensvej og Mimersgade og mellem ringbanen og Mjølnerparken. Tanken er, at denne del af arealet skal udvikles til rekreativt område/aktivitetspark som foreslået i byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret. Den resterende del af arealet nærmest Nørrebro Station beholder DSB, som ønsker at videresælge det med henblik på nybyggeri. På dette areal ligger den tidligere godsstationsbygning og sammenhængende hermed fragtmandshallerne.

 

Byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret indeholder et ønske om at bevare fragtmandshallerne og omdanne dem til en kunst- og kulturinstitution. Hvis fragtmandshallerne bevares vil det formentlig forhindre DSB's planer om at sælge den del af arealet, der er udlagt til centerformål, og dermed lægge hindringer i vejen for at Københavns Kommune kan købe det resterende areal.

 

DSB har for nylig ansøgt Byggeri & Bolig om tilladelse til nedrivning af den tidligere godsstationsbygning og fragtmandshallerne. Plan & Arkitektur har afvist at give DSB nedrivningstilladelse bl.a. med henvisning til, at der i byfornyelsesprogrammet indgår et forslag om at bevare bygningerne og anvende dem til en kunst- og kulturinstitution og at dette forslag er under politisk behandling.

 

Dette indebærer, at forhandlingerne med DSB ikke kan afsluttes før en afklaring af fragtmandshallernes fremtid foreligger. DSB har i e-mail af 21. april 2005 fastholdt ansøgningen om nedrivning.

 

Den lokale styregruppe for Områdefornyelse i Mimersgadekvarteret har den 3. maj 2005 afholdt et møde, hvor projektet i fragtmandshallerne var på dagsordenen. Styregruppen vedtog følgende formulering:

 

Styregruppen tilslutter sig at Københavns Kommune indgår aftale med DSB om køb af ca. 2/3 af arealet, så projektet med aktivitetsparken kan gå i gang hurtigst muligt.

 

Omkostningerne til kunstfragtprojektet er opgjort til 25 mill. kr. eksklusive udgifter til erhvervelse af ejendommen. Endvidere er udgifterne til drift af huset opgjort til ca. 8 mill. kr. pr. år. Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at det er et dyrt projekt, som det vil være vanskeligt at finansiere.

 

Af høringssvaret fra Kultur og Fritidsudvalget fremgår det at det er "Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at med etableringsudgifter i størrelsesordenen 25 mill. kr. og et årligt driftbudget på godt 8 mill. kr. bør finansieringsgrundlaget afdækkes, før skitsprojektet sættes i gang".

 

På denne baggrund indstiller Økonomiforvaltningen, at punktet "Kunstfragt – Hovedprojekt" i byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret udgår af programmet og at punktet "Kunstfragt – Skitseprojekt" ændres, således at placeringen af projektet i fragtmandshallerne opgives, samt at Økonomiforvaltningen går videre med forhandlingerne med DSB om at overtage ca. 2/3 af baneterrænet med henblik på at bruge det til rekreativt område/aktivitetspark.

 

ØKONOMI

I indstillingen om områdefornyelse (BR 445/04), som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 30. september 2004, gøres der rede for økonomien i forbindelse med de to områdefornyelsesprojekter. Af indstillingen fremgår følgende forventede fordeling af udgifterne i perioden, som forudsættes indarbejdet i Økonomiudvalgets budgetter for de pågældende år:

 

Skema A:

Fordeling af udgiftsrammen til helhedsorienteret områdefornyelse

(Mio. kr. 2004 p/l)

År

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

I alt

Statslig udgifter

0

2,6

4,1

4,1

4,1

4,1

1

20

Kommunal udgifter

1

4,2

8,2

8,2

8,2

8,2

2

40

I alt

1

6,8

12,3

12,3

12,3

12,3

3

60

&nb sp;

I forbindelse med beslutningen om Byfornyelsesprogrammerne for de 2 områdefornyelsesområder foreslås følgende ny periodisering af den samlede ramme:

 

Skema B

 

 

 

 

 

 

 

 

Fordeling af udgiftsramme til områdefornyelse (mill. kr. 2004 p/l)

