Mødedato: 24.05.2005, kl. 15:00

Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi for 2006

Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi for 2006

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 24. maj 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 191/2005

 

 

1.                   Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi for 2006

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

·        tager redegørelsen til efterretning

 

 

RESUME

Forhandlingerne mellem regeringen og Københavns Kommune om kommunens økonomi i 2006 foregår i tidsrummet ultimo maj til medio juni 2005. Det indstilles, at Økonomiudvalget tager Økonomiforvaltningens redegørelse til efterretning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Forhandlingerne mellem regeringen og Københavns Kommune om kommunens økonomi i 2006 indledes i slutningen af maj 2005 og forventes afsluttet i midten af juni 2005.

Når forhandlingerne er afsluttet vil Økonomiudvalget blive orienteret om indholdet af en evt. aftale. Borgerrepræsentationen tager endelig stilling til kommunens forhandlingsresultat med regeringen om økonomien i 2006 i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommunens budget 2006 i oktober 2005.

Som optakt til forhandlingerne mellem Overborgmesteren og Finansministeren har Økonomiforvaltningen i marts 2005 sendt et oplæg til de forestående regeringsforhandlinger til Finansministeriet. Oplægget indeholdt en liste over de emner, som København ønsker diskuteret i forhandlingerne med regeringen. Listen er blevet til med input fra kommunens forvaltninger.

Finansministeriet har gjort opmærksom på, at den forudsatte realvækst i de offentlige budgetter er udmøntet i regeringsgrundlaget, hvorfor der pt. på et teknisk plan fra statens side forudsættes nul-vækst i kommunernes budgetter fra 2005-06. Det sidste er baggrunden for et forventet statsligt fokus på effektiviseringer i årets kommuneaftaler for at give rum for nye kommunale prioriteringer i 2006. Finansministeriet forventer desuden smalle aftaler i år, fordi dagsordenen allerede er delvist optaget af strukturreformen, og fordi der vil blive fremlagt lovforslag om, at de kommunale skatter i 2006 bliver lagt fast på 2005-niveauet ved lov. Der kan dog blive flertal i Folketinget for at justere lovforslag, så kommuner, der ikke skal sammenlægges med andre, får mulighed for at sætte skatten ned i 2006.

Parternes interesse samler sig nu særligt om følgende emner:

·        Wonderful Copenhagen og arbejdet for at tiltrække store sportsbegivenheder

·        Fremtidigt samarbejdsforum med staten

·        Integration og beskæftigelse

·        Multiarena ved Bella Center

·        Kommunale effektiviseringspotentialer, som staten vil bidrage til at gøre mulige

·        Kommunens gæld ctr. realvækstrammer

·        De økonomiske udfordringer i byudviklingen af København ctr. realvækstrammer

 

Wonderful Copenhagen og store sportsbegivenheder

Københavns Kommune ønsker en fortsat statslig medfinansiering af Wonderful Copenhagen, og at regeringen sikrer Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacitys økonomi i en overgangsperiode frem til og med 2008 i lyset af den usikkerhed, som kom munalreformen indebærer for de to organisationers økonomi.

København har desuden fremsat ønske om at deltage i den arbejdsgruppe, der ifølge det nye regeringsgrundlag skal lave en handlingsplan for at trække store idrætsbegivenheder til Danmark. Wonderful Copenhagen og kommunens Kultur- og Fritidsforvaltning deltager allerede i en arbejdsgruppe under Kulturministeren, der skal undersøge mulighederne for OL i Danmark/ København i 2024.

Fremtidigt samarbejdsforum

I lyset af Københavns Kommunes kommende medlemskab af KL foreslår kommunen, at der etableres et fremtidigt samarbejdsforum mellem kommunen og regeringen om særlige hovedstadsspørgsmål. Samarbejdsforumet skal sikre, at der fortsat er en formaliseret dialog mellem kommunen og regeringen i sager, der har særlig betydning for Hovedstaden.

Integration og beskæftigelse

I kraft af aftalen med regeringen om kommunens økonomi for 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af Beskæftigelsesministeriet, Integrationsministeriet, Finansministeriet og Københavns Kommune med det sigte at søge nye muligheder for initiativer til integration af etniske minoriteter på arbejdsmarkedet. Arbejdsgruppen er i øjeblikket ved at afslutte sit arbejde, således at anbefalingerne herfra kan indgå i forhandlingerne mellem København og regeringen.

Københavns Kommune har ønsket, at også finansieringen af arbejdsgruppens forslag indgår i forhandlingerne.

Multiarena ved Bella Center

Udgifterne til og finansiering af en multiarena ved Bella Center er ikke afklaret; men det er fra forskellig side erfaringsmæssigt skønnet, at der vil være behov for offentlig medfinansiering til multiarenaens opførelse i størrelsesordenen 20-30 mio. euro. Københavns Kommune foreslår et samarbejde om tilvejebringelse af den nødvendige finansiering.

Kommunale effektiviseringspotentialer

Finansministeriet ønsker, at de kommunale parter kommer med input til mulige kommunale effektiviseringer for at give rum for nye kommunale prioriteringer i en situation, hvor regeringen har udmøntet hele den forudsatte realvækst i de offentlige budgetter.

Økonomiforvaltningen vil foreløbigt afvente KL's udmelding, da det vurderes at være uhensigtsmæssigt at bidrage med forslag til effektiviseringsmuligheder uden om KL.

Kommunens gæld ctr. realvækstrammer

Som følge af regeringens fokus på stramme realvækstrammer for kommunerne har København gjort opmærksom på kommunens væsentlige gæld og dens forskellige former som pengegæld, pensionsforpligtelser og vedligeholdelsesgæld. København ønsker regeringens støtte til at fortsætte afdragene på kommunens forskellige former for gæld.

De økonomiske udfordringer i byudviklingen af København ctr. realvækstrammer

Ligeledes som følge af regeringens fokus på stramme realvækstrammer for kommunerne har København gjort opmærksom på de økonomiske udfordringer i byudviklingen af København.

Udviklingen forudsætter store investeringer i infrastruktur og offentlige servicefaciliteter. Samtidigt vil investeringerne medføre øgede kommunale udgifter. København ønsker, at regeringen indtænker denne udfordring i kommunens økonomiske rammebetingelser og medfinansierer de nødvendige, større trafikanlæg.

 

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen tager endelig stilling til kommunens forhandlingsresultat med regeringen om økonomien i 2006 i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommunens budget 2006 i oktober 2005.

 

MILJØVURDERING

Denne sagstype er ikke omfattet af retningslinier for miljøvurderinger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

BILAG

-

 

 

      Erik Jacobsen

                                            /                     Bjarne Winge

 

Til top