År

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

I alt

Udgifter

1

4,4

12,3

12,3

12,3

11,7

6

60

Indtægter fra staten

0

0,2

1,5

4,1

4,1

4,1

6

20

Kommunal finansiering

1

4,2

10,8

8,2

8,2

7,6

0

40

 

Den 10. december 2004 modtog kommunen endvidere reservation af yderligere 10 mill. kr. fra staten til det såkaldte "Musikprojekt". Disse midler fordeles således over årene:

 

Fordeling af udgiftrammen til "Musikprojektet" i Øresundsvejkvarteret

(mill. kr. 2004 p/l)

År

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

I alt

Statslig udgiftramme

0,0

0,25

8,40

1,10

0,25

0,00

0,00

10,00

 

Herudover forventes det, at områderne får del i den statslige udgiftramme til bygningsfornyelse og friarealforbedring. Bygge- og Teknikforvaltningen har i brev af 2. marts 2005 ansøgt Socialministeriet om størst mulig andel af den afsatte statslige ramme på i alt 50 mill. kr. til bygningsfornyelse i forbindelse med områdefornyelsen, men har endnu ikke modtaget svar. Kommunen er desuden i henhold til byfornyelsesloven forpligtet til af den ordinære statslige ramme til bygningsfornyelse at prioritere ejendomme beliggende i områder med områdefornyelse.

 

For begge projekter gælder, at større anlægsprojekter forelægges det relevante fagudvalg og derefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig afgørelse. Den høje grad af borgerinddragelse i projektforløbet kan betyde, at der senere sker ændringer i fordelingen af midler på temaer og projekter. Større ændringer vil blive taget op i de årlige forhandlinger med Socialministeriet og i den forbindelse blive forelagt Økonomiudvalget.

 

I indstillingen om områdefornyelse (BR 445/04), som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 30. september 2004 foreslås det, at områdefornyelsesmidlerne administreres således, at projekter og aktiviteter, som foreslås af ovennævnte projektgrupper og som er ekstraordinære i forhold til forvaltningernes igangværende eller allerede planlagte aktiviteter, kan opnå tilskud fra rammen under forudsætning af, at de ansvarlige forvaltninger prioriterer de pågældende projekter og aktiviteter i egne budgetter og derved bidrager til at finansiere mindst 1/3 af omkostningerne.

 

Det anslås i byfornyelsesprogrammerne at opfyldelsen af dette medfinansieringskrav (eksklusive udgifter til de lokale sekretariater, til de to foreslåede puljer til småprojekter samt de 10 mill. kr. fra  Socialministeriet til "Musikprojektet" i Øresundsvejkvarteret) vil betyde, at forvaltningerne til sammen over den 5-årige periode skal medfinansiere i alt 7,8 mill. kr. i Øresundsvejkvarteret og 7,6 mill. kr. i Mimersgadekvarteret.

 

 

MILJØVURDERING

Det vurderes, at realiseringen af byfornyelsesprogrammerne på lang sigt vil betyde miljøgevindster for området og dets beboere. I Mimersgadekvarteret er der foreslået en række projekter, der har til formål at påvirke beboerne og erhvervslivet til at handle mere miljørigtigt. Det visuelle miljø i form af facader, skilte og belysning vurderes at blive påvirket i positiv retning ligesom bygningsfornyelsen forventes at forbedre bygningernes miljøpåvirkninger i mere bæredygtig retning. Endelig forventes kvarterplanerne bl.a. i kraft af forbedrede friarealforhold og bedre motionsmuligheder for beboerne vil få en positiv indflydelse på beboernes almene sundhedstilstand.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Overborgmesteren har i brev af 12. april 2005 til fagudvalgene fremsendt forslagene til byfornyelsesprogrammer til udtalelse samt bedt om, at udvalgene i deres høringssvar redegør for, hvorledes udvalget prioriterer de udvalgte områder og hvorledes udvalget håndterer kravet om finansiering af 1/3 af omkostningerne ved realisering af byfornyelsesprogrammernes projekter og aktiviteter. Udvalgenes høringssvar fremgår af bilag 4.

 

Alle udvalgene giver udtryk for, at byfornyelsesprogrammerne er et godt grundlag for det videre arbejde med at forny kvartererne. Flere af udvalgene giver udtryk for, at processen omkring udarbejdelse af programmerne har været for tidsmæssigt presset. Fra det første borgermøde i begyndelsen af december til aflevering af byfornyelsesprogrammerne omkring 1. april er der gået ca. 3 måneder. Det er Økonomiforvaltningens vurdering at en effektiv periode på 5-6 måneder ville have givet mulighed for en bedre borgerinddragelsesproces.

 

Kravet om medfinansiering på 1/3 af omkostningerne ved realisering af de enkelte projekter har forvaltningerne grebet forskelligt an. I nedenstående skema er fordelingen af udgifter til medfinansiering opgjort på fagudvalg. Der er om enkelte af projekterne en vis usikkerhed om, hvilket udvalg, det pågældende projekt hører under og for de projekters vedkommende, hvor medfinansieringen forventes at komme fra flere forvaltninger, kan der være usikkerhed om fordelingen af udgifterne imellem dem. Disse forhold vil blive afklaret i den videre proces. Endvidere er økonomien i mange projekter kun skitseret. Med forbehold herfor ser fordelingen mellem forvaltningerne således ud:

 

 

 

1000 kr.

Mimersgadekvarteret

Øresundsvej-kvarteret

Finan-sieret

Budget-forhandl.

Bygge- og Teknikudvalget

5.332

4.250

x

 

Kultur- og Fritidsudvalget

918

3.100

 

x

Sundheds- og Omsorgsudvalget

92

75

x

 

Miljø- og Forsyningsudvalget

339

0

delvist

 

Uddannelses- og Ungdomsudv.

450

0

 

x

Familie- og Arbejdsmarkedsudv.

474

225

x

 

Økonomiudvalget

25

125

x

 

I alt

7.630

7.775

 

 

 

Skemaet omhandler de højt prioriterede projekter, der er fuldt eller delvist finansieret med 2/3 fra områdefornyelsesmidlerne og 1/3 fra forvaltningerne. Herudover indeholder byfornyelsesprogrammerne en række ufinansierede projektønsker, som de lokale styregrupper vil arbejde på at finde finansiering til.

 

Kultur- og Fritidsudvalget peger på, at udvalget ikke råder over frie anlægsmidler og at alle anlægsmidler skal tilvejebringes via de årlige budgetforhandlinger.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget giver udtryk for, at der ikke umiddelbart er midler på budgettet til at dække den forventede medfinansiering fra udvalget. På baggrund heraf vil udvalget tage sagen op i forbindelse med budgetforslag 2006 med henblik på at der afsættes en pulje på 1,0 mill. kr. til dækning af medfinansieringen af kvarterløft- og omådefornyelsesprojekter.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har fundet dækning for en del af medfiansieringen og vil forsøge at finde resten inden for egne budgetter.

 

Herudover indeholder høringssvarene en række anbefalinger og forslag til den videre proces, jf. høringsvarene i bilag 4. Disse vil blive videresendt til områdefornyelsernes sekretariater til brug for det videre arbejde. Herudover skal fremhæves følgende:

 

Bygge- og Teknikudvalget

Udvalget finder, at de projekter, der er medtaget i byfornyelsesprogrammerne under kvartermiljø, er gode og fornuftige og at de alle kan bidrage til at forbedre det fysiske miljø i områderne.

 

Udvalget gør rede for, hvordan områdefornyelse vil blive prioriteret fremover bl.a. i forbindelse med fordelingen af den ordinære statslige ramme til bygningsfornyelse. Endvidere giver udvalget udtryk for, at udvalgets medfinansiering (1/3-reglen) vil kunne finansieres af Plan & Arkitekturs bevilling.

 

Endelig gør udvalget opmærksom på, at de mange byrumsprojekter, der påtænkes gennemført i områderne, vil indebære behov for, at der tilføres yderligere driftsmidler til Vej & Parks driftramme for at muliggøre en acceptabel ren- og vedligeholdelse af de nye byrum.

 

I udvalgets høringssvar nævnes endvidere problemstillingen vedrørende fragtmandshallerne. Der henvises til afsnittet om fragtmandshallerne ovenfor.

 

Kultur- og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget udtrykker tilfredshed med de fremlagte byudviklingsprogrammer. Udvalget har især hæftet sig ved den proces, som er gået forud for udarbejdelsen af byfornyelsesprogrammerne og som efter udvalgets mening er en demokratisk proces, der ligger helt i tråd med kvarterløfttankegangens bærende princip om borgerinddragelse.

 

Udvalget understreger, at hverken udvalget eller Kultur- og Fritidsforvaltningen råder over frie anlægsmidler. Såfremt de beskrevne kultur- og idrætsprojekter skal realiseres, fordrer det, at Borgerrepræsentationen afsætter midler hertil i budget 2006 samt de efterfølgende budgetår. Med denne bemærkning in mente har Kultur- og Fritidsudvalget valgt at kommentere en række af de projektforslag, der er lagt frem i byudviklingsprogrammerne og som ligger inden for Kultur- og Fridtidsudvalgets ressortområde, jf. udvalgets høringssvar i bilag 4. Af disse skal følgende nævnes:

 

Vedrørende forslaget om at etablere et kvarterhus/fælleshus/Mimershus og Nørrebrohallen gøres der opmærksom på, at udvalget den 10. marts 2005 besluttede at prioritere ét kulturhus/medborgerhus på Ydre Nørrebro og at placering og indhold skal fastlægges i et samarbejde mellem Områdefornyelsen i Mimersga de og Kvarterløft Nørrebro Park, som arbejder på et tilsvarende projekt. Udvalget opfordrer til, at der nedsættes en projektgruppe, hvis opgave er, at udarbejde et skitseprojekt, hvor medborgerhus- og idrætsfaciliteter er sammentænkt i Nørrebrohallen med henblik på at åbne mulighed for, at den gamle remise bliver det fremtidige samlingssted for borgerne på Ydre Nørrebro.

 

Med hensyn til forslagene om opstilling af idræts- og legecontainere foreslår udvalget, at der nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af relevante forvaltninger og kvarterløft/områdefornyelser med henblik på at fremlægge forslag til, hvordan containeridræt fremover kan forankres i lokalområder, hvor det er besluttet at gøre en særlig indsats. Arbejdsgruppen skal fremlægge et forslag inden budgetforhandlingerne 2006.

 

Om kunstfragtprojektet udtaler Kultur og Fritidsudvalget at det er "Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at med etableringsudgifter i størrelsesordenen 25 mill. kr. og et årligt driftbudget på godt 8 mill. kr. bør finansieringsgrundlaget afdækkes, før skitsprojektet sættes i gang". Denne udtalelse har været medvirkende til, at Økonomiforvaltningen foreslår, at kunstfragtprojektet tages ud af byfornyelsesprogrammet.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Udvalget finder hovedparten af de opstillede forslag meget relevante og ligeledes mulige at gennemføre i forhold til den givne tidshorisont.

 

Udvalget gør opmærksom på, at formuleringen af byfornyelsesprogrammerne har været en intensiv og hektisk proces med mange involverede aktører. Det er derfor ikke unaturligt, at en række af forslagene i programmerne af tidsmæssige grunde ikke er nået at blive detailplanlagt. Det indebærer, at nogle forslag er henført til en forkert forvaltning, hvilket gælder en række forslag, hvor Sundhedsforvaltningen er blevet udpeget som ansvarlig fagforvaltning, hvor det rettelig burde være andre fagforvaltninger. Desuden har sundhedsforvaltningen kommentarer til den anslåede økonomi for flere af de øvrige forslag, som man finder, vil blive dyrere end anslået i byfornyelsesprogrammerne. Det gælder bl.a. forslagene til idrætskonsulent og idrætscontainere, jf. Kultur- og Fritidsudvalgets forslag om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal belyse disse projekter.

 

Fra forvaltningens side er man parat til at indgå i den videre dialog med Områdefornyelsernes sekretariater, med de to områders beboere samt andre relevante forvaltninger og samarbejdspartnere om en nærmere detailplanlægning, der kan føre frem til en endelig realisering af forslagene.

 

Mht. finansieringen giver udvalget udtryk for, at det forventes, at forvaltningen kan finansiere 1/3 af udgifterne indenfor de eksisterende budgetmæssige rammer til de projekter, der vedrører Sundhedsforvaltningen - med de usikkerhedsmomenter, der ligger i at en række af forslagene efter forvaltningens mening er for lavt sat.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget

Udvalget vurderer, ar der med byfornyelsesprogrammerne er skabt et godt fundament for det videre arbejde med områdefornyelserne.

 

For at styrke miljø- og bæredygtighedsaspekterne i byfonyelsesprogrammerne anbefaler udvalget, at udvalgets bemærkninger – jf. bilag 4 Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar – indarbejdes i planerne eller i det videre arbejde i områderne.

 

Blandt udvalgets ønsker er et ønske om at etablere en nærgenbrugsstation i Mimersgadekvarteret på den del af banearealet, som er foreslået anvendt til park. Projektet vil i givet fald være fuldt ud finansieret af udvalget og I/S Amagerforbrændingen.

 

Med hensyn til udvalgets medfinansiering af 1/3 af projekterne indenfor udvalgets ressortområde hedder det i høringssvaret:

" Der er i øjeblikket ikke afsat midler til denne tredjedels finansiering for alle projekter indenfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens ansvarsområde. Der er således en række projekter, hvor Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal finansiere 188.000 kr. Forvaltningen vil undersøge mulighederne for at projekterne evt. finansieres gennem Miljøpuljen eller Puljen til Agenda 21 m.m., når Socialministeriet har godkendt byfornyelsesprogrammet".

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Udvalget er generelt positiv over for hovedparten af de projekter, der direkte berører forvaltningen.

 

Udvalget giver udtryk for, at uanset at der for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vedkommende er tale om begrænsede udgifter til de foreslåede projekter, er der tale om nye aktiviteter eller udvidelser af bestående aktiviteter, som der ikke umiddelbart er dækning for inden for de forventede budgetrammer for 2006. På den baggrund har udvalget besluttet, at der optages en pulje på 1,0 mill. kr. på ønskelisten til budget 2006 med henblik på at kunne fremme finansieringen af kvarterløft- og områdefornyelsesprojekter.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Udvalget kalder de to byfornyelsesprogrammer for perspektivrige og finder, at der er opstillet mange gode forslag til indsats i områderne. Udvalget ser frem til at medvirke til områdefornyelsen i de to områder. Det er Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets opfattelse, at der i begge de fremsendte byfornyelsesprogrammer er gode eksempler på, hvor langt man kan nå, når borgere, lokale aktører og kommunale forvaltninger arbejder sammen.

 

Udvalget har prioriteret midler til Mjølnerparken dels ved at videreføre beboerrådgiverordningen for perioden 2004-2008 og dels i forbindelse med handlingsplanen for Mjølnerparken, hvor der er etableret en fremskudt beskæftligelsesindsats og et projekt for unge etniske mødre.

 

Udvalget finder det meget positivt, at der i byfornyelsesprogrammet for Mimersgadekvarteret er foreslået en række initiativer i forhold til børn og unge. Det er imidlertid udvalgets vurdering, at det ikke er nok. Der er behov for at udarbejde en samlet tværgående handlingsplan for bydelen med deltagelse af de relevante forvaltninger.

 

Udvalget nævner, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker placering af en eller to daginstitutioner i forbindelse med den foreslåede park på banearealet ved Mjølnerparken.

 

Udvalget forventer at kunne medfinansiere 1/3 af udgifterne til projekter indenfor udvalgets ressortområde i perioden 2005-2010 inden for det eksisterende budget.

 

 

BILAG

1.      Brev fra OB af 12. april 2005 vedr. høring

2.      Forslag til byfornyelsesprogram for Mimersgadekvarteret

3.      Forslag til byfornyelsesprogram for Øresundsvejkvarteret

4.      Høringssvar fra fagudvalgene

 

 

Erik Jacobsen                    /                     Paul Sax Møller

 

Til top